Leuven, kleine maar bruisende stad. Studentenstad ook. Stad met de langste toog ter wereld, Beleuvenissen en de barmannenrace. Stad met mooie parken en gezellige koffiebars. Stad van Lotte. Lotte van reisblog Scratching My Map kent Leuven van binnen en buiten. Een stad waar ze vol enthousiasme over spreekt. Een stad waar ze ons op één dag van hotspot naar hotspot bracht. Een grijze en grauwe dag, maar toch zag ik de schoonheid van Leuven. Wat moet dat geven op een zonnige dag!

Lotte kwam enkele maanden geleden op het geweldige idee om bloggers rond te leiden in haar stad. En dus gingen wij op weg, met bloggers uit Nederland en België. Dames die ik al maanden ‘ken’ maar enkel via Instagram of Twitter en natuurlijk van de inspirerende reisverhalen op hun blogs. Afgelopen weekend was het tijd een deel van hen voor het eerst live te ontmoeten. En zo stapte ik vorige zaterdag in de auto bij een volstrekt onbekende blogster uit Breda.

Oude Markt LeuvenIn deze blog: vijf hotspots in Leuven die ik de moeite waard vind en met jullie wil delen. Uiteraard heb je in Leuven de grote bezienswaardigheden zoals het stadhuis, de universiteitsbibliotheken, de Sint-Pieterskerk en de botanische tuin maar ik wil jullie Leuven van een andere kant laten zien. De bijzondere plekjes.

MIJN 5 HOTSPOTS IN LEUVEN

M- MUSEUM

Het M-museum is een indrukwekkend gebouw dat oud en nieuw combineert. Iets dat je ziet terug keren in de stad. Het gebouw is van de hand van Belgisch architect Stéphane Beel en huist een zeldzame collectie van kunstwerken uit de 19e eeuw.

De tijdelijke tentoonstellingen zijn meestal ook erg origineel en de moeite waard. Wij kwamen voor Sarah Morris, een Amerikaanse kunstenares. Zij trekt de wereld rond voor haar schilderijen en films. Laat dat een kolfje naar de hand van ons reisfanaten zijn.

Sarah Morris maakt geen toeristische posters, schilderijen of films. Ze probeert de waarheid te zoeken achter wat vaak schone schijn is. Ze stelt met haar werken thema’s als macht en kapitalisme aan de kaak. Ik ben fan!

Museum M LeuvenOp deze foto: Marijke van Wanderer’s Blues, ook blogger uit België die ik al lang wilde ontmoetten. Dat er nog veel mogen volgen!

ANIMAUX SPECIAUX

Een specialleke in deze lijst, maar dat mag. Omdat deze creatieve jongeman aandacht verdient. Een ondernemer die zich op een nieuw avontuur gestort heeft dat allesbehalve vanzelfsprekend is. Jeroen Lemaitre, de eigenaar van Animaux Speciaux, is namelijk taxidermist. Watte? Hij zet dieren op. Jeroen ziet het als collectible items, als decoratiestukken. Animaux Speciaux is nog vrij nieuw, de winkel is amper vier maanden open. Toch mag Jeroen al Siska Schoeters, Mauro Pawlowski en Jeroen Meus tot zijn klanten rekenen.

Zijn winkel is een parel, prachtig ingericht met her en der een krokodil, schildpad, kever en de obligatoire blauwe vlinder. Ga gerust eens een kijkje nemen in zijn zaak, want niets is wat het lijkt.

Jeroen LemaitreAnimaux SpeciauxGIGI BY ZOFF

Ik werd compleet terug gekatapulteerd naar mijn stage in Rome in deze winkel. Ik woonde tijdens mijn studies journalistiek (long time ago dus!) zes weken in de stad en deze winkel deed me opnieuw ongelooflijk watertanden en verlangen naar de Italiaanse keuken.

In deze Italiaanse winkel kan je terecht voor een ruim assortiment producten waar je de emotie en passie voor alles wat Italië is, kan voelen. Het interieur is lekker catchy en neemt je mee terug naar het Italië van de jaren vijftig. Een ode van de eigenaar aan zijn ouders, in het bijzonder zijn vader die een Italiaanse mijnwerker was in Limburg. Bij Gigi waan je je echt in Italië met sfeervolle muziek, oude familiefoto’s, een waslijn met bh buiten op het koertje.

Ideaal als je thuis eens een Italiaanse avond wil houden!

DSC01239Gigi in LeuvenOPEK

Dwaal af richting de Vaart als je een andere kant van Leuven wil ontdekken. Aan de Vaartkom vind je OPEK, Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten. Gevestigd in een oud gebouw van de douane met aan de ene kant voor de Leuvenaren onbetaalbare nieuwbouwappartementen en aan de andere kant overblijfselen van een oude arbeiderswijk. OPEK wil vernieuwende verbindingen mogelijk maken tussen kunst, educatie en publiek.

OPEK huisvest sinds september 2011 negen culturele organisaties. In het gebouw vind je theaterzalen, expositieruimtes, ateliers, kantoren, vergaderzalen en een cultureel café. Dat café, Entrepot, is een perfecte mix van hip en gezellig. Een gezellige brasserie met een super ruim terras als het zonnetje schijnt.

OPEK Leuven
KLEIN BEGIJNHOF

Klinkt saai? Misschien wel, maar dat is het niet. Leuven is niet de drukste stad in België, verre van, maar in elke stad hoe klein of hoe groot ook, kan het deugd doen om even te ontsnappen. En dat is precies wat je hier kan. Het begijnhof bestond vroeger uit een straat en twee doodlopende steegjes waar vrouwen woonden die dienden in de abdij er niet ver vandaan.

Een heerlijke rust knuffelt je als je het begijnhof opwandelt. In Leuven heb je er zelfs twee, een groot én een klein. Als hotspot kies ik voor het klein, omdat het me nog nét iets meer aanspreekt net omwille van zijn kleine schaal en het feit dat de huisjes wit zijn.

Klein Begijnhof LeuvenHet groot is ook prachtig: Groot Begijnhof LeuvenLeuven is de perfecte stad voor een weekendje weg. Je kan het ook combineren met andere steden in de buurt. Mechelen en Brussel liggen vlakbij maar Leuven heeft genoeg te bieden om je een weekend zoet te houden.

Hou je van bier, shoppen, cultureel erfgoed of de combinatie van oud en nieuw dan is Leuven the place to be voor jou. Bij de dienst van toerisme of online kan je een I Luv Leuven ticket kopen voor 16 euro, hiermee kan je de 4 hoogtepunten van Leuven bezoeken: de universiteitsbibliotheek & toren, de schaterkamer van Sint-Pieter, het stadhuis en het Museum M.

Nog een handig dingetje: download de Leuven Walk app (gratis én offline te gebruiken). Dit is een digitale stadsgids waarmee je eenvoudig en snel de hotspots van Leuven kan bezoeken.

Heb jij Leuven al bezocht? Wat is jouw hotspot in de stad?

17 reacties

 1. avatar

  Aangezien ik in Leuven woon, vind ik dit lijstje extra leuk 🙂

  1. avatar

   Leuven is leuk!

 2. avatar

  Leuke stad zo te zien. Daar gaan we ook nog een keertje heen. Heel bijzonder die opgezette dieren. Leuk blog!

  1. avatar

   Dankjewel Niels! Leuven is absoluut een fijne stad. Die winkel met opgezette dieren was heel bijzonder, en de eigenaar vertelt je er graag over.

 3. avatar

  Wat een leuk idee van Lotte! Ik heb enkele jaren geleden op kot gezeten in Leuven. Heerlijke stad 🙂
  Ik kende Gigi by Zoff nog niet. Daar ga ik een volgende keer eens langsgaan.

  1. avatar

   Heel gezellig dagje en idd leuk idee van Lotte. Gigi by Zoff is echt een super fijn winkeltje. Laat het me weten als je geweest bent!

 4. avatar

  Leuk om te lezen Nies! Je hebt een paar gelijke adresjes als ik gekozen, maar toch ook weer andere. Dat is zo leuk, ieder kiest wat hem/haar beste past. Was gezellig dagje /weekendje.

  1. avatar

   Thanks Carolien! Zo zie je dat ieder er zijn eigen ding van maakt, tof!

 5. avatar
  Visit Leuven zegt:

  Leuke tekst. En dan vooral die ene zin over het Begijnhof: “Een heerlijke rust knuffelt je als je het begijnhof opwandelt.” Ik had het niet beter kunnen verwoorden :-).
  Bedankt Nies!

  1. avatar

   Dankjewel Leen! Super fijne stad.

 6. avatar

  Ja!! Zo blij dat wel elkaar eindelijk eens in het echt konden zien. Dat er nog véél ontmoetingen mogen volgen 😉 Maar nu heb ik wel helemaal spijt dat ik de wandeling niet mee kon doen door het zien van al die mooie foto’s!

  1. avatar

   Ja, ook al was het grauw en grijs, heb toch een paar pareltjes kunnen fotograferen. Een volgende ontmoeting komt er zeker… 😉

   1. avatar

    Allez Nies, gij wandelt langs de Vaart en springt niet effe binnen in onze reBoot? (Ons verbouwd binnenschip waar we teamcoaching doen + lekker eten). Volgende keer van harte welkom voor een ontbijt, laat iets weten!
    Birte (jawel, van de coachingsopleiding)

 7. avatar

  Leuke tips. Klein en groot begijnhof mag je zeker niet overslaan tijdens je stedentrip, vind ik. De bibliotheektoren is bij mij ook favoriet, ik hou van uitzichtpunten.

  1. avatar

   De bibliotheektoren zet ik op m’n lijstje voor de volgende keer, thanks voor de tip!

 8. avatar

  Mooi lijstje Nies! Ik ben nog steeds onder de indruk van de dingen die Jeroen maakt bij Animaux Speciaux, heel bijzonder!

  1. avatar

   Inderdaad, dat was een keer wat anders!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *