Bevalling tips

Niet lang nadat je twee streepjes ziet op je zwangerschapstest, denk je: “oh jee, dat kind moet er uit!”. Jammer genoeg gaan die gedachten vaak gepaard met negatieve connotaties: dat gaat pijn doen, dat gaat lang duren, … Zelden denkt iemand: YES IK MAG GAAN BEVALLEN!

Behalve ik. Serieus. Ik stond te popelen om te bevallen? Naïef? Misschien, maar ik denk het niet want ik deed het en ik zou het zo opnieuw doen. De standaardvraag weken voor je uitgerekende datum: ‘En… Schrik? Bang voor wat komen gaat? Spannend zeker..’ Wat? “Nee! Ik kijk er naar uit. Ik heb er goesting in. Laat maar komen!” En dan die gezichten. Goud waard!

Ik geloof er rotsvast in dat je zeggenschap kan hebben in je bevalling. Als ik met plezier kon uitkijken naar én kan terugkijken op mijn bevalling (hier lees je alles in detail), kan jij dat ook.

Mijn bevalling tips

  • Kennis = macht. Bereid je goed voor!

Hier begint het allemaal mee. Ik kan maar niet begrijpen dat je je niet deftig voorbereid voor een van de belangrijkste en meest ingrijpende gebeurtenissen van je leven. Sorry dames! Ik wilde alleszins weten wat me te wachten stond. Mijn tip: surf op het web, bekijk filmpjes, ga naar de bibliotheek voor wat boeken of leen ze van vriendinnen, … Zorg dat je weet hoe een bevalling werkt. Wat zijn de verschillende fases, waar kan ik mij aan verwachten, …

Alles lijkt opeens een stuk minder beangstigend als je weet waarom je lichaam doet wat het doet. Zo herken je bepaalde dingen tijdens je bevalling en weet je: ‘dit is normaal’, ‘dit hoort erbij’, ‘dit kan gebeuren’.

  • Beval met een zelfstandige vroedvrouw

In het midden van mijn zwangerschap ben ik het beu! Lange wachttijden bij de gynaecoloog, steeds opnieuw die ongerustheid, test na test en weer op de stoep staan zonder je vragen rustig te kunnen stellen (ik had overigens een geweldige gynaecologe, zij worden gewoon enorm overvraagd). Ik besloot een vroedvrouwenpraktijk te contacteren en oh boy: waarom deed ik dat niet eerder. Je kan met AL je vragen bij hen terecht, ze nemen ook echt de tijd om je alles uit te leggen (inclusief pop met vruchtzak om visueel te maken hoe alles werkt).

Die vroedvrouwen hebben ervoor gezorgd dat ik mijn bevalling zelf in handen kon nemen. Hallelujah! De vrouw die je al maanden begeleid, is dan ook de vrouw (of de man!) die je bijstaat tijdens de bevalling. Geen vreemden, geen nieuwe gezichten. Geen gynaecoloog, geen stagiaires, … Zij, mijn man en ik. Slechts met drie in de verloskamer, en een uur later met vier 😉

  • Leer ontspannen met hypnobirthing

Hypnobirthing heeft er écht voor gezorgd dat ik alles wat ik al voelde en dacht, kon samen brengen in de praktijk. Ik leerde ontspannen door bijvoorbeeld naar MP3-sessies te luisteren terwijl ik in bad zat. De dame op de MP3 vertelde me dat ik het wel kon, dat bevallen iets natuurlijk is en mijn lichaam er voor gemaakt is. Ik begon te geloven wat ze zei en zette het even later om in de praktijk tijdens mijn bevalling die ik als heel intiem en krachtig heb ervaren (maar geroepen heb ik hoor).

Mijn partner, Geert, leerde ook hoe hij mij weer bij de les moest krijgen als ik niet correct en ontspannen zou ademhalen. Hij heeft ook echt toegepast: tijdens de bevalling heeft hij enkele keren herhaald: rustig ademhalen. En ik wist meteen waarover het ging en wat ik kon toepassen.

Meer weten over hypnobirthing: ik schreef er eerder deze blog over.

  • Doe aan positieve affirmaties

Geloof in jezelf. Herhaal dat ook. Tot in den treure als het moet. Hang ze op overal in huis. Je vindt er leuke op Pinterest, kan je gewoon afdrukken en ophangen. Ik luisterde ook naar affirmaties terwijl ik me ontspande in bad of in bed.

Een voorbeeld is: “elke wee brengt mij dichter bij mijn baby” of “mijn kindje wordt geboren als het daar klaar voor is”. Dat herhalen geeft je zo’n gerust gevoel en neemt heel wat angst weg. Zo bedankte ik mijn gynaecologe nog om de bevalling in gang te zetten, mijn baby wist zelf wel wanneer hij zou komen.

  • Probeer het zonder verdoving

Ik zal nooit vergeten toen ik de eerste keer mijn twijfels over de bevalling uitsprak tegen mijn vroedvrouw. Waarom loopt het toch vaak verkeerd, en waarom is een bevalling vaak zo traumatisch voor vrouwen? Volgens haar is dit meestal omdat er een medische interventie heeft plaatsgevonden die vaak onnodig was. We gaan inleiden (de baby is wat groot, je bent ‘al’ een week over tijd..)… Neem je niet beter een epidurale (ik zie dat je stress hebt, de anesthesist is er net, het kan nog lang duren..). Bij een inleiding komen de weeën vaak snel heel hevig, en weet een vrouw niet wat haar overkomt. Bij een epidurale verdoving valt de hele bevalling vaak stil waardoor de baby in stress geraakt en er duwende vroedvrouwen, een zuiger of zelfs een keizersnede aan te pas moeten komen.

Ik geloof echt dat elke vrouw kan bevallen zonder epidurale verdoving, maar ik geloof vooral dat ze de kans moet krijgen van de vroedvrouwen/gynaecoloog. De kans om in zichzelf te geloven, de kans om dit proces natuurlijk zijn gang te laten gaan.

  • Zoek naar de juiste houding

Beval niet op je rug! Verrassend he? Het is nochtans een van mijn belangrijkste bevalling tips! Bevallen op je rug en met je benen in de beugels is de meest onnatuurlijke houding die je je kan indenken. Of het moest voor jou het best voelen, maar ik betwijfel het. Heb je geen epidurale verdoving genomen, dan kan je alle houdingen uitproberen (tenminste, als het ziekenhuis je dat toelaat… opnieuw een reden bij mij om te veranderen!).

Rechtstaan bijvoorbeeld, of zittend op een bal, of liggend in bad, of hangend aan een touw, of op handen en knieën… Het maakt niet uit! Wat jouw lichaam je op dat eigenste moment ingeeft, moet jij gewoon kunnen doen. Volg en vertrouw je lijf. Je baby weet de weg. Ik ben een waterrat en had ook voor mijn bevalling een onderwaterbevalling in gedachten en ik ben zo blij dat ik daarvoor ‘gestreden’ heb.

  • Creëer een huiselijke omgeving

Thuis bevallen. Ik wilde het wel maar werd zo bang gemaakt door Jan en Alleman dat ik het maar uit mijn eigen hoofd praatte. Omdat er (what a shame!) geen geboortehuizen zijn in mijn buurt, besloot ik toch in een ziekenhuis te bevallen. Maar dan wel een waar je met je eigen vroedvrouw kan bevallen. En dus moest ik op het laatst nog van gynaecoloog veranderen want in het ziekenhuis waar de mijne aan verbonden is, mocht het niet. Een ziekenhuiskamer blijft een ziekenhuiskamer maar met kleine details kan je het wel gezelliger maken. Het licht niet aansteken bijvoorbeeld en hier en daar een kaarsje, of neem je eigen muziek mee op CD. By the way: als je al m’n tips volgt heb je deze misschien wel helemaal niet nodig want bij mij ging het zo snel dat ik echt geen tijd had om naar muziek te luisteren, haha!

  • Luister niet naar horrorverhalen

Ja maar.. Ja maar wat als je een spoedkeizersnede nodig hebt. Ja maar… Wat als de navelstreng rond de nek zit? Lieve schatten, mogen we er even vanuit gaan dat alles goed zal verlopen? En indien er moeilijkheden optreden, er is getraind personeel aanwezig hoor! Als je thuis bevalt, is dit steeds met 2 bekwame vroedvrouwen die ook van wanten weten als het nodig is. Beval je in een ziekenhuis maar wel met je eigen vroedvrouw, dan staat er ook een gynaecoloog paraat als het nodig is hoor. ALS HET NODIG IS. Daar zeg je het. Meestal is het dat niet. Ik ben op een gegeven moment gestopt met naar enge bevallingsverhalen te luisteren, wat levert het je op? Je wordt er gespannen van, wat zich gaat reflecteren op je lijf. Jij gaat gespannen bevallen. Niet de bedoeling! Zoek liever vrouwen op met een positief verhaal, die jouw gedachtegang kunnen ondersteunen.

Bevalling tips

Natuurlijk lopen niet alle bevallingen vlot en zijn er geboortes die lang en pijnlijk zijn. Of zijn er plots onvoorziene complicaties. Dat heeft vaak ook niets met de mama of haar instelling te maken maar met medische omstandigheden die haar overkomen, en dat is brute pech. Toch geloof ik er rotsvast in dat met de juiste instelling en een gezonde dosis geloof in jezelf je jouw bevalling zeer draaglijk kan maken.

Succes!

Ben ik iets vergeten? Wat zijn jouw ultieme bevalling tips?