Grappig.. Ik hoor mezelf diep zuchten als ik de titel van dit artikel typ. Niet zuchten omdat ik opkijk tegen het schrijven van dit stukje, niet zuchten omdat ik dit typ met een lichte kater, niet zuchten omdat het regent buiten en ik binnen zit, …  Zuchten omdat ik zo graag terug zou willen, omdat het alweer 3 maanden geleden is dat we vertrokken, omdat Mexico mij betoverd heeft. Maar ik houd de herinneringen graag levend, ik werk aan een digitaal fotoalbum en regelmatig bloggen over Mexico helpt natuurlijk ook.

Mexico is een enorm divers land, dat is wat me zo aantrok. Je kan aan het strand liggen bakken, maar even goed een maya ruïne bezoeken. Je kan je volsteken met enchilada’s en tortilla’s maar je kan ook flamingo’s spotten. De Echtgenoot en ik maakten een 23 dagen durende rondreis door Yucatan en Chiapas. Mijn ‘5 x niet te missen in Mexico’ gaat dus specifiek over die regio.

1. BEZOEK EEN MAYA-RUÏNE IN DE JUNGLE

De Maya ruïnes liggen in Mexico verspreid over het land, je hebt er tientallen die je kan bezoeken. Chichen Itza is de bekendste, en ook daar was het prachtig. Toch kies ik in deze niet te missen voor Palenque, deze ruïne ligt in de jungle en maakte daardoor nog meer indruk op mij. Het is een van de best bewaarde steden van de Maya’s.

Zorg dat je voldoende water op zak hebt, het is er vreselijk warm (drukkend) en vochtig. Ah ja, je bent dan ook in de jungle. Verder raad ik je aan regelmatig te stoppen en je reisgids te bestuderen zodat je ook effectief weet wat je aan het bezoeken/beklimmen/bewonderen bent.

Palenque ruïnes

2. FLAMINGO’S SPOTTEN

Vanuit Merida sta je op anderhalf uur in Celestun, waar je in een natuurpark roze flamingo’s kan gadeslaan. Met een gids op een motorboot kom je veel te weten over de natuurlijke habitat van deze prachtige dieren.

Jezus, het was moeilijk om die beesten op foto vast te leggen. Tot op heden nog geen professional, dus ook geen telelens en daarom moet je mij op mijn woord geloven: hier staan 700 flamingo’s op de achtergrond. Kan jij ze vinden?

Flamingo's Celestun

3. EEN DAG BIJ DE INDIANEN

Ben je in San Cristobal De Las Casas, probeer dan een dag uit te trekken om de dorpen San Juan Chamula en Zinacantan te bezoeken. Wij deden het met gids César van Alex y Raul Tours en dat leverde ons een onvergetelijke dag op bij de inheemse bevolking van dit land.

Deze indianen hebben bijvoorbeeld een religie die gebaseerd is op hun eeuwenoude tradities, vermengd met christelijke rituelen uit de tijd van de Spaanse kolonisatie. You will be amazed! Binnenkort een lange blogpost op Reismicrobe over mijn verbaasde blikken tijdens deze uitstap.

Markt San Juan Chamula

4. KOLONIAAL MERIDA

Een toffe stad, die bruist. Heerlijke restaurantjes, gezellige pleintjes en genoeg te doen en te zien in de buurt. Meer moest dat niet zijn voor mij. Must sees in Merida zijn: de Plaza Mayor met de kathedraal, het Palacio del Gobierno en het Palacio Municipal.

Wij sliepen hier trouwens in een prachtige B&B: Hotel Marionetas (mét zalig zwembad) met aan het einde van de straat het geweldige restaurantje La Negrita Cantina.

Merida Mexico

5. ZEESCHILDPADDEN SPOTTEN

Een van onze laatste dagen in Mexico, en we wilden graag nog eens iets geks doen. Van Tulum werden we jammer genoeg niet warm. Gelukkig ben je vanuit Tulum wel snel in Akumal. En daar gingen we dus zeeschildpadden spotten.

Op het strand huur je een reddingsvest en duikbril en je bent vertrokken. Je kan ook met een gids mee maar dit is duurder en nadien lever je meteen je spullen in. Ik ging dus liever op mezelf, aangezien je maar enkele slagen moest zwemmen voor je enkele kolossen zag zwemmen. Wauw. Wauw. En wauw. De schildpadden zien grazen op de zeebodem, eentje dat gegrift staat!

snorkelen Akumal

4 reacties

 1. avatar

  Wauww, wat een gave ervaringen Nies! De schildpadden is er echt eentje op mijn wishlist, wat lijkt me dat bijzonder! En de flamingo’s lijken me ook super, jammer dat ik ze alle 700 niet spot 😉 Ik wil echt onwijs graag naar Mexico, wat lijkt het land me top!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ja die schildpadden, ik kan het soms nog niet geloven. Was geweldig! Hoop dat je snel ook een keer naar Mexico kan.

 2. avatar

  Ah ja, Mexico…. Stom genoeg zijn wij er recent geweest maar met de sufste reis ooit. Mijn fout maar wel een grote. In 1997 gingen we voor het eerst naar Mexico en reden we Yucatan rond met een VW kever. Top tijd gehad! En toen besloten we een paar jaar geleden nog een keer te gaan maar met een all inclusive. Ik zou bijna zeggen: hoe dom kun je zijn… Maar goed, foutje bedankt. En als ik nu al jouw tips lees, wil ik weer terug maar dan goed….

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ow, wat geweldig: rond cruisen met een VW Kever. Houdt die reis dan maar in je achterhoofd in plaats van die all-in. Je hangt zo vast dan hé? Er is zoveel leuks te zien, maar dat weet je ondertussen wel. Een reden des te meer om nog een keer terug te gaan en nu niet alleen voor de zon 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *