Niet meteen het eerste waar je aan denkt tijdens het voorbereiden, boeken en plannen van je reis. En toch, je staat er best even bij stil. Met deze 15 tips om veilig te reizen voel je je overal ter wereld safe.

Mijn 15 veiligheidstips

 1. Zorg dat je bagage op slot kan, of koop een hangslotje. Ken je die griezelverhalen van mensen die opeens drugs in hun bagage hebben zitten? Wil je niet meemaken… En ook: als je met een boot of nachtbus reist en je enkele uren je bagage niet in het oog kan houden: op slot die handel!
 2. Wil je écht zeker zijn? Ga dan op de luchthaven langs het ‘inpakstandje’, waar ze je valies met plastiekfolie inpakken voor €5 à €10.
 3. Ga ja naar steden die bekend staan om hun zakkenrollers (zowat overal dus), kan je dat hangslotje ook aan je rugzak hangen.
 4. Heb je een rugzak bij, zorg dan voor verschillende ‘laagjes’ en verdeel je spullen over andere tasjes IN je rugzak.
 5. Zorg dat je niet te veel geld afhaalt, en nooit met grote bedragen op straat loopt. Als geld uit de muur haalt, laat dan NOOIT iemand je helpen. Dit zijn trucjes om aan je geld afhandig te maken.
 6. Mail alle belangrijke documenten naar jezelf en naar een vriend of familielid. Bv. paspoort, visum, rijbewijs, bankkaarten, …
 7. Ook vliegtickets en vouchers voor je hotel etc. mail ik steeds naar mezelf en een vriend/familielid.
 8. Helemaal anders, maar ook belangrijk qua veiligheid: gezellig om hier een wijntje te drinken en daar een cocktailtje maar vergeet je niet om je voldoende gehydrateerd te houden: WATER (de rest komt later).
 9. Ga ja naar een afgelegen plek, of een wandeling maken in een gebied waar verder bijna niemand komt: vertel steeds IEMAND waar je naartoe gaat. Belangrijk voor moest je verdwalen.
 10. Check voor je op reis vertrekt welke inentingen je nodig hebt, en zorg dat je ze op tijd krijgt.
 11. Gedraag je op drukke plaatsen niet te ’toeristy’… Zo tuurde ik op een plein in Bangkok naar mijn stadskaart, en terwijl ik dacht dat een vriendelijke politieagent mij de weg wilde wijzen, werd ik opgelicht. Niet doen!
 12. Loop niet te koop met alle dure, westerse spullen die jij wel hebt en de inheemse bevolking niet. Jouw chique Canon hoeft niet op je buik te bengelen, en je Ipad hoef je ook niet overal mee naartoe te sleuren. Ook met sieraden kijk je best wat uit. Zelfs mijn trouwring laat ik vaak thuis.
 13. Wil je gedekt zijn tegen mogelijke risico’s: sluit een reisverzekering af.
 14. Gebruik de kluis op je hotelkamer! Ik leg er in ieder geval vaak mijn paspoort en portefeuille in, en neem wat geld mee in een kleine portefeuille. Ze staat er voor een reden…
 15. Veilig op reis gaan doe je ook door respect te tonen voor de lokale normen en gebruiken. Lees dus op voorhand over je bestemming, en ga in je reisgids op zoek naar de gebruiken ter plaatse, zodat je niemand tegen de borst stoot met je, voor hun, vreemde gedrag.

Check zeker altijd even Diplomatie Belgium voor je vertrekt.

2934622

 

1 reactie

 1. avatar

  Goede tips, Nies! Wel gek dat je jouw trouwring thuislaat. Ik vind het net een handig ding. Vooral als ik alleen of met de dochter weg ben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *