Gastblogger Vanessa droomde al eventjes van een nieuwe rondreis door Zuid-Amerika. Ze reisde al kort door Argentinië samen met haar man toen ze beide kanten van de Iguazù Falls bezochten tijdens hun rondreis in Brazilië. Dat smaakte naar meer, dus dit keer ging ook zoontje Noah mee. Tijd om Argentinië met kinderen te testen! Lezen jullie mee?

Een lange vlucht met peuter

Wij kiezen bewust voor een nachtvlucht met onze peuter. Wel zo fijn want (meestal!) slapen ze dan gewoon een hele nacht! Jammer genoeg verloopt het inchecken niet van een leien dakje (hallo crisis!) en duurt het even voor we Noah gekalmeerd krijgen.

Geluk bij ongeluk, wij mogen voorsteken en worden sneller geholpen aan de incheckbalie. Minder goede start, maar het hoort bij reizen met kleine kindjes. Toch? De vlucht op zich verloopt gelukkig vrij goed zodat we snel kunnen starten met genieten van onze rondreis in Argentinië.

Het is niet niks: vijf weken rondreizen. Dat zijn 95 uren op bussen en 3000 km het land doorkruisen met de auto. Een avontuur waarin we jullie graag een kijkje laten nemen in deze blog.

Buenos Aires

First stop tijdens onze rondreis in Argentinië is uiteraard Buenos Aires. We boeken een guesthouse in San Telmo, het historische hart van de stad. De eigenaars ontvangen ons met open armen en kleine Noah voelt zich direct thuis. Zalig om te zien!

Uiteraard trekken we na aankomst al snel op verkenning: we gaan gezellig uiteten in het centrum, wandelen langs de oude haven van Puerto Madero en kuieren zo verder richting Avenida 7 Julio.

Argentinië met kinderen

Recoleta is een gezellige wijk met mooie parken, prachtige gebouwen en geweldige architectuur. In het midden van de stad ligt de beroemde begraafplaats waar onder andere Evita Perron begraven ligt, één van de belangrijkste vrouwen in Argentinië.

Wij raden aan om Boca te doen met de taxi, het is een gevaarlijke buurt en je blijft het best binnen de toeristische straten. De kleurrijke huisjes zijn mooi om te zien, je voelt de tangosfeer maar eerlijk is eerlijk, het is een behoorlijk vuile buurt.

Onze laatste dag is nog best spannend want we misten bijna onze bus naar onze volgende bestemming. Stel je voor: fikse regenbui, avondspits en overvolle taxi’s: de moed zakt ons in de schoenen. Uiteindelijk komen we helemaal doorweekt toe vijf minuten voor de bus vertrekt. Oef! Op naar een rit van 18 uur richting Puerto Madryn.

Puerto Madryn

Een mooie stad in Patagonië en het perfect startpunt voor de bekende excursies naar Punta Tombo en Peninsula Valdés.

Vanuit Puerto Madryn trekken we er twee dagen op uit met een busje en gids. First up: schiereiland Valdés, een totaal van 400 kilometer. Op het programma: het spotten van pinguïns en zeehonden en een stop in Punta Pyramid: een klein dorpje aan het strand. Een heerlijke dag!

De tweede uitstap gaat naar Rowan, een rit van wel 470 kilometer. In Rowan kan je met een bootje dolfijnen gadeslaan maar wij kiezen ervoor om dat niet te doen en de omgeving te verkennen. Een klein, gezapig vissersdorpje en als je wat verder naar de pier gaat, krijg je een heel mooi zicht op het water. Het is er zo zalig rustig!

Het hoogtepunt van de uitstap is voor ons Punta Tombo, anderhalve kilometer stappen tussen de pinguins, een heel fijne ervaring. Zeker ook voor onze jongste 😉

Argentinië met kinderen

El Calafate

Opnieuw hebben we een lange busrit van 18 uur voor de boeg. Deze keer met Andesmar en dat kan ik alleen maar aanraden: enorm comfortabele slaapbussen. Als we aankomen in Rio Gallenos krijgen we de keuze om verder te reizen naar Ushuaia maar dat is opnieuw een lange rit dus keizen we voor El Calafate, een rit van 4,5 uur.

Hier huren we een super gezellig huisje aan Lago Argentino. Een ontzettende lieve gastvrouw doet ons onmiddellijk thuis voelen. Je vindt hier leuke winkeltjes, een speeltuintje hier en daar en een chocolatier met de lekkerste taartjes.

Een niet te missen uitstap is Perito Moreno Glacier. Zet dit zeker op je to do ‘Argentinië met kinderen’. Je betaalt 550 pesos voor deze uitstap en wordt opgehaald aan of in de buurt van je accommodatie. Handig!

Argentinië met kinderen

Perito Moreno Glacier is ontzettend indrukwekkend, geloof ons. Je kan er voor kiezen om naar boven te stappen of de boot te nemen naar de gletsjer. Een prachtig wonder van de natuur!

Argentinië met kinderen

El Chaltén

Deze rit duurt 2 uur en drie kwartier en stopt aan de infostand van het nationale park waar je uitleg krijgt over hiken in El Chaltén. Je hebt hier enorm veel mogelijkheden en kan zelf kiezen hoe ver je gaat.

Ons persoonlijk hoogtepunt hier is de hike naar Fitz Roy: 4 kilometer dwars door de bergen, best pittig maar het uitzicht is echt genieten. Boven op de berg kijken we elkaar sprakeloos aan. Wat een uitzicht, net een postkaart! Een topper tijdens je rondreis door Argentinië met kinderen!

Argentinië met kinderen

Noah slaapt de hele weg en wordt wakker op weg naar Lago Capri. Dapper stapt hij mee! Lunchen doen we hier aan het Capri meer, met uitzicht op de Fitz Roy. De stilte in het bos is echt genieten. Je kan ook verder hiken hier maar dan neem je best je tent mee zodat je kan overnachten!

Bariloche

Deze verplaatsting duurt 22 uur, maar daarna krijg je de veelzijdigheid van Argenitinië te zien. Meren, bergen, naaldwouden, houten chalets en fondue. Het is de stop meer dan waard! Bariloche staat bekend om zijn zevenmerenroute. Je kan een auto huren (dat deden wij!) of een trip boeken via een reisbureau. Een hoogtepunt!

Eén tip: neem een lunchpakket mee. Anders loop je hier uren te zoeken naar een plekje om te eten. Wij ontdekken tijdens die zoektocht toevallig wel een pareltje, Lago Hermes. Een paradijs voor kindjes met het lage water, en als surplus is het er ongelooflijk mooi en rustig.

Argentinië met kinderen

Mendoza

Na een busrit van 17 uur arriveren we in Mendoza, een charmante stad die je vooral kan kennen door z’n uitgestrekte wijngaarden. Het is de grootste wijnproducerende regio van Argentinië.

Wij boeken hier een wijntour met de bus, je kan het ook met de fiets doen. Tijdens een wijntour bezoek je twee bodega’s. De rondleidingen zijn in het Spaans maar er zijn tolks aanwezig om te helpen.

Daarna zijn we klaar voor onze roadtrip naar het noorden. We huren goedkoop een auto zonder kredietkaart. Met een Chevrolet Opel Corsa mét GPS en kinderstoel zijn we helemaal klaar voor onze trip.

La Rioja

Eerste stop: La Rioja. We nemen een binnenroute, denken we. Blijkt dat we 150 kilometer moeten omrijden omdat we vast zitten: er loopt een stroom van water waar we niet door kunnen. Onze tip: neem steeds de nationale route om dat te vermijden. ’s Avonds komen we toe in Villa Union en gelukkig vinden we snel een slaapplaats.

Van hier uit bezoeken we Talampaya, een prachtig natuurpark op 55 km van Villa Union. Bezoeken doe je dit best met een tour, wij kiezen voor de Safari Adventure. Een drie uur durende tocht met een heftruck: rode rotsformaties, canyons, prehistorische tekeningen, … Enorm de moeite!

Argentinië met kinderen

Na Talampaya rijden we verder richting Belén. Wat een mooie route: we rijden door de bergen en kijken onze ogen uit. Het is prachtig om te zien hoeveel verschillende landschappen je ziet langs de Ruta National 40. Dit maakt de lange busreizen tijdens een rondreis door Argentinië met kinderen een pak aangenamer.

Cafayete

Een super gezellig stadje, waar we zeker langer willen blijven een volgende keer. Leuke hospidajes en allerlei marktjes in het centrum maken dit echt een fijne plek.

In de buurt vind je Ruinas de Quilmes: een archeologische site van de Indiaanse bevolking. Deze site is zeker een stop waard. Je kan er wandelen langs patio’s en muren vol stenen, smalle ingangen en trapjes naar boven. Je wordt beloond met een verbluffend uitzicht over de ruïnes en omgeving.

Onderweg kan je stoppen aan verschillende rotsformaties van de Quebrada De Las Conchas: heel indrukwekkend om te zien en de uitzichten zijn alweer fenomenaal.

Jujuy

Een ideaal startpunt om het noorden verder te verkennen. Je kan kiezen voor Jujuy zoals wij of voor Salta. Het zijn allebei drukke steden, maar goed gelegen.

Wij rijden vanuit Jujuy naar Quebrada de Huamaca, waarvan onze eerste stop Pucarà de Tilcara is: het oude indianendorp werd tijdens de eerste eeuw bewoond, op de heuvel in de vallei. Alles is in steen en klein. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht op de bergen. Bovenaan kan je lunchen en genieten van de omgeving: ontzettend leuk voor kindjes!

Argentinië met kinderen

Hierna verkennen we Purmamarca, een mooi klein dorpje aan de voet van de Cerros de los Siete Colores. Hier vind je lekkere plekjes om te eten, leuke winkeltjes en het is er enorm kleurrijk door de vele marktkraampjes vol met de hand geweven stoffen. 

Vanuit Purmamarca rijden we naar onze laatste stop: Salinas Grandes, iets waar we echt naar uitkijken. Een geweldige, kronkelende weg brengt je naar boven tot het hoogste punt van 4.170 meter. De zoutvlaktes liggen op ongeveer 3400 meter.

Op twee plaatsen kan je parkeren en genieten van het uitzicht. Breng zeker een goede zonnebril mee want je ogen pieken van dat wit. Reken er ook op dat je kleren zullen volhangen met zout 😉

Argentinië met kinderen

Steek nog even de grens over

Onze laatste dag is aangebroken! We hebben nog 2 dagen om terug te keren naar Mendoza en nemen van daar uit de bus richting Buenos Aires, nog een rit van 13 uur.

Heb je nog een paar dagen over tijdens je rondreis door Argentinië met kinderen: steek dan de grens over naar Uruguay. Je kan gemakkelijk oversteken met de boot. Wij bezoeken tijdens onze drie dagen in Uruguay Montevideo en Colonia Del Sacramento, beiden een bezoek waard!

En zo komt er na vijf weken een einde aan onze prachtige rondreis in Argentinië. Zeker één van de zotste reizen die wij als gezin al maakten: de veelzijdigheid van de natuur in Argentinië is sensationeel!

Laat je niet afschrikken door Argentinië met kinderen, het is zeker te doen! De lange busritten vallen goed mee, ook binnenlandse vluchten nemen is een optie maar helaas een erg dure. De bevolking is erg kindvriendelijk, lief en open.

Download onze ‘reizen met kinderen’ inpaklijst.

Mijn laatste tips voor Argentinië met kinderen:

  • Een ergonomische draagzak is een must tijdens het hiken. Je kan ook kiezen voor een framedrager.
  • Huur een auto, dat geeft je zoveel meer vrijheid om op eigen tempo het land te verkennen. De routes zijn prachtig.
  • Zorg voor verschillende soorten kledij want de weersomstandigheden zijn telkens zo anders, vooral in het zuiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *