EEN WATTE?

Een cenote! In het Engels noemt men het een ‘sinkhole’. In het Nederlands vond ik de naam ‘bovengrondse poel’ of een ‘waterbevattende grot’. In Yucatan (het schiereiland in Mexico waar wij momenteel rond toeren) zijn er 3000 waarvan meer dan 1000 die ook zo geregistreerd zijn.

Zulke zinkgaten zijn nu erg gegeerd bij toeristen, want het is een prachtig natuurverschijnsel. Het is er heerlijk (verkoelend) om te zwemmen. Voor de Maya’s echter, zijn deze grotten een heilige plek want ze zouden de doorgang bieden naar de onderwereld.

image

Cenote Kankirixche
Bron: kitebeachyucatan.com

WAAR?

En op zo’n heilige, verkwikkende plek mocht ik afgelopen week een duik nemen. Yep, I admit. De cenote Ik-Kil, vlakbij Chichen Itza, is behoorlijk toeristisch. Je bent niet de enige die van dit wonder wil genieten, en op eigen houtje een cenote gaan zoeken lijkt me ook niet te doen, laat staan veilig. Ben je in de buurt van Tulum, dan kan je ook voor de Gran Cenote kiezen.

Wij kwamen van Playa Del Carmen en logeerden één nacht in Chichen Itza om alle drukte voor te zijn en ’s morgens vroeg te kunnen genieten van de pracht van deze ruïnes. Moet je trouwens absoluut doen als je de Japanners voor wil zijn, maar dat is een ander verhaal.

CENOTE IK-KIL 

De dag voor ons bezoek aan deze Maya grootheid was er dus ruimte voor wat anders en vlak tegenover ons hotel ligt de cenote Ik-Kil. Doen, dachten wij. Jammer genoeg waren wij niet alleen met die gedachte maar alsnog was het een ‘amai-mijn-mond-valt-open’-moment.

De stranden in Yucatan zijn fenomenaal maar wil je afkoelen, verkwikken of eens iets anders: bezoek dan zeker een cenote.

PRAKTISCH

Website: www.cenote-ik-kil.com

Hoe kom ik er? De cenote staat aangegeven, het ligt op de weg naar Chichen Itza, als je van Playa Del Carmen komt. Over hotel Doleres Alba. Als je met de bus reist, kan je je chauffeur vragen om je af te zetten (misschien vraagt hij wel enkele peso’s).

image

Happy me in het koude maar heldere water

Kostprijs: 6 euro p.p.

Goed om weten:

Het dragen van zonnecrème wordt niet getolereerd, niet dat ze staan controleren maar deze producten zijn slecht voor de fauna en flora. Je kan wel biologische producten smeren. In een cenote komt meestal trouwens weinig zon dus don’t worry.

Wil je er trouwens écht bij horen (of net helemaal niet, zoals wij) neemt dan je selfiestick mee terwijl je van op hoogte in de grot springt. De ene na de andere toerist deed dit. In mijn ogen vergeten genieten van al dat moois maar vooral bezig zijn met: heb ik het goed gefilmd?

Zoals ik al zei, vrij toeristisch en dus ben je er zeker weten niet alleen maar je krijgt er wel comfort voor in de plaats: er zijn lockers en je kan er wat drinken en eten.

image

Een watermeloen-ijsje om te bekomen van de inspanning, best vermoeiend hoor zo zwemmen zonder ‘houvast’. Watertrappelen troef!

Doe het trouwens niet: aan de lianen gaan hangen want dan word je letterlijk teruggefloten. Het overkwam mijn echtgenoot die ‘even wou rusten’.

Vandaag reizen we trouwens van San Cristobal De Las Casas naar Tuxla Guttierez, waar we een vlucht nemen richting Cancun. We verblijven volgende week nog op Isla Mujeres en in Tulum. Wie weet springen we daar ook wel in de beroemde cenote…

3 reacties

 1. […] foto hierboven komt van Reismicrobe. Zij waren avontuurlijk genoeg om Mexico zelf te verkennen en gingen voor zo’n 6 euro per […]

 2. avatar

  Wat onwijs gaaf zeg, dat lijkt me zo bijzonder moooooi! Staat zeker op m’n Mexico-wishlist!!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ja, een geweldige ervaring! Moet je zeker doen als je er ooit bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *