Al vroeg in mijn zwangerschap, ging ik op zoek naar interessant leesvoer over bevallen. Ik ben een ‘prepper’, ik bereid me graag voor op dingen. Op reis gaan doe ik ook niet impulsief maar wat en heb ik steeds een plan of idee in m’n hoofd (saai hé ik ben bang om iets te missen, geen nood.. ik durf er van af wijken). Bij bevallen zag ik dat net hetzelfde, ik wilde weten wat er op me af zou komen. Ik wilde voorbereid zijn, weten wat mijn lichaam zou gaan doen. ’s Avonds voor de TV, met laptop op de schoot, verdiepte ik me in bevallingsverhalen. In mijn research stootte ik al snel op de term hypnobirthing. Het fascineerde me meteen.
Voorbereiding en kennis is macht, ook tijdens een bevalling
Ontspannen? Zorgeloos? Bijna pijnloos? Echt geen woorden die ik ‘normaal’ zou associëren met een bevalling. Dus dat kan? En als het kan… Waarom is dit niet meer gekend? Hoe komt het dat ik niemand ken die snel en zorgeloos bevallen is? Pardon, buiten mijn eigen moeder gerekend die van mijn broer Pieter bij de huisarts in ons dorp beviel, omdat ze dacht dat haar weeën gestopt waren na een ontspannen douche.
Inspiratie over bevallen bij de indianen
Ik herinnerde me onze dag bij de Maya-indianen tijdens mijn rondreis in Mexico. Onze gids vertelde ons over hoe vrouwen hier bevallen, en dat ben ik nooit vergeten (we maakten die reis enkele weken na mijn eerste miskraam en operatie), we maakten net een moeilijke periode door en dit sprak me zo aan. De Maya-vrouwen zitten gehurkt, met hun armen rond de nek van hun man die voor hen op een laag stoeltje zit. Dat beeld greep me meteen aan en deed me de ogen openen. Het hoéft niet in de beugels op een of andere ongezellige tafel. En toen begon het te dagen.. Zijn er plaatsen in België waar je kan bevallen in de houding die je zelf wil? Op de manier die je zelf wil, zonder al te veel inmenging van dokters?
Maar het was natuurlijk pas toen ik zwanger was dat ik me hier meer en meer in ging verdiepen. Tot dan lag de focus, uiteraard, op het zwanger worden zelf. Hypnobirthing dus, een term die ik ontdekte tijdens mijn research-avondjes. Het liet me niet meer los. Ik ging naarstig op zoek naar meer informatie, en googelde ‘hypnobirthing België’, maar vond bitter weinig. In Nederland kent men het wel, en straks jullie ook 🙂
Wat is hypnobirthing
Hypnobirthing is een algemene term en betekent ‘Hypnose voor Bevallen’. De hypnosetraining leert zwangere vrouwen op basis van ontspanningstechnieken hun lichaam en geest te sturen en te controleren. Hierdoor kunnen zij, zowel tijdens de zwangerschap, als tijdens de bevalling en in de periode daarna, hun eigen ontspanning creëren en daardoor deze fasen (nog) bewuster en met meer plezier beleven.
Zwangere vrouwen, hun partners, vroedvrouwen, ziekenhuizen, artsen en verloskundigencentra hebben de vele voordelen met eigen ogen gezien of ervaren. En zijn verschillende variaties en manieren waarop hypnobirthing cursussen internationaal worden gegeven. De cursussen bevatten ademhalings-, hypnose- en ontspanningstechnieken
Wat leer je tijdens een hypnobirthing cursus
– Waarom veel vrouwen pijn hebben
– Diepe ademhalingstechniek voor de weeën
– Hoe je angst, spanning of paniek tijdens de bevalling kunt voorkomen
– Ademhalingstechniek voor ontspanning & massage
– De kracht van je gedachten: affirmaties & visualisaties
– Angsten overwinnen
– De verschillende fases van de bevalling en wat je kunt doen in iedere fase
– Hoe kan je partner je zo goed mogelijk helpen
…
Alle bovenstaande thema’s kwamen aan bod tijdens de privé-cursus die we kregen van Elke, die een praktijk heeft in Eindhoven. Elke en ik hadden samen een dag geprikt voor de cursus, en Elke zou een hele dag aan huis komen (wat handig als je hoogzwanger bent!). Enkele dagen voor dat het zover was, zag ik er eerlijk gezegd een beetje tegen op, omdat ik al 38 weken was en dacht de ‘fut’ niet meer te hebben om een hele dag intensief cursus te volgen. Elke stelde me gelukkig snel gerust, normaal zou ik na deze dag net meer ontspannen zijn, zeker niet meer moe. Benieuwd!
Met zelfvertrouwen gaan bevallen
Ze kreeg gelijk. Ik heb me zelden zo intens kunnen relaxen als tijdens die dag. Wat een heerlijk zen gevoel. Aan het begin van de cursus kregen we een leuke bundel met alle oefeningen in, en die hebben we in de loop van de dag rustig afgewerkt. We leerden diep ontspannen, Geert leerde me masseren in m’n lage rug, ik kreeg een bepaalde ademhalingstechniek aangeleerd en Geert wist na de cursus hoe me daarbij te ondersteunen. Het klonk en voelde allemaal erg logisch.
De cursus gaf mij nog meer zelfvertrouwen, ik ga dit kunnen, bevallen. Dat is niet iets raar, vervelend en pijnlijk dat elke vrouw door moet. Bevallen is vertrouwen op je oerkracht! Elke, de lesgeefster, bleef zelf ook zo rustig en beantwoordde al mijn vragen met het nodige geduld. Ze gaf me het gevoel dat ik het best wel zou kunnen, en angst om te ‘moeten’ bevallen ongegrond is.
Na de cursus bleef ik nog elke dag naar de MP3’s luisteren, en die bleven mij bevestiging geven: “jij hebt de kracht om je baby ter wereld te brengen, “elke wee brengt je dichter bij je baby”, “jouw bevalling wordt een positieve en krachtige ervaring”, … Ik luisterde zoveel naar deze relaxerende woorden dat ik het begon te geloven.
Waarom ik voor hypnobirthing koos
- een snellere bevalling
- minder pijn
- minder complicaties
- een kalme baby
- een nauwere band met je baby tijdens de zwangerschap
- betrokkenheid en een rol voor je partner
Hoe ik hypnobirthing toepaste tijdens de bevalling
Helemaal voorbereid haalde ik mijn uitgerekende datum, ik bleef naar de MP3’s luisteren, oefende de ademhalingstechnieken en porde Geert regelmatig aan om me zeker goed te ondersteunen met de geleerde technieken als het zover zou zijn. Wie mijn bevallingsverhaal ondertussen gelezen heeft, weet dat Morris op de wereld zetten een vlotte en fijne ervaring was. Het ging zelfs zo snel dat ik achteraf dacht: tiens, heb ik wel iets van de cursus hypnobirthing kunnen gebruiken?
Ik heb op het moment zelf misschien weinig van de massage of relaxatietechnieken kunnen gebruiken, het ging té snel. Maar ik weet héél zeker dat deze cursus, alles wat ik er over heb gelezen én de MP3’s mijn bevalling een kleur gegeven hebben. Het gaf me het nodige zelfvertrouwen voor de dag zelf, het geloof in mijn eigen lichaam en kunnen. Mijn vroedvrouw Lieve zei me achteraf hoe ze zag dat ik mijn ademhaling goed onder controle had, en dat ze zelf ook geloofde dat het door de hypnobirthing kwam. Ze was zo enthousiast dat ze me gevraagd heeft om folders mee te geven voor haar praktijk.
Tijdens de bevalling zat ik in Thailand te snorkelen
De twee dingen die ik tijdens de 57 minuten (!) in de verloskamer heb toegepast zijn de ademhalingstechnieken (rustig in- en uit ademen, controle blijven houden, hyperventilatie voorkomen, …) en de visualisatie. Tijdens de cursus heb ik mezelf een visualisatie aangeleerd: ik stelde mezelf voor op het strand in Ko Phi Phi tijdens onze huwelijksreis, waar ik ging zwemmen in het felblauwe water omringd door de mooiste gekleurde visjes. Ik zweer het u dat het heerlijk was daar even te vertoeven toen ik harde persweeën kreeg in het bad 🙂
Bevallen met hypnobirthing, iets voor jou?
Zie ik valkuilen of nadelen? Weinig! Wat ik wél denk dat erg belangrijk is: steun van je partner. Vind je partner dit allemaal te zweverig, hecht hij/zij er weinig belang aan of wil hij/zij achteraf niet met je oefenen, dan valt alles wat in het water. Het is belangrijk om dit samen te kunnen doen, dus ik kan alleen maar hopen dat jullie evenveel steun mogen verwachten van je partner als ik. Geert heeft de hele cursus mee gevolgd, heeft me moeten (mogen) masseren, heeft ook in de zetel gelegen in een poging zich volledig te ontspannen door Elke’s stem en heeft tijdens de cursus ook openlijk moeten spreken over wat zijn verlangens waren voor de bevalling. Ik was en ben echt dankbaar dat hij dit wilde doen.
Na mijn bevalling wandel ik vrijwel meteen terug rond in de verloskamer. Ik ben niet geknipt (wel een klein scheurtje), en heb geen uren arbeid achter de rug. Ik voel me goed. Ik ben ontspannen, gelukkig en zo opgelucht en blij met het verloop. Ik kan alleen maar lachen van oor tot oor. Ik besef dat niet iedereen zo’n positieve ervaring heeft, net daarom wil ik dit delen. Wie weet is hypnobirthing ook wel iets voor jou, misschien vind je er helemaal niets aan.
Hypnobirthing is één van de dingen die gemaakt heeft dat mijn bevalling een droombevalling werd. Ik ben blij dat ik de keuze gemaakt heb me hierin te verdiepen.
Een cursus hypnobirthing: praktisch
Ik volgde deze cursus bij Elke van Happy Birthing Day Eindhoven.
De kostprijs is 239 euro en bevat: een oefenboek, geboorteplan, oefentabel, inleiding support, stuitligging support, de cursus voor jouw en je partner, mp3 sessies, filmpjes en het digitaal cursusboek.
Je kan er ook voor kiezen om de cursus niet te volgen, maar wel de mp3 sessies of het digitaal oefenboek te downloaden. Wat jij wil!
En als we ons nu met z’n allen inschrijven, komt er misschien wel een ‘hypnobirthing België’-afdeling 😉
Benieuwd naar hypnobirthing en wil je eens een MP3 sessie ervaren? Je kan er hier gratis eentje downloaden.
Wat denk jij? Is het iets voor jou?
2 reacties
Fijn dat je zo een goede ervaring had met Hypnobirthing! Ik geef al sinds 2012 hypnobirthing lessen over gans Vlaanderen. Je kan me terugvinden op http://www.ankeverhulst.be
Het heeft mij geweldig geholpen!