Deuren dicht doen
Afscheid nemen
Doorgaan
Stilstaan

Deuren openen
Nieuwe kansen
Onzekerheid
Doorgaan

Keuzes maken
Waarom niet
Twijfelen
Doen

Een dikke week geleden nam ik ontslag op mijn werk. Een job die ik met hart en ziel deed. Deed, want de laatste maanden was de motivatie en het energiepeil ver te zoeken. Soms moet je keuzes maken, voor jezelf kiezen ook en dat is wat ik doe. Na zeven jaar bij dezelfde werkgever, veel kansen maar ook veel stress, kies ik voor een nieuw pad.

WEKEN VAN TWIJFEL

Een sprong in het diepe. Die me tegelijk enorm oplucht, maar ook bang maakt. Ik heb tenslotte samen met mijn man een lening af te betalen bij een grootbank. Ik kan het me niet permitteren om niet te werken. Maar ik geloof er in. In mezelf. Want dat moet ik leren. Vreselijk kritisch ben ik, op mezelf. Goed is nooit goed genoeg.

Dat leerde ik uit mijn uren bij loopbaancoach Liesbet, zij heeft me door een zware periode geholpen. Een periode waarin ik tijdelijk zelfs niet kon werken. Omdat ik het te ver had laten komen, het vat was op. Ik was leeg. Ik deed mijn werk niet meer graag. Zoiets gebeurt niet opeens, maar sluipt geleidelijk in je leven binnen. Een burn-out vermeden.

Ik moest afscheid nemen, en zoiets doe je voor De Grote Beslissing. En dus lag ik nachten wakker, naar het plafond starend. Mijn hoofd zat bomvol, en hoewel ik meestal goed ben in plannen en organiseren, kreeg ik het nu niet op een rij. Er was geen structuur te krijgen in die volle kop van me. Na intensieve coaching bij de loopbaanbegeleiding, wist ik het zeker: ik neem ontslag.

GEEN SPIJT, WEL VOORUIT

Ik laat een prachtige periode achter me. Een periode waarin ik veel heb mogen leren en de meest geweldige mensen mijn collega’s mocht noemen. Ik heb geen spijt van mijn jaren bij Arktos. Maar ik voel dat het me de laatste maanden afremt, en dat ik ‘het juk’ even van me moet afgooien om weer te durven. Complimenten en aanmoedigingen voor Reismicrobe gaven me dat extra duwtje in de rug. Schrijven is wat ik graag doe, waar ik denk dat mijn talent ligt, en dus wil ik ook dat een nieuwe job daar bij aan sluit.

Geen idee in welke vorm. Ik speel met het plan om zelfstandige te worden, copywriter en social media manager. Maar misschien komt er ook wel een super job op mijn pad. Ooit écht iets gaan doen met mijn diploma journalistiek? Of via Reismicrobe een job in de reissector vinden? Ik laat alles nog een beetje open. Vier maanden nog, blijf ik op mijn werk. Vier maanden waarin ik vele dingen ‘voor het laatst’ ga doen. Vier maanden waarin afscheid voorop staat. Vier maanden waarin ik zeven jaar achter mij moet laten.

ontslagIk ben zo blij, zo opgelucht. Een moeilijke beslissing die mij als een donkere wolk volgde de laatste maanden. Deuren dicht trekken & knopen door hakken. Ontslag geven. Sinds ik de beslissing nam, een dikke week geleden, lach ik terug. Een duidelijk teken voor mij dat dit de enige juiste beslissing is.

Wish me luck!

48 reacties

 1. […] het einde van een job die mij stilaan te veel werd… en blijkbaar ben ik niet alleen 😉  […]

 2. […] het einde van een job die mij stilaan te veel werd… en blijkbaar ben ik niet alleen ?  […]

 3. avatar

  Dit zijn zware beslissingen Nies en knap dat je de stap genomen hebt! Ik deed het lang geleden en stopte met mijn vaste baan in het onderwijs terwijl ik nog niets anders had. Het was niet makkelijk om van richting te veranderen. Ik wist wat ik wilde maar was óf te hoog opgeleid (in een andere richting) of had geen diploma’s en was dan niet gekwalificeerd genoeg. Na een paar maanden kwam ik via een ouder van mijn voormalige school aan een nieuwe klus die ik heerlijk vond. Er komt zeker weer iets op je pad, je bent inventief genoeg, ik weet het! Ik ben benieuwd wat het gaat worden.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dankje Ivonne, het zijn moeilijke weken geweest. Toch een enorme zekerheden die je opgeeft, na 7 jaar. Maar ik heb er voorlopig nog alle vertrouwen in dat het goed komt. Fijn dat je daarna iets gevonden hebt dat je wél heerlijk vond, daar trek ik me aan op! Bedankt voor je reactie.

 4. avatar

  Wat fijn dat je je opgelucht voelt over je keuze! En je hebt nog even de tijd om uit te vogelen wat je wilt gaan doen, maar dat gaat vast en zeker lukken 🙂 Good luck!

  1. avatar

   Ja en dan nog iets vinden natuurlijk 😉 Best wel spannend allemaal, thanks for the good luck!

 5. avatar

  Een moedige beslissing die je blijkbaar moest nemen als ik verhaal hier zo lees en de signalen die je eerder al aangaf. Als je de sprong nooit waagt, ga je er de rest van je leven spijt van hebben. Ik zat jaren geleden met datzelfde gevoel, maar mijn pogingen om mijn eigen weg in te slaan, zijn nooit succesvol geweest. Als alleenstaande is zo’n beslissing ook moeilijker omdat je geen financieel vangnet hebt van bv. een partner die ook werkt als de zaken wat moeilijker gaan. Op mijn blog vind je er alvast een artikeltje over (in de categorie Ondernemen).

  Ik wens jou alvast veel succes! Dat gaat zeker lukken!

  1. avatar

   Serge, bedankt voor je berichtje. Hier ook veel twijfel om écht de sprong naar zelfstandige te wagen. Ik heb dan wel een partner die mij steunt maar ook een hoge lening lopen die natuurlijk elke maand afbetaald moet worden. Als geld geen issue was, dan zouden we volgens mij met z’n allen een stuk creatiever uit de hoek durven komen, jammer. Ik ga zeker eens een kijkje nemen naar je artikel over ondernemen. Jij ook nog veel succes!

 6. avatar
  Ineke zegt:

  Super spannende beslissing, maar ik ben overtuigd dat het je heel veel gaat opleveren. Neem je tijd en volg je hart!
  Je verhaal is een ‘feest der herkenning’. Deze week is het exact een jaar geleden dat ik overspannen thuis kwam te zitten. In maart heb ik mijn ontslag aangekondigd en per augustus was het zover. Nu ben ik bezig mijn eigen bedrijf op te zetten. Iets wat ik een jaar terug nooit kon vermoedden.

  1. avatar

   Super cool Ineke! Verhalen als die van jou werken echt inspirerend voor mij. Ik hoop dat ik de stap ooit ook durf zetten. In je eigen tijd en op je eigen voorwaarden werken, zou me veel energie geven. Het voelt nu te vaak als ‘moeten’ en dan moet je je zo opladen om te gaan presteren, dat het op de duur niet anders kan dan tegensteken. Super dat jij de stap gezet hebt!

 7. avatar

  Heel herkenbaar Nies! Respect dat je de knoop door hebt gehakt. Een jaar geleden heb ik na een achtbaan van ruim 2 jaar dezelfde beslissing genomen en ik heb nog nooit zoveel rust gevoeld als nu (en ben weer gewoon aan het werk)! Lekker blijven schrijven, dat werkt echt therapeutisch.
  Neem, zodra het is afgerond, echt heel even een stapje terug om alles een plekje te geven, voor je jezelf dwingt iets nieuws te vinden. Als is het maar een paar weekjes. Je hebt nog een heel leven waar in je ‘mag’ werken 😉
  Heel veel succes!

  (Mijn verhaal staat op http://www.ditisgeenblog.nl/2015/03/waarom-ben-ik-niet-belangrijk/ wellicht herkenbaar voor je!)

  1. avatar

   Ik kom zeker bij je lezen. Dat van een paar weekjes tijd ben ik ook aan het overwegen. Mijn beste vriendin is momenteel op wereldreis, en ik zou haar graag gaan bezoeken zodat ik in die tijd ook wat tot rust kan komen en kan genieten van mijn tijd met haar. Maar dan moet alles wat in z’n plooi vallen; nieuwe job, financieel, .. Ik hoop dat het allemaal goed komt. Ik ga nu je blog lezen 😉

 8. avatar

  Ik vind het zo tof om te lezen dat je de knoop hebt doorgehakt! Een tijdje geleden gaf je al aan dat je ook wel als zelfstandige aan de slag zou willen en nu ga je het (misschien) gewoon doen! Ik heb in oktober ook zelf mijn baan opgezegd en geloof me, het is heel eng, maar uiteindelijk is het zo veel beter voor je als je niet meer gelukkig bent in wat je deed. Heel veel succes, je komt er zeker!

  1. avatar

   Dankjewel meid… Ik volg je inderdaad met interesse omdat jij die stap hebt gezet om zelfstandige te worden. Ik wil het zo graag, maar het schrikt me tegelijk ook af. Je moet echt wel veel opdrachten binnen halen om een behoorlijk ‘loon’ over te houden. Ik ga me hier en daar verder informeren en misschien kan ik het tijdelijk gewoon bij doen of halftijds iets vast zoeken. Dankjewel voor je aanmoediging!

 9. avatar

  Stoer hoor. En waar en deur dicht gaat, gaat er een ander voor je open. Follow your heart and dreams, als dat mogelijk is om rond te komen. En in dit soort situaties merk je ineens dat je zoveel meer kunt dan je dacht. Succes meid!

  1. avatar

   Dankjewel lieve Cynthia. Dat zijn mooie dingen die je daar aanhaalt! Helpt me zeker, thanks..

 10. avatar

  Heel dapper en ook spannend. Ik ken het gevoel ook. Een blog is een mooie afleiding 😉 Ik ben heel benieuwd waar je uiteindelijk terecht komt! Maar je komt er wel, daar ben ik van overtuigd 🙂

  1. avatar

   Thanks Niels! Deze blog is inderdaad een super afleiding geweest de afgelopen maanden. Geen idee waar ik terecht kom, maar ik hou jullie op de hoogte!

 11. avatar

  Lieve Nies, goed dat je voor jezelf kiest! Ik wens je een mooi avontuur toe met prachtige reizen en ontroerende ontmoetingen! Ik wens je toe wat je nodig hebt! Wat je laat lachen en je tot in je diepste ziel raakt! Ik wens je veel enthousiasme toe en alle geluk van de wereld! Maar ik ga je wel missen! ….

  1. avatar

   Dank u lieve Sas!

 12. avatar

  Super beslissing! Echt stoer! En inderdaad zeer inspirerend voor velen denk ik 🙂 Jij komt er wel!

  1. avatar

   Zo lief Sabine! Doet me goed. Ik ben duidelijk niet de enige die hiermee zit en dat is fijn om die erkenning te krijgen.

 13. avatar

  Wat een stoere beslissing! Kiezen voor je eigen geluk is het beste, maar meteen ook het moeilijkste om te doen. Ik wens je heel veel succes!

  1. avatar

   Succes ga ik zeker kunnen gebruiken, dank u Judith! De moeilijkste weg kiezen is hopelijk, uiteindelijk, ook de weg naar geluk.

 14. avatar

  Wauw Nies, je kreeg me helemaal stil met deze post. Er prikte zelfs enkele tranen in mijn ogen en een enkele ontsnapte mijn ooghoek. Verdorie. In één post sta ik weer waar ik een dik jaar geleden stond. Balancerend op de rand van dat vreselijke B-woord, koppig zijn en tegen de dokter zeggen dat ik met een tien dagen ziektebriefje er ook wel weer vanaf was. Ik was namelijk gewoon even moe. Nu weet ik dat ik had moeten luisteren en langer had moeten rusten MAAR het zorgde wel dat ik toen al een kleine beslissing nam waar ik nu alleen maar blij om ben. Ik begon namelijk met mijn blog en deed eindelijk meer met dat waar ik zoveel energie uithaal! Blij maar ook wel niet-durven om die grote beslissing te nemen, die jij nu wel neemt. Ga ervoor zou ik zeggen, geniet van de balast die van je schouders valt en succes met alles wat je wilt uitzoeken en wilt doen. Misschien is even “niets”-doen wel nodig om te vinden wat je echt wilt doen, neem die dan tijd dan ook maar. Want anders zit je snel weer in hetzelfde straatje en dat is al het gepieker niet waard. Succes en een hele dikke virtuele knuffel!

  1. avatar

   Oh Lotte, dankjewel voor je lieve woordjes. Je verhaal is echt herkenbaar, ook voor mij. Ik heb vier weken thuis gezeten. Voelde zo eng om toe te geven dat ik op was. Na vier weken wat ik nog niet helemaal oké maar kon ik wel terug gaan omdat ik wist dat ik deze last van mijn schouders zou gaan halen door ontslag te geven. Leuk om te horen dat jij ook zoveel uit je blog haalt, bij mij is dat ook zo’n fijne hobby geworden maar het heeft me ook doen beseffen dat ik ooit niet voor niets zei op mijn 12 dat ik schrijfster wilde worden. We komen er wel meid, talenten zat jij !

   1. avatar

    Lief! Tot snel, in Leuven!

    1. avatar

     Jaaaa! Staat met stip genoteerd in de agenda. Eindelijk in real life 🙂

 15. avatar

  Dit is herkenbaar en een beetje griezelig…ik heb een paar weken geleden ook ontslag genomen op mijn werk! Veel succes met de zoektocht!

  1. avatar

   Claire, serieus? Wat toevallig! Heb jij al iets anders op het oog? Jij ook veel succes met de nieuw ingeslagen weg.

   1. avatar

    Ja, ik word marketing- en communicatieverantwoordelijke bij KrisKras vanaf half januari 🙂 Zin in! Maar toch spannend en ik ga mijn huidige collega’s zoooo hard missen! Ik werkte er al 5,5 jaar dus dat is voor mij ook een grote stap. Ik ben zeker dat je met jouw vlotte pen makkelijk iets vindt!

    1. avatar

     Wow! Claire! Dat noem ik nu eens een droomjob. Best of both worlds! Collega nodig 😉 Ik ga mijn collega’s na 7,5 jaar ook missen, niet te doen. Jammer genoeg waren veel fijne collega’s al vertrokken, wat het iets gemakkelijker maakt om die stap te zetten. Succes daar!

 16. avatar

  Veel succes, Nies! Wij staan (als gezin) ook al even op een kruispunt. Ik ben benieuwd welke kant we zullen uitgaan ?

  1. avatar

   Dankjewel Meilan! Ben ook benieuwd naar jullie kruispunt. We houden elkaar op de hoogte 😉

 17. avatar
  Evelien zegt:

  Amaai Nies, wat een dappere beslissing zeg! Ik hoop echt dat je een knaller van een job vindt en nu vooral veel rust in je hoofd! Veel succes!

  1. avatar

   Danku Evelien. Dat doet me potverdikke goed. De rust in m’n hoofd keert stilaan weder. Nu volop voor een nieuwe job!

 18. avatar

  Wat een mooie en dappere beslissing! Er komt vast weer iets moois op je pad.

  Heel veel succes.

  1. avatar

   Ik hoop het! Dankjewel voor je duwtje in de rug.

 19. avatar

  Wauwww, wat een goede beslissing! Zo belangrijk om wel te doen wat je energie geeft, anders is het niet goed voor je. En terwijl ik het zeg denk ik stiekem ook over mezelf na. En weet ik dat ook ik keuzes moet gaan maken. En knopen moet doorhakken. Ik vind het knap dat jij dit al hebt gedaan, terwijl je niet weet wat je er op je pad komt. Maar alleen al de opluchting betekent veel goeds, en er zal zeker veel moois op je pad komen. Je inspireert me Nies!

  1. avatar

   Marcella, dat doet me zoveel goeds om te weten dat ik je inspireer. Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen, ik vond het eerder ‘zwak’ van mezelf. Maar nu besef ik dat je voor jezelf moet kiezen. Jij gaat ook de goede keuze maken, geloof me. Ooit ben je er 100 % klaar voor en dan nog gaat de twijfel soms de kop op steken. GO GIRL!

 20. avatar

  Wat een dappere beslissing Nies! Ik weet hoe het is om keuzes te maken én te stoppen met je baan omdat je voor jezelf moet kiezen.. Een moedige beslissing, maar goed dat je deze keuze hebt gemaakt! Heel veel succes de komende tijd 🙂

  1. avatar

   Kirsten, jij deed het eerder? Tell me all! Stoer dat jij ook voor jezelf gekozen hebt. Soms moet je gewoon hé en kan je niet anders dan je gevoel en je hart volgen. Bedankt voor de aanmoediging.

 21. avatar

  Dappere keuze Nies! Goed dat je voor je zelf kiest en je dromen volgt! Ben heel benieuwd waar je over een half jaar staat 😉 Vast op een plek waar je wil zijn! Heb er vertrouwen in!

  1. avatar

   Dankjewel Daphne, ik hoop echt dat ik op mijn pootjes terechtkom. Voorlopig zijn dat nog allemaal vraagtekens. I’ll keep you posted!

 22. avatar

  Jeetje, wat ontzettend knap. Wat goed dat je voor jezelf durft te kiezen. Ik vind je alleen daarom al een stoer mens. Niets is erger dan ongelukkig zijn in je werk. Hoe onbelangrijk mensen het vaak ook vinden, het neemt niet weg dat het gewoon een groot gedeelte van je tijd inneemt, dus dan kun je maar beter gelukkig zijn toch? Ik hoop dat je snel alles op de rit hebt en kunt gaan doen wat je echt leuk vindt. Ik zit momenteel een beetje in dezelfde situatie, zij het niet dat ik mijn werk an sich onwijs leuk vindt. Ik vind het werk inhoudelijk leuk, het bedrijf leuk, mijn collega’s leuk, maar door alle bezuinigingen op de zorg die nu door de overheid worden gedaan in Nederland ben ik vooral bezig met brandjes blussen in plaats van doen waar ik goed in ben: met patiënten werken. En dat vind ik ongelofelijk moeilijk. Ik ben afgestudeerd als behandelaar, niet als semi-manager zonder managementkwaliteiten. En dat steekt. Het nadeel is dat ik zo’n specifiek diploma heb, dat ik vooral DAT kan doen. Wel mijn ervaring met bloggen en andere dingen, maar daar heb ik geen diploma voor en daar word je voor ‘afgestraft’ in deze tijd. Helaas! Succes lieve Nies 🙂

  1. avatar

   Sandra, dat van dat brandjes blussen herken ik VOLLEDIG. Dat is ook een reden waarom ik ben weg gegaan. Het gevoel hebben dat je over een pleister op de wonde mag gaan plakken maar niets structureel kan aanpakken, dat is zo frustrerend. Dankjewel om mij stoer te noemen, en dat succes ga ik zeker kunnen gebruiken. Voorlopig nog alle moed op!

 23. avatar

  Wat onwijs inspirerend en herkenbaar! Super moedig van je om deze beslissing te nemen. Dat getuigt echt van durf en kiezen voor jezelf. Er komen zeker weten nieuwe en mooie dingen op je pad!

  Ik zit een beetje in een zelfde situatie; ook loopbaancoaching inmiddels. Heb het idee dat mijn huidige baan me ook remt in het vinden van een nieuwe uitdaging. Zonder zekerheid trek je er misschien toch wat harder aan om echt je best voor iets nieuws te doen, omdat er toch brood op de plank moet komen.

  Ik ben benieuwd hoe t jou vergaat, ik ga je zeker volgen 🙂

  1. avatar

   Eva, ik hou je zeker op de hoogte! Wel heel lief dat je zegt dat dit inspirerend is. Het is echt wikken en wegen. Ik begrijp dat je niet zomaar die beslissing kan nemen, ik ging ook niet over één nacht ijs. Ik ga jullie zeker op de hoogte houden, en laat mij het ook weten als jij de knoop doorhakt hé!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *