Een weekend Wallonië is altijd een goed idee. Geen grenzen die hoeven overgestoken te worden én toch kom je in een andere cultuur, een andere vibe, en vooral groenere omgeving terecht. We like!

Sankt Vith als uitvalsbasis

We kozen deze keer het kleine maar charmante stadje Sankt Vith als uitvalsbasis voor ons weekend in Wallonië. Sankt Vith ligt in de provincie Luik en behoort tot de duitstalige gemeenschap en tot het Belgische Eiffelgebied.

Op een klein half uurtje sjeezen door meestal prachtige omgevingen ben je al in Malmedy, Stavelot, Butchenbach of Vielsalm. Genoeg te zien dus in de buurt. Wij mochten onze vermoeide oogjes te slapen leggen in het Pipp Magraff Hotel. Een traditioneel, maar modern familiehotel waar onze kindjes zich ook op hun gemak voelden.

De watervallen van Coo en kasteel Reinhardstein

Een kasteel waar vroeger ridders en prinsessen leefden, meer was er niet nodig om Morris en Zola enthousiast te krijgen om het kasteel Reinhardstein te bezoeken. We volgden er ook een uitgestippelde wandeling van een paar kilometer die ook voor Morris en Zola behapbaar was. In deze brochure vind je onder andere een wandeling rond het kasteel, al is deze wel iets langer dan degene die wij deden. In de brochures die in de meeste slaapgelegenheden beschikbaar zijn, zal je de kortere versie ook terugvinden.

Morris en Zola op de uitkijk vanuit kasteel Reinhardstein.
Morris en Zola bij op de uitkijk vanop het kasteel.

Na deze inspanning volgde natuurlijk de ontspanning. We zakten af naar Stavelot, waar je het pretpark Plopsa Coo kan vinden. Dit park is kleiner dan het bekendere Plopsa in De Panne, maar daarom niet minder leuk. Morris en Zola hadden dikke fun, en genoten met volle teugen. Ze lieten zich schminken, bedelden om een ijsje, gingen kei hard racen in een kart, en lieten zich gaan in de speeltuin. Héérlijk om ze zo bezig te zien.

Zola in Plopsa Coo
Dat smoeltje zegt toch alles, niet?

Plopsa Coo ligt natuurlijk aan de watervallen van Coo, de op 1 na hoogste waterval van België. Echt indrukwekkend om zo’n massa water naar beneden te zien denderen. In de omgeving zijn verschillende restaurants verzameld op een plein, dus iedereen komt hier aan zijn trekken. Wij vonden het er mega gezellig!

Morris bij de Watervallen van Coo
Morris bij de watervallen van Coo

Als afsluiter sprongen we nog op het treintje in Coo om de diertjes te gaan zoeken. Kinderen en dieren, dat is toch altijd een winner hé. Bij jullie ook?

Let wel op, tickets voor het treintje kun je enkel met cash geld aankopen (geen bancontact, payconiq, etc,…) dus zorg dat je wat cash op zak hebt, anders moet je een 7 km terugrijden naar het centrum van Stavelot voor een bankautomaat (zoals wij dus).

Bovenop deze zalige activiteiten hadden we ook nog geluk met het weer en genoten we van een stralende herfstzon! Weekend wederom geslaagd, bedankt Wallonië!

Nog meer tips en tricks dicht bij huis vind je hier.