Co-sleeping

Co-sleeping, heel wat blogs, oudermagazines en vroedvrouwen hebben er de mond van vol. Nieuwsgierig ging ik op onderzoek. De voor-en nadelen zet ik hier vandaag op een rijtje, samen met mijne eerste ervaringen met co-sleeping voor de geboorte.

Wat is co-sleeping? 

Co-sleeping betekent samen slapen met je baby. Co-sleeping komt veel voor in de wereld, in onze westerse samenleving is het minder gebruikelijk, al merk ik wel een duidelijke opkomst in het co-sleepen in mijn omgeving. Al is er ook dat ‘stigma’, er is namelijk jaren gepredikt dat baby’s apart te slapen leggen veiliger is en je eigen nachtrust bevordert.

Co-sleeping kan op verschillende manieren

  • Je baby slaapt bij jullie in het grote bed
  • Je baby slaapt in een speciaal daarvoor ontworpen wiegje dat je tegen je bed plaatst
  • Je baby slaapt in dezelfde ruimte maar in een apart bed (rooming-in)

“Co-sleeping geeft je baby het fijne gevoel dat je dichtbij bent en dat bevordert een veilige hechting”

Co-sleeping: de voor- en nadelen

Voordelen

  • Super handig voor wie borstvoeding wil geven, je hoeft je bed (of de kamer) niet uit. Je baby en jij worden hierdoor minder ‘wakker’, waardoor je daarna allebei sneller terug de slaap vat.
  • Je baby heeft minder moeite met ‘gaan slapen’, want hij weet dat zijn mama en papa in de buurt zijn. Hij valt zo ook sneller in slaap en ervaart minder stress.
  • Samen slapen geeft ook jou als ouder een geruststellend gevoel, je hoeft je niet steeds af te vragen hoe het met je baby is, je ligt er vlakbij. Ook de baby voelt zich meer geborgen.
  • De kans op wiegendood vermindert door het samen slapen, je herkent sneller onregelmatigheden in de ademhaling van je baby.
  • De gemiddelde tijdsduur dat baby en moeder wakker zijn is korter in vergelijking met baby’s die in een eigen kamertje slapen en aandacht nodig hebben om weer in slaap te kunnen vallen.

Nadelen

  • Tja, als je intiem wil zijn met je partner zal je iets creatiever aan de slag moeten … Je privacy gaat er voor een tijdje aan.
  • Samen slapen kan onveilig zijn als je bv. de instructies voor het installeren van het aanschuifbedje niet goed hebt gevolgd.

Voor mij wegen de voordelen gigantisch op tegen de nadelen. En zo startte ik enkele maanden geleden met researchen. Ik ontdekte de verschillende manieren van co-sleeping. Samen slapen in ons grote bed, ik geef toe… Misschien is dat voor mij net een stap te ver, niet omwille van privacy maar ik zou me de hele tijd aanvragen: waar lig ik, waar ligt de baby? Waarschijnlijk is dit ook een kwestie van je hierover te zetten een paar keer en wie weet liggen we straks al snel samen te slapen maar ik voel (op dit moment) het meest voor de optie van het aanschuifbedje, de co-sleeper.

Een veilige en hechte start met je kleintje

Stilaan zie je in de verschillende babywinkels co-sleepers. Vaak worden ook gewone bedjes gebruikt, waar dan 1 zijkant van wordt weggehaald. Ik werd verliefd op de co-sleeper van Bednest. Ik vind dit het enige echt mooie aanschuifbedje dat er is. Qua vorm en looks, maar ook qua kwaliteit en functionaliteit is dit een topper. Geert en ik hebben hem vorige week aangekregen, en konden niet wachten om hem te installeren. Op 10 minuutjes stond het ding in elkaar. Ook helemaal niet moeilijk dus!

Een Bednest co-sleeper wordt aan de zijkant van je bed bevestigd met riempjes. Het bedje heeft zijwandjes, je kan zelf kiezen of je ze omhoog doet of naar beneden. Je kan hier ook gemakkelijk in wisselen. Als je baby gaat rollen bijvoorbeeld, is het misschien een slimme keuze om het zijwandje omhoog te doen. Ook als je zelf nog niet in bed moest liggen, kan dit. Je kan het bedje ook gebruiken als gewone wieg, en het bedje zelf is makkelijk van de standaard te halen, waardoor je een mozesmandje krijgt dat je dan weer gemakkelijk bv. in de box beneden kan zetten.

Co-sleeping

Co-sleeping

Co-sleeping

Co-sleeping

Co-sleeping

Co-sleeping

En nu hopen dat de baby het even leuk vindt…

En nu komt het natuurlijk … Dit zijn éérste ervaringen. De voor-en nadelen heb ik voorlopig nog uit blogs, boeken en andere research. Er ligt natuurlijk nog geen baby in dat bedje, en dus ben ik mega benieuwd naar hoe het de eerste weken/maanden gaat lopen. Het voelt alleszins té logisch om het niet te doen.

De installatie ging ik alle geval super vlot, het stond er op 1-2-3. We hebben het bedje voorlopig nog niet aan ons bed bevestigd, dit doen we als we thuis komen met ons kleintje. Ik moet namelijk nu nog te vaak uit bed ’s nachts om te plassen, waardoor het waarschijnlijk wat in de weg zou staan.

Een co-sleeper van Bednest kan je kopen, maar ook huren bij www.bednest.nl Gerbo en Esther helpen je met al je vragen omtrent samen slapen. Je baby slaapt veilig in een Bednest tot de leeftijd van 6 maanden.

Handig filmpje over de installatie en het gebruik van de Bednest: 

Wat zijn jullie ervaringen met co-sleeping? Slaapt jullie baby op zijn eigen kamertje of bij jullie op de kamer en voor welke optie kozen jullie dan? Heel benieuwd!