Die had ik niet zien komen.

Vanaf het moment dat de buitenwereld weet dat jij een klein leventje in je draagt, wordt te pas en en te onpas een menig naar je hoofd geslingerd. Soms weet ik niet wat me overkomt, en vaak houd ik m’n eigen mening simpelweg voor mezelf. Want ik mag dan wel zwanger zijn, ik weet nog helemaal niet wat een bevalling of het moederschap in houdt? En dus zwijg ik wijselijk.

echo

BORSTVOEDING OF FLESJES

Dit is zo’n dingetje. Ik wil graag borstvoeding geven. Momenteel heb ik er alle vertrouwen in dat dat wel goed gaat komen. Maar het kan ook anders aflopen.

Praat je hierover met familie, vrienden of eender wie dan krijg je een stortvloed aan meningen. Doen! Het is het beste voor je kind, je zou wel gek zijn om de natuur niet te volgen. Niet doen! Flesjes kan de papa ook geven, je borsten doen vreselijk pijn. Bij mij was het zo. Bij mij ging het op die manier. Ik zou het zo weer doen! Ik zou het nooit meer doen!

15 weken zwanger

PIJNBESTRIJDING OF NATUURLIJK

Dingetje nummer 2. Oh jongens! Meningen voor het rapen. Je kan best zonder. Beste dat me ooit overkwam. Zonder had ik het niet gekund. Het is niet goed voor je baby. De bevalling valt er van stil. Ik zou het zeker zonder proberen. Vraag het zo snel je kan. En als je dan een mening hebt (ik durf ze al bijna niet delen maar ik wil graag proberen zonder): je bent gek!

LANG MOEDERSCHAPSRUST OF SNEL AAN HET WERK 

Hoe lang je gaat thuis blijven. Wat voor soort verlof je gaat opnemen. Of je ouderschapsverlof neemt. Ga maar snel terug werken, je gaat die vier muren thuis beu zijn. Blijf zo lang als je kan thuis, je krijgt die tijd met je kindje nooit meer terug. Ik wilde écht terug gaan werken, het deed zo’n deugd. Ik wilde niet terug, tranen met tuiten gehuild.

zwanger buikje

KINDEROPVANG OF MINDER WERKEN

Dat je beter minder kan gaan werken, en meer kan thuis zijn met je kind. Komt financieel minder goed uit misschien, maar je krijgt er veel voor terug. Gewoon meteen terug voltijds aan de slag, en je kind naar de crèche. Nee zot, geen crèche, bij een onthaalmoeder zijn ze veel beter af. Je gaat toch niet minder werken… Je brengt je carrière in gevaar.

4

DIKKE BUIK OF KLEINE WELVING

Toen ik zo’n 19 weken zwanger was, kwam ik in de Veritas. De winkeldame was zo lief, en hielp me meteen vooruit. Haar dochter was ook zwanger, en dus had ze een raakpunt. Toen ze vroeg hoeveel weken ik zwanger was, riep ze verbaasd: “Amai! Dan ben jij ook al goed rond”. Wat daarop volgde, was een vreemd lachje. Ik voelde me zo slecht! Op andere dagen, en met lossere kleding, kreeg ik dan weer de opmerking: klein buikje nog hoor!

Ik merk de laatste maanden dat iédereen plots een menig voor je klaar heeft!

Slecht bedoeld is het allerminst. Alle meningen/mensen hebben het beste met je voor. Maar ik krijg wel vaak een blik van: “ach meisje… Jij weet écht nog niet hoe de vork in de steel zit.” En ik weet niet of ik dat zo leuk vind. Ook al weet ik nog van niets, moet ik het allemaal nog door, ik mag toch staan waarvoor ik sta? En is het niet gewoon oké als we het allemaal wat anders aanpakken en op onze manier? Verschil mag er zijn, toch?

buik

Oma’s, mama’s, vriendinnen, dames die al mama zijn, en dames die er nog niet aan denken. Ik vind het schitterend om jullie verhalen te horen, maar de kans is groot dat ik bij mijn mening blijf. Tot ergens in september, als ik het zelf heb meegemaakt. Waarschijnlijk stel ik een en ander bij na de bevalling. Maar ik wil wel mijn eigen mening kunnen hebben nu, en ik zal jullie na de bevalling/eerste maanden wel vertellen hoe ik er dan tegen over sta.

Ladies, hoe gaan jullie om met al die meningen? Herkennen jullie dit?

27 reacties

 1. avatar

  Oh zo herkenbaar! Inderdaad ene oor in, andere oor uit! Het is voor iedereen anders en het belangrijkste is om bij je eigen gevoel te blijven. Da’s niet altijd makkelijk, want hey moederschap brengt veel onzekerheid met zich mee 😉 Maar als ik t zo lees komt t helemaal goed bij jou! 🙂

  1. avatar

   Thanks Bregje! Ik denk inderdaad dat het zoals veel dingen in het leven is: volg je eigen gevoel, je eigen ingevingen, wat je hart je zegt… En de rest volgt wel 🙂

 2. avatar

  Hey Nies! Hier ook een bolle buik – een stuk boller dan die van anderen op 26 weken. Maar ik voel me er goed bij en ga me er niet voor schamen dat er een kilootje meer of minder aankomt. Je ziet er trouwens super uit, dat mag wel gezegd. Het goedbedoelde advies valt hier nog wel mee – misschien iets minder mammies in mijn vriendenkring. Maar waar ik wel van onder de ‘indruk’ kan zijn is hoe sommige jonge moeders alles plots lijken te weten – alsof ze al jaren studeren om moeder te worden 😀 Ik heb echt het gevoel dat ik hier heel naief aan begin, geen idee hoe alles straks juist in z’n werk zal gaan en waarschijnlijk onderschatten we een aantal dingen serieus, maar ik heb wel veel ‘goesting’ om dat kereltje en zijn willetje te ontdekken. En dat dat af en toe met (figuurlijk) vallen en opstaan zal gaan, daar twijfel ik niet aan, maar dat hoort er voor mij bij.
  Geniet van de laatst weken, het zal snel september zijn! En alvast een dikke proficiat met jullie kleine spruitje.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hello Joke! Ik herken helemaal wat je zegt… Ik dacht even dat er een geheime school voor mama’s bestond waar ik niet tot toegelaten was 😉 Ik kwam onlangs de quote tegen ‘die andere mama’s doen ook maar wat’ en dat is wel een leuke om in het achterhoofd te houden. Jullie nog een dikke proficiat en toi toi met het ouderschap strakjes! x

 3. avatar

  Ja hoor, welkom in mama-land, waar iedereen een mening heeft en die ook ongevraagd verkondigt (vaak). Ligt niet aan jou, dus trek gewoon je eigen lijn en volg je eigen gevoel! #mommyknowsbest

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh jee! Dit houdt niet op? Dan zal ik er maar aan gewend raken 🙂

 4. avatar
  Elsje zegt:

  Ik dacht direct. ‘ moedergevoel volgen ‘. Blijkt dat ik serieus in herhaling val. Zal dan toch ne goeie zijn. Toi toi x

  1. avatar
   Nies zegt:

   Dan ben ik goed bezig denk 😉

 5. avatar

  Het is inderdaad vaak goedbedoeld, maar ik snap dat je je er toch niet lekker bij voelt. Het is JOUW zwangerschap en die wil jij/willen jullie op een eigen manier meemaken. Follow your own path! Je ziet er in ieder geval heel happy uit op de foto’s, leuk om te zien! 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Thanks Jessica, dat is super lief 🙂

 6. avatar

  Hahaha zo herkenbaar dit!!! Ik ben zelf zwanger van de 2e en mijn buik is huge. Laatst zat ik naast een andere zwanger die precies even ver is. Zij had zo’n mini buikje, ik voelde me een olifant en ik zag de rest van de groep onze buiken uitgebreid vergelijken… Heel ongemakkelijk! Ach, de baby in mn buik is gezond, dat is het belangrijkste. Trek je niets aan van (goedbedoeld) advies. Iemand zei eens tegen mij: kies 1 of 2 belangrijke mensen in je omgeving en luister naar hun advies. De rest van de adviezen gewoon negeren. Zo luister ik wel naar t advies van m’n moeder, maar echt niet naar de overbuurvrouw. Leuke blog weer!!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Gewoon al weten dat dit herkenbaar is, is fijn! Een goeie tip trouwens, van dat ‘uitkiezen’ van mensen van wie je de raad aanneemt. Ding is dat ik ook veel raad vraag hoor, en dat wel fijn vind maar om zo ongevraagd meningen te krijgen die echt zo ver af staan van wat je zelf aanvoelt/denkt, dat is niet gemakkelijk om mee om te gaan want dan ga ik al gemakkelijk twijfelen aan mijn keuzes.

 7. avatar
  Sara zegt:

  Hoi, mijn dochtertje is 4 maand oud en dit is zeer herkenbaar! Wacht maar tot je lieve ukke puk geboren wordt! Hij of zij is nog maar net ter wereld en iedereen zal je wel uitleggen hoe je je kind kan laten doorslapen. Je gaat nog veel van die adviezen krijgen hoor. Ik heb wel geleerd dat je moedergevoel volgen echt wel werkt. Ik was ook voor de eerste keer mama en heb na een tijdje alle adviezen links laten liggen en gewoon ons ding gedaan. Onze dochter is een gelukkige meid dus ze vindt dat blijkbaar best oke! ?

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh haha Sara, dat hoor ik nu vaak ‘wacht maar tot je uk geboren is..’ … Jeetje wordt dat toch nog ‘erger’? Moedergevoel volgen klinkt goed en heel vertrouwd, dus dan gaan we dat gewoon lekker doen hé 🙂

 8. avatar
  Evelyn zegt:

  Bij de bevalling hangt alles af van hoe je je zelf voelt op de moment van de weeën, als je denkt, dit lukt me niet meer, dan zou ik op die moment pas beslissen voor pijnlozere bevalling! Tijdens het persen moet je terug gevoel hebben, dus zien dat je jezelf niet verwend mer extra bijgeven. Je zal heus wel iets voelen…
  Borstvoeding is ook een persoonlijk elenent, ik wilde dat liever niet proberen, maar als je er voor open staat, zeker proberen!!!
  Onthaalmoeder of Crèche is hetzelfde, je brengt je deugenirt weg om met vriendjes te leren spelen en alles te leren delen. Dat vind ik zelf een groot voordeel, elke ouder vertroetelt zijn kleintje en in de harde wereld, is delen toch belangrijk… Dus ik zou eerder een dagje naar opvang doen, dan zelf een dagje minder werken. Want werken zal er niet echt inzitten met zo’n klein wondertje in huis!
  Veel succes lieve Nies ??

  1. avatar
   Nies zegt:

   Merci lieverd!

 9. avatar
  Monique zegt:

  3 dochters met 3 relatief andere zwangerschappen, bevallingen en post bevallings periode (want wacht tot je bevallen bent, dan worden de meningen helemaal te pas en te onpas naar je hoofd geslingerd) ? Laat je vooral volgen door je gevoel, neem de meningen mee in je achterhoofd maar fixeer je er niet teveel op… Elke mama doet wat zij denkt waar ze goed aan doet en dat is vaak al meer dan genoeg. Geniet nog van deze tijd… straks begint het allemaal pas echt.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Je eigen gevoel volgen, is inderdaad nog steeds het best denk ik. En je niet te veel laten leiden door wat anderen je ‘voorschrijven’, al is dat niet gemakkelijk als alles nieuw is.

 10. avatar
  inne zegt:

  Je gevoel volgen! Niets is perfect, juist of fout. Ik troots me vaak met de gedachte: “Ach die andere moeders doen ook maar wat! ” geniet nog van je bolke buik!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ja die quote ken ik, en is echt wel leuk om in het achterhoofd te houden 😉 Eigenlijk ben ik niet echt bang om iets ‘fout’ te doen, vind het eerder gewoon vervelend dat iedereen denkt dat hij/zij de waarheid in pacht heeft… laat iedereen toch eens rustig zijn ding doen :p

 11. avatar

  Haha, ik herken jouw verhalen in wat een vriendin van me verteld! Zelf nog geen ervaring ermee natuurlijk… Zij vertelde ook dat iedereen plots vindt dat ze hun, goedbedoelde maar soms gewoon ongewenste, mening mocht geven, dat ze ook allemaal jouw buik mogen aanraken, dat je zeker wel te dik/te dun bent. Een hoofdpijn of slecht humeur is dan ook meteen te wijten aan de zwangerschap. Want niet-zwangere vrouwen hebben namelijk nooit hoofdpijn of een slecht humeur. (NOT) Soms stel ik mij die vragen ook al, omdat in mijn vriendenkring er ook wat bolle buikjes komen/waren. ik denk dat je vooral gewoon zelf moet doen wat je wilt doen! Jouw kindje, jouw lijf, jouw zwangerschap. Als er 1 grote zekerheid is, dan is het wel dat volgens mij alle zwangerschappen/moeders/kinders verschillend zijn. 🙂 Ik vind het alleszins heel stoer dat je wilt proberen zonder pijnbestrijding! 🙂 Geniet van de laatste maanden (of zeg ik beter loodjes?)!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha! Het is dus blijkbaar wel heel herkenbaar voor velen… Genieten doe ik zeker. Kan écht niet wachten om ons kleintje te ontmoeten. Wie had gedacht dat ik in mijn vakantie in plaats van als een gek rond te rennen in een nieuwe stad, gezellig babykleertjes zou wassen, haha!

 12. avatar
  Denise zegt:

  Je gevoel is de beste raadgever, nog ff genieten en daarna genieten van andere dingen?

  1. avatar
   Denise zegt:

   Je ziet er trouwens prachtig uit met uw bol buikje, te dik of te dun, het staat je beeldig ?

   1. avatar
    Nies zegt:

    Oh Denise, zo lief! Doet deugd 😉

 13. avatar

  Iedere zwangerschap, elke baby en elke mama zijn anders… en dus kan jij het alleen het beste weten. Neem alle goedbedoelde adviezen dus vooral ter kennisname aan en zie straks lekker wat goed is voor jullie! En bedenk maar zo: gelukkig heeft iedereen het beste met je voor en willen ze je allemaal het beste advies geven. Hoe irritant dat soms ook is. 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha! Helemaal waar. Ik weet dat het goedbedoeld is, maar ik vind het echt wat overweldigend soms. Een beetje afwijken van de norm zorgt er al snel voor dat je als ‘raar’ bestempeld wordt. Maar ik laat het rustig betijen en we zien inderdaad wel hoe het loopt 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *