Een maand zijn we terug thuis. Met beide voetjes op de grond. Opnieuw doen wat je moet doen, zonder ’s morgens te kunnen beslissen wat de dag zal brengen. Niet op restaurant elke dag, maar gezond de supermarkt in. Geen cocktails en zonsondergangen. Haha, je ziet. Ik wen nog steeds.

Sinds onze thuiskomst krijg ik veel vragen van jullie via mailFacebook of Twitter. Vind ik leuk! Jullie willen weten welke reisroute ik verkoos en waarom. U vraagt, wij draaien. Ik vertel jullie hoe onze rondreis in elkaar stak, welke keuzes ik maakte, en hoe ik in 23 dagen rondreizen  zoveel mogelijk heb proberen mee pikken maar mét de nodige ontspanning in onze route door Mexico.

Ik koos ervoor om op het schiereiland Yucatan te blijven (met een kleine uitbreiding naar Chiapas), 23 dagen is lang maar niet lang genoeg om het hele Mexicaanse vasteland te bereizen. Keuzes moesten gemaakt worden. De eerste keuze werd voor mij gemaakt: ik vond een goedkope vlucht op Cancun en dus niet op Mexico City, vandaar dat ik besliste om niet naar de stad af te reizen. We zouden genoeg steden zien op onze trip, en wilden niet speciaal honderden kilometers reizen voor Mexico City.

IN 23 RONDREIZEN IN MEXICO: YUCATAN & CHIAPAS

De reisroute in het kort: Playa Del Carmen – Chichen Itza – Merida – Palenque – San Cristobal De Las Casas – Tuxla Guttierez – Isla Mujeres – Tulum – Cancun

 • SCHIPHOL – HOUSTON – CANCUN

Oh jee, onze reis begon niet goed. Onvriendelijke stewardessen, slecht eten en een dikke vertraging later landen we dan toch om 1u ’s nachts in Cancun. Over die helse heenreis lees je alles in dit artikel.

Ik raad je aan om snel te vluchten uit Cancun, hier geen gezellig Mexicaanse dorpjes maar een modern ontworpen hotelzone die weinig uitstraalt. Er zijn zoveel mooiere plekjes, maar moest je houden van all-in resorts en vooral voor het weer gaan, dan is dit misschien wel de juiste stop.

 • PLAYA DEL CARMEN: 2 nachten

Een rit van 45 minuten op de bus brengt je in Playa Del Carmen, ooit een slaperig vissersdorpje. Maar ook dit plekje werd ontdekt door de grote stroom toeristen. Het heeft dus een beetje van zijn charme verloren, maar toch vonden we het een fijne eerste stop. We wilden er vooral even uitrusten van onze lange heenreis.

 • CHICEN ITZA: 1 nacht

Op onze route door Mexico kozen we er voor om te overnachten op de weg naar Chichen Itza, op amper een kilometertje er vandaan. Je kan ook logeren in het dorp Piste. Neem ook die tijd, om hier een nacht te blijven. Niet omdat hier veel te beleven is, maar omdat het je de kans geeft om ’s morgens vroeg naar de site te vertrekken. Je bent de horde Japanners voor én de verkopers aan de ruïnes zijn hun koopwaar nog aan het uitstallen dus vallen je nog niet al te erg lastig. Door er 1 nacht te logeren kregen we ook de kans om een cenote te bezoeken, de cenote ik-kil lag recht tegenover ons hotel. Dat zwemmen er geweldig is, daar was ik eerder al lovend over.

rondreizen in Mexico rondreizen in Mexico

 • MERIDA: 2 nachten

Een kleine twee uur verder op ligt Merida. Wij kozen deze stad, maar het had even goed Valladolid of Campeche kunnen zijn. In Merida maakten we een daguitstap richting Celestun, waar we de grote horden flamingo’s zagen. Merida zelf heeft enkele gezellige pleintjes en straatjes, maar vergis je niet: het is een moderne en drukke stad.

 • PALENQUE: 2 nachten

Voor de afstand Merida – Palenque moet je een hele dag of nacht rekenen. Je bent gemakkelijk 8 uur onderweg. Wij namen de nachtbus en dat was behoorlijk comfortabel. Je hoeft immers niet zelf te rijden en kan slapen als je wil. Een volgende keer zou ik misschien wel in Campeche stoppen, dan breek je deze lange afstand. Palenque is sowieso een stop waard tijdens je route door Mexico: een maya-ruïne in het midden van de jungle. Wij waren er helemaal weg van.

Rondreizen in Mexico

 • SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS: 4 nachten

De weg van Palenque naar San Cristobal De Las Casas is ge-wel-dig. Om het te zien rijd je dus best overdag. Het is verleidelijk om hier opnieuw de nachtbus te nemen want deze rit duurt ook al gauw 6 uur maar ik vond het echt de moeite om hem overdag te doen. Wij bleven 4 nachten in San Cristobal. Veel te lang, volgens sommigen maar wij genoten van elke minuut. Onze uitstap naar de indianendorpjes in de buurt zijn trouwens op mijn netvlies gebrand en misschien wel hét hoogtepunt van onze reis.

rondreizen in Mexico

 • TUXTLA GUTTIEREZ: 1 nacht

Op amper een uurtje van San Cristobal De Las Casas ligt Tuxtla Guttierez, en die stad op zich is misschien niet bijster interessant maar het heeft wel een grote luchthaven en dat vonden wij dan weer een plus. We sliepen er om ’s morgens vroeg een vlucht te kunnen nemen richting Cancun. Dit maakte dat we veel afstand konden over bruggen en niet 3 weken constant op een bus moesten zitten. ’s Avonds zakten we in Tuxtla af naar Parque Jardin de la Marimba, waar elke avond optredens zijn en we jong en oud zagen dansen, super avond!

 • ISLA MUJERES: 4 nachten

Eenmaal in Cancun lieten we een taxi ons richting Puerto Juárez brengen, waar de boten richting Isla varen. Je kan ook een boot nemen in Punta Sam, deze is vooral bedoeld voor mensen met een eigen auto. Isla Mujeres ligt op een halfuurtje varen voor de kust van Cancun. Wij kozen bewust om in het zuiden te slapen, waar er minder toeristen zijn. Lijkt alsof we een privé-strand hebben hé? Een heel fijn eiland om een paar dagen tot rust te komen tijdens je route door Mexico.

rondreizen in Mexico

 • TULUM: 3 nachten

Je merkt het al, de laatste week van onze reis doen we het heel rustig aan. Vier nachten op Isla Mujeres en drie nachten in Tulum. Eerlijk is eerlijk, Tulum viel wat tegen. Dat lag misschien ook vooral aan het hotel waarvoor we veel betaalden maar weinig terug kregen. In Tulum zelf is buiten de Maya-ruïne aan zee ook weinig te zien. Je kan er wel fijne uitstapjes maken, zoals bijvoorbeeld naar Akumal waar wij met zeeschildpadden snorkelden.

rondreizen in Mexico

 • PLAYA DEL CARMEN: 1 nacht

Omdat ons hotel in Tulum erg tegen vielen, zijn we onverwacht nog één nacht in Playa Del Carmen geweest. We kenden het stadje van in het begin van onze reis. Nog één keer lekker gaan eten, nog één keer met de voetjes in het zoute water, nog één keer een cocktail, nog één keer de brandende zon. En omdat elk nadeel zijn voordeel heb, konden we door onze nacht in Playa nog naar het eiland Cozumel: bekend voor bij duikers en dagjestoeristen.

 • CANCUN: 1 nacht – HOUSTON – SCHIPHOL

Onze vlucht richting Houston vertrekt vroeg in de ochtend en dus slapen we nog 1 nacht in een airport hotel zodat we ’s morgens niet meer hoeven te rushen. Een gratis shuttle brengt je ’s morgens naar de juiste terminal en je kan zonder stress vertrekken.

Wat een reis!

Mexico was zonder meer een fantastische keuze, wat een land! Er zijn zoveel dingen die ik nooit meer wil vergeten, nooit meer kan vergeten. Ik maakte er eerder een lijstje van: 18 dingen die ik nooit vergeet na Mexico. Dus denk je er over om in Mexico te gaan rondreizen, kan ik enkel zeggen… DOEN! Het openbaar vervoer is er geweldig goed geregeld, en met een huurauto is het ook te doen.

En vergeet ook zeker geen goede reisgids, dat vind ik altijd zo fijn om op zak te hebben om de historie achter een plaats te weten te komen. Wil jij weten wat je vooral niet moet doen in Mexico, lees dan deze blog.

Ben jij ooit in Mexico geweest? Voor welke route koos jij en waarom?

12 reacties

 1. avatar
  Sylvia Kornet zegt:

  Ook al is je reisverslag al even geleden, ik heb het met veel interesse gelezen en het is een inspiratie voor onze reis in 2019 door Mexico.
  Wij willen ook van van TUXTLA GUTTIEREZ naar Cancun terug vliegen ipv rijden, maar ik kan geen rechtstreekse vluchten vinden.
  Hoe hebben jullie dit geregeld?

 2. avatar
  Ilse zegt:

  Hoi Nies, ik vind het er leuk om jouw ervaringen te lezen! Wij zijn ook van plan om in november naar Mexico te gaan.
  Tulum staat eigenlijk wel op ons lijstje omdat we toch wel veel goede dingen over lezen. Wat maakt dat het jou zo tegenviel?
  Het lijkt mij erg mooi om fietsend allemaal muurschilderingen te bekijken. Ook zijn wij strandliefhebbers..

  Kan je mij trouwens vertellen in welk hotel jullie zaten, en welke dus niet aan te raden is?

 3. avatar
  C Partouns zegt:

  Leuke blog, ben alleen niet zo’n cultuur mens.
  Zou je de slaapplekken kunnen plaatsen, ook interessant.
  En wat me tegen houd om naar Mexico te gaan, is drugs bendes/oorlog.

 4. avatar
  Katrin zegt:

  Over exact 3 weken vertrek ik! 🙂
  Merci voor je tips Nies!! 🙂

 5. avatar

  Leuk om te lezen. Wij gaan met ons dochtertje van 1 voor 3 weken naar Mexico. Welke stranden vonden jullie het mooist en niet te druk?

  Nog tips mbt kinderen ( ondanks dat jullie zelf zonder kinderen waren)?

  Zijn er nog plekken die je echt zou overslaan omdat het niks bijzonders is of gelijkend op een andere plek (ivm aantal dagen)? Wij kunnen met zo ee kleine helaas geen nachttrein doen, dus moeten we wat dingen inkorten haha.

  Mocht je nog andere leuke/handige tips hebben hoor ik dat graag 🙂

  1. avatar

   Hoi Suus! Wat spannend, lijkt me heerlijk. Wij hebben zeker niet alle stranden gedaan maar vonden het écht heerlijk op Isla Mujeres, wel uit het ietwat drukkere centrum blijven en naar het noorden van het eiland trekken… Zalig!

   Wij vonden San Cristobal De Las Casas écht de moeite, bergdorp met maya-indianen. Het is daar wel steeds iets frisser omdat het hooggelegen is, maar dat doet jullie dochter misschien wel eens goed. Als je hier op mijn blog in de zoekfunctie ‘Mexico’ intikt, dan kom je op nog meer artikels en tips. Geniet ervan!

 6. avatar
  Lore Allary zegt:

  Bedankt voor de tips! Je hebt een zeer interessante blog. Wij zijn momenteel in Mexico, Isla Holbox. Zeer mooi eiland, echt de moeite!

  1. avatar

   Geniet ervan Lore! Isla Holbox jammer niet geraakt toen, maar wel veel mooie dingen over gelezen. Enjoy!

 7. avatar

  Mijn route vorig jaar was een rondreis van 23 dagen door Mexico, Guatemala en Honduras.

  – Vliegen op Brussel-Madrid-Cancun en direct met de bus naar Valladolid
  – Chichen Itza
  – Mérida
  – Uxmal
  – Campeche
  – Palenque
  – San Cristóbal de las Casas
  – Panajachel
  – Antigua
  – Copán
  – Rio Dulce
  – Flores/Tikal
  – Laguna Bacalar
  – Tulum
  – Playa del Carmen
  – Terugvlucht Cancun-Madrid-Brussel

  In Laguna Bacalar is niets te zien. Een aftands hotel aan een meer. Ik had deze locatie gewoon overgeslagen. En het verblijf in Rio Dulce had ik anders ingedeeld. Hier had ik een dag langer willen blijven. En over Tulum en Playa ga ik wijselijk zwijgen 🙂 Het was wel een georganiseerde groepsreis, de route lag op voorhand vast en dan heb je niet te kiezen natuurlijk.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Serge, wat een route! Ik had er ook graag Guatemala en Belize bij gedaan maar uiteindelijk toch beslist het niet te doen. Daarom dat Laguna Bacalar uit de richting was voor ons, ik heb er al veel erg goeie dingen van gehoord maar jij vond het duidelijk niets 🙂 Ik las onlangs nog dat Tulum in de top 5 stond van hipste bestemmingen op dit moment, daar kan ik me niet in vinden. Erg gemaakt allemaal inderdaad. Ik zou meteen terug gaan naar Mexico, en dan verder Chiapas en ook de staat Oaxaca verkennen.

 8. avatar

  Wow, wat ongelooflijk mooi! Leuke route. Mijn broer is net 2 dagen terug van Mexico city en hij zei me dat het levensgevaarlijk was. Heel intimiderend, veel criminaliteit, verschrikkelijk veel armoede, hij moest elke straat “plannen”, kon geen geld afhalen in een bank (te gevaarlijk) en kon na 19 uur niet meer buiten. Jammer, want zo mis je veel. Ik denk dus dat jullie route véél interessanter is geweest 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh amai… Dan vind ik het plots al minder erg dat we er niet geraakt zijn. Ik wist dat het noorden erg gevaarlijk is, maar dat het in Mexico City al zo onaangenaam is. Lijkt me niet leuk reizen in alle geval. Jammer! Onze route door Yucatan was super veilig: vaak taxi’s genomen, openbaar vervoer en nog gaan uiteten om 21u.. Dik oké dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *