Lobke Gielkens kennen jullie vast van haar blog ‘Leuke Wereld’, daarin neemt ze je mee in het leven van alledag als mama van drie. Voor mij werkt ze erg inspirerend omdat ze zoveel leuke dingen doet: schrijven, reizen, … én tegelijk zorgt voor een groot gezin. Moet je maar doen, denk ik dan.

Ik was dan ook erg benieuwd naar haar reiservaringen als globetrottend gezin.

Lobke, heb jij altijd veel gereisd? En toen je zelf klein was?

Oooooh ja, ik ben net als jij geboren met de Reismicrobe! Elke zomer ging ik minstens twee keer op kamp, in het begin enkel in het binnenland maar later ook in het buitenland. Ik vond het geweldig om ‘weg’ te zijn en de wereld te ontdekken. Ook met mijn ouders gingen wij vaak op reis. Mijn moeder is verliefd op Engeland en daar nam ze ons vaak mee naartoe. Als ze maar met de boot naar Engeland kon, dan was ze gelukkig. Ik heb ook geweldige herinneringen aan zeil-en surfvakanties met mijn ouders, reizen die ik ook graag wil meegeven aan mijn eigen kinderen.

Heb je tijdens je zwangerschap gereisd? Hoe heb je dit ervaren?

Ha! Toen ik drie maanden zwanger was van Kobe ben ik nog op skivakantie geweest naar Frankrijk. Ik ben nog nooit zo bang geweest om op de latten te staan. Later tijdens diezelfde zwangerschap hebben we nog een late citytrip naar Parijs gedaan bij 40°C, ook dat heb ik niet zo positief ervaren.

De zwangerschap van Mil (mijn derde kindje) heb ik ontdekt tijdens onze reis in Zweden en dat zal ik mij voor altijd herinneren, want vraag maar eens een zwangerschapstest in het Zweeds, Google Translate was welgekomen om het positieve resultaat te ontdekken! En we vonden het lekker speciaal, want alleen wij in het verre Zweden wisten dat we nog een broertje of zusje gingen krijgen.

Toen ik 37 weken zwanger was van Mil, kregen we de kans om naar Disneyland te reizen met de TGV. Ik heb even getwijfeld of we dat nog zouden doen want stel je voor: bevallen in Disneyland? Wie weet mocht hij dan wel heel zijn leven gratis binnen. Maar uiteindelijk is ook dat goed gekomen, want als zwangere kreeg je heel wat prioriteiten in Disneyland.

Lobke Gielkens
Nog meer inspirerende gezinnen ontdekken? Lees hier meer over de reisavonturen van Eva Tuytelaers en haar zoontje Hélder

De eerste keer vliegen met je baby/kroost, was dat spannend? Hoe heb je je voorbereid?

We hebben enkel nog maar het vliegtuig genomen met Kobe toen hij 3 jaar was en eerlijk? Dat was een geweldige ervaring! De spanning die we van zijn gezichtje konden aflezen, was onbetaalbaar. Nu zouden we dus ook graag eens willen vliegen met al onze kinderen, want ook ons Frauke wil eens heel graag het vliegtuig nemen. En baby Mil mag nog gratis vliegen, dus we zouden best niet te lang wachten.

Wat is de grootste flater die je maakte tijdens het reizen met je gezin?

Sowieso zijn er tijdens elke reis wel moeilijkheden, huilende kinderen, hongerige baby’s, lange autoritten maar at the end komt het altijd wel goed, dat is ook reizen 🙂

Wat was de leukste vakantiebestemming met je kindje(s) die je ooit deed?

Zweden en Noorwegen! Vorige zomer deden we een rondreis door Zweden met Kobe en Frauke en daar praten ze nu nog over. Wat een adembenemend mooi land.

Ook onze rondreis door Noorwegen was prachtig deze zomer, voor het eerst deden we een rondreis met een baby. Overal waar we kwamen kregen we reacties van “amai, jullie doen dit met een baby?” Geen gemakkelijkere reisgezel dan een baby van 3 maanden want hij kon in de draagzak gewoon overal lekker mee! Beide reizen deden we met Pharos Reizen, zij zijn gespecialiseerd in kindvriendelijke autovakanties en dat maakte het ook zo aangenaam. We moesten nooit heeeeeel lang in de auto zitten, er waren genoeg tussenstops gepland en doordat we telkens op andere plekken konden overnachten, was het allemaal niet zo heel zwaar.

Wij zijn echt zot van Scandinavië en waarschijnlijk zullen we er nog veel naartoe reizen. Stiekem droom ik ervan om een tijdje in Zweden te gaan wonen, stel je voor zeg! Dat zou pas een avontuur zijn!

Lobke Gielkens

Jullie reizen veel. Is dat een bewuste keuze? Wat wil je je gezin hier door leren?

Oh ja, wij proberen een paar keer per jaar ertussenuit te knijpen met de kindjes. Mijn vriend en ik werken allebei hard, hij als zelfstandig tegelzetter en ik 4/5 als hoofdredactrice voor Femma en freelance journaliste in bijberoep, dus die ‚little getaways’ onder ons hebben we echt heel hard nodig om onze batterijtjes op te laden.

Al is het maar voor een weekendje in Zeeland of Texel, een citytripje, een skivakantie en een langere reis in de zomer, heerlijk vinden we het om de wereld te ontdekken met de kindjes! Wij willen onze kinderen laten zien dat de wereld een speeltuin is, dat ze zelf kleine ontdekkingsreizigers mogen worden en dat buitenkomen goed is voor ze! De natuur is hun speelplaats, dus het liefst van al doen we reizen waar er veel natuur is en waar ze in de bomen kunnen klimmen of in riviertjes kunnen zwemmen. Oh, ik kijk nu al uit naar de volgende reis :-).

Ik hou er ook van om tijdens elke reis heel veel foto’s te maken (en erover te bloggen met leuke reisverhalen), later wil ik er dan samen met hen op terugkijken en dan hoop ik dat ze zeggen: „Mama, wat een zalige kindertijd hebben wij toch gehad!”

Welke tips kan je jonge mama’s geven die nog twijfelen om te gaan reizen met hun jonge kinderen?

Ik krijg vaak die vraag, of het te doen is om met jonge kinderen te reizen? Gewoon doen zeg ik! Je wordt misschien afgeschrikt om met kleine kinderen te reizen omdat ze vaak huilen of hongerig zijn of ambetant worden tijdens lange autoritten, maar als je jezelf goed voorbereid en genoeg meeneemt om ze onderweg bezig te houden, dan gaat dit allemaal als een fluitje van een cent (allé dat vind ik toch!).

Wij proberen ook altijd onze kinderen mee te nemen in ‚ons verhaal’ zodat je zelf ook iets aan je vakantie hebt. Neem ze mee naar een stad en bezoek samen een museum of maak prachtige natuurwandelingen en laat ze onderweg lekker in de modder ravotten.

Lobke Gielkens

Travel is the best education, een quote die gegraveerd staat in mijn moederhoofd!

En daar volg ik Lobke helemaal in! Meer lezen over dit leuke gezin? Check Lobke’s blog Leuke Wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *