Wat had ik nood aan buitenlucht! Natuur! Nu ik voor mezelf werk (ik ben zelfstandige), zit ik vaak binnen achter m’n computer en dat breekt me wel eens zuur op. Een acuut tekort aan frisse lucht, bijvoorbeeld. Wandelen in de Vlaamse Ardennen afgelopen weekend, bleek hét antwoord.

De Vlaamse Ardennen, ten zuiden van Gent, tussen Ronse en Oudenaarde, zijn een streling voor het oog. Het zacht glooiende landschap bezorgt je uren wandelplezier. Het is de perfecte plaats om met je gezin een ontspannend wandeldagje te houden.

Prachtige wandelnetwerken tonen je de weg

Wij installeren ons in hotel La Sablière en zijn even later helemaal klaar om een van de wandelroutes te verkennen. We kiezen uit het leuke gidsje ‘Koplopen… Eindelijk wandelen in de Vlaamse Ardennen’. In dit boekje vind je toffe wandelingen compleet met bezienswaardigheden en leuke resto’s op een van de wandelnetwerken in de Getuigenheuvels, Zwalmvallei of Bronbossen. Met drie flexibele wandelnetwerken, goed voor 850 km wandelwegen, ontdek je als snel dat wandelen in de Vlaamse Ardennen heerlijk is. Je kiest zelf waar je begint, hoelang je stapt en waar je eindigt.

Wandelen in de Vlaamse Ardennen
Wandelen in de Vlaamse Ardennen

Ons hotel is vlak aan het Kluisbos gelegen, en daarom kunnen we de Pedaalroute eenvoudig starten zonder de auto te hoeven nemen. Er zijn ook enkele buggy- en rolstoelvriendelijke routes, super handig! Wij willen echt het bos in en daarom kiezen we voor een ‘gewone’ route.

Met onze nieuwe draagzak zien we dat helemaal zitten. Handen vrij en geen gedoe met een buggy in het bos. We hebben nu de Ergobaby 4P Cool Air 360 Icy Mint: super mooi van kleur, extra cool voor in de zomer én Morris kan er naar voren kijken..

Wandelen in de Vlaamse Ardennen

De Pedaalroute voert je langs enkele iconische plaatsen uit de wielersport. Plaatsen waar tijdens de grote klassiekers hevig strijd wordt geleverd zoals de Kwaremont, de Ronde Van Vlaanderenstraat, de Paterberg, enz. Dat is voer voor mijn man, die sportliefhebber is. We hebben jammer genoeg het weer niet mee, het regent pijpenstelen.

Bijkomen in de Bosbaar

Schuilen tijdens de ergste stortbui kunnen we gelukkig op een gezellige plek, de Bosbaar. De Bosbaar is een zomerbar op knooppunt 76, midden in het Kluisbos. Eigenaars Stijn en Sylvie zijn bezig met het verbouwen van ‘de Vierschaar’. In afwachting van de opening van hun herberg, openden ze een zomerbar.

En wat voor eentje! Super gezellig gebouwd met paletten en veel hout. Extra jammer dat we worden weggejaagd door dikke druppels want we zaten verdekke goed!

Wandelen in de Vlaamse Ardennen

De pedaalroute is 11,8 km lang en we weten op voorhand niet of we dit halen, met ons kleintje in de draagzak maar nu het regent is het een uitgemaakte zaak. Wij haken vroegtijdig af en keren nat van de regen terug naar onze hotelkamer. Dat is natuurlijk wel een domper!

We doen ons best om de goede stemming er in te houden en inhaleren met plezier de extra zuurstof in de lucht. Het is plezant, regen of geen regen. We zijn samen en hebben deugd van al dat groen rondom ons. Omdat we de Pedaalroute niet kunnen afwerken, hebben we vooral rondgewandeld in het Kluisbos. Een prachtig bos, met een speciale speelzone waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten.

Wandelen in de Vlaamse Ardennen

Wandelen in de Vlaamse Ardennen is eindeloos genieten. Er zijn zoveel mooie routes, dat je er niet op uit gekeken geraakt. Wij komen zeker nog eens terug. De combinatie van glooiende heuvels en pittoreske dorpen zorgt ervoor dat de Vlaamse Ardennen een ‘must go’ wordt voor een vakantie in eigen land.

Meer informatie over de wandelnetwerken vind je op www.wandelwalhalla.be. Ge moest al weg zijn!

8 reacties

 1. avatar

  Het Kluisbos is een mooi bos, maar vaak iets te toeristisch. De wagen parkeren op Kwaremont en dan wandelen richting het Hotondbos (eventueel via de panoramaroute) is ook een leuke ervaring!

  1. avatar

   Leuke tip! Toen wij er waren, was er geen kat in het Kluisbos maar dat zal dan eerder aan het weer gelegen hebben.

 2. avatar

  Wat een super leuk artikel om te lezen. Enorm mooie omgeving en ik heb het toegevoegd aan ons lijstje om nog te doen. Bedankt voor het plaatsen

  1. avatar

   Zeker doen, echt de moeite! Prachtige omgeving.

 3. avatar
  Sylvie & Stijn zegt:

  Blij dat jullie onze bosbĀĀr leuk vonden! En Nies, ja die dag kwam echt de ergste plensbui van het seizoen voorbij :-(. Kom gerust nog een keer terug, dan klinken we eens op (hopelijk) beter weer. Feel free to like us on http://www.facebook.com/bosbaar/ en kom alles te weten over onze wilde plannen voor het winterterras, b&b, buitenwellness, etc. We deelden alvast jouw avontuur in de Vlaamse Ardennen op onze pagina.

  1. avatar

   Wij komen zeker nog een keer terug!

 4. avatar

  Het kluisbos vind ik echt een leuke activiteit met kinderen. Een stop in de bosbaar maakt onze dag helemaal compleet. 🙂

  1. avatar

   Bij ons was het net zo. De Bosbaar is ook tof hé. En het bos is gewoon kei mooi, net zoals de omgeving. Wij moeten alleen nog eens terug, want met de regen hebben we niet zoveel kunnen doen als we wilden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *