Wie me bij het lezen van deze titel voor gek verklaard: ik geef je geen ongelijk. Toen mijn moeder me voorstelde om tijdens onze citytrip te fietsen in Rome, heb ik hetzelfde gedaan. “Ben je gek?” Ik heb er namelijk twee maanden gewoond in mijn laatste jaar journalistiek en er heeft nooit een haar op mijn hoofd aan gedacht om te fietsen in Rome… Te druk, te gehaast, en gewoon niet op fietsers voorzien.

Neen, fietsen in Rome was niet mijn eerste idee. Maar nadat m’n moeder het idee op me losliet, ben ik beginnen surfen en leek het zo gek nog niet. Op de website van FietseninRome.nl vond ik uiteindelijk m’n gading. Ik deed wat research en koos voor de PANORAMA TOUR. Want uitzichtjes vinden we allemaal leuk en Rome leent zich perfect tot prachtige panorama foto’s.

Fietsen RomeKlik! Eén van de magnifieke panorama’s op deze tocht

Eind september stond ie dan op ’t programma. Ik trok naar de Eeuwige Stad met mijn mama, 3 tantes en hun dochter. Met ons achten schreef ik ons in voor een namiddag op de fiets. Om 15.30u start onze tour, maar om 15.15u worden we verwacht voor het afstellen van onze fiets. Fietsen in Rome zit in de Via Labicana, en we moeten ons haasten om er op tijd te geraken. Reken toch op een kwartiertje stappen vanaf het colloseum.

DE PANORAMA TOUR

Aangekomen betalen we onze som: 39 euro per persoon voor een 4.5uur durende fietstocht. Daarna krijgen we ieders een fiets toegewezen, ons zadel wordt juist afgesteld, wie wil krijgt een fietstasje vooraan of grote opzij (handig voor je rugzak). Een flesje water er in, de helm op onze kop en klaar!

Martine is onze gids. Iemand van wie we erg onder de indruk waren. Al gauw werd duidelijk dat Martine een belezen iemand was, en dat ze haar wijsheid niet van buiten had gestudeerd maar er echt kennis van had. Een van m’n nichtjes bleef haar uit interesse met vragen bestoken, en op elke (hoe gekke ook) vraag kon ze antwoorden. Martine heeft zich nooit geërgerd aan ons (of ze liet het toch niet merken): hoewel we misschien soms wat lang treuzelden, er dan een platte band was, en we op het einde veel te laat terug waren. Martine was super!

Fietsen RomeMijn nichtjes poseren met helm, want dat is oh zo flatterend 🙂

Ik ben op plaatsen geweest waar ik nog nooit een voet gezet had, terwijl ik toch twee maanden in Rome gewoond heb. Ik had bewust voor de PANORAMA TOUR gekozen, en ik had gelijk: enkele prachtige vergezichten zijn ons te beurt gevallen. Belangrijke hoogtepunten waren: Cicus van Maximus, Aventijn en de Sinaasappeltuinen, Engelenburcht en de wijk Trastevere in het donker!

Fietsen RomeDe avond valt. Lichtjes aan!

We waren het er nadien snel over eens: dit was het hoogtepunt van onze trip! We zagen dingen waar we anders niet snel zouden komen, we hoefden éven niet te wandelen, we volgden gewoon zonder zelf dingen te moeten uitzoeken waar heen, … GENIETEN!

OP DE TRAPPERS IN ROME: DOEN

En dat fietsen in Rome? Was het zo’n hel? Nee, helemaal niet. Martine kende de weggetjes zeer goed, liet ons bij gevaarlijke kruispunten in groepjes oversteken en sprak op voorhand tekens met ons af voor een goede communicatie tijdens het fietsen. Een meevaller.

Mensen, fietsen in Rome. Gewoon doen. Niet twijfelen, bang zijn voor het verkeer is nergens voor nodig. Van op de fiets krijg je een heel ander perspectief op de stad. Perfect voor een eerste kennismaking met dit historisch pareltje, maar even goed voor wie de stad al kent!

Veel trapplezier!

2 reacties

 1. avatar
  Christa zegt:

  Hoi,
  Bedankt voor je leuke tips over Rome! Wij gaan in de zomer voor het eerst, kijk er erg naar uit. Fietsen in de stad lijkt me erg leuk. Ik vroeg me af : weet jij of het ook mogelijk is om zelf fietsen te huren en zonder gids de stad te verkennen? Of zou je dat afraden? In Nice en Ventimiglia hebben we dit gedaan en dat beviel, ondanks dat het ook wel druk was, erg goed, maarRome is natuurlijk wel wat anders. Ik ben benieuwd!

  1. avatar

   Hoi Christa, alles hangt af van hoe avontuurlijk je zelf bent én waar je gaat fietsen natuurlijk. Ik denk dat het op zich wel te doen is, Rome is natuurlijk Dehli niet maar toch zou ik je aanraden met een gids te gaan. Het verkeer durft druk en chaotisch zijn en om dan op eigen houtje door het centrum te gaan rijden… Dat zou ik niet per se doen. Ga je natuurlijk een beetje buiten het centrum, dan wordt het ook meteen een stuk rustiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *