Een autovakantie met kinderen, wie mij gevolgd heeft de laatste week op Instagram weet dat ik daar niet gigantisch hard voor sta te springen. Nee, wij zijn vliegtuig-liefhebbers. En toch karden wij 1200 km naar het zuiden van Frankrijk… Onze tips!

Die autovakantie was dus geen vrije keuze, RyanAir lastte vrijdagmiddag onze heenvlucht geheel onverwacht af. Ik kreeg een droge sms, that’s it. In volle paniek begon ik naar oplossingen te zoeken. Andere vluchten, zelfs andere bestemmingen. Tienduizend gedachten zoefden door mijn hoofd. Mensen wie ik er over aan sprak, én mijn Facebookgroep ‘Globetrottende Gezinnen’ was duidelijk: neem de auto of TGV.

Tegen onze zin werd het de auto, en hé ik ga het moeten toegeven. De heenreis viel best mee. We deden de route in twee delen en waren dag 2 al rond de middag op onze bestemming. De terugreis viel helaas niet mee, veel file (zo’n 6 uur aan een stuk afwisselend file of traag rijden). Erg vermoeiend en niet heel hoopvol. Morris, 21 maanden oud nu, doet het verrassend goed in de auto dankzij deze tips…

Vertrek uitgeslapen

Ik hoor je lachen, uitslapen met kindjes… I get it! Maar probeer het toch maar, of laat de persoon die het meest zal rijden uitslapen voor je vertrekt. Slaperigheid voorkomen is zo zo zooo ontzettend belangrijk. Onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft uitgewezen dat 20% van de dodelijke ongevallen veroorzaakt wordt door slaperigheid achter het stuur.

Daarom beloofden wij om 8 uur te slapen voor onze autorit naar het zuiden. En dat deden we dan ook, lekker vroeg onder de wol, het is super belangrijk! Vaak heb je niet eens door dat je slaperig wordt, zoals dit filmpje illustreert.

Twee uur rijden, een kwartier pauze

Ook deze tip uit de campagne van de VSV hebben wij zo goed mogelijk proberen toepassen. Als je kind(eren) slapen, laat ze rustig liggen en rijd een stuk verder. Maar als je kan, pauzeer zeer regelmatig. Al is het maar zo kort als een kwartiertje, je beentjes strekken, een frisse neus halen en een koud flesje water kan wonderen doen.

Heerlijk trouwens die stopplaatsen tijdens je autovakantie met kinderen naast de bijvoorbeeld Franse snelwegen, vaak zijn er met speeltuintjes zodat je kinderen naar hartenlust even kei hard kunnen spelen om er dan weer tegen aan te kunnen met het lange zitten. Vaak zal je denken zo tijd te verspelen, maar je wint er alleen maar mee omdat je kinderen er zo weer eventjes tegen aan kunnen.

Meer tips over slaperigheid vermijden? Check de website van de ‘Beloofd’-campagne.

Schermpjestijd! A volonté!

Oh ja. Thuis letten we er allemaal wel een beetje op. Niet té veel schermpjestijd. Maar als je uren in de auto zit, dan zie ik dat graag door de vingers. Morris keek dus veel naar de IPad. Hoe we dat deden? Op twee manieren: we downloadden op voorhand thuis filmpjes van Netflix (bv. Animals United), deze kan je dan zonder WiFi of 4G kijken. Je kan ook een persoonlijke hotspot maken met je telefoon, zo konden we Netflix afwisselen met Bumba op YouTube. Ideaal!

Op onze wishlist voor onze volgende autovakantie met kinderen: een Ipad houder voor de kopsteun, echt nodig! Omdat wij halsoverkop vertrokken, hadden wij geen tijd om hier achter te gaan en bij ons werd het dus ducktape (seriously). Maar het werkte!

autovakantie met kinderen

Ga je vliegen met een baby? Dan zijn dit mijn tips om de vliegtuigreis te overleven

Verschillend klein speelgoed

Wij hadden verschillende speelgoedjes bij, natuurlijk niet de grote dingen maar kleine dingetjes waarvan je weet dat ze zich er even mee kunnen bezig houden. Je kan er voor kiezen om deze speelgoedjes niet in 1 keer binnen handbereik te leggen maar als ze het beu zijn met een nieuw voor de dag te komen. Ik hoor ook ouders die er voor kiezen om kleine cadeautjes te maken van (nieuw) speelgoed om het zo nog interessanter te maken.

Dit magnetisch tekenbord bijvoorbeeld kreeg ik als tip in Globetrottende Gezinnen en heeft goed dienst gedaan… 😉

Doe zelf ook lekker gek

Haal het kind in jezelf naar boven! Morris verveelde zich soms maar als ik dan kiekeboe deed van achter de zetel voor hem, of ik zong een liedje of kriebelde aan zijn tenen, dan was alles gauw vergeten en stopte hij snel met zeuren. Je kids hebben wat entertainment nodig en gun hen dat ook! Zet desnoods een cd vol kinderliedjes op en zing ze uit volle borst mee!

Maak een reis-rugzakje voor elk kind

Voor elk kindje dat mee reist, maak je een apart rugzakje met drankje, koekjes, speeltjes, … Zo kunnen ze elke keer weer iets nieuws uit hun tas grabbelen en is er geen ruzie wat van wie is.

Wat is jullie ultieme autovakantie met kinderen-tip? 

3 reacties

 1. avatar
  Natalie Colman zegt:

  Als je reist naar Frankrijk, dan win je enorm veel tijd door een télépéage badge aan te schaffen. Dit bevestig je aan de vooruit (binnenzijde, net naast je achteruitkijkspiegel ) en bij elke peage kan je zo direct doorrijden. Vaak zijn er delen van de péage voorbehouden voor oranje t. (Soms zelfs met vermelding :reservée t-liberté met verkeersbord 30 km). Dan bedoelen ze houders van dit telepeage bakje. Deze zijn altijd uiterst links aan de grote péages en worden bijna uitsluitend door Fransen gebruikt en enkele toeristen die op de hoogte zijn van de t badge. Fantastisch, je verliest quasi geen minuut en zeker bij zware filedagen geeft dit je goede moed om verder te rijden. Ook aan de kleine afritten werkt het ALTIJD. Je miet niet denken aan pasmunten of kredietkaart… superhandig!
  Als je bip and go intypt op internet , vind je snel alle nodige info. Zou ook al bruikbaar zijn in delen van Spanje of Italië volgens mede gebruikers. Oa te vinden bij auto5 of online.

  1. avatar

   Top tip!

 2. avatar

  Dit is fantastisch! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *