Mexico… Het land van al je dromen! Ik kan dat beamen. Veel van mijn dromen kwamen effectief uit in Mexico. Maar zoals in elk land, in elke stad of in elke regio zijn er ook dingen die je best vermijdt, tradities die je niet mag negeren of tourist traps waar je niet in wil lopen. En dus ben ik er weer met mijn ‘7 x niet doen in ‘. Ik schreef er eerder al eentje over Rome en Bangkok, en nu heb ik dus ook mijn lijstje voor ‘niet doen in Mexico’ klaar.

DOE HET ALSJEBLIEF NIET

1. Veel tijd in Tulum spenderen

Onlangs las ik in een artikel Tulum bij de hipster bestemmingen van 2015 staan. Mij niet gelaten, maar ik vond er helemaal niets aan. Uitgezonderd de maya-ruïne natuurlijk, maar als je er al velen gezien hebt is deze ook minder bijzonder dan bv. Palenque of Chichen Itza. Het dorp Tulum is 10 keer niks, het is gebouwd voor de toeristen, langs de kant van een grote weg. Niet gezellig. Misschien word ik nu heel picky maar het strand van Tulum lag bomvol algen wat het zwemmen niet zo gezellig maakte. Iets verderop, in bijvoorbeeld Akumal, had je dit niet. Dus Tulum, je kan het doen. Voor de ruïne dan. Maar blijf er niet te lang, en heb je al andere ruïnes op je programma staan, durf er dan over denken om Tulum te schrappen uit je reisroute.

Tulum

2. Onbezonnen naar het noorden afreizen

Ik zal je niet afraden om naar het noorden te reizen. Ben je avontuurlijk genoeg, dan is dit een optie. Maar doe het niet onbezonnen. Naast het feit dat er weinig bezienswaardigheden zijn in het noorden van Mexico (remember de aflevering van Reizen Waes), is het er ook nog steeds vrij gevaarlijk omwille van de vele drugsbendes. Toen ik in maart in Mexico was, besloot ik bewust niet naar het noorden af te reizen omwille van deze reden. Wij hebben vooral rondgereisd in het zuiden, en daar was het naar mijn gevoel perfect veilig.

Lees hier meer over onze route van 3 weken doorheen Mexico.

3. Je laten vangen door de all-in resorts in Cancun

‘Wij gaan naar Mexico!’ strooide ik trots rond toen we eind vorig jaar onze vlucht geboekt hadden. Ik schrok ervan hoeveel mensen zeiden dat zij er ook geweest waren. Tof, tot ik tips begon te vragen en ontdekte dat de meesten 3 weken hadden geluierd in Cancun of 2 weken hadden gelogeerd in Playa Del Carmen met een uitstapje hier en daar. Cancun is verre van het echte Mexico. Wij zijn er 2 keer MOETEN doorreizen en herkenden het niet eens. Wist je dat wij in plaatsen zijn geweest waar wij 4x minder moesten betalen voor een taxi dan in Cancun? Resort na resort, het ene luxe-hotel naast het andere… Doe het niet! Durf er op uit trekken. Mexico is heel eenvoudig te bereizen met het openbaar vervoer (bus) of met een huurauto. En zoveel mooier en authentieker buiten Cancun.

Cancun

4. Hou geen taxi aan

Een advies dat voor heel Mexico en allicht ook andere landen in Midden- en Zuid-Amerika geldt. Houd geen taxi aan op straat. Wat je wel doet als je een taxi wilt nemen is er een bellen vanuit het hotel of restaurant. Je kan ook aan een officiële taxistand (sitio) gaan staan, aan bijvoorbeeld luchthavens of busstations. Op die manier ben je er steeds zeker van dat je een officiële taxi neemt. De taxi’s in Mexico moeten zich trouwens aan vaste prijzen houden, dus als je een officiële neemt, zit je goed!

5. De maya-ruïnes bezoeken op de middag

Eén woord: Japanners! En druk druk druk… En héét! Redenen genoeg dus. Ga je Palenque, Chichen Itza, Coba, Tulum of een van de andere pareltjes bezoeken, ga dan op tijd. Check de openingsuren via het internet of je reisgids en zorg gewoon dat je er staat. Dit klinkt misschien dom, maar het doet veel aan de beleving van je bezoek. Zo hebben De Echtgenoot en ik foto’s van onszelf met de tempel van Chichen Itza waar wij alleen op staan. Kom je tegen de middag, dan is dit niet meer mogelijk. Het kan op de middag heel heet worden en het op bepaalde maya-sites ook heel stoffig en drukkend warm. Geen vroege vogel? Bezoek ze dan even voor sluitingstijd wanneer de grote groepen alweer weg zijn en de temperatuur stilaan zakt. En ja. Ik sta alleen op deze foto * TROTS *

Chichen Itza

6. Excursies boeken op straat

Je kent het wel, van die verkopers die je aanspreken als je door een winkelstraat struint. Zij willen weten van welk je land je bent en als ze ‘Belgica’ hebben ontfutseld dan beginnen ze een gezellig praatje met je over het WK in 1986 en over Pfaff en Scifo. Heel tof hoor, maar uiteindelijk willen ze allemaal één ding: verkopen. Het is niet dat het product dat zij verkopen slecht is, maar als je even moeite doet, kan je veel geld winnen. In Playa Del Carmen wilden wij de ferry nemen naar Cozumel. Dit ticket koste ons op straat een stuk meer dan om zelf een stukje verder op naar de ferry zelf te wandelen en het ticket daar te kopen. Een ticket voor Chichen Itza koop je ook bij de bezienswaardigheid zelf, en niet op straat. Logisch, toch?

7. Een souvenir kopen

Op grote archeologische vindplaatsen zoals Chichen Itza lopen al van ’s morgensvroeg veel verkopers rond. De kraampjes lijken bijna allemaal op elkaar. Zij verkopen postkaarten of miniatuurbeeldjes van de tempels en paleizen. Maar soms bieden ze ook Maya-aardewerk en artefacten aan. Zijn die echt of niet, dat valt natuurlijk te betwijfelen. De verkopers zweren in alle geval van wel. Moest het wel zo zijn, dan maakt dat het alleen maar erger want dan is het nog illegaal ook. Zo verdwijnt het cultureel erfgoed van Mexico, en dat is niet iets waar wij deel van willen uitmaken.

DSC04758

Phieuw! En wat mag ik dan wel doen in Mexico? Wel.. vijf dingen die je zeker niet mag missen, dat lees je hier. En ik schreef een artikel over onze route van 3 weken doorheen Yucatan, Mexico.

Wat je nog allemaal wél moet doen in Mexico, lees je natuurlijk in de betere reisgidsen:

Welke DON’T ben ik vergeten in dit lijstje? Wat mag je ook zeker niet doen als je op reis bent in Mexico?

20 reacties

 1. avatar
  Patrick Van Caesbroeck zegt:

  Mooi platform met interessante reacties!
  Ik verblijf momenteel in Playa DC en vind het een ideale uitvalsbasis.
  Chitzen Itza vond ik fantastisch, evenals snorkelen in Cozumel en in de cenote Chaak Tun, nabij Playa.
  Volgende week hoop ik trouwens te snorkelen met 10 meter lange walvishaaien, de allergrootste vissen.
  Misschien nog 1 DON’T.
  Als je naar Akumal gaat om te snorkelen met de grote zeeschildpadden, doe dat dan zeker niet met de lokale gidsen.
  Zij vragen 30 dollar en maken je wijs dat je niet alleen mag snorkelen in de baai.
  Wandel gewoon 500 meter verder tot de eerste resorts.
  Vandaag ging ik daar met mijn eigen materiaal snorkelen.
  Op amper 30 meter van het strand zag ik 4 zeeschildpaddet samen op de bodem grazen.
  Verder zag ik mooi koraal en een tiental verschillende vissen in alle formaten en kleuren.
  Van de kleinste visjes tot de wat grotere.
  Tot ik op een moment oog in oog stond met een behoorlijke barracuda.
  Mijn hart sloeg een paar tellen over en als duiker ben ik nochtans al een klein beetje gewend…
  En dat heeft me dus geen eurocent gekost!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Patrick! Je don’t is absoluut waar, goed dat je het nog even mee geeft. Wij hebben het ook op eigen houtje gedaan, dat bespaart je geld en je ziet ze inderdaad zelf al vrij snel zwemmen… Wat een ervaring hé! Wel super cool dat jij nog met walvishaaien gaat zwemmen… Bbbrrr!

 2. avatar

  Nooit saus op je taco vragen als je eet van straatkraampjes 🙂 tenminste als je smaakpapillen dat willen overleven. Sowieso gaven ze bij ons altijd de saus apart zodat we zelf konden doseren…. wellichthadden ze al door dat dat voor ons, duidelijke Westerse toeristen, niet zo’n goed plan zou zijn.

  1. avatar

   Haha! Ja dat is wel een goeie, dat kan een serieuze aanval op je tong zijn 😉

 3. avatar

  Wat een fijne tips Nies! Helaas nog niet naar Mexico geweest, maar het is zeker een land dat op de wensenlijst staat. Aan de kust blijven hangen ben ik dan zeker niet van plan. Zo zonde om niet meer van het land te ontdekken! Vooral die tip van de taxi’s is een goeie. Dit had ik niet geweten..

  1. avatar

   Met veel plezier Kirsten. Zet Mexico maar hoog op die wensenlijst, het is er gewéldig. Maar ik kan het al raden… die wensenlijst is gigantisch zeker? Same here!

 4. avatar

  Ja, dat van die taxi’s op straat houden heb ik ook al gehoord! Mijn broer, die in Mexico City was dit voorjaar, vertelde me dat ze je naar de buitenwijken rijden en verplichten om al je geld af te halen en beroven! Wat je zegt van die souvenirs is zo jammer… ofwel word je afgezet ofwel help je mee aan de illegale exploitatie en vernieling van cultureel erfgoed. Zal ik dus inderdaad nooit doen!
  Wel echt tof om eens te bloggen over wat niet te doen, naast enkel tips te geven!

  1. avatar

   Oh jee, wat een verhaal van je broer. Gelukkig dat niet mee gemaakt en ter plekke toch ook veel taxi’s genomen in het midden van de nacht enzo. Oef. Inderdaad, die souvenirs, dat doet me pijn in het hart.

 5. avatar

  Helemaal mee eens!
  Zelf ben ik wel 7 dgn in Playa geweest om bij mijn vriendin te logeren, heb het daar onwijs leuk gehad ondanks het drukke “all in” toerisme die savonds even gaan wandelen! Veel bij locale tentjes gezeten en met locals op stap geweest en heeeeerlijk gegeten!
  De rest is waar alhoewel Tulum rustig was toen wij er waren en nog mooi was! Nu is het over de koppen lopen denk ik! Ga inderdaad rondreizen, er is zoveel moois te zien! Zo vond ik San Cristobal echt prachtig!

  1. avatar

   Daphne, als je bij vrienden kan logeren die het er echt goed kennen, dan zal je inderdaad wel eerder naar de lokale tentjes zijn afgezakt… Lijkt me heel tof. Tulum is inderdaad wel mooi maar niet overweldigend vond ik. San Cristobal: helemaal waar! Ik ben helemaal verliefd op die stad.

 6. avatar

  Toch staat de Maya’s bezoeken wel hoog op de lijst bij mij :)… Misschien ben je nog 1 ding ‘vergeten’.. Maar wat de Mexicanen niet vergeten zijn, is dat ze zich nog steeds bestolen voelen door de nederlaag tegen het Nederlands elftal.. Mijdt dat onderwerp bij de fanatieke mensen 😉

  1. avatar

   Ja natuurlijk moeten de Maya’s hoog op je lijst staan. Dat moet je gedaan, gezien en beleefd hebben. Ik schreef enkel dat ik de site van Tulum iets of wat vond tegenslaan in tegenstelling tot de grootsheid van Chichen Itza en Palenque. Haha en ja over de voetbal praten, dat liet ik aan De Echtgenoot over en wij Belgjes geraakten toen in de halve finale dus enkel goede herinneringen 😉

 7. avatar

  Leuk lijstje met afraders, weer eens wat anders. Ik heb ook al wel mensen horen zeggen dat ze 2/3 weken in Mexico waren, maar dan alleen in Playa del Carmen. Ik wil er onwijs graag rondreizen en zoveel mogelijk zien & doen. Het land zelf ontdekken ipv de toeristenhoek met misschien zelfs wel een friet van piet. Mij niet gezien!

  1. avatar

   Heel leuk om te maken ook die don’ts-lijstjes, inderdaad eens iets anders! Als je in Mexico bent en er echt bent voor de cultuur en de mensen, dan moet je gewoon rondreizen. In Playa Del Carmen kan je winkelen bij Guess, Tommy Hilfiger, … Niet echt wat ik wil als ik op reis ben. Dus rondtrekken is de boodschap. Maar dat is nagenoeg elk land zo 😉

 8. avatar

  Oh die irritatie kan ik me goed voorstellen: iedereen die roept naar Mexico te zijn geweest maar geen cultuur gezien te hebben… Dan had je net zo goed voor de helft van de prijs naar Turkije all-in resorts kunnen vliegen. Niks mis mee, maar ga dan ook niet heel hard roepen haha! Mexico lijkt me echt prachtig! Ik ben er een keer bijna geweest vanuit Noord-Amerika, maar uiteindelijk besloten om niet te gaan, inderdaad vanwege de drugsbendes in het noorden. Gewoon niet zo’n goed idee!

  1. avatar

   Ja, haha… Zo jammer om zo ver te vliegen om dan enkel van de zon te genieten. Het land heeft zoveel meer te bieden.

 9. avatar

  Hier in Colombia kun je beter (met name in de grote steden) ook geen taxi aanhouden. Hier zijn apps daarvoor, dus bellen hoeft niet eens. Gewoon via de app een taxi bestellen, heel makkelijk!

  1. avatar

   Lijkt me héél handig die apps, super!

 10. avatar

  Ik was nog nooit in Mexico, maar ik denk wel je te kunnen vinden in de meeste tip. Die van de taxi geldt inderdaad in praktisch elk ander centraal of Zuid-Amerikaans land, maar ook in de Balkan en het grootste deel van Oost-Europa en Azië is die regel toe te passen. Ik hoop echt wel een keertje naar Mexico, te kunnen reizen. Eigenlijk ben ik er al eens geweest, heel kort dan toch. Toen ik in San Diego voor een halve dag naar Tijuana ging, maar geloof me, daar wil je echt niet zijn 🙂

  1. avatar

   Yup, de taxi-regel is op veel plaatsen van toepassing. Nee Tijuana is inderdaad niet de place to be, maar zet Mexico zeker op je bucketlist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *