Het is zondagavond, en er wordt mooi voorjaarsweer voorspeld de komende week. Het is de week na de krokusvakantie, en we hebben ons eigen huis en de dichte omgeving ondertussen al genoeg gezien de laatste tijd (lees het laatste jaar). We zijn echt toe aan een andere omgeving, ook al kunnen we niet naar het buitenland. Dan zijn de Ardennen natuurlijk een binnenkopper. Rust, natuur, mooie kleine stadjes,… Via Ardennes Etapes boekten we zondagavond nog een huisje vlakbij La Roche en Ardenne om een week andere lucht op te snuiven en te genieten in de Ardennen.

Morris ging maandag nog naar school zodat we relatief rustig konden inpakken. We maakten nog een aantal ‘opwarmgerechten’ zodat we tijdens onze vakantie niet meer moesten bezig zijn met koken. Gepakt en gezakt vertrokken voor een rit van ongeveer 2 uur naar La Roche. Op de laatste 30 minuten na ging de heenrit best soepel met de 3 kindjes, oef!

Ons vakantiehuis

Rond 18.30u kwamen we aan in ons vakantiehuis en werden warm onthaald door de eigenares die naast de vakantiewoning woont. Snel de ovenschotel in de oven, de houtkachel aan en de rest van het huisje ontdekken. Het slapen is de eerste nacht steeds een beetje zoeken voor de kindjes. In eerste instantie zien Morris en Zola het wel zitten om samen op een kamer te slapen, elk in een éénpersoonsbed, maar dit bleek al snel niet te werken :-). Uiteindelijk sliep Zola alleen op een kamer, Geert bij Morris en Nies samen met Indie. Op deze manier leek iedereen het best zijn of haar slaap te vatten.

Uitstapjes, om ten volle te genieten in de Ardennen

We deden het rustig aan deze midweek, en deden 3 uitstapjes. Op dinsdag reden we al even naar het centrum van La Roche, we wandelden langs het water, en genoten van een heerlijk eerste ijsje op een bankje op de markt. ’s Avonds kregen we nog bezoek van ons knuffelcontact, nonkel Rens, die er ook graag een paar dagen tussenuit wou. Halleluja voor ons, 2 helpende handen extra voor de kids :-).

Uitzicht op La Roche vanop het oude kasteel. Genieten in de Ardennen.
Genieten van het uitzicht vanop het kasteel in La Roche en Ardenne

Op woensdag reden we opnieuw naar La Roche voor een bezoek aan het oude kasteel. We zagen er foto’s van ‘vervlogen tijden’ lijkt het . Foto’s van het kasteel met een massa bezoekers. Het is er nu heel anders met je weet wel welke reden. Er zijn amper mensen die samen met ons het kasteel bezoeken (je moet ook eerst een tijdslot reserveren voor je bezoek). Morris vond het kasteel erg indrukwekkend en fantaseerde er op los, heerlijk om te zien. Terwijl we Zola goed in het oog moesten houden met de verraderlijke trappen en rotsen. Indie zat lekker veiling bij mama in de draagdoek.

De Ourthe die door Durbuy stroomt. Genieten in de Ardennen.
Wij houden er van wanneer er water door een stad loopt, Durbuy ligt aan de Ourthe, heerlijk!

Durbuy ligt slechts op een half uurtje rijden, we zijn er nog niet eerder geweest, dus dit naar horen zeggen prachtig stadje kunnen we niet links laten liggen. Net zoals in La Roche is het er erg rustig. Als je ziet wat er aan parking is voorzien, en hoe leeg deze nu zijn, voelt het zelfs vreemd aan dat het hier zo rustig is. Gelukkig kan je op een paar plekken take-away bestellen, en een mooi plaatsje uitzoeken om dit op te smullen, we genoten er ontzettend van in het zonnetje, Morris en Zola ook :-). Wil je genieten in de Ardennen, dan moet je in Durbuy geweest zijn!

J'aime, j'aime Durbuy!  Genieten in de Ardennen.
Durbuy haalde het beste naar boven bij Morris en Zola 🙂

De week is voorblij gevlogen, we genoten van elkaar, van het mooie huisje, van La Roche en Durbuy, het buiten zijn, van het eerste ijsje in de lentezon. Onze batterijen (buiten de slaapbatterij :-)) werden terug opgeladen, en met de auto terug ingeladen vertrekken we vol goede moed en leuke herinneringen terug naar huis. We gingen om te genieten van de Ardennen, en dat hebben we voor 100% gedaan. Over de terugrit zelf gaan we het niet hebben 🙈

Voor nog meer tips over uitstapjes en vakanties in België en Nederland kun je hier verder lezen.