Nachtelijk ouderschap. Tot een halfjaar geleden kende ik de term niet. Uiteraard wist ik dat ouders de eerste weken uit hun bed moeten voor hun kleintje. Maar ik dacht.. of hoopte… dat dit tijdelijk was. Of dat het na een tijdje zou minderen, dat ’s nachts opstaan. Neen, mijn baby slaapt niet door.

Ik zit in dubio. Al weken. Morris is nu 7 maanden en ik had gehoopt mijn nachtrust al een beetje terug te hebben tegen nu. Weken aan een stuk heb ik iedereen die vroeg: ‘slaapt hij nu nog zo slecht?’ van antwoord gediend: nee hij slaapt niet slecht… Hij wordt gewoon wakker voor een voeding, en dat is normaal. Baby’s horen niet door te slapen. Ik wou dat ik dat nog steeds kon antwoorden. Want mijn hart weet dat dit normaal is. Tot achttien maanden kan een kind het fysiologisch gezien nodig hebben.

Tijd voor oplossingen: van apart slapen, tot tutje en flesje… 

Maar het begint te wegen. Ik voel dat ik naar oplossingen begin te zoeken. We hebben Morris nu al eens enkele keren apart gelegd, niet meer in de cosleeper maar zijn nacht laten beginnen in zijn eigen kamer. Geen verschil. Hij wordt nog na dik twee uur wakker. We hebben al eens geprobeerd om Geert hem te laten sussen, tut er in en troosten. Geen verschil. We hebben hem eens even laten huilen gisteren, twee minuten, langer kan ons moeder- en vaderhart dat niet aan. Geen verschil. Ik heb vorige week eens een flesje afgekolfd voor ’s avonds en het ingedikt met biologische speltpap (ja echt…). Geen verschil. Ik heb hem tegen mijn gevoel in een flesje kunstvoeding gegeven afgelopen zondag. Géén verschil. Mijn baby slaapt niet door.

Morris wordt elke 2 uur wakker ’s nachts (als het niet vaker is), en de enige oplossing lijkt: voeden. Maanden heb ik dat met liefde en plezier gedaan, zonder mij ook maar vragen te stellen over wat normaal is en wat niet. En ook al weet ik dat dit geen vreemd babygedrag is, ik kan niet anders dan bekennen dat het weegt. En dat ik daarom overweeg om met de borstvoeding te stoppen. 

EDIT: Ik schreef deze blog in 2017, toen we kersverse ouders waren. Ondertussen 3 kindjes en heel wat wijzer en milder voor onszelf. Onlangs, na de geboorte van onze tweede dochter, ontdekte ik de Happy Babywijzer van The Happy Baby Coach: een online programma vol inzichten & tips. Géén ‘laten huilen’ adviezen of tegen je moedergevoel in, maar heerlijk zachte methodes om je kindje op een natuurlijke manier beter te laten slapen. Dat heeft ons écht geholpen. Lees meer onderaan deze blog.

Verscheurd door schuldgevoel

De tranen staan in mijn ogen als ik dit typ. Want ik wil helemaal niet stoppen. Maar ergens ook wel. Ik wil aan mijn bedrijf kunnen timmeren zonder elke 3 uur te moeten stoppen om weer melk voor de volgende dag af te kolven. Ik wil kunnen gaan uiteten met vriendinnen zonder op het toilet te moeten verdwijnen met mijn handkolf. Of mijn zoontje eens naar oma of moeke kunnen brengen om te slapen zonder dat zij 5 keer moeten opstaan ’s nachts. Mij niet meer moeten verantwoorden tegen Jan en Alleman. Klopt, mijn baby slaapt niet door. Maar dat maakt van hem toch geen stout, lastig of verwend kind?

Terwijl ik dit typ, voel ik de schuldgevoelens opborrelen. Ik voel me zo zwak als ik dit uitspreek. Waar het vandaan komt, weet ik niet precies. De eerste weken zijn bij elke nieuwbakken ouder super vermoeiend, ook hier. Ik denk niet dat ik me ooit zo moe heb gevoeld. Daarna beterde het, ook al kwam Morris nog elke twee uur. Ik wist dat het tijdelijk was en hoopte op ‘verbetering’. Als Morris nu een tweetal keer ’s nachts zou drinken, géén probleem. Maar die vier of vijf keer dat het nu zijn.. Ik weet niet of ik het kan.

Mijn baby slaapt niet door en vergelijken doet er geen goed aan

Afgelopen weekend gingen we op weekend met vrienden, met in totaal 17 kids. Twee babies die jonger zijn. Zij werden netjes om een uur of acht in bed gelegd en werden ’s morgens rond een uur of zeven weer wakker. Mijn ogen vielen open. Wij krijgen Morris pas om 21.30u in zijn bed (een erg actief baasje). Ik probeerde me kranig te houden, maar het stak. Want zij konden genieten van een wijntje en een babbel nadat hun kids in bed lagen. Ik niet, want ik moest nuchter blijven om Morris te voeden. En op tijd in bed want ik wist dat ik nog een aantal keer moest opstaan die nacht.

En nu klink ik zo negatief, en dat haat ik. Want ik ben gek op Morris, en op mijn nieuwe leven als mama. Maar het is zwaar, dat wel.

Edit ‘mijn baby slaapt niet door’: Liefdevol zelfstandig slapen

Morris was ons eerste kindje, en in 2016/2017 konden we naar ons gevoel nergens goede info vinden over manieren om je baby/kindje op een liefdevolle manier zelfstandig te leren slapen.

Gelukkig blijft de tijd niet stilstaan. Want in 2019 ontwikkelde Anja Caers – de Happy Baby coach – haar cursus liefdevol zelfstandig slapen voor baby’s en peuters. We zijn zelf grote fan, want haalden tal van nuttige tips uit haar cursus waardoor onze kindjes ons ondertussen een goede nachtrust gunnen :-).

Hieronder vind je meer info over beide cursussen, en laat me je 1 goede raad geven, wanneer je je oogappel op een liefdevolle manier wil laten slapen, twijfel niet!

baby slaapt niet door
baby slaapt niet door

38 reacties

 1. avatar

  Ik kom dit net tegen en het is heel herkenbaar. Gaat het al beter? 1,5 jaar nadat je dit geschreven hebt?

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ja hoor het gaat beter, maar het is nog een bumpy road geweest… Wij mogen er nog regelmatig uit ’s nachts, maar meestal slaapt hij door nu 🙂

   1. avatar
    Mee zegt:

    Hoi Nies,

    Ik was benieuwd of je iets bijzonders hebt gedaan of dat het vanzelf beter is gegaan?

    1. avatar
     Nies zegt:

     Me er in berust, veel gelezen over slapen en babies en ontdekt dat dit heel normaal babygedrag is. Het is dus vanzelf beter gegaan, maar na ongeveer anderhalfjaar 🙂 Bij nummertje twee helemaal geen zorgen meer over gemaakt en er gewoon meer ‘in mee’ gegaan en dat lukte veel beter. Succes!

 2. avatar

  Wat een herkenbaar verhaal! Onze middelste (ook een jongen) was ook zo, elke 2 uur wilde hij aan de borst. Dag en nacht, maandenlang. Er zijn dingen die je kunt proberen, maar soms is het gewoon zo en dan is het enige wat je kunt doen: dat bieden wat je kind nodig heeft. Bij ons heeft het uiteindelijk zelfs tot een website geleidt: http://www.slaapbabyslaap.nl, zoveel informatie had ik inmiddels verzameld. Het staat dus bomvol tips die hopelijk andere ouders helpen om aan wat rust te komen. Maar een magisch wondermiddel bestaat niet. Zulke nachten maandenlang zijn dodelijk vermoeiend en dat is niet iets om je voor te schamen. Dat betekent niet dat je minder van je kindje houdt.

 3. avatar

  Oh, wat is dit herkenbaar! Mijn dochtertje van bijna 8 maanden wordt ook meestal 4 keer wakker per nacht. Ik geef ook nog borstvoeding, en hou me ook aan de natuurlijke maaginhoud. Omdat ik geloof dat het beter is. Omdat ik ook geloof dat het perfect normaal is dat kleintjes soms ’s nachts nog wat dorst/honger hebben, en even nood hebben aan een slokje. Maar het weegt hier ook. Mijn dochtertje heeft van het begin flesjes geweigerd, en tot nu toe is het ons nog altijd niet gelukt om haar een flesje te geven. In de ccrèche geven ze haar afgekolfde melk met een lepeltje. Maar ik zou ook zo graag eens ’s avonds iets gaan eten, of een wijntje drinken, maar ze heeft de borst nog zo nodig. Vooral om rustig aan het nacht te beginnen. We moeten maar denken dat het sowieso het beste voor ons baby’tje is, en dan is alles wel gauw weer vergeten zeker? 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh dat ze de fles weigert, maakt het er niet gemakkelijker op. Hier is het ondertussen echt gebeterd.. hoewel ‘gebeterd’, het is natuurlijk slaapgedrag uiteraard maar ik ben er natuurlijk wel beetje blij mee. Hij komt nog 1 à 2 keer per nacht. Ik bel nu stilaan de borstvoeding aan het afbouwen. Hij wordt straks 10 maanden. Ik geef nog een tijdje ’s avonds en ’s nachts en dan zal het goed zijn voor mij. Erg dubbel want ik heb er echt van genoten maar nu heb ik net iets meer vrijheid en kan papa hem ook in bed leggen.

