Tulum wordt de laatste weken regelmatig vermeld in lijstjes met nog onontdekte plekjes, of: hier moet je NU zijn, voor de stromen toeristen aan komen. Zo fout, in mijn ogen. Ik was er in april en Tulum is er vollédig voor de toeristen.

Tulum dorp stelt niets voor, is er gewoon neer gezet voor de toerist en ligt naast een grote hoofdbaan. Tulum strand ligt nu vol luxe resorts waar ze véél te veel geld vragen voor een kamer. Het enige dat in mijn ogen de moeite is in Tulum zijn de ruïnes, maar als je net als ons Tulum als je laatste bestemming kiest op een rondreis dan heb je genoeg ruïnes gezien die hier echt wel aan kunnen tippen. Ik schreef een 7 x niet doen in Mexico en zelfs daar vermeld ik Tulum als een no-go.

IN HET WILD ZWEMMEN MET ZEESCHILDPADEN

Als je mij advies zou vragen, en lezen jullie daar mijn blog niet voor, zou ik Tulum zelfs afraden. Je hebt echt niets gemist. Een beetje voor Tulum, ligt Akumal. DAT zou ik aanraden, misschien niet per se om te overnachten (want ook hier zijn de prijzen aan de hoge kant) maar wel om te gaan snorkelen tussen de zeeschildpadden.

DSC06280

Akumal is de perfecte daguitstap. Snorkelen met schildpadden is een magische ervaring. Akumal is een kleine gemeenschap met witte zandstranden die koppels doet trouwen, wuivende palmbomen die je doen wegdromen en je het paradijs-gevoel bezorgen.

OP EEN DIERVRIENDELIJKE MANIER

No worries, alles gebeurt op een diervriendelijke manier. Akumal Bay is de thuisbasis van Centro Ecológico de Akumal CEA, een non-profit organisatie gewijd aan het milieuonderzoek, onderwijs en de bescherming van zeeschildpadden.

Je draagt een zwemvest, waardoor je niet naar die lieverds kan duiken maar ze gewoon enkele meters onder je ziet zwemmen. Het is verboden om zonnecrème te dragen die niet biologisch afbreekbaar is. Als je het strand opwandelt, kan je niet anders dan luisteren naar de gidsen die je informatie mee geven over wat je wel en niet mag doen. Het is uiteraard niet de bedoeling deze beestjes hun habitat te verstoren.

DSC06260

Hoe geraak je in Akumal?

Akumal bereiken doe je het best vanop een van de badplaatsen aan de Riviera Maya. Meestal land je voor een vakantie hier in Cancun, van waaruit veel toeristen naar Playa Del Carmen of Tulum afreizen. Het goedkoopst is een nemen van een collectivo van hier uit. Dat zijn minibusjes met bepaalde routes. Vaak is het gewoon langs de kant van de weg gaan staan, en er eentje aan houden. Beide routes duren ongeveer een halfuurtje en kosten je nog geen €2.

Een taxi nemen kan natuurlijk ook, dan ben je iets duurder af.

Wat kost het?

Als je je eigen materiaal hebt om te snorkelen: helemaal niets. Buiten het ritje met de collectivo, maar ook daar zal je je broek niet aan scheuren.

Geen eigen materiaal? Dan kan je het kopen in de Akumal Dive Shop, dat gaat van heel goedkoop naar chiquer materiaal of je kan het huren op het strand (wat wij deden). Wij hebben 1 keer gesnorkeld, en dat was hier dus beetje te gek om te kopen dan. Maar ben je van plan om vaker te snorkelen in Mexico dan is het de kleine investering waard. Veel vissen zien in Mexico kan bijvoorbeeld in Cozumel. Voor het huren van materiaal voor ons 2 waren wij omgerekend zo’n 15 euro kwijt.

DSC06302

Tip:

Als je het strand op loopt, zullen er meteen mensen naar je toe komen die je een gegidste snorkelervaring willen aanbieden, doe dit niet. Je gaat dan met een gids het water in, en na een uurtje zit het er op. De zeeschildpadden zie je sowieso, vanaf het moment dat je je voet in het water steekt, gids of niet. Als je je eigen materiaal huurt, kost het je minder én kan je je de hele dag bezig houden op het strand. Even snorkelen, even rusten op het strand, drankje doen, weer even snorkelen, …

turtle-17918_960_720

Oh, en verwacht geen kleine schildpadjes, sommige exemplaren zijn behoorlijk groot! Ik weet dat ik compleet onder de indruk was van ons bezoek aan Akumal. Ik had eerder al gesnorkeld in Thailand, zelfs in het donker tussen het lichtgevend plankton, maar nog nooit had ik tussen zulke creaturen mogen zwemmen. We zagen zelfs een vlinderrog!

Naast onze dag bij de maya-indianen en de ruïnes in de jungle, Palenque, was dit hét hoogtepunt van onze reis naar Mexico. Onder water zijn vind ik sowieso al magisch, laat staan zeeschildpadden kunnen bestuderen als ze zeegras grazen. Zet het op je bucketlist!

* UPDATE: Sofie en Jip van Where We Go waren onlangs in Akumal en de kans bestaat dat het strand gesloten wordt omdat er toch veel toeristen zijn die de regels overtreden. Hier word ik erg boos van. De gezondheid van de zeeschildpadden staat voor op, dus heel terecht!