Een citytrip naar Dublin stond al lang op mijn verlanglijstje. Ierland kende ik van verhalen, foto’s en films maar me er zelf een beeld bij vormen, lukte moeilijker. Foto’s zien van Wicklow Mountains deden me helemaal wegdromen. Ryan Air vliegt spotgoedkoop naar Dublin vanuit Zaventem. Vliegen voor 26 euro (retour!) is mogelijk. Dus: weg zijn wij!

Met vriendin Nele en ik zetten voor het eerst voet op Ierse bodem. Vier dagen de tijd om zo veel mogelijk in ons op te nemen. We bezochten de Jameson Distillerij, fietsten naar Phoenix Park en vergaapten ons aan het 1200 jaar oude Book of Kells. De laatste dag zetten we koers richting het ‘echte Ierland’: natuurpark Wicklow Mountains.

Een beschermd natuurgebied met prachtige valleien, meren en riviertjes

Op 30 kilometer van Dublin bevindt zich een andere wereld. De Wicklow Mountains zijn een bergketen in het zuidoosten van Ierland. De hoogste berg is de Lugnaquilla, van 925 meter, daarna de Mullaghcleevaun met 847 m en als laatste de Kippure met 757 m. Het gebergte wordt de ‘Tuin van Ierland’ genoemd, en dat lijkt me heel terecht. Een klein gedeelte, zo’n 2800 hectare, is beschermd natuurgebied: het Nationaal Park Wicklow Mountains. Groene valleien, meren en riviertjes vormen samen het decor voor een geweldige dag in de natuur. Weet je meteen waar je kan gaan uitwaaien na een nachtje doorzakken op Guinness of Jameson!

Brug PS I Love YOu

Een gids die Ierse klassiekers zingt op de bus

Omdat Nele en ik voor een low budget citytrip kozen, beslisten we geen auto te huren. Wij kozen voor een georganiseerde dagtrip, en dus konden we gewoon mee met deze organisatie en spaarden we een huurauto uit. Natuurlijk hang je dan wel een beetje vast aan een programma en de groep waarmee je reist, maar dat bleek allemaal vrij gemoedelijk te gaan.

Zo’n dagtrip met Wicklow Mountains houdt in:

 • Korte trip met beetje sightseeing door de stad
 • Rit langs de kust: DunLaoghaire Harbour, Dalkey en Killiney
 • Avoca Handweavers – koffiestop en beetje shoppen
 • Glendalough – een 6de eeuws klooster
 • Wandeling naar Upper Lake
 • Lunch in een pub
 • Sally Gap Adventure – bergmeertjes en wilde heide
 • Proeverij Jameson whiskey

Onze gids John is zowel chauffeur, gids, fotograaf, als zanger. Haha! Hij neemt met plezier foto’s van ons, zingt mee met Ierse klassiekers die hij oplegt in de bus en rijdt zelf terwijl de hele rit praat over ‘zijn’ Ierland. Een heerlijk type dat ons een hele dag entertaint. Soms misschien net iets te veel, je moet weten wanneer het genoeg is John 😉 Ik vind het aanstekelijk, mijn reisgezel irriteert er zich na een tijdje aan. John doet in alle geval zijn stinkende best om je een leuke dag te bezorgen.

DunLaoghaire Harbour, Dalkey en Killiney

Wicklow Mountains

Als je goed kijkt, zie je enkele hoofdjes in het water. Bejaarde sportievelingen zagen we het water in duiken, terwijl het naar onze normen nog vrij koud was. Zo’n 20 graden of ietsje frisser zelfs nog.  Een mooie eerste stop met zicht op zee.

Als we hier vertrekken, rijden we nog een stuk verder langs de kust. Volgens onze gids wonen hier heel wat beroemdheden, en voor we het weten staan we voor de poort van U2-zanger Bono.

We stoppen later ook aan dit prachtige bruggetje. Je zou het kunnen herkennen uit de film P.S. I Love You. Vriendin Nele keek hem meteen na onze trip terug met haar vriend. Ik durf nog even niet, zo’n gevoelige film. Ik liet de vorige keer in alle geval veel traantjes. Mooie plek!

Glendalough – een 6de eeuws klooster

In een vallei in de Wicklow Mountains ligt Glendalough, op 40 kilometer ten zuiden van Dublin. Het is een klooster in de 6de eeuw gesticht door St. Kevin. De overblijfselen behoren tot de oudste christelijke overblijfselen van Europa.

We maken er een korte wandeling met uitleg van onze gids.

Glendalough klooster

Na het bezoek aan deze bijzondere plek kan je kiezen om een wandeling te maken naar het Upper Lake. Voor iedereen die een beetje goed te been is, heel goed te doen. Je kan kiezen tussen een wandeling van 1.4 of 1.6 km. Heel vlot te doen dus! Hoewel je er niet veel voor moet doen: je krijgt een ongelooflijke beloning aan het Upper Lake. Dit blijkt de meest gefotografeerde plek van Ierland te zijn en ik vind het niet gek.

Glendalough Upper Lake

PRAKTISCH

Deze tour reserveren kan je op deze website.

Vertrek locatie: City Sightseeing Shop,  13 Upper O’Connell St
Vertrektijd: 9.15u
Duur: ongeveer 8 uur

Een andere optie is er zelf op uit trekken met de huurauto of als echte wandelfreak de Wicklow Way afstappen. In 8 tot 10 dagen stap je 127 kilometer door dit prachtige gebied.

11 reacties

 1. avatar

  Wat een superhandig artikel, dankjewel! Helaas is de tour voor mij geen optie zie ik, ivm mijn vliegtijden. Toch een auto huren dan maar. Dat meisje uit het filmpje ken ik trouwens van de persreis die ik maakte door Polen. Kleine wereld 😉

  1. avatar

   Oh, jammer dat het niet lukt. Dan inderdaad maar met de auto. Leuke is hier natuurlijk ook wel dat je echt gegidst wordt en veel info krijgt. Super grappig dat je het meisje van het filmpje kent 😉

 2. avatar

  Ziet er heel goed uit! Ik ben er net van terug, leuk om te zien. En zo’n tour is best te doen he (budget en leuk!)

  Groetjes!

  1. avatar

   Ja, ik vond het super! Heel leuke dag, en als je gids dan nog én grappig is én Ierse folk op zet in de bus, … tja dan kan je dag niet meer stuk.

 3. avatar

  I like this site it’s a master piece! Glad I discovered this on google.

 4. avatar

  Wicklow is mooooi! Vandaag 13km langs het Upper Lake gewandeld, zo’n ontzettende aanrader! En ook langs Sally Gap gereden, Wauwww! Nu gaan we zo lekker eten in Bray, morgen naar Dublin!!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh Marcella, wat leuk! Geniet van Dublin vandaag.. Lekker Guinness drinken.

 5. avatar

  Ooooh zo mooi! En eigenlijk ook helemaal niet duur voor een hele dag erop uit te trekken! Ik wist echt niet dat de natuur nabij Dublin zo mooi zou zijn. Ik heb helemaal verliefd op Upper Lake 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ja prachtig hé, en de prijs valt inderdaad wel mee<. Heb in Mexico vaak veel meer betaald voor een dagje op de hort. Zet het maar op je bucketlist Marijke 😉

 6. avatar

  Ziet er opnieuw prachtig uit, maar toegegeven, ik had er nog nooit van gehoord! Weer iets leuks leren kennen voor één van de volgende uitstappen.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Bart, ik had er voor ik research ging doen voor deze trip ook nooit van gehoord. En dan te denken dat Braveheart en Vikings daar zijn opgenomen. Echt een ongelooflijk mooi gebied. Had soms het gevoel dat ik in Canada stond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *