Vroeger las ik geweldig veel boeken. Ik verslond ze. De bibliotheek in mijn dorpje werd al snel te klein. Dus begon ik al vroeg aan de boeken vanaf twaalf. Ook al mocht dat van de bibliothecaris eigenlijk niet. Een jaar later was ik ook daar klaar. Nu lees ik bijna nooit meer.  Behalve af en toe. Zoals nu, het boek van Lien De Pau.

Wat zeg ik. Ik lees nog vaak en graag maar geen boeken. Ik ‘lees’ op Instagram, op krantensites, blogs, … Maar helaas geen boeken meer. De laatste tijd ben ik echter nog eens in de ban van een boek. Lien De Pau leerde ik enkele jaren geleden online kennen want ze was een van de weinige reisblogsters in België. En dus inspireerde ze mij, als beginneling.

Iedere dag doen waar je zin in hebt? Say what?

Ik ben Lien blijven volgen en stootte vorig jaar toen ik de sprong naar het ondernemerschap maakte op ‘Zeker Van Haar Zaak‘, een netwerk van vrouwelijke ondernemers. Al snel ontdekte ik dat haar Facebookgroep een ‘goudmijn’ aan informatie bevat. Als startende ondernemer volgde ik het op de voet en na een tijdje stelde ik zelf ook wat vragen.

Lien De Pau

Toen Lien een boek uitbracht met de ondertitel ‘een gids om elke dag uw goesting te doen‘, moest ik lachen. Leuk seg! Als dat eens zou kunnen. Maar het kan. Want Lien doet het. Ze reist de wereld rond (dat is haar goesting) en leidt ondertussen enkele ondernemingen. Ze werkt locatie-onafhankelijk en neemt enkel opdrachten aan die haar volledige goesting zijn.

Je zou hier jaloers op kunnen zijn. Je zou het belachelijk kunnen vinden. Je zou het kunnen weglachen. Maar ik doe geen van voorgenoemde dingen. Ik zit alleen maar met een open mond en een hoop bewondering naar haar te ‘kijken’. Van zo iemand wil ik leren. Dus schafte ik het boek aan. Veel dingen in het boek zijn ‘herkenbaar’, ik heb al wel wat stappen gezet en ben ondertussen zelfstandig. Ik moet die stap dus niet meer wagen. Maar geloof mij, er zijn nog veel stappen naar ‘mijn droom’. Als ik al weet wat die is.

lien de pau

 

Maar het gaat verder dan dat. Lien De Pau daagt je uit, om over jezelf te reflecteren. Om stil te staan bij je missie. Wat wil je écht uit het leven halen? En dat is zo hard waar ik op dit moment mee loop te worstelen dat dit boek als geroepen komt. Er staan ook een aantal oefeningen in die je kunnen helpen om alles wat duidelijker te zien.

Lien zegt overigens niet dat ‘je goesting doen’ rond de wereld reizen is zoals zij doet. Als je goesting doen elke dag een schilderij maken is, dan is dat ook prima. Vooral doen waar jij gelukkig van wordt, en geen slaaf zijn van je baas of je eigen onderneming. En dat laatste moet ik zelf herbekijken. Ik heb me de eerste maanden na de start van mijn bedrijf zo gesmeten, zo voor elke klant gegaan en dan denk ik nu… Phieuw! Was dit hoe ik het zag? Van deadline naar deadline en nooit rust? Eigenlijk niet.

Van idee naar droom zonder toegevingen

Maar je bent dankbaar dat er überhaupt klanten zijn, dus zeuren wil ik niet. Ik wil wel bekijken hoe het anders kan. Hoe ik nog meer elke dag mijn goesting kan doen, met hulp van Lien De Pau. Binnenkort start ik ook bij haar met de online cursus ‘Business on a Mission Bootcamp’ en ik kijk er erg naar uit om mijn startende onderneming onder haar licht te houden.

Lien De Pau

Ik voel trouwens de frustratie opkomen als ik mensen in mijn omgeving hoor klagen over hun job. Hoor zagen over de files. Hoor roddelen over hun baas. Versta me niet verkeerd, twee jaar geleden deed ik net hetzelfde maar ik kan en wil het niet meer. Ik weiger nog te veel toe te geven. Files is daar één van. Ik doe het niet meer. Vergeet het.

Er kwamen de laatste maanden enkele prachtige job opportuniteiten langs, maar ik ben er niet op in gegaan. Niet zonder een hort of stoot, voor ik naar een aantal mensen NIET geluisterd heb en mezelf nachten heb wakker gehouden. Het voelde juist om het niet te doen, dus daar had ik mijn antwoord. Terwijl mijn omgeving zei: wat een kans, grijp ze aan! Maar ik deed mijn goesting: mijn zaak verder uitbouwen.

Lien zegt in haar boek enkele raken dingen die ik jullie niet wil onthouden…

“Het is niet omdat een idee helemaal geschift en onhaalbaar lijkt, dat het dat ook werkelijk is”

“Het gaat niet gebeuren, tenzij jij maakt dat het gebeurt”

“Doe dus wat je moet doen. Nu. Niet later”

Dat klinkt misschien allemaal logisch. Maar doen we dat ook echt? Zijn wij op dit moment aan het doen wat we écht willen? Aan het timmeren aan onze droom? Grijpen we niet elk excuus mogelijk aan om onze droom niet na te jagen? Leuke collega’s? Een vast loon? Een huis dat moet worden afbetaald?

Nu ben ik benieuwd: zou jij, net als Lien De Pau, ook elke dag je goesting willen doen? En wat zou dat dan zijn?

7 reacties

 1. avatar

  Leuk om je post van 3 jaar geleden nog eens te lezen, wetende hoe ver je nu staat! 🙂 Ik ga het boek nog eens herlezen denk ik! 🙂

 2. avatar

  Ik zit ook in de groep, maar van het boek wist ik niets 🙂 Lijkt me super! Zeker iets voor mij!

  1. avatar

   Heel fijn boek dat je mooie inzichten geeft!

 3. avatar

  Hmm, ik moet dat boek precies ook eens gaan lezen. Ik zie het overal maar opduiken.

  1. avatar

   Doen. Echt een topper. En als ie zo vaak in je omgeving opduikt, zegt dat genoeg 😉

 4. avatar

  Wat een droom! Ik lees die zeker ook eens

  1. avatar

   Vraag ‘m voor kerst ofzo, echt de moeite!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *