niet doen in Mexico

Mexico… Het land van al je dromen! Ik kan dat beamen. Veel van mijn dromen kwamen effectief uit in Mexico. Maar zoals in elk land, in elke stad of in elke regio zijn er ook dingen die je best vermijdt, tradities die je niet mag negeren of tourist traps waar je niet in wil lopen. En dus ben ik er weer met mijn ‘7 x niet doen in ‘. Ik schreef er eerder al eentje over Rome en Bangkok, en nu heb ik dus ook mijn lijstje voor ‘niet doen in Mexico’ klaar.

DOE HET ALSJEBLIEF NIET

1. Veel tijd in Tulum spenderen

Onlangs las ik in een artikel Tulum bij de hipster bestemmingen van 2015 staan. Mij niet gelaten, maar ik vond er helemaal niets aan. Uitgezonderd de maya-ruïne natuurlijk, maar als je er al velen gezien hebt is deze ook minder bijzonder dan bv. Palenque of Chichen Itza. Het dorp Tulum is 10 keer niks, het is gebouwd voor de toeristen, langs de kant van een grote weg. Niet gezellig. Misschien word ik nu heel picky maar het strand van Tulum lag bomvol algen wat het zwemmen niet zo gezellig maakte. Iets verderop, in bijvoorbeeld Akumal, had je dit niet. Dus Tulum, je kan het doen. Voor de ruïne dan. Maar blijf er niet te lang, en heb je al andere ruïnes op je programma staan, durf er dan over denken om Tulum te schrappen uit je reisroute.

Tulum

2. Onbezonnen naar het noorden afreizen

Ik zal je niet afraden om naar het noorden te reizen. Ben je avontuurlijk genoeg, dan is dit een optie. Maar doe het niet onbezonnen. Naast het feit dat er weinig bezienswaardigheden zijn in het noorden van Mexico (remember de aflevering van Reizen Waes), is het er ook nog steeds vrij gevaarlijk omwille van de vele drugsbendes. Toen ik in maart in Mexico was, besloot ik bewust niet naar het noorden af te reizen omwille van deze reden. Wij hebben vooral rondgereisd in het zuiden, en daar was het naar mijn gevoel perfect veilig.

Lees hier meer over onze route van 3 weken doorheen Mexico.

3. Je laten vangen door de all-in resorts in Cancun

‘Wij gaan naar Mexico!’ strooide ik trots rond toen we eind vorig jaar onze vlucht geboekt hadden. Ik schrok ervan hoeveel mensen zeiden dat zij er ook geweest waren. Tof, tot ik tips begon te vragen en ontdekte dat de meesten 3 weken hadden geluierd in Cancun of 2 weken hadden gelogeerd in Playa Del Carmen met een uitstapje hier en daar. Cancun is verre van het echte Mexico. Wij zijn er 2 keer MOETEN doorreizen en herkenden het niet eens. Wist je dat wij in plaatsen zijn geweest waar wij 4x minder moesten betalen voor een taxi dan in Cancun? Resort na resort, het ene luxe-hotel naast het andere… Doe het niet! Durf er op uit trekken. Mexico is heel eenvoudig te bereizen met het openbaar vervoer (bus) of met een huurauto. En zoveel mooier en authentieker buiten Cancun.

Cancun

4. Hou geen taxi aan

Een advies dat voor heel Mexico en allicht ook andere landen in Midden- en Zuid-Amerika geldt. Houd geen taxi aan op straat. Wat je wel doet als je een taxi wilt nemen is er een bellen vanuit het hotel of restaurant. Je kan ook aan een officiële taxistand (sitio) gaan staan, aan bijvoorbeeld luchthavens of busstations. Op die manier ben je er steeds zeker van dat je een officiële taxi neemt. De taxi’s in Mexico moeten zich trouwens aan vaste prijzen houden, dus als je een officiële neemt, zit je goed!

5. De maya-ruïnes bezoeken op de middag

Eén woord: Japanners! En druk druk druk… En héét! Redenen genoeg dus. Ga je Palenque, Chichen Itza, Coba, Tulum of een van de andere pareltjes bezoeken, ga dan op tijd. Check de openingsuren via het internet of je reisgids en zorg gewoon dat je er staat. Dit klinkt misschien dom, maar het doet veel aan de beleving van je bezoek. Zo hebben De Echtgenoot en ik foto’s van onszelf met de tempel van Chichen Itza waar wij alleen op staan. Kom je tegen de middag, dan is dit niet meer mogelijk. Het kan op de middag heel heet worden en het op bepaalde maya-sites ook heel stoffig en drukkend warm. Geen vroege vogel? Bezoek ze dan even voor sluitingstijd wanneer de grote groepen alweer weg zijn en de temperatuur stilaan zakt. En ja. Ik sta alleen op deze foto * TROTS *

Chichen Itza

6. Excursies boeken op straat

Je kent het wel, van die verkopers die je aanspreken als je door een winkelstraat struint. Zij willen weten van welk je land je bent en als ze ‘Belgica’ hebben ontfutseld dan beginnen ze een gezellig praatje met je over het WK in 1986 en over Pfaff en Scifo. Heel tof hoor, maar uiteindelijk willen ze allemaal één ding: verkopen. Het is niet dat het product dat zij verkopen slecht is, maar als je even moeite doet, kan je veel geld winnen. In Playa Del Carmen wilden wij de ferry nemen naar Cozumel. Dit ticket koste ons op straat een stuk meer dan om zelf een stukje verder op naar de ferry zelf te wandelen en het ticket daar te kopen. Een ticket voor Chichen Itza koop je ook bij de bezienswaardigheid zelf, en niet op straat. Logisch, toch?

7. Een souvenir kopen

Op grote archeologische vindplaatsen zoals Chichen Itza lopen al van ’s morgensvroeg veel verkopers rond. De kraampjes lijken bijna allemaal op elkaar. Zij verkopen postkaarten of miniatuurbeeldjes van de tempels en paleizen. Maar soms bieden ze ook Maya-aardewerk en artefacten aan. Zijn die echt of niet, dat valt natuurlijk te betwijfelen. De verkopers zweren in alle geval van wel. Moest het wel zo zijn, dan maakt dat het alleen maar erger want dan is het nog illegaal ook. Zo verdwijnt het cultureel erfgoed van Mexico, en dat is niet iets waar wij deel van willen uitmaken.

DSC04758

Phieuw! En wat mag ik dan wel doen in Mexico? Wel.. vijf dingen die je zeker niet mag missen, dat lees je hier. En ik schreef een artikel over onze route van 3 weken doorheen Yucatan, Mexico.

Wat je nog allemaal wél moet doen in Mexico, lees je natuurlijk in de betere reisgidsen:

Welke DON’T ben ik vergeten in dit lijstje? Wat mag je ook zeker niet doen als je op reis bent in Mexico?