Ik word 30. BAM. Ineens. Zomaar. Mijn verjaardag. Dat is er. Ik kan niet terug. Ik heb geen keuze.

En ik denk dat ik dat erg vind. Dat ik daar niet oké mee ben. Dat het me nostalgisch, licht verdrietig maakt.

Mag ik zeggen dat ik mijn 25ste verjaardag voor de 5de keer vier? Neen, dat is lullig. Was het trouwens maar zo! Ik kan er niet onderuit, er komt onvermijdelijk een 3 voor aan mijn leeftijd. Met mijn vriendinnen praat ik er al het hele jaar over, er zitten er namelijk veel in hetzelfde schuitje. De ene vriendin vindt er niks aan en laat het rustig gebeuren of zelfs passeren, de andere huilt al bij de gedachte.

Ik huil niet. Tenminste niet luidop. Maar vanbinnen doet het pijn. Ik word 30! Dat is serieus, toch? Sluit ik nu een tijdperk af? Of ga ik het niet echt voelen? Ik weet het natuurlijk nog niet, want het duurt nog drie weken.

Naar het eerste leerjaar

Oh dear. Tijd vliegt als je plezier maakt zeker..

Tijd. Nog zoiets. Wat is er met de tijd gebeurd? Gisteren stond ik nog op de toog te dansen in ‘Den Echo’, het stamcafé van mijn studentenclub in Antwerpen. Gisteren stond ik nog in de leiding van de Chiro, voor een groep 6-jarigen die in 2015 hevig uitgaat. Gisteren stond ik nog stuntelig een interview te doen tijdens mijn opleiding journalistiek. Gisteren… Het leek gisteren. Maar het is niet gisteren, het is jaren geleden. Meer dan tien welteverstaan.

Auw.

Dat doet pijn.

Maar! We moeten vooruit. Want er ligt iets moois in ’t verschiet (dank u Clouseau). Ik wil verder carrière maken. Ik wil kinderen krijgen. Ik wil mooie vriendschappen sluiten. Ik wil Reismicrobe nog verder uitbouwen. Ik wil genieten. Van elke moment.

Ik word dan wel 30, maar hé! Ik ben nog niet uitgeblust. Hé, die eerste rimpels vallen heus wel mee (smeren maar). Hé, dat oude lijf mag nog vaak gaan dansen. Hé, ik hoef me niet opeens naar m’n leeftijd te gaan gedragen. Hé, ik mag gewoon zijn wie ik ben. En vooral: hé, ik ben gezond!

Ouder worden

Het verval is ingezet. Links 18, rechts 29.

Want of ik nu 30 word, of voor de 5de keer mijn 25ste verjaardag ga vieren.. Ik probeer het rooskleurig in te zien. Ik zeg wel, ik probeer. Want je weet het, of je hoort het voor de eerste keer maar ik ben een pessimist. Tot in de kist. “Denken dat het dik zal tegenvallen, en dan kan het alleen maar meevallen”. Ja zo eentje ben ik. Irritant! Kan best zijn, maar het werkt voor mij.

21 jaar

Toen ik verjaardagen nog leuk vond: 21 jaar

Dus doe ik dat nu ook maar. 30 worden is de hel. Ik ga dood! Ik krijg rimpels! Ik ben oud! Het zal wel meevallen, maar ik doe liever alsof het héél erg is. Dan hoop ik gewoon niet te moeten huilen op 7 augustus.

Troost je me dan?

Zij die 30 worden, groeten u!

26 reacties

 1. avatar

  Je beschrijft helemaal hoe ik mij vorig jaar voelde! Deze maand word ik 31… Ik heb besloten om mijn verjaardag gewoon te negeren. Haha.

  Marlies aka Magnificent Escape

  1. avatar

   Negeren, ook een plan Marlies! Ik ga proberen maar of mijn omgeving daar ook zo over denkt 😉

 2. avatar

  Hahaha… 30. Pracht van een leeftijd. Ik zou willen dat ik het nog was! Toevallig heel recent zelf ook een blogje over geschreven dat er geen bal aan is, dat ouder worden, zwaar overrated zeg ik, maar ja. Ik voel me ook nog steeds 30. maar zoals Gaby hierboven zegt het is heel betrekkelijk. Zeker als je mensen om je heen ziet overlijden op veel te jonge leeftijd. Dan denk ik toch vaak, nou ja, ik ben dan toch maar mooi al zo oud geworden… Maar ja leuk is het gewoon niet…

  1. avatar
   Nies zegt:

   Het mes snijdt langs twee kanten natuurlijk. Hier vorige week ook nog twee overlijdens gehad van mensen die mijn ouders hadden kunnen zijn. Dat pikt, en dan besef je: elke dag genieten. Elke dag blij zij en beseffen dat je er nog bent en dat leeftijd dan helemaal niks uit maakt.

 3. avatar

  Ik werd onlangs ook 30. Vond het 30 wòrden op zich nog wel leuk: groot feest, zelfs een verrassingstuinfeest georganiseerd door mijn vriend, veel poeha,… 🙂 Het 30 zìjn vind ik iets minder: ik voel me altijd zo oud als ik ergens moet zeggen of invullen dat ik 30 ben, of dan kom ik in de stad groepjes studenten tegen en besef ik plots dat ik niet meer in hun leeftijdscategorie val en dat ze mij waarschijnlijk heel oud vinden, haha! Ik voel de druk ook wel toenemen: “En wanneer beginnen jullie aan kinderen??”, “Zijn jullie nog niet aan ’t kijken om een huis te kopen???” Nee, laat mij gerust 😀
  Nuja, onlangs stierf iemand die ik kende vlak na haar 30ste verjaardag. Dus laat ons onszelf vooral niet opjagen, alles op z’n eigen tempo. Ik probeer van het vervelende gevoel af te raken want hey: als we ons nu al oud beginnen voelen, wat gaat dat dan zijn op ons 40ste of 50ste? We zouden moeten genieten van het nog-steeds-jong-zijn! Heel dubbel dus 🙂
  Long story short: I feel you, heel hard zelfs!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Allemaal zeer herkenbaar en fijn om een ‘lotgenoot’ te hebben Claire 😉 En genieten moet je inderdaad, elke dag!

 4. avatar

  Ik heb in november maar liefst 2x een 3. Auwtsj!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Mijn deelneming 😉 Nee hoor, je komt er wel door!

 5. avatar

  Time flies when you are having fun!!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dat is absoluut zo Linda!

 6. avatar

  30 worden. Ik dacht ook dat het mij zwaar ging vallen. Dat dan plots de wereld zou vergaan. Maar hoe dichter ik bij die “magische” dag kwam, hoe meer ik er van overtuigd werd dat het nadien alleen maar beter ging worden. Misschien lag het bij mij ook aan het feit dat de vriendin toen zwanger was, één van de puntjes op mijn bucketlist was papa worden voor mijn 30ste, maar al bij al viel het veranderen van voordeur wel mee. Het zijn immers maar cijfertjes die zich aanpassen. De dag voor of na je verjaardag zijn hetzelfde als de dagen een week of maand vroeger, of die van een week of maand later. Gewoon de dag nemen zoals hij komt, genieten van de momenten die komen en het belangrijkste … jezelf blijven.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Jeroen, thanks voor de bemoedigende woorden!

 7. avatar
  Evelyn zegt:

  Je ziet er goed uit op je 29e , niks vervallen haha. En echt het is maar een nummer, just be how you feel 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha, thanks Evelyn. Bloos bloos!

 8. avatar

  30….. Dat is alweer een hele tijd geleden. Ik zag er ook tegenop. Todat mijn neefje van 18 verongelukte, mijn achterneefje van 9 stierf aan hersenstamkanker, mijn schoonzus overleed aan de gevolgen van borstkanker op haar 41e en mijn vader op z’n 65 te horen kreeg dat hij een hersentumor had en een paar maanden later dood was…. Ik koester nu alle leeftijden. Het zijn immers maar cijfers, getallen. Ze zeggen niets. O jawel, welke leeftijd je ook aantikt, ze zeggen: PLUK DE DAG!! Proost op je 30e en een heel goed nieuw jaar!!!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Gaby, daarin volg ik je. Gezondheid is belangrijker dan de leeftijd op je klok. Een vriendin van me kreeg vorig jaar ook borstkanker, ze is van mijn leeftijd. Dat is vreselijk jong en doet je inderdaad inzien dat je blij mag zijn dat je er überhaupt bent.

 9. avatar

  Ik kan me niet meer herinneren dat ik er last van had, maar dat is ondertussen ook al een hele tijd geleden. Ik zou zeggen: niets uitstellen tot later aan je pensioen, gewoon doen, nu!

  Hier een stukje dialoog uit de film The Straight Story van David Lynch, niet echt opbeurend, maar goed:
  – “What’s the worst part about being old Alvin?”
  – “The worst part of being old is remembering when you was young.”

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha! Grappig, en tegelijk confronterend as hell.

 10. avatar

  Ach, de dag na je dertigste denk je: was het dit maar? Dat getal verandert eigenlijk niks! Ik zou in elk geval geen 10 jaar meer terug willen keren. Ik sta veel gelukkiger in het leven nu 🙂
  Que sera, sera!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Goh, terug 20 zijn? Ik denk het wel. Ik zie het even wat zwart in denk ik, maar allicht zal het er wel door gaan zoals elke andere verjaardag..

 11. avatar

  Ach, Nies! Het leven moet nog beginnen! 🙂 Alvast een fijne verjaardag gewenst.

  1. avatar
   Nies zegt:

   I do hope so! Dankjewel.

 12. avatar

  Haha ja dit was ook bij mij een puntje toen ik in april 30 werd. Ook ik heb er toen een hele blog over geschreven haha. Het was toen zó vresleijk allemaal, maar al snel bleek zomaar dat er na mijn verjaardag gewoon níets veranderde: dus het valt best mee 😉

  1. avatar
   Nies zegt:

   Een ervaringsdeskundige! Fijn dat je zegt dat het meevalt, ga jouw blog ook ff opsnorren.

 13. avatar
  Inne beyers zegt:

  Leuke blog,Nies! He het is oké om 30 te worden!! Al begrijp ik je helemaal.( ik typ dit met mijn kleinste telg in mijn armen)! Goed vieren en tot snel!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Thanks Inne.. Ik heb nog 3 weken om het een beetje gewoon te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *