Een keer per jaar gaan mijn gezin en ik op weekend. Samen met mijn ouders, broers, schoonzus en echtgenoot trekken we elk jaar naar een andere provincie in ons Belgenlandje. Slapen deden we dit keer in Het Wagenhuis in Lo, wat de perfecte uitvalsbasis bleek voor een verkenning van de streek.

Net voor ik dit koude en grijze landschap verlaat, deel ik mijn impressie van ons weekend in de Westhoek . Het was bij momenten overweldigend en impressionant hoe de oorlog nog zo leeft in deze streek. De herdenkingen rond 100 jaar Groote Oorlog zorgen duidelijk voor een heropleving.

Op voorhand was ik wat bang voor een ‘overdosis oorlog’. Mijn broers en ik herinneren ons een reis, zo’n 16 jaar geleden.. We verbleven in Normandië en we schuimden er alle oorlogsgraven en musea af. Te veel van het goede voor ondergetekende. Misschien lag het ook aan de leeftijd 😉 Dit keer was het gelukkig niet zo en stelden we een weekend samen met genoeg afwisseling.

Ons programma in het kort:

Vrijdag: Dodengang (Diksmuide)
Een doolhof aan loopgraven waar vier jaar lang Belgische troepen vochten tegen de vijand.

???????????????????????????????

IMG_0993
Zaterdag: fabriek Jules De Strooper (Lo) – De IJzertoren (Diksmuide) – The Last Post (Ieper)

Jules De Strooper is een familiebedrijf dat koekjes maakt, vooral bekend om zijn typische boterwafeltjes.

Het vredesmuseum in de IJzertoren is meer dan de moeite waard: het is modern en interactief waar door je je niet snel verveelt. Decors, wapens, uniformen, spotprenten, … allemaal nemen ze je mee terug in de tijd.

DSC04229 (2)

Sinds 1928 wordt élke avond om 20u stipt de Last Post geblazen onder de prachtige Menenpoort.
Kippenvelmoment (te druk om mooie foto’s te nemen), maar de lakenhallen waren een mooi alternatief.

IMG_1013
Zondag: Abdij Sint-Sixtus (Westvleteren) – Tyne Cot Cemetry (Passendale)

Westvleteren is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken en erg gegeerd is bij liefhebbers van Belgisch bier. Er is een café (In de Vrede) waar je kan proeven en een winkeltje waar je het bier kan kopen.

FullSizeRender

Het Tyne Cot Cemetry is de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland. Er liggen bijna 12000 zielen te rusten, waarvan 8000 van niet geïdentificeerde soldaten. Zeer indrukwekkend.

FullSizeRender2

Voor wie een streepje geschiedenis zoekt, is dit een ideale streek. Veel te zien, doen en beleven. Enkele mooie wandel- en fietsroutes en met de stad Ieper in de buurt zal je je niet snel vervelen.