Die had ik niet zien komen.

Vanaf het moment dat de buitenwereld weet dat jij een klein leventje in je draagt, wordt te pas en en te onpas een menig naar je hoofd geslingerd. Soms weet ik niet wat me overkomt, en vaak houd ik m’n eigen mening simpelweg voor mezelf. Want ik mag dan wel zwanger zijn, ik weet nog helemaal niet wat een bevalling of het moederschap in houdt? En dus zwijg ik wijselijk.

echo

BORSTVOEDING OF FLESJES

Dit is zo’n dingetje. Ik wil graag borstvoeding geven. Momenteel heb ik er alle vertrouwen in dat dat wel goed gaat komen. Maar het kan ook anders aflopen.

Praat je hierover met familie, vrienden of eender wie dan krijg je een stortvloed aan meningen. Doen! Het is het beste voor je kind, je zou wel gek zijn om de natuur niet te volgen. Niet doen! Flesjes kan de papa ook geven, je borsten doen vreselijk pijn. Bij mij was het zo. Bij mij ging het op die manier. Ik zou het zo weer doen! Ik zou het nooit meer doen!

15 weken zwanger

PIJNBESTRIJDING OF NATUURLIJK

Dingetje nummer 2. Oh jongens! Meningen voor het rapen. Je kan best zonder. Beste dat me ooit overkwam. Zonder had ik het niet gekund. Het is niet goed voor je baby. De bevalling valt er van stil. Ik zou het zeker zonder proberen. Vraag het zo snel je kan. En als je dan een mening hebt (ik durf ze al bijna niet delen maar ik wil graag proberen zonder): je bent gek!

LANG MOEDERSCHAPSRUST OF SNEL AAN HET WERK 

Hoe lang je gaat thuis blijven. Wat voor soort verlof je gaat opnemen. Of je ouderschapsverlof neemt. Ga maar snel terug werken, je gaat die vier muren thuis beu zijn. Blijf zo lang als je kan thuis, je krijgt die tijd met je kindje nooit meer terug. Ik wilde écht terug gaan werken, het deed zo’n deugd. Ik wilde niet terug, tranen met tuiten gehuild.

zwanger buikje

KINDEROPVANG OF MINDER WERKEN

Dat je beter minder kan gaan werken, en meer kan thuis zijn met je kind. Komt financieel minder goed uit misschien, maar je krijgt er veel voor terug. Gewoon meteen terug voltijds aan de slag, en je kind naar de crèche. Nee zot, geen crèche, bij een onthaalmoeder zijn ze veel beter af. Je gaat toch niet minder werken… Je brengt je carrière in gevaar.

4

DIKKE BUIK OF KLEINE WELVING

Toen ik zo’n 19 weken zwanger was, kwam ik in de Veritas. De winkeldame was zo lief, en hielp me meteen vooruit. Haar dochter was ook zwanger, en dus had ze een raakpunt. Toen ze vroeg hoeveel weken ik zwanger was, riep ze verbaasd: “Amai! Dan ben jij ook al goed rond”. Wat daarop volgde, was een vreemd lachje. Ik voelde me zo slecht! Op andere dagen, en met lossere kleding, kreeg ik dan weer de opmerking: klein buikje nog hoor!

Ik merk de laatste maanden dat iédereen plots een menig voor je klaar heeft!

Slecht bedoeld is het allerminst. Alle meningen/mensen hebben het beste met je voor. Maar ik krijg wel vaak een blik van: “ach meisje… Jij weet écht nog niet hoe de vork in de steel zit.” En ik weet niet of ik dat zo leuk vind. Ook al weet ik nog van niets, moet ik het allemaal nog door, ik mag toch staan waarvoor ik sta? En is het niet gewoon oké als we het allemaal wat anders aanpakken en op onze manier? Verschil mag er zijn, toch?

buik

Oma’s, mama’s, vriendinnen, dames die al mama zijn, en dames die er nog niet aan denken. Ik vind het schitterend om jullie verhalen te horen, maar de kans is groot dat ik bij mijn mening blijf. Tot ergens in september, als ik het zelf heb meegemaakt. Waarschijnlijk stel ik een en ander bij na de bevalling. Maar ik wil wel mijn eigen mening kunnen hebben nu, en ik zal jullie na de bevalling/eerste maanden wel vertellen hoe ik er dan tegen over sta.

Ladies, hoe gaan jullie om met al die meningen? Herkennen jullie dit?