Marokko met kinderen is best een avontuur. Ik vond het erg spannend om met onze 1-jarige zoon er naartoe te gaan. Het is niet Spanje of Italië. Net daarom wilden we het ook zo graag doen natuurlijk. Marokko met kinderen is gewéldig, laat ik dat alvast even duidelijk maken.

Voor kinderen is Marokko een betoverende sprookjeswereld. Ze worden ondergedompeld in geuren en kleuren die ze nooit eerder hebben gezien of geroken. Daarbovenop is het dichtbij (op amper drie of vier uurtjes vliegen afhankelijk van je bestemming), het is goedkoop én echt een andere wereld. Er zijn niet veel dingen speciaal voor kinderen, maar is dat nodig? Met de Sahara is er alvast geen gebrek aan een goeie zandbak 😉

Een blog over onze rondreis lees je hier.

Marokko met kinderen: ik zeg ja! Marokko is kindvriendelijk, gewoon al omdat alle Marokkanen zo lief zijn voor kindjes. Verder is het land niet echt voorzien op baby’s of kinderen. Je vindt er geen kinderstoelen, babybedjes of verschoningskussens. In toeristische resorts misschien wel, maar daar vind je ons dan weer niet zo snel. Met deze dingen hou je best wel rekening voor je naar Marokko vertrekt met de kids:

  • Marokko met kinderen = geen kraantjeswater!

Ik begin met het meest logische. Laat je kind (en zelf ook beter niet) geen kraantjeswater drinken. Aangezien onze zoon nog melk drinkt, was dat dus zeulen met flessen water. Gelukkig verkopen ze die op elke hoek van de straat. Kijk wel even of het zeker flessen zijn die niet zijn nagevuld. Wij hebben dat gelukkig nooit voorgehad. We haalden ze ook vaak zelf uit een nieuw pak.

Ook voor het poetsen van zijn flesjes, gebruikten we geen kraantjeswater. Soms wel voor het uitspoelen ervan, maar schoonmaken deden we sowieso met flessenwater en een flessenborstel.

Marokko met kinderen

  • Marokko met kinderen: de basis

Billendoekjes en pampers kan je op veel plekken krijgen. Winkeltjes genoeg die ze verkopen. Daar hoef je je dus geen zorgen mee te maken. Wij namen wel één pak mee om te ‘starten’. En we hadden een klein pakje ’toetenboeners’ bij. Ook handig: wegwerpslabbetjes en kleine brikjes flesvoeding (gevonden bij Albert Heijn). Daar hebben we veel deugd van gehad! Vaak at Morris ook gewoon in z’n pamper, omdat het toch heel warm was. Geen kleertjes om vuil te maken dus.

Als je kleintje nog kruipt, zoals de onze, wees er dan op voorbereid om veeeeeeeeeel kleertjes mee te nemen (of nog handiger: neem wat wasmiddel mee of koop het daar). Het is namelijk niet overal zo ‘clean’ als bij ons en onze zoon zag tien minuten na het aankleden meestal al weer vuil. Marokko met kinderen = grote wasjes, kleine wasjes 🙂

  • Marokko met kinderen: hoe zit dat met het eten?

Ook een dingetje natuurlijk. Ik was er heilig van overtuigd dat onze zoon gewoon zou kunnen mee-eten. De Marokkaanse keuken is niet pikant, wel gekruid maar ik dacht dat het wel te doen zou zijn. De eerste nacht gaf onze zoon over nadat ik hem van onze tajine had laten proeven (wortel en courgette). Ik weet natuurlijk niet of hij hiervan moest overgeven of het eerder de vermoeiende dag (vroeg uit bed, weinig slaap en vliegen) er voor iets tussen zat.

Sinds die eerste nacht zijn wij wel wat voorzichtiger geworden. Ik had knijpzakjes fruit van thuis mee, daar heeft hij er heel wat van op geslurpt. Potjes zijn we na Fes (in de soeks niet te vinden) gaan kopen een beetje buiten het centrum. De supermarkt ‘Marjane’ heeft alles. Eet je kleintje ook eens halal 😉 Elke grote stad heeft er eentje, je kan desnoods gewoon een taxi nemen en vragen of ze je naar de Marjane brengen. Die hebben alles van pampers tot natte doekjes tot tuutjes of een slaapzak. Wij gingen er voor de potjesvoeding.

Natuurlijk is Morris wel wat blijven mee eten van de iets veiligere dingen: brood, pannekoekjes, fruit, … etc.

  • Marokko met kinderen: een super kindvriendelijk volk

Tja! Haha. Wat zal ik er over zeggen. Marokkanen zijn gék op kinderen. Meteen een reden voor mij om terug te keren. Marokko met kinderen is gewoon stiekem leuker als Marokko zonder kinderen! Overal waar wij kwamen, werd enthousiast gereageerd.

Ons ventje maakt nogal gekke ‘brabbel’ geluidjes en ook die werden snel geïmiteerd. Elke gastvrouw of gastheer was ongelooflijk vriendelijk en deed alles om het naar onze zin en die van onze zoon te maken.

In onze vakantievilla in Larache heeft de dochter des huizes zelfs regelmatig een kwartiertje op hem gepast. Als ze hoorde dat hij vervelend was tijdens het eten, stond ze meteen aan onze tafel om hem van ons over te nemen. Ze genoot hier zichtbaar van en wij konden rustig eten. Ze had het zelfs moeilijk toen we naar huis gingen.

Schrik niet… Wij hebben het ook meegemaakt dat mensen naar ons komen op straat en Morris gewoon overnemen. Eventjes vasthouden, wat kusjes en knuffels en dan kregen wij hem terug. Wij schrokken hier soms wel van, maar eigenlijk hebben we dat altijd met de glimlach opgenomen en vonden we dat best charmant. Morris heeft ook regelmatig in de draagdoek gezeten, wat hem hier wel wat tegen beschermde.

Marokko met kinderen

  • Marokko met kinderen: hot, hot & hot!

In Marokko is het, hoe kan het ook anders, erg heet in de zomermaanden. Het kan er dan oplopen tot 50 graden. Ik raad het echt af om dan te gaan, dus vermijd juni, juli, augustus of september. De rest van het jaar kan prima. Wij gingen in oktober en zelfs dan was het soms nog te warm. Wij hadden gemiddeld zeker 32 graden. Wel heel fijn om in te zwemmen natuurlijk!

Hier lees je tips over hoe je je kinderen kan beschermen tegen de zon

  • Marokko met kinderen: een auto huren

Jongens, wat had ik op voorhand schrik. Ik las horrorverhalen over het autorijden in Marokko en ik was echt bang dat ik mijn zoon in gevaar zou brengen. Gelukkig viel dit geweldig goed mee! De wegen zijn over het algemeen goed, de wegen niet al te druk (buiten in de steden natuurlijk, blijf daar weg zou ik zeggen).

De chauffeurs zijn iets voortvarender als de onze, maar als je zelf regelmatig je claxon gebruikt (om te waarschuwen dat je er aan komt bv.) dan komt dat allemaal goed. Marokko met kinderen vind ik zelf dus véél aangenamer met een huurauto dan een week in een all-in hotel. Je bent veel vrijer!

  • Marokko met kinderen: hoe vervoer ik m’n kleintje?

Allebei! Neem een kleine kinderwagen mee die vlot op te plooien is en die je goed kan navigeren door eventueel smalle straatjes. Wij vonden het fijn om de keuze te hebben. Zo gingen we overdag vaak op pad met de draagzak om ’s avonds dan nog een hapje te gaan eten in de buurt met de kinderwagen. De draagzak was bij momenten wel echt zweten, gelukkig hadden wij eentje met ademende katoen.

Rondreis in Marokko

  • Marokko met kinderen: breng je eigen babybedje mee

Marokkanen en babybedjes. In geen enkel hotel dat we bezochten, hadden ze er eentje. Wij namen ons Instant Reisbed van Aeromoov mee. Ik had het bed al vaker gebruikt thuis, en ben er erge fan van. Zeker omdat je het nog kan gebruiken als box ook, wat dus ideaal was als wij even in de tuin van onze riad zaten, of op de laatste dag, even het zwembad in wilden.

Om het mee te nemen naar Marokko was ik een beetje bang, omdat je het bed niet heel klein kan maken. Je zet het in twee seconden op, maar het is een groot plat vierkant dus dat was even kijken. Maar dat is super goed meegevallen: overal word je goed geholpen en ook het inchecken was geen probleem.

Kies je natuurlijk voor een groot resort of een all-in hotel dan moet je hiervoor geen schrik hebben: daar hebben ze zeker een babybedje. Twijfel je, mail of bel dan hotel even voor je vertrek.

  • Marokko met kinderen: is het veilig?

Ik heb me nooit onveilig gevoeld. Ja, misschien eventjes in het hectische verkeer van Fes. Maar verder voelde ik me heel welkom. Zeker niet onveilig. En toch kreeg ik geregeld deze vraag van lezers.

Marokko met kinderen is dus zeker een goed idee. Er is zoveel leuks voor hen te beleven. Denk maar aan de verschillende ambachten die ze in de soeks te zien krijgen, de berberapen in de cederbossen van Azrou , een ritje op een dromedaris, of de blauwe stad Chefchaouen.

Boek hier enkele leuke uitstapjes.

Marokko met kinderen

7 reacties

  1. avatar
    claudia Claeys zegt:

    Klinkt fantastisch!
    Zou het mogelijk zijn jullie reisschema eens te zien? Weet niet goed hoe te beginnen met het plannen van onze reis. Onze kleine meid is nu 4 maanden en we hadden graag volgende maand op reis gegaan.
    Moeten er bepaalde vaccinaties gedaan worden?

    Alvast bedankt.

    1. avatar

      Hi Claudia,

      Ons reisschema vind je hier: https://reismicrobe.com/rondreis-in-marokko/

      Vaccinaties, voor zover ik mij herinner niet maar altijd best eens met huisarts bespreken.

  2. avatar
    Ruben zegt:

    Mooie en herkenbare tips.

    Alleen lees ik nu dat we de zomermaanden best vermijden wegens de hoge temperaturen, terwijl dat net ons plan was. Toch proberen of ondraaglijk?

    1. avatar

      Hello Ruben! Hangt er beetje vanaf wat je wil doen en waar je naartoe wil in Marokko. Het zal er inderdaad best warm zijn en de temperaturen kunnen hoog oplopen. Zeker in de woestijn (Zagora/Merzouga) en Marrakech. Aan de kust kan je gelukkig profiteren van wat zeewind en ook in de bergen is het best aangenaam vertoeven die tijd van het jaar. Meeste hotels zijn er ook op voorzien qua airco enz. Bereid je inderdaad wel voor op een droge warmte! Dus alles zal afhangen van het soort reis jullie willen maken.

  3. avatar
    Eefje zegt:

    Leuke blog, wij overwegen komend voorjaar met ons zoontje van 1 naar Marokko te gaan! Hebben jullie Morris nog laten inenten (reisvaccinaties) voor deze trip?

    1. avatar

      Hoi Eefje, nee wij hebben geen bijzondere vaccinaties extra gedaan. Was echt een fijne reis, als je meer vragen hebt… Geef zeker een seintje. Hier vind je meer info over onze rondreis: http://reismicrobe.com/rondreis-in-marokko/

    2. avatar
      Neneh zegt:

      Wij hebben wel een BMR vaccinatie gedaan. Onze kleine is 10 maanden als we op reis gaan (over een week). De mazelen heerst nog in Marokko en wordt ook aanbevolen. Deze krijgen ze met 14 maanden normaal en als je hem eerder neemt dan krijg je hem dan nog een keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *