Lang rondreizen, heerlijk! Twee weken, drie weken, .. Als het kan een maand. Telkens er een gelegenheid is, zijn De Echtgenoot en ik weg. Een zaligheid die dagen zonder zorgen. En als het even kan: graag met diegene die je het liefst ziet op aarde: je partner.

Maar hoe overleef je als koppel een lange reis? Je bent tenslotte 24 uur op 24 bij elkaar. Wat doe jij om je vriend(in) niet de nek om te wringen? Zijn er tips om spanningen te vermijden?

ruzie koppel

Om dat te weten te komen, ging ik op zoek naar reisbloggers die regelmatig met hun partner reizen en sprokkelde tips van hen bij elkaar! Geef je elkaar veel ruimte of niet, in hoeverre houd je best rekening met elkaar, … Laurent en Liesbeth, Marijke en Jeroen, Marcella en Jan en Geert en ikzelf geven tips.

Wacca

Wie zijn ze? 
Laurent en Liesbeth hebben een grote voorliefde voor Europa, zijn verzot op kleine baantjes in den buiten en gezellige pittoreske stadjes. Samen zoeken ze graag de onbewandelde paden op en tjollen ze rond op onbekende bestemmingen.

Ontdekten samen
Hongarije, Kroatië, Portugal, Ijsland, Gran Canaria, ..

Liesbeth en Laurent’s overlevingstip:
Er is niemand met wie ik liever op reis ga dan met mijn eigen lief. Hoewel je op reis non-stop bij elkaar bent, gunnen wij elkaar de nodige me-time. Activiteiten doen we altijd samen, van de eetmomenten maken we grote feestjes, maar tussendoor nemen we elk onze tijd om bijvoorbeeld te lezen, muziek/podcasts te luisteren, … . Ondertussen vonden we eigenlijk een heel mooi evenwicht, waardoor we zelden nog woordwisselingen hebben op reis.

Wacca.be

Wanderer’s Blues

Wie zijn ze?
Wanderer’s Blues is de reisblog van Marijke, een eigenwijze, zelfverklaarde ontdekkingsreizigster en Jeroen, een eigenzinnige en creatieve fotograaf die maar al te graag mee op avontuur gaat.

Ontdekten samen
Bosnië, Noorwegen, Schotland, Canada, Montenegro, Rusland, …

Marijke en Jeroen’s overlevingstip:
Ik ben een hele actieve reiziger die liefst zoveel mogelijk doet op een korte tijd, terwijl Jeroen graag wat meer tijd neemt om de sfeer op te snuiven, een terrasje te doen en uitgebreid foto’s te maken. We hebben allebei moeten leren om af en toe mee te gaan in elkaars ideeën. Af en toe plannen we een drukke dag, terwijl we op andere momenten wat meer rust inplannen om al die indrukken rustig tot ons te laten doordringen. Uiteindelijke ervaren we allebei dat open staan voor elkaars ideeën de vakantie zoveel leuker kan maken!

Marijke en Jeroen

Marcella & Jan

Wie zijn ze?
Marcella houdt van gezelligheid, beestjes en kaas (brie!), is gek op schrijven en is nieuwsgierig naar alles wat te maken heeft met social media en online communicatie. De gelukzak die met haar de wereld mag rondreizen is Jan. Zij is communicatiespecialist, hij communicatieadviseur. 

Ontdekten samen
Canada, Nieuw-Zeeland, West-Amerika, Oostenrijk, Tsjechië, …

Marcella en Jan’s overlevingstip:
Spreek je verwachtingen van de reis(bestemming) uit en kies een land wat bij jullie beide past. Zo hadden we plannen voor een reis door Zuidoost-Azië, maar werd de bestemming uiteindelijk Nieuw-Zeeland omdat we ons daar beter bij voelden. Kies activiteiten die voor beiden leuk zijn, en gun het elkaar ook als de een iets wil, wat de ander liever niet doet. Zo las ik een boek terwijl Jan in een skilift ging. Niets voor mij, maar hij genoot op en top. En tot slot: geniet volop en kijk samen terug naar de mooiste herinneringen! Zo waardevol.

Marcella Molenaar

 Nies en Geert

Wie zijn ze?
Dat zijn wij 🙂 Maar dat wisten jullie! Sinds onze huwelijksreis in 2013 naar Thailand de reismicrobe helemaal te pakken. De Echtgenoot mag mee, en laat het allemaal graag gebeuren.

Ontdekten samen
Thailand, Budapest, Zuid-Afrika, Amalfikust, Mexico, Bretagne…

Nies en Geert’s overlevingstip: 
Wij merken dat het vooral helpt om rekening te houden met elkaar. Het is niet omdat jij zin hebt in die lange wandeling, dat de ander er ook voor open staat. Als de ene even rust nodig heeft, kan dat. Luister naar elkaars behoeften. Wat ik ook handig vind om even van elkaar te ‘ontkomen’ is de smartphone, een uurtje per dag helemaal verdwijnen in je Facebook, het thuisfront whatsappen, of de krant lezen. Even niet met elkaar bezig zijn om elkaar daarna weer met knuffels te overladen.

Nies & Geert

En jullie? Maak jij lange reizen met jouw partner? Wat is jouw tip voor het overleven van een lange reis?

15 reacties

 1. avatar

  Leuk artikel en goeie tips! Het helpt altijd om eens te horen hoe het verlopen is bij koppels die al vaak samen op reis geweest zijn :). Mijn vriend en ik gaan volgend jaar ook samen op wereldreis, een jaar lang… Ik ben benieuwd hoe dat gaat verlopen! Ik vind het allemaal heel spannend… Hopelijk zijn we na de reis nog altijd een koppel :D!

  1. avatar

   Oh super spannend! Maar dat komt helemaal goed. Aftellen maar 🙂

  2. avatar

   Tuurlijk wel, samen reizen is vooral echt heerlijk! Een wereldreis is natuurlijk nog wel wat anders dan een paar weken samen weg. Jullie kunnen dat 😉

 2. avatar

  Leuke website! Zelf reizen we ook als koppel en dat gaat verbazingwekkend goed. Ongelooflijk eigenlijk aangezien we vaak wel fysieke grenzen opzoeken tijdens onze avonturen waardoor ‘op elkaars kap’ zitten soms wel een makkelijke oplossing zou zijn.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Bedankt Dempsey! Ik zie het toch een beetje als ultieme relatietest, dus volgens mij zijn jullie geslaagd. Ik vind samen reizen heerlijk, maar ik ken ook koppels die het niet zouden uithouden.

 3. avatar

  Geweldig artikel! Wij maken juist te weinig reizen samen. In het begin hebben we wel veel samen gereisd en dat is altijd prima bevallen. Van Mexico tot Maleisie en ook kortere tripjes. Daarna weer met vrienden en familie. Ik ben er daarom juist aan toe om weer lekker vier weken met manlief op pad te gaan. Samen op avontuur en samen allerlei dingen verkennen. Ik ben meer van het organiseren en plannen van de reizen en hij volgt wel 🙂

  Wij hebben het samen gewoon heel erg leuk dus ik heb niet echt een tip denk ik…maar goed als je 7 jaar samen bent, ken je elkaar ook wel door en door.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Bea! Dat is waar, als je lang samen bent dan verwacht je geen grote verrassingen meer. Wij zijn 8 jaar een koppel dus je kent elkaar gewoon super goed. Maar toch, je bent het niet gewoon om de hele tijd samen te zijn, wat op reis meestal wel het geval is. Ik herken het wel, dat van weinig samen reizen, ik maak ook heel veel reisjes zonder De Echtgenoot. Dan eens met m’n moeder, dan met een groep vriendinnen, … Moet kunnen!

 4. avatar

  Super leuk artikel om te lezen, echt tof gedaan 🙂 Bij mij is het vaak dat ik het wat moet uitzoeken en mijn lief met plezier mee gaat, zo lang het maar niet shoppen is ^^

  1. avatar
   Nies zegt:

   Merci Liese 😉 Hier net hetzelfde. De Echtgenoot die volgt, zonder morren tot ik wat te lang winkel in, winkel uit, doe.. Dus echt shoppen op reis, zelden..

 5. avatar

  Heel leuk gedaan Nies! Super tof dat je ons ook wilde featuren 😀
  Ik herken ons ook heel hard in de andere opmerkingen. Ik ben eerder iemand die veel wil doen en veel wil rondrijden, terwijl Laurent het liever rustig houdt en rustdagen afwisselt met actieve dagen. Dit doen we dan ook, waardoor ik de rust ook veel meer ben beginnen apreciëren en geleerd heb dat dit mijn drukke zelf heel goed kan doen! Groetjes vanuit de hangmat in Portugal (zie, zo helemaal rustig enzo, met de smartphone (en ik ben blijkbaar niet de enige die soms wegduikt met de iPhone, oef! ;))

  1. avatar
   Nies zegt:

   Graag gedaan Liesbeth, fijn dat jullie wilden meedoen. En bij ons net hetzelfde: ik van het een naar het ander, Geert liever rustig (zwembad, boek,…). Hij moet me soms wat afremmen, en dat is niet slecht. P.S. Super mega jaloers op het feit dat jij in een hangmat ligt in Portugal. Geniet er ginder kei hard van!

 6. avatar

  Erg leuk om te lezen Nies, tof onderwerp ook. Wij hebben nu al 2x een maand gereisd en 3x minstens 2 weken. Je leert elkaar steeds beter kennen, dus je weet ook sneller waar de ander behoefte aan heeft. Ik vind het zo onwijs gaaf om samen de wereld te ontdekken, het levert de mooiste ervaringen op. Echt op en top genieten!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Jij ook bedankt Marcella om je hoofd over mijn vraag te breken. 99% van de tijd vind ik het heerlijk om met Geert te reizen, en zou ik met niemand anders de planeet willen verkennen. Maar omdat je nu eenmaal 24/24u samen bent, kan het wel eens tegen zitten. Goed dan dat wij deze tips verzamelden 😉 Meestal is het inderdaad genieten!

 7. avatar

  Wat een super leuke post! Wij maken ook alle reisjes/reizen samen. Ook onze reis van bijna 6 maanden door Azie en dat ging super! De echte challenge 😉 Idd vooral rekening met elkaar houden en elkaar ook dingen los van elkaar laten doen.. Niet 24/7 bij elkaar op de lip. Ook op reis is dat niet altijd nodig..

  1. avatar
   Nies zegt:

   Thanks Kirsten! Vond het super om deze post te maken. Fijn dat het bij jullie zo vlot gaat, het zit ‘m vaak in kleine dingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *