Heerlijk, die nieuwe rubriek ‘niet doen in’ van Reismicrobe (mag ik dat zelf zeggen?). De inspiratie vloeit rijkelijk want eerlijk: lijstjes met to do’s en must sees zijn er genoeg. Maar dit lijstje met ‘doe het alsjeblief’-nietjes is super om te maken en handig om te weten als je voor het eerst richting Azië trekt. Drie weken geleden startte ik met deze rubriek, en de stad Rome mocht de spits afbijten. Op verzoek via Facebook maak ik er nu een voor Bangkok.
Dit kan je, volgens mij, beter niet doen in Bangkok:

DOE HET ALSJEBLIEF NIET

1. WEGVLUCHTEN NA JE EERSTE INDRUK

Bangkok is een stad waar je voor of tegen bent. Dat merkten we al tijdens onze eerste dagen in Thailand. Ik zou zeggen: niet weglopen. Geef Bangkok een kans. I know, op sommige plaatsen ruikt het niet erg fris, zien de eetkraampjes er in eerste instantie niet proper uit of rijden de tuk-tuk’s je van je sokken. Maar Bangkok is dik oké! Je moet de stad onder je vel laten kruipen, en dat heeft tijd nodig.

Wij spraken toeristen in Chiang Mai die waren weggelopen uit Bangkok en na een paar uur of een nacht meteen iets anders geboekt hadden. Zo jammer, zij spraken in onze ogen over een andere stad. Bangkok blies mij wel van mijn sokken met zijn tempels, vriendelijke mensen en heerlijke restaurantjes.

bangkok-682056_640

2. PLAN LEZEN IN DE BUURT VAN DE TEMPELS

Vanavond (!) op VTM gaat onze vriend Axel in ‘Axel opgelicht’ naar Bangkok om zich te laten oplichten, ik ben zo benieuwd! Want ons overkwam het (lees hier over onze enge uren in een tuk-tuk). Wij zochten het niet bewust op, maar het gebeurde. Mijn tip om het te voorkomen is toch vooral geen plan lezen in de buurt van tempels. Je laat zien dat je toerist bent en ‘op zoek’ bent. Er zal iemand op je afstappen om te zeggen dat de tempel waar je heen wil, gesloten is. NIET GELOVEN! Ook al zien ze er betrouwbaar uit, jaja bij ons was het een ‘politieagent’ die ons er inluisde.

Koninklijk paleis Bangkok

3. VIES ZIJN VAN EETKRAAMPJES

In eerste instantie is het een kwestie van je hierover te zetten. In Bangkok zie je soms heerlijk eten liggen in een wat minder heerlijke omgeving. In het algemeen geldt ook hier de regel: eet waar de locals eten. Dus kijk waar de Thaï eten, aan welk kraampje het druk is. Ga daar, zij weten wat goed is. Let wel: wij hebben ook regelmatig op straat gegeten en soms is het ZO pikant, dat je mond letterlijk in brand staat. Probeer dus op voorhand altijd te weten te komen welk gerecht zij als pikant bestempelen, en neem dit dan zeker niet. Geloof mij, wij westerlingen kunnen dat niet af 😉

eetkraampje Bangkok

eten bangkok

4. SLAPEN OP KHAO SAN ROAD

Ben je een backpacker en 20, doe gerust. Maar ben je net als ik een bijna-dertiger, doe het niet. Khao San Road ligt in een backpackerswijk en is het is er altijd super druk. Barretjes, cafés en restaurantjes overal, een mengelmoes van nationaliteiten. Leuk als dit je ding is, maar ik ben blij dat wij het niet deden. Zou een beetje gek geweest zijn ook, wij waren namelijk op huwelijksreis en wilden uiteraard gezellig met ons tweetjes zijn. Maar dan nog, ook nu zou ik er niet willen overnachten. Het is er me namelijk iets té toeristisch met op elke straathoek een souvenirverkoper. Slapen is er trouwens ook letterlijk lastig: door het lawaai van de fuivende menigte is het moeilijk in slaap te geraken. Slaap dus liever in een andere wijk in Bangkok zoals Sukhumvit, Silom of Siam Square.

5. EEN HOTEL ZONDER ZWEMBAD

Sorry backpackers, maar in Bangkok heb je écht een hotel nodig met zwembad. In Bangkok voel je ’s avonds gewoon de smog op je armen liggen. Het is moeilijk uit te leggen, maar echt waar: door al die uitlaatgassen voel je je echt vuil. Een douche doet dan al wonderen maar wij vonden het zo heerlijk om na een vermoeiende dag rondhossen in het zwembad te springen. Wij hadden, toegegeven, niet te klagen: we sliepen in een hotel met infinity pool. Jihaaa!

infinity pool

6. AFFECTIE TONEN IN HET OPENBAAR

Tijdens onze reis in Thailand kon ik niet van m’n ventje afblijven, we zaten dan ook nog op pasgetrouwd-roze-wolk. Toen we in Bangkok het koninklijk paleis gingen bezoeken, waren we dan ook zeer verbaasd om er een bordje te zien hangen met ‘NO PDA’. Wat zoveel wil zeggen als: no public displays of affection. De laatste jaren durven jonge Thaïse koppeltjes wel eens hand in hand te lopen, maar let toch een beetje op met het zoenen of knuffelen van je wederhelft in het publiek, het is gewoon niet respectvol.

No PDA

7. JE VOETEN RICHTEN NAAR BUDDHA OF JE BENEN KRUISEN

Ben je in een van Thailand’s prachtige tempels, richt je voeten dan niet naar Buddha als je gaat zitten. Ik wilde voor onze reis goed de gebruiken kennen en wist dat dit een don’t is! Ofwel ga je op je knieën zitten, ofwel in kleermakerszit. Veel mensen weten echter van niets als ze een eerste keer een tempel binnen stappen, en worden dan ook streng aangesproken door de bewakers als ze hun lieve teentjes naar Buddha richten. Ben je in de buurt van een monnik, kruis dan je benen niet: niet respectvol. Ook een van die gebruiken waar je beter van weet voor je vertrek.

buddha

Bangkok, mijn eerste don’t zegt het al. Vlucht er niet weg. Geef je over aan de stad, en je zal snel verliefd worden. Achter de mega wolkenkrabbers zit een Thaïs hart. Zet je mooiste glimlach op, net zoals die lieve Thaï en laat je betoveren door al het moois.

Wat ben ik vergeten in dit lijstje? Wat mag je ook zeker niet doen in Bangkok?

11 reacties

 1. avatar

  Hoi Meilan,

  Ze gebruiken echt nog wel de smoes dat de tempel gesloten is. Van de korte broek is waar maar als je naar een tempel gaat moet je altijs je benen en schouders bedekken. Schoenen uit voordat je de tempel bezoekt.
  In bijna elke tempel kan je een omslagdoek lenen die je kan gevruiken om als lange rok te gebruiken of als omslagdoek.

  Hoi Simone,
  Boekje heet : do and don’ts in Thailand

 2. avatar

  Goede tips! Ik vertrek morgen naar Bangkok en zal eraan denken om niet met een kaart op straat te gaan staan 😉

  1. avatar

   Hello Eva! Blij dat je wat aan m’n tips hebt… Zeker doen van die kaart en als ze je wijsmaken dat iets gesloten is: niet geloven!

 3. avatar

  Ik ben gek op ‘not’ lijstjes. Misschien nog wl leuker als de wel doen lijstjes! En ik vind Bangkok geweldig. Doordat ik vroeger voor werk veel naar Azië moest ben ik er drie keer geweest tot nu toe. En ja kan me goed voorstellen dat mensen er weg rennen, maar zeker de kans geven! Ons hotel zat niet op Kaoh San Road maar had ook geen zwembad. Nu ben ik allergisch voor chloor en dat zit er toch vaak in, dus in die zin had het dan misschien niet uitgemaakt maar een lekkere douche doet ook wonderen. Wij hadden voor we naar Thailand gingen een heel handig boekje gekocht waar alle gewoontes van het land instonden. Ben de titel vergeten maar echt fijn om door te lezen!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Simone, thanks! En inderdaad zo’n handig boekje met alle gewoontes, tradities en gebruiken: zou iedereen moeten doen. Ik probeer me van te voren ook steeds goed in te lezen zodat ik niemand bruuskeer tijdens de reis.

 4. avatar

  Leuke rubriek! Wij sliepen dus wel op Kaoh San Road, iets te toerisitich inderdaad.. Gelukkig wel met zwembad en een kamer zonder ramen, waardoor we geen last hadden van het lawaai en gewoon konden slapen.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Je nachtrust is erg belangrijk natuurlijk dus als je geen last had van het lawaai dan valt het nog wel mee, denk ik. Wij hebben in Tulum in een hotel geslapen waar elke avond een DJ kwam draaien. Ook niet aan te raden als je voor de rust komt 😉

 5. avatar

  Oh, ik ben alleszins al helemaal fan van je nieuwe rubriek 🙂 Altijd handig om te weten wat je wel en niet mag doen. En oh my, zo’n infinity pool ziet er heerlijk uit!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Thanks Liese! Ja die infinity pool was ongelooflijk. Heel de stad aan je voeten vanuit het zwembad. Niet te doen..

 6. avatar

  Leuk lijstje! Ik kan het helemaal volgen. Behalve misschien dat zwembad. Dat vinden we niet hoognodig, hoewel het wel eens leuk was. Wij waren op slag verliefd op Bangkok.
  Dat van die gesloten tempel gebruiken ze niet meer. Nu zeiden ze dat je er met short niet binnen mag. Wat uiteraard klopt! Maar wat ze er niet bijzeggen is dat je het binnen gewoon kan lenen. Wij trapten er niet in, maar ik heb heel wat mensen gehoord die er wel voor gevallen zijn.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Meilan! Leuk dat het herkenbaar is. Ja, wij zijn stiekem toch luxepaardjes op dat gebied en zeker in Bangkok zou ik een zwembad niet hebben kunnen missen om ’s avonds tot rust te komen. Ben benieuwd naar de aflevering van Axel Opgelicht vanavond, eens kijken of ze de ‘gesloten tempel’ of de ‘je mag geen short aan’ gebruiken om je mee te lokken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *