Ons kleintje heeft geen klagen. Hij/zij ging al op vakantie naar Brussel, Zeeland, Cyprus, Marrakesh & Lissabon. En dan is de baby nog niet eens geboren 😉 Ik geef meteen grif toe: zwanger op reis gaan is anders dan wanneer je niet zwanger bent. Je bent bezorgder, sneller vermoeid, verlangt harder naar (t)huis, ben iets prikkelbaarder en hallo is het nog geen etenstijd …

Het verschilt van het aantal weken dat je zwanger bent. En uiteraard van de persoon die jij bent. Heb jij niets last, of sta jij om de tien minuutjes over te geven in het begin van je zwangerschap, dan doet dat uiteraard veel aan je reis. Ben je nog al een gerust persoon of snel bezorgd, … Zwanger op reis, dit is mijn ervaring:

BRUSSEL – 6 weken zwanger

Pril, héél pril. Dus met een klein hartje naar Brussel. Niet overdrijven Nies, doe het rustig aan. De vriendin die mee is, is de enige (buiten De Echtgenoot) die af weet van de zwangerschap. Veel praat ik er nog niet over, omdat het zo onwerkelijk is. Ik merk er tijdens die citytrip niet heel veel van. Bij de Italiaan ’s avonds zou ik normaal een wijntje drinken, dat doe ik nu natuurlijk wijselijk niet. Ik ben ’s avonds moe, heel moe maar verder voel ik me prima. En maar wafels eten bij ’t ontbijt 😉

Zwanger op reis

Het risico op een miskraam is in deze periode natuurlijk nog het grootst, en dat maakte misschien de keuze voor eigen land voor de hand liggend. Maar eigenlijk stond ik er niet echt bij stil en kwam Brussel gewoon goed uit, omdat ik er moest zijn voor een blogger meeting.

ZEELAND – 8 weken zwanger

Oh jee! Op familieweekend, waar gewoonlijk de nodige wijn vloeit. En gewoon, het stiekeme gedoe. Ergens had dat wel iets, maar het was ook zeker niet gemakkelijk om voor mijn broers en ouders dit grote nieuws verborgen te houden. Maar omdat we eerder 2 miskramen te verwerken kregen, deden we het toch. We wilden hen niet blij maken om hen na een aantal dagen of weken terug te moeten teleurstellen. Als Geert en ik ’s avonds in ons beddeke liggen, moeten we lachen om onze geheimdoenerij. Zou iemand iets vermoeden?

Zwanger op reis

CYPRUS – 11 tot 13 weken zwanger

Dit wordt al een stuk lastiger. Nog steeds was de zwangerschap onwerkelijk (en nog altijd was ze geheim), maar ik kreeg mijn broek toch al niet meer goed dicht. En op reis wil je toch in comfortabele kledij rond hossen? En dus bestelde ik op Zalando een zwangerschapsbroek, zwangerschapskleedje en zwangerschapsjumpsuit. Voelde zo gek, want ik had het nog tegen niemand mogen vertellen dat ik zwanger was, en ik liep stiekem kleren te bestellen. In Cyprus was het handig: geen vragen, geen gedoe, je zag nog geen buikje (of wel?) en ik was niemand een uitleg verschuldigd.

Ik merkte dat ik minder energie had dan anders. Als we een historische site bezochten, dan zou ik normaal vrolijk rondhuppelen en alle plekjes willen ontdekken, honderden foto’s nemen, de reisgids uitpluizen, … terwijl ik nu na een uurtje ging zitten en het van op die rots wel zou bekijken 🙂 Geert merkte ook op dat ik minder fut had.

zwanger op reis

Nog een dingetje: honger! Altijd maar honger! En dus had ik al snel door dat we in onze huurauto best een voorraad aanlegden: koekjes, appelsienen, … Als de honger opstak, moest ik iets kunnen nemen of ik was even niet te genieten 😉 Het waren achteraf, in mijn ogen, kleine dingetjes. Maar het was anders, zo zwanger op reis, dat moet ik toegeven. Erg veel naar het toilet voor een klein plasje, op de gekste momenten honger, helemaal op aan het einde van de dag, … Op het einde wilde ik, niet mijn gewoonte, zelfs graag naar huis… Want ik wist: als we thuis zijn, mogen we aan de hele wereld vertellen dat we zwanger zijn! Maar ik heb genoten, dat sowieso!

MARRAKESH – 16 weken zwanger

Een werkreis, maar daarom niet minder een reis, en nog steeds zwanger op reis. Net omdat het een werkreis was, heb ik dit als best pittig ervaren. Heerlijk, al die nieuwe indrukken, je bent niet voor niets een reisblogger en dus neem je alles gretig in je op. Maar wij hadden natuurlijk deadlines te halen, en dus moest het vooruit gaan.

’s Avonds om 21.30u gingen mijn oogjes toe, en ’s morgens voelde ik mijn rug niet meer van de kilometertjes de vorige dag. Tijdens deze reis had ik soms wel liever gehad dat ik niet zwanger was, dan had het me minder energie gekost en was ik iets fitter geweest. Het dubbele was ook dat je op 16 weken vaak nog niet ziet dat je zwanger bent en mensen er dus ook geen rekening mee kunnen houden.

LEES OOK: 6 x de beste zwangerschapsboeken 

zwanger op reis

Kan je geloven dat ik dit heerlijke ontbijt soms moest laten staan, ’s morgens zei het me weinig. Vaak was het ook ofwel erg zoet ofwel hartig, en dat kon mijn zwangere ik op een of andere manier niet verdragen. Geen of weinig happen door de keel dus, om twee uurtjes later te rammelen van de honger… Gggrrr!

Het warme weer maakte het er soms ook niet gemakkelijker op, ik zweet sowieso al snel en nu voelde ik me ook sneller ongemakkelijk worden hierdoor. Pittig dus, maar doenbaar.

LISSABON – 24 weken zwanger

Krijg ik last van nesteldrang? Normaal sta ik dagen voor een tripje strak gespannen van de goesting om te vertrekken en nu keek ik eerlijk gezegd met een beetje angst de trip tegemoet. M’n buik is flink gegroeid de laatste weken en zit soms in de weg (bij het slapen bijvoorbeeld), ik heb af en toe last van m’n bekken, ben nog steeds iets sneller vermoeid als gewoonlijk en ben niet zo happig op warmte als normaal.

Een klein hartje dus, jawel. Ik geef het toe. Gelukkig stelt de vriendin waarmee ik reis me snel gerust. Niets moet, alles mag. Ik ben met momenten echt teleurgesteld in mezelf. Ik sleep me voort, en heb zelfs momentjes dat ik tanden bijt om verder te komen. Maar we stoppen regelmatig, doen veel terrasjes en nemen net iets vaker het openbaar vervoer. Ik zou het opnieuw doen, maar het is echt belangrijk dat je reisgezelschap weet dat dit niet vanzelfsprekend is voor je. Er is natuurlijk nog een verschil tussen een luilekkervakantie en een citytrip.

zwanger op reis

In het hotel maakte in gebruik van de extra kussens in de kast om me tijdens het slapen te ondersteunen, mijn kamergenoot werd op voorhand gewaarschuwd over mijn vele nachtelijke bezoekjes aan het toilet en ik had mijn moederboekje bij voor het geval er iets zou gebeuren.

Zwanger op reis is dus zeker te doen, maar het vraagt soms wat aanpassing…

MIJN TIPS ALS JE ZWANGER OP REIS GAAT

 • Drink veel. Water liefst. Giet het met sloten naar binnen.
 • Smeer jezelf goed in met zonnecrème, je wil echt geen pigmentvlekken dus sorry zonnekloppers.. Je gezicht smeer je in met een sunblock (factor 50), de rest van je lichaam best met minstens factor 30. Wil niet zeggen dat je niet meer kan genieten van de zon, don’t worry!
 • Gun jezelf de rust. Geef aan je reisgezelschap aan als je op bent. Ga niet nodeloos lopen tanden bijten. Dat is voor niets nodig, je mag gerust toegeven dat je nood hebt aan een terrasje.
 • Houd steeds een wc in de buurt. Om over te geven, of haha… Om voor de 27ste keer die dag een druppeltje te plassen.
 • Denk bij een citytrip later in de zwangerschap misschien aan het dragen van steunkousen, ik deed dat niet en kwam thuis met een paar schoon spinnenkoppen (spataders).
 • Voor een vliegreis: vraag een attest aan je gynaecoloog of dokter waarop staat wanneer je bent uitgerekend, dan kan er geen discussie ontstaan of je nog wel of niet mag vliegen.
 • Nog voor een vliegreis: boek een stoel aan het gangpad zodat je gemakkelijk weg kan als je weer eens moet gaan plassen, of gewoon om regelmatig je benen te strekken.
 • Wil je de straling van een veiligheidscontrole op de luchthaven vermijden, dan kan je vragen om niet door de metaaldetector te moeten. Een vrouw zal je dan fouilleren.
 • Voor een autoreis: stop minstens om de 2 à 3 uur om een wandelingetje te maken, iets te drinken of te eten. Het is echt belangrijk dat je blijft bewegen en niet te lang stilzit.
 • Ga niet in de zon zitten op het heetst van de dag, en zoek regelmatig verkoeling. Je kan echt duizelig en misselijk worden van de hitte.
 • Neem je moederboekje mee, dan heb je alle gegevens bij je: de telefoonnummer van je gynaecoloog, ziekenhuis en de specifieke gegevens over je zwangerschap.
 • Kijk uit met wat je eet of drinkt, maar dat deed je vast thuis ook al.
 • Laat je rijden! Alternatieven genoeg op de plaats van bestemming. In Cyprus was onze huurauto het perfecte vervoersmiddel en in Lissabon namen we een tuk-tuk of een oud trammetje om niet alles te voet te moeten afleggen.

Zwanger op reis in het eerste en derde trimester is spannend, maar het kan. Wil je nog een leuke reis maken en met je partner van een babymoon genieten? Dan raad ik aan dat te doen in het tweede trimester, zo tussen de 4de en de 6de maand van je zwangerschap. Je voelt je dan het fitst, bent niet meer misselijk en hebt nog niet zo’n grote buik dat ie in de weg zit.

Elke zwangerschap is uniek. Elke vrouw is uniek. Hoe ik mijn reizen ervaren heb, is waarschijnlijk niet exact hoe jij het zwanger reizen ervaren hebt. Het allerbelangrijkste is volgens mij: naar je lichaam luisteren. De ene zwangere is de andere niet, het ene lichaam is het andere niet en de ene zwangerschap is de andere niet.

Hoe was het voor jou, zwanger op reis? Of als het in de toekomst ligt, zie jij jezelf het doen? Heb jij nog tips?

5 reacties

 1. avatar

  Wow, dat is een mooi lijstje. Ik ben op 30 weken nog naar duitsland geweest en we waren weer snel terug. Slapen zonder de worst, veel te warm, misselijk , haha. Ik ben een halve zieke als ik zwanger ben :p

 2. avatar

  Tjonge, wat een boel reizen tijdens je zwangerschap. Doe je goed! Deels herkenbaar, maar zelf ben ik niet zo vaak op reis geweest tijdens de zwangerschap. Ik heb zelfs beide keren een reis moeten annuleren, omdat ik te ver zwanger zou zijn om terug te mogen vliegen. Ach, we maken het nu ruimschoots goed. 🙂 Goeie zwangerschap verder!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha, ik vond het nog goed meevallen maar als je het zo opgelijst ziet, is het toch niet slecht! Ik had echt gehoopt om volgende week ook nog weg te gaan, maar dan wel héél rustig aan maar het is echt niet te betalen wegens hoogseizoen dus gaan we maar van thuis uit wat uitstapjes doen. Ik hoop alleszins dat ik straks met de kleine zoveel kan blijven reizen als jullie!

 3. avatar

  Leuk om jouw ervaringen te lezen! Deels herkenbaar, ik was zo moe dat ik in de hele 9 maanden maar 2 keer op reis ben geweest. Dan doe jij het toch een stuk beter! Geniet nog even van de laatste loodjes.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Thanks Tikva. Ik vond het met momenten ook best pittig, maar kon me toch niet voorstellen om opeens maanden niet meer te reizen. Vind het zelfs spannender voor straks als de passagier ook echt mee moet 🙂 Maar dan kom ik nog eens bij jou wat tips sprokkelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *