Tulum wordt de laatste weken regelmatig vermeld in lijstjes met nog onontdekte plekjes, of: hier moet je NU zijn, voor de stromen toeristen aan komen. Zo fout, in mijn ogen. Ik was er in april en Tulum is er vollédig voor de toeristen.

Tulum dorp stelt niets voor, is er gewoon neer gezet voor de toerist en ligt naast een grote hoofdbaan. Tulum strand ligt nu vol luxe resorts waar ze véél te veel geld vragen voor een kamer. Het enige dat in mijn ogen de moeite is in Tulum zijn de ruïnes, maar als je net als ons Tulum als je laatste bestemming kiest op een rondreis dan heb je genoeg ruïnes gezien die hier echt wel aan kunnen tippen. Ik schreef een 7 x niet doen in Mexico en zelfs daar vermeld ik Tulum als een no-go.

IN HET WILD ZWEMMEN MET ZEESCHILDPADEN

Als je mij advies zou vragen, en lezen jullie daar mijn blog niet voor, zou ik Tulum zelfs afraden. Je hebt echt niets gemist. Een beetje voor Tulum, ligt Akumal. DAT zou ik aanraden, misschien niet per se om te overnachten (want ook hier zijn de prijzen aan de hoge kant) maar wel om te gaan snorkelen tussen de zeeschildpadden.

DSC06280

Akumal is de perfecte daguitstap. Snorkelen met schildpadden is een magische ervaring. Akumal is een kleine gemeenschap met witte zandstranden die koppels doet trouwen, wuivende palmbomen die je doen wegdromen en je het paradijs-gevoel bezorgen.

OP EEN DIERVRIENDELIJKE MANIER

No worries, alles gebeurt op een diervriendelijke manier. Akumal Bay is de thuisbasis van Centro Ecológico de Akumal CEA, een non-profit organisatie gewijd aan het milieuonderzoek, onderwijs en de bescherming van zeeschildpadden.

Je draagt een zwemvest, waardoor je niet naar die lieverds kan duiken maar ze gewoon enkele meters onder je ziet zwemmen. Het is verboden om zonnecrème te dragen die niet biologisch afbreekbaar is. Als je het strand opwandelt, kan je niet anders dan luisteren naar de gidsen die je informatie mee geven over wat je wel en niet mag doen. Het is uiteraard niet de bedoeling deze beestjes hun habitat te verstoren.

DSC06260

Hoe geraak je in Akumal?

Akumal bereiken doe je het best vanop een van de badplaatsen aan de Riviera Maya. Meestal land je voor een vakantie hier in Cancun, van waaruit veel toeristen naar Playa Del Carmen of Tulum afreizen. Het goedkoopst is een nemen van een collectivo van hier uit. Dat zijn minibusjes met bepaalde routes. Vaak is het gewoon langs de kant van de weg gaan staan, en er eentje aan houden. Beide routes duren ongeveer een halfuurtje en kosten je nog geen €2.

Een taxi nemen kan natuurlijk ook, dan ben je iets duurder af.

Wat kost het?

Als je je eigen materiaal hebt om te snorkelen: helemaal niets. Buiten het ritje met de collectivo, maar ook daar zal je je broek niet aan scheuren.

Geen eigen materiaal? Dan kan je het kopen in de Akumal Dive Shop, dat gaat van heel goedkoop naar chiquer materiaal of je kan het huren op het strand (wat wij deden). Wij hebben 1 keer gesnorkeld, en dat was hier dus beetje te gek om te kopen dan. Maar ben je van plan om vaker te snorkelen in Mexico dan is het de kleine investering waard. Veel vissen zien in Mexico kan bijvoorbeeld in Cozumel. Voor het huren van materiaal voor ons 2 waren wij omgerekend zo’n 15 euro kwijt.

DSC06302

Tip:

Als je het strand op loopt, zullen er meteen mensen naar je toe komen die je een gegidste snorkelervaring willen aanbieden, doe dit niet. Je gaat dan met een gids het water in, en na een uurtje zit het er op. De zeeschildpadden zie je sowieso, vanaf het moment dat je je voet in het water steekt, gids of niet. Als je je eigen materiaal huurt, kost het je minder én kan je je de hele dag bezig houden op het strand. Even snorkelen, even rusten op het strand, drankje doen, weer even snorkelen, …

turtle-17918_960_720

Oh, en verwacht geen kleine schildpadjes, sommige exemplaren zijn behoorlijk groot! Ik weet dat ik compleet onder de indruk was van ons bezoek aan Akumal. Ik had eerder al gesnorkeld in Thailand, zelfs in het donker tussen het lichtgevend plankton, maar nog nooit had ik tussen zulke creaturen mogen zwemmen. We zagen zelfs een vlinderrog!

Naast onze dag bij de maya-indianen en de ruïnes in de jungle, Palenque, was dit hét hoogtepunt van onze reis naar Mexico. Onder water zijn vind ik sowieso al magisch, laat staan zeeschildpadden kunnen bestuderen als ze zeegras grazen. Zet het op je bucketlist!

* UPDATE: Sofie en Jip van Where We Go waren onlangs in Akumal en de kans bestaat dat het strand gesloten wordt omdat er toch veel toeristen zijn die de regels overtreden. Hier word ik erg boos van. De gezondheid van de zeeschildpadden staat voor op, dus heel terecht!

18 reacties

 1. avatar

  Ik was in 1999 in Mexico en toen had ook al iedereen het over Tulum. Hoewel ik destijds veel van Yucatan en Quintana Roo heb gezien ben ik niet in Tulum geweest.Toen ik datzelfde jaar naar Venezuela ging kwam ik mensen tegen die lyrisch waren over Tulum. Vanaf dat moment wilde ik er naartoe, en nog steeds eigenlijk. Maar nu weet ik waar ik nog meer naartoe kan. 😉 Ik heb ook een no go in Mexico en dat is Cancún Dat vond ik qua sfeer echt niet leuk. Het strand daarentegen was wel heel mooi.
  Dat mensen zeggen dat je nú ergens naartoe moet gaan is overigens van alle tijden. Toen ik in 2002 in Myanmar was en in 2003 op Cuba werd dat ook al gezegd. En nu dus nog steeds.

  1. avatar

   Haha, dat is absoluut waar. Myanmar & Cuba staan nog steeds bovenaan zulke lijstjes. Cancun is inderdaad een no go, wij zijn er geland en weer opgestegen na 3 weken maar verder zijn we er netjes weggebleven. Ik ga me echt niet tussen 10000 toeristen op een strand leggen 🙂

 2. avatar

  Wat mooi! Ziet er schitterend uit.. Maar hoe zonde zou het zijn als het strand gesloten wordt omdat mensen zich niet aan de regels kunnen houden.. Ongelooflijk!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Echt hé! Ik word er echt boos van. Maar als het moet, moeten ze het zeker doen. Die dieren verdienen dit niet.

 3. avatar

  Een perfecte dag zo op het strand! Het lijkt me fantastisch om die schildpadden van zo dichtbij te zien! Hele bijzondere dieren! Nu maar hopen dat de bezoekers zich aan de regels houden en dat de leefomgeving van de dieren gerespecteerd wordt.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dat hoop ik ook! Het zou te jammer zijn.

 4. avatar

  Wij hebben een hele andere ervaring met Akumal. Toen wij er vorige maand waren was het juist super toeristisch en lag het strand bomvol. Daarnaast werd aangegeven dat schildpadden ernstige gevolgen ondervonden van de vele toeristen die dit strand bezoeken en zonder zwemvest of enige voorlichting het water in lopen. De vele toeristen verstoren de leefomgeving van de schildpadden door op het zeegras te staan en doordat ze proberen de schildpadden aan te raken. Hierdoor zijn veel schildpadden ziek door de stress en hebben ze zelfs tumoren. Tot nu toe worden waarschijnlijk enkel de mensen voorgelicht die er met een tour naartoe gaan of zelf geïnteresseerd zijn in het welzijn van de schildpadden. Zoals ik ook heb beschreven op ons blog is de situatie nu zelfs zo heftig dat ze hebben besloten binnenkort het strand dicht te gooien zodat het alleen met een verplichte voorlichting mogelijk is de zeeschildpadden te bewonderen.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh jee! Wat erg! Zo gek dat je op het zeegras kan gaan staan etc… Dit doe je ten eerste niet, en ten tweede… Dit kon bij ons ook allemaal niet. Wij moesten verplicht een zwemvest aan en waren op eigen houtje naar Akumal afgezakt. Voor we het strand opkwamen, kregen we ook een ‘lesje’ en werd bijvoorbeeld gezegd dat we enkel biologisch afbreekbare zonnecrème mochten aandoen. Ik heb in april ook niemand gezien die echt naar de schildpadden toe zwom. Maar heel terecht dat men het strand gaat dicht gooien als dit toch gebeurd! Ik zet een update bij het artikel.

   1. avatar

    Wat goed dat het bij jullie op die manier ging! Fijn om te horen 🙂 Arme dieren! Toen we wegliepen sprak een Israelische toerist ons ook zo blij aan dat het zo geweldig was omdat ze hier de schildpadden konden aanraken, en dat dat niet mocht in Israël. Die had het dus duidelijk niet begrepen. Onvoorstelbaar!

    1. avatar
     Nies zegt:

     Ja, gelukkig! Daarom ook dat ik er over schreef, omdat ik toch het idee had dat men er behoorlijk streng was. Niemand zwom er naar beneden, iedereen bleef braaf boven met zijn zwemvest, zodat volgens mij de zeeschildpadden er weinig hinder van ondervinden. Maar op de manier dat jij het omschrijft, kan het echt niet! Hopelijk kiezen ze voor de schildpadden & niet voor de toeristen!

 5. avatar

  “Gelukkig” had ik dan nog nooit van Tulum gehoord, maar als ik je zo hoor klinkt het idd niet als een prettige plek waar ik blij van zou worden. Leuk dat jij met Akumal een nog wel authentieke plek hebt gevonden, klinkt gaaf! Nu maar hopen dat deze post er niet voor gaat zorgen dat er een hele massa naartoe gaat afreizen natuurlijk. 😉

  1. avatar
   Nies zegt:

   Tja, ik was gewoon echt niet weg van Tulum. Maar de meeste toeristen zitten er in hun luxe resort te genieten van het strand en zullen er misschien wel lovend over zijn, ik ga ’s avonds nog graag een gezellig dorpje in en dat kan daar wel, maar het voelt allemaal zo gemaakt. Akumal is de max!

 6. avatar

  Cool, zeker omdat het dan ook nog eens ecologisch is! Ik begrijp soms echt niet dat mensen niet verder kijken dan de populaire toeristische bestemmingen. Gelukkig zijn er bloggers om hen op het rechte pad te brengen 😉

  1. avatar
   Nies zegt:

   Inderdaad, als het beestjes en toeristen betreft, ben ik altijd wat op m’n hoede maar hier kan je echt niet anders dan er rekening mee houden. Elke toerist die het strand op wandelt, krijgt zonder pardon een hele waslijst regels met zich mee, en terecht!

 7. avatar

  Ik moet echt een keertje naar Mexico, maar voorlopig staat er nog zoveel net iets hoger op mijn verlanglijstje 🙂 Al lijkt dat snorkelen met de schildpadden wel echt de max!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha, ja die eindeloze bucketlist hé 😉 Maar zet Mexico gerust wat hoger, echt de moeite!

   1. avatar

    De bucketlist wordt echt te lang op deze manier! 😉

    1. avatar
     Nies zegt:

     Haha, nog een leven lang om af te werken toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *