Ik ben alweer 29 weken zwanger, het laatste trimester is aangebroken. Tijd om weer naar de bevalling toe te gaan werken, zoals ik ook bij ons eerste kindje deed. En ook toen liet ik me niet stoppen door mensen die zeiden: je kan je niet voorbereiden! Niet waar, ik geloof dat kennis macht is.

Mijn eerste bevalling is een prachtig verhaal mogen worden. Ik geloof dat dat niet zomaar ‘geluk’ heet (een opmerking die ik vaak krijg als ik erover vertel). Ik ben er namelijk nogal zeker van dat mijn grondige voorbereiding er voor iets tussen zat. Uiteraard kunnen er bij een bevalling altijd onverwachte dingen gebeuren of complicaties optreden maar ik ben er van overtuigd dat je de natuur zijn werk moet laten doen zolang het verantwoord is. Benieuwd naar mijn eerste bevalling? Ik schreef hier uitgebreid mijn bevallingsverhaal uit.

Een tweede zwangerschap is anders. Een tweede bevalling vaak ook. Meestal gaat ze iets sneller en vlotter (hopelijk!). In mijn geval wil dat zeggen: snel en vlot. Van Morris beviel ik op een kleine zes uur. Ik merk dat ik nu minder bezig ben met de bevalling, en daar durf ik soms boos voor worden op mezelf. Dit baby’tje verdient dezelfde voorbereiding, en ik vind niet dat ik er ‘zomaar’ van mag uit gaan dat het opnieuw zo zal uitdraaien.

Dus startte ik toch stilletjes met de eerste voorbereidingen. Omdat ik op Instagram merkte dat er nogal wat vragen over kwamen, zet ik je mijn to do’s voor de bevalling even op een rij.

Zoek een zelfstandige vroedvrouw

Ik lijk wel een wandelend reclamebord voor zelfstandige vroedvrouwen maar omdat het de beste beslissing uit mijn leven was, deel ik ze zo graag. Neem er eentje onder de arm, al TIJDENS je zwangerschap. En laat je ook door hen begeleiden. Een vroedvrouw na de bevalling thuis is al heel wat waard, maar eentje tijdens je zwangerschap (die ze dus ook mee opvolgt, naast of in de plaats van de gynaecoloog) én die je bevalling begeleid… Dat is gewoon puur goud.

Zoveel vrouwen die niet weten dat het kan, en het klopt dat niet elk ziekenhuis dit toelaat maar bevallen met je EIGEN vroedvrouw die je dus al maanden begeleid, je wensen en verlangens kent, je zwangerschap kent, … Dat was mijn beste zet ooit. Dus ook nu bereid ik mijn bevalling weer voor met hen. Ik zie ze nu elke 3 weken, en dat wordt om de 2 weken en om de week naar het einde toe.

Ben je van de buurt, dan raad ik je zeker mijn schatten van Hikketein aan (praktijk in Deurne en Brasschaat).

Lezen, lezen, lezen!

I know, hoe kan je je nu voorbereiden op de bevalling door boeken te lezen? Héél goed. Ik leerde bij mijn vorige bevalling over hypnobirthing, ontspannen bevallen, de verschillende fases van een bevalling, … Als je een idee hebt aan wat je je moet verwachten, dan kan je een beter beeld vormen bij wat gaat komen en zijn je verwachtingen sowieso realistischer.

Ik schreef eerder een blog over de boeken die ik kei hard aanraad om te lezen als je zwanger bent: bekijk hier mijn top 6 voor zwangerschapsboeken.

Bekijk échte bevallingen

Ja. Echte bevallingen. The real deal. Niet die schreeuwerige toestanden in soaps of series. Zo fake! Op YouTube vind je veel bevallingsfilmpjes terug, en hoe gek je dit in begin ook zal vinden, het leert je veel over hoe het er echt aan toe gaat. Ja, ik voelde in begin ook een soort weerstand maar dat op zich zegt eigenlijk al genoeg: hoe kan ik nu weerstand voelen tegenover iets dat zo natuurlijk is?

Ik volg Empowered Birth Project op Instagram en zij laten ook regelmatig (korte) filmpjes zien op hun feed. Soms is het wat schrikken/slikken maar ik vind het alleen maar goed voor mezelf dat ik zie hoe de natuur zijn werkt doet. En dat hier (meestal) zelfs geen dokter aan te pas hoeft te komen. Benieuwd of jij het aandurft om filmpjes te kijken 😉

Ontspan met yoga of hypnobirthing

Deze week start mijn eerste les zwangerschapsyoga en ik ben super benieuwd of het iets voor mij is. Keep you posted! In alle geval, wat je ook doet… Ontspannen is key. Niet zomaar een badje nemen (werkt natuurlijk ook wel), maar echt jezelf de tijd gunnen om met je bevalling en je lichaam bezig te zijn. Je kan je bevalling visualiseren (jezelf voorstellen hoe je wil dat het loopt) of affirmaties luisteren of bekijken (op Pinterest vind je er veel: zie hier).

Hoe ik veel had aan hypnobirthing tijdens mijn voorbereiding op de bevalling, lees je in dit artikel.

Stel een geboorteplan op

Jammer genoeg zie ik nog veel vrouwen, of mannen, fronsen als ik het over een geboorteplan heb. Ze fronsen omdat ze het of niet kennen, of maar een dom idee vinden. Want als er nu iets is dat je niet kan plannen, dan is het wel een geboorte… Toch? Klopt! Je weet niet wanneer ze zal beginnen, hoe ze zal verlopen en hoe jij je zal voelen/gedragen tijdens… Toch zijn er in mijn ogen een heel aantal dingen die je kan bespreken vooraf met je vroedvrouw, gynaecoloog of man.

Zo las ik onlangs op de Instagram van Kiindmagazine (een aanrader om te gaan volgen!) de tip om vooraf met je partner af te spreken dat hij/zij het woord voert eens je aankomt in het ziekenhuis (want dan vallen veel bevallingen stil). Jullie hebben vooraf besproken hoe jullie het zien, je partner kent je het best en weet ook wanneer jou wel of niet te storen. De communicatie met vroedvrouwen/gynaecologen blijft dus best tussen hen zodat jij je kan concentreren op wat echt belangrijk is: bevallen natuurlijk! Zo hoef je niet uit je bubbel te stappen…

Hoe kom je aan zo’n geboorteplan? Als je een zelfstandige vroedvrouw hebt, dan hebben zij er zeker eentje liggen die je kan invullen om later met hen te overlopen. Beval je bij een gynaecoloog in het ziekenhuis dan zal je dit zelf moeten oppakken. Waar gaat het in een geboorteplan vaak over: in welke houding wil je bevallen, wil je pijnstilling en de welke, wil je de baby zelf aanpakken, wil je borstvoeding geven en hoe wil je starten, etc.

Ik werk aan een geboorteplan dat jullie kunnen downloaden, binnenkort online!

Sluit je af voor negatieve verhalen

Niet gemakkelijk want van zo gauw je zwanger bent, komen mensen op je af met horrorverhalen. “Hopelijk heb je geen bevalling zoals X, dat was maar op het nippertje”, “Ik zou het nog niet vertellen nu hoor want er is nog altijd kans op een miskraam”, enz. Als onzekere zwangere vrouw is het niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan. De beste tip: sluit je er voor af. Zeg ook gewoon dat je hier nu geen boodschap aan hebt, en je liever uitgaat van het positieve.

voorbereiden op bevalling

Die mind set kan heel veel doen. Positive birth affirmations (of hoe noem je zoiets in het Nederlands) kunnen je helpen hierbij. Ik heb er hierboven alvast eentje gemaakt dat je kan afdrukken. Hang ze ergens zichtbaar op, je kan ze zelfs in je bevallingskamer ophangen uiteindelijk! Why not.

Heel benieuwd naar jullie ervaringen met het voorbereiden op de bevalling. Deed je het wel/niet? En wat heeft je geholpen? 

 

4 reacties

 1. avatar

  Al 29 weken! Wat gaat dat snel! Stuk voor stuk goede tips die echt het verschil maken! Ik geloof ook echt dat als je goed voorbereid bent, je kansen op een natuurlijke en serene bevalling exponentieel stijgen. Je hebt inderdaad niet alles in de hand, maar het meeste wel! Mooie post. Ik wens je een prachtige bevalling! Ik zal de mijne nooit vergeten, het meest bijzondere moment van mijn leven.

  1. avatar

   De bevalling van Morris was ook zo ongelooflijk mooi, een film die ik heel vaak in mijn hoofd afspeel. Ik kan alleen maar hopen dat het dit keer terug zo gaat, een klein stemmetje in m’n hoofd zegt soms wel wat anders maar ik blijf positief en bereid me voor op mijn manier en dan komt dat wel goed hopen we 🙂

 2. avatar
  Sanne zegt:

  We hebben een zwangerschapscursus gevolgd, ik heb veel gelezen, voorbereidende oefeningen gedaan bij de kiné (hoe weeën opvangen, bevallingshoudingen, …) Ik had helemaal zelf een geboorteplan gemaakt maar jammer genoeg is dat bijna volledig in het honderd gelopen… Na 3,5 maand vind ik mijn bevalling jammer genoeg nog steeds een traumatisch ervaring. Hopelijk verdwijnt dit gevoel met de jaren zodat ik het toch nog zie zitten om een tweede keer te bevallen.

  1. avatar

   Heel jammer Sanne dat het zo is moeten lopen, zeker omdat je je zo goed had voorbereid. Ik merk dat veel vrouwen met een trauma blijven zitten na hun bevalling, en dat het niet eenvoudig is om dit te ‘keren’. Ik hoop alleszins dat jij er de moed voor vindt, want een tweede bevalling kan zo anders zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *