Wie mij de laatste weken op Instagram gevolgd heeft, weet dat wij een ongelooflijke mooie rondreis in Marokko achter de rug hebben. Wij vlogen op Fes en ontdekten het noorden van Marokko: de chaos in de soeks van Fes, de rust van de kust in Larache en de blauwe parel Chefchaouen.

Vliegen op Marokko is gewéldig, het is namelijk echt een korte vlucht. Drie uurtjes als je op Fes vliegt, vier uurtjes als je op Marrakesh vliegt. Op een paar uurtjes sta je in een compleet andere wereld. En wat het nog leuker maakt, met bijvoorbeeld Ryan Air of een andere low budget maatschappij vlieg je echt goedkoop. Wij betaalden een kleine 300 euro voor ons drie (bagage incluis).

Omdat wij maar 12 dagen hadden tijdens onze rondreis in Marokko én een baby, beslisten we ons te focussen op het noorden en niet te veel druk te leggen op onze route. We wilden ook genoeg rust nemen dus hebben na de drukte van Fes gekozen voor een rustige accommodatie. Dit is wat voor ons het best gewerkt heeft. Aan deze route kan je zeker nog Rabat, Casablanca of Tanger toevoegen.

Dag 1 – 4 : Fes

Fes, een van de vier koningssteden van Marokko. Uiteraard een must stop tijdens je rondreis in Marokko. Voor ons een logische omdat we natuurlijk landden op Fes. Fes is een levendige stad, met soeks waar je eindeloos in kan verdwalen en die je lijken mee te nemen terug in de tijd. Ga vooral verdwalen, want op de hoofdstraat vind je niet de mooiste dingen. Ga je wat verder, dan stoot je op de échte ambachten. En natuurlijk mag je de leerlooierijen ook niet overslaan. Fes betovert je.

Rondreis in Marokko

Tip: slaap in Fes in een riad in de medina, het is dé plek om tot rust te komen na een dag in de chaos. Tijdens onze vier dagen in Fes verbleven wij in Riad Jaouhara. Echt een sprookje uit 1000 en 1 nacht. Wij kregen een upgrade naar de Bab Boujloud Suite, die was echt gigantisch!

rondreis in Marokko

+ Aanvullen kan met de Midden-Atlas, Meknes, Rabat of Casablanca

Download hier onze inpaklijst voor het reizen met kleine kinderen

Dag 4 – 9 : Larache

Larache staat nog op weinige routes voor een rondreis in Marokko, maar wij vonden het beslist de moeite waard. Het ligt onder Asilah, dat wel veel opduikt. Asilah is toeristisch, met grote appartementcomplexen. Dat trekt natuurlijk niet aan! Larache ligt er onder (op de weg tussen Rabat & Tanger) en werd ons aangeraden door de reisgids Trotter. En terecht.

Rondreis in Marokko Rondreis in Marokko

Larache ligt aan de kust, en het stadje is nog heerlijk rustig. Na een ferme zoektocht online, botste ik op het huis van Phillipe en Zahra: Villa Zahra. Ik boekte een kamer, en nadat ik de bevestigingsmail kreeg, besefte ik dat je de hele bovenverdieping krijgt. Feest! Je deelt het huis dus enkel met de eigenaars. Het ligt heerlijk afgelegen, en je kijkt op de rivier en de stad.

Phillipe is een kok geweest en kookt inderdaad lekker. Na 1 dag vloog hij echter terug naar Frankrijk (waar hij vandaan komt) en kookte zijn personeel voor ons. Nog beter! Wat wij daar elke dag voorgeschoteld kregen: om duimen en vingers bij af te likken.

rondreis in Marokko

+ Aanvullen kan met Asilah, Tanger of Tetouan

Dag 9- 11 : Chefchaouen

‘Ah, de wiet-stad’, is een veel gehoorde reactie als ik zei dat we hier een stop zouden maken. Maar nog vaker hoorde ik: wat? Waar? Veel mensen zegt het niets. Ergens las ik: er zijn mensen die het niet kennen, en er zijn mensen die het kennen en er zo snel mogelijk naartoe willen. Ja hoor, die laatste categorie is (helaas) flink gegroeid. Chefchaouen is dus geen stil bergdorpje meer, je zal niet de enige toerist zijn.

rondreis in Marokko

Maar laat dat je niet tegenhouden tijdens je rondreis in Marokko. Chefchaouen noemt niet voor niets de Blauwe Parel. Om elke hoek loert een foto. Steegjes waar zelfs de stoep en de bloempotten blauw zijn. De mensen zijn er vriendelijk en het heeft een gezellig plein (wat ik in Fes bijvoorbeeld echt mistte). Fotofanaten zullen hier hun hart ophalen. Je moet er wel wat voor over hebben, het ligt niet op de weg ergens naartoe dus je moet sowieso een omweg nemen. Je bent er op vier uurtjes rijden van Fes.

In Chefchaouen kozen wij ervoor om niet in de medina te slapen, zoals in Fez. Het zou hier soms luid kunnen zijn ’s nachts, en omdat hij wel van rust houden kozen we voor het hoger gelegen Dar Wadada. Misschien iets té afgelegen. Je geraakt er niet met je eigen auto, of je moest een 4×4 hebben gehuurd. Je wordt op een parking opgepikt en met een gammel busje naar boven gebracht. Dit beperkt je ‘vrijheid’ een beetje, het busje had ook geen airco dus zweten geblazen. De accommodatie en het uitzicht dat je krijgt zijn wel enorm de moeite!

rondreis in Marokko

Dag 11 – 12 : Fes

Onze route sluiten we opnieuw af in Fes, in een hotel met zwembad om nog een namiddagje te kunnen plonsen. Heel goeie beslissing want met een baby nog 4 uur moeten rijden op de dag dat je ook al meer dan drie uur op een vliegtuig vastzit, is zeker geen goed idee. Die vier uur rijden waren lang voor onze zoon, maar hij hield zich taai die dag en sliep ook gewoon veel.

Wil je nog even uitrusten voor je naar huis vliegt, dan raad ik Riad le Ksar de Fes zeker aan. Wij kregen een hele suite (de kamer was groter dan onze benedenverdieping thuis) en de tuin en het zwembad zijn heerlijk.

rondreis in Marokko

De hotels die wij boekten voor deze reis kosten allemaal rond de 65 euro per nacht en zijn luxe-kamers. Soms was dit gewoon een tweepersoonskamer, soms een driepersoonskamer om meer ruimte te hebben voor onze zoon. Luxe in Marokko ligt ‘m vooral in het hebben van ‘ruimte’, ook al krijg je een suite dan kan dit nog met een eerder eenvoudige badkamer zijn. Maar dan voel je je alsnog de koning ter rijk omwille van de gigantische plafonds en de betegelde vloeren en muren. Heerlijk slapen is dat!

Fes – Larache – Chefchaouen – Fes. Dit was onze rondreis in Marokko in 12 dagen. Uiteraard kan je die uitbreiden of inkorten naar gelang je wil. Wij hebben ons tempo wat aangepast aan onze zoon. Je kan er zeker nog meer Koningssteden en bezienswaardigheden aan toevoegen!

6 reacties

 1. avatar

  de beste reis door Marokko ons aangeboden via Moroccodeserttour4x4.com met zeer goed engels sprekend gids kwamen we meer over het te land te weten en hoe het was vroeger in Marokko de geschiedenis de natuur. de restaurant had ik nog nooit zo goed verwacht voor een Afrikaans land we bezochten beste plaatsen die door ons en de gids waren uitgekozen.
  kort om een zeer goede gids met een prachtig bezoek we hebben genoten en u vast ook!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dat geloof ik, een goede gids kan echt je reis maken!

 2. avatar

  Ziet er een heel leuke reis uit, ik heb ook echt genoten van je mooie foto’s! Graag zouden wij volgend jaar een keer naar Marokko gaan dus ik ben benieuwd naar de vervolg blogjes 🙂 Wat ik mij nog afvroeg, hoe verplaatsten jullie je daar? Huurden jullie een auto? En wat dan met de kinderstoel voor de auto?

  1. avatar

   Hoi Sofie! Het was inderdaad een top reis. Ik ga zeker nog bloggen over onze avonturen. Wij hebben ook even getwijfeld over hoe we ons moesten verplaatsen maar met kindjes is de huurauto toch altijd het gemakkelijkst. In de steden blijf je best weg met je auto (dus niet gaan rijden in Fes, Marrakesh, Rabat, … ) maar daar buiten kan het PERFECT. Qua autostoel: omdat Morris een klein en fijn ventje is paste hij nog in onze MaxiCosi dus we hebben wie meegenomen. Je kan dus zelf kiezen, een ‘gewone’ autostoel kan je ook zelf mee nemen, of je huurt hem daar. Bij de grotere maatschappijen hebben ze het wel vermoed ik. Ik ken ook iemand die een autostoel gekocht heeft daar (kostte evenveel dan hem een week huren) en die heeft hem daarna aan de verhuurmaatschappij door verkocht. Kan dus ook! Ik vond het qua veiligheid even het meest ‘safe’ om onze eigen stoel mee te nemen. Als je nog vragen hebt, stel maar hé!

 3. avatar

  Deze zet ik hoog op ons todo-lijstje! Wij maakten 3j geleden de rondreis Marrakech, atlas, woestijn, essaouira…. Tijd om het noorden te ontdekken!

  1. avatar

   Ah voila! En wij volgende keer die route die jij opsomt, en dan kom ik bij u om tips. Heb zo het gevoel dat dat niet lang gaat duren bij ons… Aan de andere kant is de woestijn wel leuker als Morris groter is… Kom zeker nog maar om tips als het zo ver is, ik schrijf nog over elke stad/streek apart een blogje 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *