Als jonge ouders willen we natuurlijk allemaal graag dat onze oogappels de nodige vitamientjes en gezonde voedingsstoffen dagelijks binnen krijgen. Meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik jullie denken. Dat is hier niet anders 😉

Psychologen van de universiteit van Reading (UK) bedachten een handige tool om onze kindjes kennis te laten maken met groentjes. Het concept kreeg de naam ‘See and Eat’ en is een EIT Food Project. Benieuwd? Wij ook!

E-books voor een hedendaagse aanpak

In de media verschijnen regelmatig verhalen over het feit dat meer en meer kindjes overgewicht hebben of zelfs obese zijn. Daarom is dit geen onderwerp om licht over te gaan, en wilden de psychologen, in samenwerking met EUFIC , voor jonge ouders en hun kinderen een tool ontwikkelen om hen aan te sporen meer groenten te eten.

Na onderzoek constateerden ze dat visuele herhaling ‘key’ is om onze kindjes kennis te laten maken met groenten. Ze ontwikkelden per groente een E-book die je gratis kan downloaden. Het werkt heel handig op een tablet of smartphone.

Samen met Morris door het E-book bladeren over bloemkool.

Hoe? Je installeert de app, download de e-books en je kan met je kindjes op verkenning gaan naar de verschillende groenten. Waar worden ze gekweekt, hoe worden ze geoogst, hoe ziet het er uit, hoe smaakt het,… Met duidelijke afbeeldingen en korte, heldere uitleg worden de kindjes vertrouwd gemaakt met de groenten.

Morris aan het werk om de bloemkool proper te maken.

Het gevolg? Wanneer ze het op hun bord zien verschijnen, het voor hen niet vreemd meer is en ze sneller geneigd zullen zijn om een keer te proeven. Morris vindt het alvast erg fascinerend om te zien waar al die groenten vandaan komen!

De E-books hebben geen magische gaven natuurlijk, dus verwacht er ook niet meteen wonderen van, maar het is wel een uitstekende tool om je kinderen kennis te laten maken met groenten.

Schermtijd nuttig gebruiken

Nog méér schermtijd hoor ik de kritische zielen onder jullie denken. I get it. Bekijk het als vervanging van de schermtijd die je kinderen anders nuttigen. Ga met hen in interactie, laat ze vragen stellen, …

Kinderen hebben de fantastische eigenschap om nieuwsgierig en leergierig te zijn. Morris die weet soms alvast van geen ophouden met z’n ‘waarom’-vragen 🙂

Andere activiteiten

Op de website vind je nog andere activiteiten om groenten vertrouwder te maken bij je kinderen:

 • TOON
  • Laat ze groenten tekenen, uitknippen
  • Maak een memoryspel
 • KWEEK
  • Vind er tips om zelf aan de slag te gaan met het kweken van groentjes
  • Bezoek een plaatselijke boerderij
 • KOOP
  • Neem je kind mee naar de winkel en laat hen kiezen
  • Doe je ze online, laat je kind dan klikken
  • Laat ze steeds de groente beschrijven: grootte, kleur, vorm, …

Minder frustraties aan tafel? Wij zeggen: doen! De energie die je er zelf samen met je kinderen insteekt, zorgt voor meer rust aan tafel.

Veel succes er mee en laat ons zeker weten of het jullie geholpen heeft.