We zijn het nieuwe jaar ingedoken met een knal. Dankbaar dat Reismicrobe er mag zijn en voor de nodige reisherinneringen zorgt, maar vooral dankbaar dat jullie er zijn. Jullie hebben met jullie reacties, berichtjes en aanmoedigingen een jaar lang mijn hart verwarmd.

Door Bianca van Stripes & Stars werd ik getagd voor de Travel Tag 2015 die op zijn beurt werd bedacht door Gabriëlle van Globe Girl. Even terugkijken op 2015 en vooruitblikken naar wat komen gaat, graag!

Wat is je mooiste reisherinnering van 2015?

Dat is ongetwijfeld onze dag bij de Maya-indianen in San Juan Chamula, Mexico. Ik vond dat zo bijzonder, hoe we daar de échte Mexicanen leerden kennen. We ontmoetten een spiritueel leider, dronken samen met hem een zelfgestookt goedje en aanschouwden een bijzonder ritueel dat een mix is van het christendom en hun eigen eeuwenoude geloof. Dàt is wat ik op reis graag doe, echt in de cultuur duiken van het land. Ik was zo onder de indruk van deze mensen, hun geloof, rituelen en levenswijze. Wij waren er ook net in de periode rond Pasen, dus hebben we vele knappe processies als deze mogen aanschouwen.

A procession in the Mayan village of Zinacantán near San Cristobal De Las Casas, Mexico. The people living here are the Tzotzil. #Mexico #Mayanculture #reismicrobe

Ik moet ééntje kiezen zeker? Want een super leuke herinnering van het afgelopen jaar vind ik ook onze DAG naar Ibiza. Jawel, ’s morgens heen en ’s avonds terug. Een stunt van touroperator Corendon. Om 3u ’s nachts opgestaan en om 1u ’s nachts onze oogjes terug toe gedaan. Een knotsgek idee natuurlijk en toch heb ik het idee écht op Ibiza te zijn geweest!

Ibiza's capital is an enchanting town with an old quarter topped by a cathedral. #going2ibiza #ibiza2015 #islandlife #corendon #travelblog #traveltheworld #instatravel #travelgram #belgianblogger #reisblog #reismicrobe #ibizastyle #ibizatown #viewpoint

Waar ben je het liefst tijdens oud op nieuw? In België of in het buitenland?

Moeilijk. Ik denk toch België, ik heb het nooit anders geweten. Ik ben in die 30 jaar dat ik op de planeet ben nog nooit met oudjaar in het buitenland geweest. Ik zou het willen maar ik heb zoveel familiefeesten de dagen ervoor en erna, dat ik er toch voor kies om die twee weken in België te blijven en te genieten van ons gezin en de familie. M’n moeder zou het me ook niet in dank afnemen, en gelijk heeft ze. Op 1 januari zie ik ook veel neven en nichten terug die ik al lang niet meer gezien heb, als ik dan ook nog in het buitenland zou vertoeven, zie ik ze weer een lange periode niet. Neen, voorlopig heb ik de andere 360 dagen tijd genoeg om er op uit te trekken!

Welke reisbestemmingen staan voor 2016 op jouw wishlist?

Ik wil in 2016 naar Portugal. En dat zit er aan te komen, net nog beslissen welk weekend en we zijn weg. Ik ga met een vriendin, ik hou van die afwisseling: dan eens reizen met m’n echtgenoot, dan met een vriendin, dan met een groepje vrienden en dan met mijn broers en ouders… Ik vermoed dat het een citytrip naar Lissabon gaat worden! Laat maar komen, die tips.

Naast Portugal wil ik ook nog een grote reis maken in maart/april. Die zal vermoedelijk richting Peru/Ecuador/Bolivia gaan (nog niet concreet). Mijn beste vriendin is daar namelijk op reis voor lange tijd en ik kan ze moeilijk 7 maanden missen. Een andere goede vriendin is op wereldreis, en misschien dat ik ze in het najaar wel een bezoekje kan brengen als ze in Azië rondreizen. Je ziet, door al die rondtrekkers is mijn reisbestaan wat onzekerder geworden.

Ik zit natuurlijk ook nog steeds met de realiteit dat ik ontslag genomen heb. Niet wetende waar ik ga belanden, hoeveel vakantiedagen ik zal hebben, … Dat maakt het knopen doorhakken op reisgebied er zeker niet eenvoudiger op. In 2016 wil ik ook nog graag terug naar Rome, de stad waar ik 2 maanden woonde tijdens mijn stage voor de opleiding journalistiek. Ik heb elk jaar wel één keer het gevoel terug te willen. De laatste keer ging ik met mijn moeder, tantes en nichtjes. De keer daarvoor met enkel m’n mama. Ik wil nu liefst alleen gaan. Gewoon om er te zijn, en om te schrijven. Want… alle wegen leiden naar Rome?

alle wegen leiden naar RomeWat is jouw mooiste reisfoto van 2015?

Dit is écht moeilijk. Ik denk dat ik voor deze ga:

Een gekke keuze misschien maar ik ontdekte dit jaar ook een leuke ‘hobby’, het bewerken van foto’s. Deze is bewerkt met de app Snapseed. Ik ben nog een leek, maar ik merk wel dat ik het heel leuk vind om met foto’s te spelen. Deze foto van mijn citytrip naar Dublin was eerst vrij gewoontjes, maar nadat ik er een beetje mee geprutst heb, vind ik ‘m best leuk geworden! En als je mij laat doen, staat heel dit artikel vol Mexico-foto’s 😉 Daarom deze keuze voor Dublin en haar rivier Liffey.

Waar ben jij trots op wat je bereikt hebt in 2015?

Ik ben trots op mijn ontslag. Is dat gek om te zeggen? Allicht wel, maar toch. Ik gaf het zelf, na een moeilijke periode van twijfelen en onzekerheid. Ik ben er trots op dat ik het uiteindelijk gedurfd heb. Ik kom er wel.

In 2015 is mijn blog ook enorm gegroeid. In het begin van 2015 startte ik met social media kanalen voor Reismicrobe: zo heb ik nu een account op Instagram & Twitter en na een jaar mag ik op Instagram 2000+ volgers verwelkomen en op Twitter 1400+. Ik ben daar trots op, omdat ik op die manier in interactie kan gaan met mijn lezers en volgers. Ook koos ik 2015 voor een nieuwe logo en nieuwe website. Uiteraard wil je altijd meer en beter maar voorlopig ben ik blij met hoe het is. In 2015 heb ik voor Reismicrobe ook enkele fijne samenwerkingen mogen doen, en zelfs een citytrip mogen weggeven in samenwerking met BONGO. Gaaf!

Wat is het leukste land dat jij bezocht hebt in 2015?

Dat moet Mexico zijn. Dit was onze enige reis in 2015 buiten Europa, onze enige reis die 24 dagen duurde en daarmee ook meteen onze leukste/beste/langste/bijzonderste reis van 2015. Mexico heeft alles in mijn ogen. Cultuur, natuur, avontuur en laat dat nu net hetgeen zijn waar Reismicrobe voor staat. Witte tropische stranden, ruïnes in de jungle, flamingo’s op een meer, indianen in een bergdorp, snorkelen met zeeschildpadden, … een TOP vakantie.

Villas La Joya MexicoWat is jouw leukste reisherinnering van het afgelopen jaar?

Voel je vrij om deze traveltag ook in te vullen op je eigen blog, met vermelding van mijn blog en die van Globe Girl natuurljk!