  2. avatar

   Hallo Kristien, ik weet niet indien je, in 2021, deze post van mij zal kunnen lezen maar ik heb een kindje van 7 maanden die ook om de 2-3u drinkt en nu hebben we sinds gisterennacht de nacht aan mijn man gegeven, ze krijgt nog 1x de borst rond 22u maar niet meer want ik ben op, leeggezogen, letterlijk en figuurlijk. Ze wil ook geen flesje drinken en dat maakt het ook lastig om eens weg te kunnen gaan, die afhankelijkheid… Weet je nog, zoveel jaar terug, hoe het verder ging met je dochtertje? 🙂

 4. avatar

  Hoi Mama van Morris,
  Met pijn in mijn hart heb ik net je blog gelezen. Toevallig kwam ik hem net tegen op internet. Ik zie dat het een al wat oudere blog is, dus ik hoop van harte dat je samen met je man en Morris de weg naar een beter slaappatroon hebt weten te vinden in de afgelopen tijd. En dat je toch ergens de oplossing hebt kunnen vinden.
  Mochten de problemen met het slapen nog niet zijn opgelost en je nog op zoek zijn naar hulp, dan kan ik je misschien helpen. Ik ben kinderslaapcoach en help dagelijks ouders waarvan de kinderen slaapproblemen hebben. Nachtvoedingen, co-sleepen hoeft een betere slaap echt niet in de weg te staan. Het is zo ontzettend zonde als je dit graag wilt en je het gevoel hebt dat je dit op moet geven. Dit is echt niet nodig! Samen met de ouders maak in een persoonlijk slaapplan, die past bij de wensen van het gezin! Tijdens een 3 weken durend traject begeleid ik daarna dagelijks de ouders. Mochten het slapen van Morris dus nog niet beter gaan, kijk dan eens op mijn website http://www.dekinderslaapcoach.nl hoe het allemaal in zijn werk gaat. Groetjes Inge de Heer, de kinderslaapcoach

 5. avatar
  Joke zegt:

  Hier een zoon van over de 2,5 jaar. Wordt nog elke nacht min twee / drie keer wakker. Dat is een goede nacht. Wij hebben nachten waarop we er acht of meer keer uit moeten. BV/FV, cosleepen/ apart slapen, troosten/laten huilen… maakt allemaal geen verschil. We hopen dat het ooit betert. En intussen heel dankbaar dat ik niet werk want die combinatie zou gewoon onmenselijk zijn.

 6. avatar

  Dit had Lex ook de eerste maand. Dat is de reden waarom ik gestopt ben met borstvoeding. Geen idee of het overschakelen op flesvoeding de ‘redding’ is geweest. Ik voelde me ook schuldig. Ik weet wel dat Vince ook pas na 1 jaar doorsliep maar zo elke twee uur is ECHT vermoeiend. Ik kan je helaas geen gouden tips geven… Wat zegt de kinderarts? Zou het misschien al een gewoonte kunnen zijn? Ik hoop voor jou dat het snel betert….

 7. avatar

  Jouw verhaal is voor mij enorm herkenbaar. Ik zou je hier zo graag bij helpen maar mijn hart breekt om te zeggen dat ik ook geen oplossing weet. Iedere mama en baby zijn anders maar misschien dat mijn ervaring toch een beetje kan helpen. Ik had ernaar uitgekeken om mijn zoontje 2 jaar borstvoeding te geven maar toen hij 11 maanden was was ik zo uitgeput dat we op flesjes zijn overgeschakeld, ik was mezelf niet meer en wou zo graag eens één nachtje doorslapen. Bij ons heeft kunstvoeding ervoor gezorgd dat hij na een paar weken ging doorslapen en ik werd een meer ontspannen moeder. Toch zou ik het anders aanpakken als ik het kon overdoen. Hem proberen snachts te sussen zonder te voeden zodat hij leert dat het ok is om te slapen zonder voeding. Op die manier had ik de borstvoeding misschien kunnen behouden in combinatie met voldoende slaap. Maar op de moment zelf was ik te moe om energie op te brengen voor dat troosten en koos ik voor de gemakkelijke oplossing namelijk voeden, een vicieuze cirkel… En dan andere baby’s die veel jonger zijn zien doorslapen helpt echt niet 🙁

 8. avatar

  He wat vervelend voor je, ik heb geen voedingstips want wij hadden zelf dit niet. Flesvoeding gegeven en met 3 maanden dochter naar eigen kamer en toen sliep ze ook door van 23:00 tot 5 a 6 uur. Hoewel ook dat vond ik moeilijk maar de eigen kamer kan je kind ook rust geven, net als laten huilen met de wekker zetten. Voor mij voelde al een eeuwigheid was in het echt maar 10 minuten. Het bleek dat ze meestal na 7 minuutjes ofzo weer verder sliep. Veel sterkte in ieder geval!

 9. avatar

  Ik zit met onze dochter van bijna 11 maanden een beetje in een gelijkaardige situatie! In die 11 maanden heeft ze mss eens 1 nacht doorgeslapen. Alle andere nachten wordt ze minstens 1 keer wakker om te eten. Soms is dat 2 keer, soms 4 keer. Er zijn slechte nachten en héél slechte nachten. Ik geef ook nog bv. Mijn zoon heb ik ook 1 jaar borstvoeding gegeven en bij Marie was dat ook een beetje mijn doelstelling. Nu haar eerste verjaardag dichterbij komt voel ik aan dat ik de bv wat minder leuk begin te vinden (en zij ook). Ze is snel afgeleid en nogal wild tijdens het drinken. Ik wil dus wel graag beginnen afbouwen, maar omdat ze s’nachts nog wel echt nood heeft aan mijn melk (of mamahonger?) vind ik dat erg moeilijk. Anderzijds wil ik ook graag stoppen zodat mijn vriend s’nachts eens een flesje kan geven. Want s’nachts zeg ik wel eens “ik kan dit niet meer aan!” En ja, daar horen soms wat tranen bij tijdens een héél slechte nacht. Maar dan denk ik ook: mijn vriend reageert heel traag op haar gehuil, terwijl ik al wakker schiet bij haar eerste kreuntjes. Dus zelfs als hij een flesje geeft, word ik toch wakker. En duurt het ook allemaal veel langer. Het is makkelijker om haar gewoon aan te leggen en verder te slapen. Maar ook zo zwaar. Ik weet dus ook niet goed wat ik ermee moet doen. Met de bv stoppen zou ik niet zo erg vinden en terwijl ook wel. Ik kolf al wel een paar maanden niet meer op het werk en ik kan perfect afspreken met vriendinnen zonder met pijnlijke borsten naar huis te gaan. Ik heb eerder het gevoel dat ik niet kán stoppen omdat het dan nog zwaarder zal worden. Wij hebben ook al vanalles geprobeerd. Eerst sliep ze in ons bed en dachten we dat ze wakker werd van onze bewegingen. Maar als ze slaapt in haar eigen bed wordt ze zelfs nog sneller wakker. Een fles kunstvoeding voor het slapen gaan helpt ook niet. Negeren gaat niet. Haar tutje terugsteken helpt gedurende 10 minuten, maar daarna is ze terug wakker. Best is gewoon snel aanleggen en verder slapen om dan even later zelf terug wakker te worden, te beseffen dat je nachtlampje nog aan is, de baby naar boven te verschuiven en terug in slaap te vallen. En een paar uur later nog eens. Al bij al voel ik me nog niet doodmoe, na al die maanden (buiten de occassionele zombiedagen die er ook wel zijn). Ik word er precies wat aan gewend. Maar dat is overdag. Dan denk ik: het lukt nog wel. Tot het dan weer nacht is, dan is het de hel. Wat doen we eraan? Geen idee.. wachten zeker?? Goede moed in ieder geval!!

 10. avatar

  Heeeeel herkenbaar! De gouden tip is volhouden en niet te streng zijn voor jezelf! Wij hadden echt precies hetzelfde met onze 2de en we werden door sommige mensen heel raar aangekeken als ik het vertelde. Hun oplossing: flesjes gaan geven en stoppen met de bv. Dat wilde ik niet en dus zetten we door. Bij 7 maanden begon het hier langzaam aan beter te gaan. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik soms duizelig was van vermoeidheid en het gevoel had om te vallen. Achteraf snap ik niet dat ik het heb volgehouden het met mijn werk en een drukke peuter te combineren.. maar wij mama’s kunnen dat! Houd vol, het komt goed!! Knuffel.

  1. avatar

   O ja en mocht je toch besluiten om te stoppen met bv… wees ook dan niet te streng voor jezelf. Flesvoeding is hartstikke goed, er zijn veel kindjes mee groot geworden, waaronder ik zelf. 🙂

 11. avatar
  Kim zegt:

  Onze zoon sliep aan bijna 8 maanden ook nog niet door. Ondanks dat de kinderarts zei dat het geen verschil zou maken, hebben wij uiteindelijk toch eens geprobeerd om zijn melk wat zwaarder te maken door een soort meel van Nestlé. Van de ne nacht op de andere sliep hij door! Misschien is het toeval, maar misschien ook niet..
  Daarnaast werd hij ook zeer vaak wakker. Ondertussen weet ik al van bij mijn dochter dat ze dan met een oorontsteking zitten, ook al hebben ze geen koorts en zijn ze overdag vrolijk, en hebben ze al een antibioticakuur achter de rug. Soms gaat het gewoon niet over. Dus zeker ook eens langsgaan bij se kinderarts!!

 12. avatar

  Hey Nies,
  Ik herken je twijfel en je frustratie. Lewis is 2 maanden te vroeg geboren en dus was ik al een tijdje aan het kolven voor ik eindelijk borstvoeding kon geven. Ik heb het supergraag gedaan en vond het ook het beste voor mijn (mini-)kindje. Maar ik werd moe, prikkelbaar en ziek door de veel te korte slaapjes. Ik werkte ook de hele tijd door – van 9 tot 5 – omdat zwangerschapsverlof als zelfstandige soms wat moeilijk is. Ik bleef volhouden dat het lukte, maar op een bepaald moment moest ik afwegen wat het beste voor mijn kindje was – hem de best mogelijke voeding geven of hem een vrolijke wakkere mama geven die met hem kan spelen. Ik heb (vrij vroeg, na 4 maanden, en niet zonder de nodige tranen) voor dat laatste gekozen. Ik had het er in het begin heel moeilijk mee, had het gevoel dat ik al mijn ideeën overboord gooide. Maar na een week was ik opgelucht over mijn beslissing.
  Het is een fabeltje dat ze meteen doorslapen – ik denk dat het toch een week of 4 geduurd heeft voor ik verandering opmerkte – maar nu drinkt Lewis al een hele tijd maar 1 flesje per nacht. Hij gaat slapen om 8u met 210 ml, drinkt nog een keer 180 ml om 2u ’s nachts en wordt rond 6u30 al babbelend wakker.
  Ik voel me soms nog een beetje schuldig – hij heeft wat last van slijmpjes van de melk (maar niet dat het hem stoort). Maar dat weegt niet op tegen het feit dat wij een vrolijke jongen hebben en ik een vrolijke mama voor hem kan zijn. Ik krijg nu mijn werk en de zorgen gecombineerd en voel me terug goed in mijn vel. Mijn slaap wordt nog altijd onderbroken en is korter dan wat ik voor zijn geboorte nodig had, maar ik kan wel in mijn diepe slaap geraken en heb geen echt slaapgebrek meer.
  Het is niet voor elke baby de heilige graal – flesjesvoeding, zeker niet. Maar misschien is het het overwegen waard, zodat jullie eventueel nachtjes onder elkaar kunnen verdelen en jij terug wat energie kan krijgen.
  Maar begrijp me niet verkeerd, elke beslissing die je neemt is de juiste, zolang het voor jou goed voelt, niet gedreven is door schuldgevoelens of gepusht wordt door anderen.

  Het komt wel goed, Nies, je doet dat goed! Goeie moed!

 13. avatar
  Nele zegt:

  Hey Nies,

  Ik herken je verhaal. Onze Jules is ook 7 maand en kreeg tot een week geleden nog live BV, door ziekenhuisopname van grote zus en te veel stress op het werk, is mijn BV stilgevallen.
  Onze Jules dronk vanaf hij 3 maand was, ook elke 3u ’s nachts. Dat vond ik nog niet zo’n probleem, maar met dertijd werd dat 2u, soms maar 1u. Als hij 5,5m was waren we begonnen met patatjes in de hoop dat dat al zou helpen… maar niets was minder waar!
  Tot ik het totaal niet meer zag zitten en met een noodkreet bij Lieve onze vroedvrouw ben gaan aankloppen! Omdat ik ook het gevoel had dat onze Jules niet meer voldoende vette melk kreeg. Wat duidelijk ook was, want met 1 flesje flesvoeding werd mijn borstvoeding terug beter!
  Heb vertrouwen in jezelf en hoor eventueel eens bij een vroedvrouw! Zij kunnen wonderen verrichten!!!

  Groetjes,
  Nele

 14. avatar
  Louise zegt:

  Hoi hoi, ook hier loopt niet alles zoals bij anderen. Ik ben gestopt met kijken naar anderen. Of het helpt weet ik niet maar hier helpt het vaak iets als we haar een pap fles geven als laatste fles van de avond. Misschien het proberen waard. Mag ik vragen waarom hij maar 110ml per keer krijgt? Voor de rest diep respect voor Hoe je het doet en het is zeker niet altijd makkelijk. Groetjes Louise

 15. avatar
  Sabine zegt:

  Mijn zoontje is nu 9 maanden en slaapt langer sinds een paar weken. Hij krijgt flesvoeding, maar toch ook heel vaak wakker. Iedereen zei ons dat het toch wel niet normaal was dat hij nog vaak eten vroeg. We begonnen dan ook te twijfelen aan onszelf. Opeens ging het veel beter, zomaar uit het niets. Al die trucjes van meer pap geven voor het slapen, indikken, langer opblijven voor laatste flesje en weet ik wat nog allemaal heeft bij ons nooit geholpen. Je babietje bepaalt het gewoon zelf.
  Dat boek: baby in een droomritme vond ik ook wel echt handig. Heb ik toch wel veel nuttige tips uit kunnen halen. Is vooral goed voor prikkelbare of gevoelige babies die ritme nodig hebben om de dag vrolijk door te komen.
  Maak je niet te druk over dat tripje naar Spanje. Wij ons ook maar zorgen maken over het niet slapen bij grootouders. Die vinden dat heus niet erg om eens 1 nachtje wat minder te slapen. Je doet het zelf al zo lang dat het echt deugd kan doen om wat langer te slapen. Je moet dat doen voor je zelf. Gekke is dat onze kleintjes altijd langer slapen bij die oma’s. Thuis steevast wakker tussen 5 en 6. Bij oma slapen tot half 8. Ik snap er niks van…

 16. avatar

  Ik kan je alleen maar heel veel goede moed wensen. Onze oudste zoon was hier de slechtste slaper. ( vroeg tot 2,5j minimaal 1 nachtvoeding en werd tot 15 keer toe wakker ’s nachts). Toen onze tweeling geboren werd, hadden we in een keer 4 kinderen die niet doorsliepen. Slopend. Het belangrijkste wat ik hiervan geleerd heb, is dat op het moment dat je echt denkt dat je gaat crashen, dat je op je dieptepunt zit, dat dan plots het tij keert. Echt. Twijfel niet aan jezelf, twijfel noet aan Meneerje Morris, maar zet jezelf op automatische piloot . Je het er nu nog geen hol aan maar: ooit betert het .
  (Ohja, mijn vier kids zijn flessenkindjes, dus flesvoeding geeft absoluut geen garantie op doorslapen. Je kunt het natuurlijk wel eens uit handen geven, dat wel)

  Liefs,
  Annelore

 17. avatar
  Soet zegt:

  Hallo,mijn tweede zoontje 6 weken en vind de twee keer nachtvoeding al doorwegen nu. Super wat jij dus doet als mama. Mijn eerste zoontje momenteel bijna drie en borstvoeding gegeven tot 9 maanden.Vanaf 4 maanden wel patatjes en 4,5 maanden ook fruitsap.Aan 5 maanden terug gaan werken en dan enkel smorgens en savonds bv.Dan ook babyyoghurt bijgegeven savonds zodat hij de nacht trok. Als we die yoghurt weglieten was hij daar snachts opnieuw. liefs en veel succes! Soet

 18. avatar

  Hoi Nies,

  ik kan niet helemaal mee praten. Ik heb maar tot 4 maanden borstvoeding gegeven. Ik was helemaal overgeschakeld tegen dat ik terug begon met werken.

  Wat ik wel weet is dat overschakelen op flesvoeding niet per se een garantie is op doorslapen. Mona heeft tot 8 maanden rond 23u een flesje nodig gehad. Dan weren even niet meer, dan weer wel. Maar nu slaapt ze al een tijdje mooi door. En ik moet bekennen dat ons dat ook deugd doet. Want dat opstaan ’s nachts is gewoon slopend.

  Ik had ook een schuldgevoel toen ik stopte met borstvoeding geven. Maar dat ging vrij snel over toen ik merkte dat Mona het ook prima deed met flesvoeding, gp en fp. Ik wil niet zeggen dat je moet stoppen. Vooral dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. Maar ik wil ook zeggen dat je geen slechtere mama bent als je nu zou beslissen op toch stilaan naar flesjes te gaan. Morris gaat je niet minder graag zien. Hij gaat daar geen schade van oplopen.

  Je doet het super. Je bent een top mama voor die kleine man van je. Ongeacht welke voeding je hem geeft.

  Dikke knuffel!

  1. avatar
   Mariko zegt:

   Hey! Op zich is het inderdaad normaal dat ze nog niet doorslapen…ons 6 maandertje hier wordt ook nog elke nacht 2/3/4 x wakker om te drinken. Ondertussen hebben wij de cosleeper al aan de kant geschoven en ligt ons meisje naast mij lekker te slapen. Als ze dan wil drinken schuif ik haar halfslapend aan mn borst en slaap ik zelf ook lekker verder. Succes! Xx

 19. avatar
  Linda zegt:

  Ik kan je vermoeidheid heel goed begrijpen! Een hele nieuwsgierige vraag (en absoluut niet veroordelend bedoeld. Ik weet als kersverse moeder dat het snel zo kan voelen): Waarom krijgt hij 110 ml per voeding? Ik heb hier een flinke eter van 4 maanden, die zo rond de 170-180 ml drinkt als hij afgekolfde melk krijgt. Ik had ook ergens opgevangen dat de maaginhoud nog klein kan zijn. Daarop heb ik een lactatiekundige gevraagd hoe dat zat (ik wil zijn maagje natuurlijk niet oprekken), en die zei dat deze hoeveelheid prima was. Lastig hè soms, om te bepalen waar je goed aan doet?
  Wat bij ons heeft geholpen met beter slapen, was het verbeteren van de slaapjes overdag, met tips uit het boek: Baby in een droomritme, geschreven door Stephanie Lampe. Wie weet heb je er wat aan.
  Ik lees in je blog heel veel liefde voor jullie prachtige zoon! Het is niet meer dan logisch dat het korte slapen je (soms) opbreekt en dat het ouderschap dan zwaar voelt. Dat mag ook gewoon gezegd worden. Sterker nog, dat maakt dat andere ouders beseffen dat ze niet de enigen zijn. Dus je hoeft je echt niet schuldig te voelen (al snap ik dat gevoel heel goed, ik worstel er zelf ook zo nu en dan mee;))
  Veel succes met de nachten, het komt ongetwijfeld goed!

 20. avatar
  Elien zegt:

  Hoi Nies,
  Ik heb je blog nog maar heel recent ontdekt en ook al zit je in ongeveer dezelfde situatie als mij (jonge dertiger en mama die álles wil doen voor haar babytje – of in mijn geval peutertje van bijna 2), toch heb je al lang vele inzichten die ik pas laat ontdekt heb. Na wat doorklikken kwam ik bv. ook bij je blogpost over alle ongevraagde tips die je van anderen kreeg tijdens je zwangerschap. Ik had pas enkele maanden na de geboorte door hoe al die meningen je doen twijfelen en dat je gerust enkel op je mamagevoel kan vertrouwen.
  En dat geldt ook hier: wat je ook allemaal probeert of welke beslissing je ook neemt (borstvoeding blijven geven? Overstappen naar kunstvoeding?), het wordt jouw eigen beslissing en dat betekent dat het per definitie een goede beslissing is. Het komt zeker en vast wel goed, hou de moed erin!

 21. avatar

  Ik weet niet of het bij jullie kan helpen maar heb het ook al van verschillende ouders gehoord om nog een extra flesje bij de melk te geven zodat ze een “vollere” maag hebben waardoor ze iets langer doorslapen.
  Ik kan niet vergelijken met onze dochter want die kreeg van in het begin flessenvoeding en sliep dan ook vrij snel door ’s nachts.

 22. avatar
  Nathalie/Sproetje86 zegt:

  Lieve Reismicrobe,

  Onze Laura is 6 maanden, en eet om de 2,5u. Overdag… Snachts om de 2u of 1u40, maar ik kan het een beetje rekken met haar tutje. Waardoor ik sowieso wel wakker ben. Savonds gaat ze om 20u30 in bed na de voeding van 20u en om 23u voed ik haar opnieuw. Het enige moment van de dag dat ze er 3u tussen laat.

  Gisteren zag ik mijn collega’s, zij vonden het toch wel heel veel. Tja, moet ik ze honger laten lijden? Opa gaf ze zaterdag ipv de 100ml die ze normaal krijgt 170ml, ze sliep geen seconde langer. Dinsdag ga ik weer werken, geen idee hoe dat gaat lopen, maar we moeten erdoor, met alle liefde voor dat kleine wezentje dat ik verdorie toch al 6 maanden op enkel mamamelk grootgekregen heb. Ik heb ook al veel gehuild (nu bvb), veel getwijfeld en veel gevloekt, maar ik zou het denk ik niet anders willen.

  Je bent goed bezig, laat je niet van de wijs brengen door al die andere baby’s. Die zijn niet jouw lieve Morris, die worden niet opgevoed zoals jij en je man dat willen, die groeien niet uit tot jullie knappe zoon. Jullie zijn topouders, elke seconde van de dag!

  Groetjes,

  Nathalie en Laura (slapend op mijn arm, want alleen slapen lukt niet, nog zo’n pijnpuntje)

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh meid! Wat lief dat je even de tijd neemt om dit neer te typen. Nachtelijk ouderschap is nogal wat en kan echt wegen op een mens. We zitten het maar wat uit dan hé? Ik zie hier momenteel geen einde aan komen, wat het ook zo zwaar maakt. Maar er komt een einde aan hé, ze gaan dat vast niet tot hun 5 doen (help!)

   1. avatar
    Nathalie/Sproetje86 zegt:

    Als ze 5 zijn nemen ze zelf maar om de 2u wat water uit n flesje op hun nachtkastje hoop ik dan. En op hun 16 liggen ze n halve dag in bed waarschijnlijk.

    Moest je per ongeluk de ultieme tip tegenkomen hoor ik t graag, maar we bijten nog wel even door voorlopig.

    1. avatar
     Nies zegt:

     Ja als ik per ongeluk ineens dé oplossing vind, laat ik het zeker weten haha.. Maar ik vrees ervoor! Hou je taai Nathalie 🙂

 23. avatar
  Sofie zegt:

  Ik begrijp je helemaal. Ik heb hetzelfde “probleem”. Mijn meisje krijgt nu groenten- en fruitpap, en soms een extra flesje kunstvoeding, en nog wil ze ’s nachts zeer vaak de borst. Ze start in de co-sleeper maar nadat ze voor de eerste keer wakker is geworden, ligt ze voor de rest van de nacht naast mij. Haar sussen zonder borst lukt niet. Morris is niet alleen, jij bent niet alleen. Wat je hierboven beschrijft, is bijna exact hoe het hier is. Ik troost mij met de gedachte dat het heel natuurlijk is.
  Maar uiteraard heb ook ik al naar oplossingen gezocht. De meest bruikbare tips samengevat:
  – vanaf de zuigsnelheid vertraagt, baby los maken van tepel zodat hij niet volledig in slaap valt aan de borst. Als hij onrustig wordt, opnieuw aanbieden maar na een minuutje opnieuw lossen, enz.
  – als de baby helemaal rustig is en klaar is om in slaap te vallen, steeds dezelfde woorden zeggen (slaap maar, liefje, het is ok) of hetzelfde liedje zingen. Als hij ’s nachts wakker wordt en je bent zeker dat hij geen honger heeft, kan je deze associaties gebruiken om hem in slaap te sussen zonder borst.

  Beide tips vragen wel tijd en het kan weken duren eer ze een verschil maken. Maar ik merk nu bij Marion dat ze sneller lost, hoofdje draait en verder slaapt. Frequentie is wel nog niet gedaald.

  Houd moed!
  Liefs

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hello Sofie! Die twee tips ga ik echt onthouden, lijken me nuttig. De tip die ik nog vaak hoor is: als je met groenten- en fruitpap begint zeker nog voldoende melk overdag aanbieden zodat ze dat ’s nachts niet komen halen. Ik geef nog zeker drie flesjes van 100 ml mee aan de onthaalmoeder. Het klopt dat die nachtvoedingen heel natuurlijk zijn, tot 18 maanden lees ik.. Maar kan je geloven dat ik dat niet echt zie zitten?

   1. avatar
    Sofie zegt:

    Ik kan het goed geloven… Het is slopend. Stap per stap, nacht per nacht, slaapje per slaapje. X

    1. avatar
     Nies zegt:

     Dat is goed om te onthouden, en als je het zo doet het best doenbaar denk. Ik kijk ook te ver vooruit, ik moet bv. deze zomer naar een trouw in Spanje. Morris kan waarschijnlijk niet mee, ik ben dan 4 dagen weg. Hoe ga ik dat in godsnaam doen? Of de grootouders die op hem moeten passen? Maar… Nacht per nacht 🙂

 24. avatar

  Wij hebben een baby van 8 maanden die ook nog niet doorslaapt, ondanks dat hij al 5 maanden flessenvoeding krijgt. Wij hebben ook al zowat alles geprobeerd. Soms werkt een tutje en een knuffel, maar vaak is de enige oplossing eten. Ik vraag me af hoe lang ik dit nog vol ga kunnen houden met voltijds werken. Gelukkig helpt het een beetje om te horen dat je niet de enige bent… Veel succes!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Het is inderdaad al fijn om te lezen dat je niet alleen bent. De combinatie met werken en een sociaal leven is wat het zwaar maakt. Overdag dutten ben ik jammer genoeg niet zo goed in, anders zou ik dat eventueel nog kunnen doen. Ik zou gewoon ook zo graag ‘verbetering’ zien, maar hij blijft op hetzelfde ritme voeding vragen. Toi toi ook daar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *