Heerlijk, die nieuwe rubriek ‘niet doen in’ van Reismicrobe (mag ik dat zelf zeggen?). De inspiratie vloeit rijkelijk want eerlijk: lijstjes met to do’s en must sees zijn er genoeg. Maar dit lijstje met ‘doe het alsjeblief’-nietjes is super om te maken en handig om te weten als je voor het eerst richting Azië trekt. Drie weken geleden startte ik met deze rubriek, en de stad Rome mocht de spits afbijten. Op verzoek via Facebook maak ik er nu een voor Bangkok.
Dit kan je, volgens mij, beter niet doen in Bangkok:

DOE HET ALSJEBLIEF NIET

1. WEGVLUCHTEN NA JE EERSTE INDRUK

Bangkok is een stad waar je voor of tegen bent. Dat merkten we al tijdens onze eerste dagen in Thailand. Ik zou zeggen: niet weglopen. Geef Bangkok een kans. I know, op sommige plaatsen ruikt het niet erg fris, zien de eetkraampjes er in eerste instantie niet proper uit of rijden de tuk-tuk’s je van je sokken. Maar Bangkok is dik oké! Je moet de stad onder je vel laten kruipen, en dat heeft tijd nodig.

Wij spraken toeristen in Chiang Mai die waren weggelopen uit Bangkok en na een paar uur of een nacht meteen iets anders geboekt hadden. Zo jammer, zij spraken in onze ogen over een andere stad. Bangkok blies mij wel van mijn sokken met zijn tempels, vriendelijke mensen en heerlijke restaurantjes.

bangkok-682056_640

2. PLAN LEZEN IN DE BUURT VAN DE TEMPELS

Vanavond (!) op VTM gaat onze vriend Axel in ‘Axel opgelicht’ naar Bangkok om zich te laten oplichten, ik ben zo benieuwd! Want ons overkwam het (lees hier over onze enge uren in een tuk-tuk). Wij zochten het niet bewust op, maar het gebeurde. Mijn tip om het te voorkomen is toch vooral geen plan lezen in de buurt van tempels. Je laat zien dat je toerist bent en ‘op zoek’ bent. Er zal iemand op je afstappen om te zeggen dat de tempel waar je heen wil, gesloten is. NIET GELOVEN! Ook al zien ze er betrouwbaar uit, jaja bij ons was het een ‘politieagent’ die ons er inluisde.

Koninklijk paleis Bangkok

3. VIES ZIJN VAN EETKRAAMPJES

In eerste instantie is het een kwestie van je hierover te zetten. In Bangkok zie je soms heerlijk eten liggen in een wat minder heerlijke omgeving. In het algemeen geldt ook hier de regel: eet waar de locals eten. Dus kijk waar de Thaï eten, aan welk kraampje het druk is. Ga daar, zij weten wat goed is. Let wel: wij hebben ook regelmatig op straat gegeten en soms is het ZO pikant, dat je mond letterlijk in brand staat. Probeer dus op voorhand altijd te weten te komen welk gerecht zij als pikant bestempelen, en neem dit dan zeker niet. Geloof mij, wij westerlingen kunnen dat niet af 😉

eetkraampje Bangkok

eten bangkok

4. SLAPEN OP KHAO SAN ROAD

Ben je een backpacker en 20, doe gerust. Maar ben je net als ik een bijna-dertiger, doe het niet. Khao San Road ligt in een backpackerswijk en is het is er altijd super druk. Barretjes, cafés en restaurantjes overal, een mengelmoes van nationaliteiten. Leuk als dit je ding is, maar ik ben blij dat wij het niet deden. Zou een beetje gek geweest zijn ook, wij waren namelijk op huwelijksreis en wilden uiteraard gezellig met ons tweetjes zijn. Maar dan nog, ook nu zou ik er niet willen overnachten. Het is er me namelijk iets té toeristisch met op elke straathoek een souvenirverkoper. Slapen is er trouwens ook letterlijk lastig: door het lawaai van de fuivende menigte is het moeilijk in slaap te geraken. Slaap dus liever in een andere wijk in Bangkok zoals Sukhumvit, Silom of Siam Square.

5. EEN HOTEL ZONDER ZWEMBAD

Sorry backpackers, maar in Bangkok heb je écht een hotel nodig met zwembad. In Bangkok voel je ’s avonds gewoon de smog op je armen liggen. Het is moeilijk uit te leggen, maar echt waar: door al die uitlaatgassen voel je je echt vuil. Een douche doet dan al wonderen maar wij vonden het zo heerlijk om na een vermoeiende dag rondhossen in het zwembad te springen. Wij hadden, toegegeven, niet te klagen: we sliepen in een hotel met infinity pool. Jihaaa!

infinity pool

6. AFFECTIE TONEN IN HET OPENBAAR

Tijdens onze reis in Thailand kon ik niet van m’n ventje afblijven, we zaten dan ook nog op pasgetrouwd-roze-wolk. Toen we in Bangkok het koninklijk paleis gingen bezoeken, waren we dan ook zeer verbaasd om er een bordje te zien hangen met ‘NO PDA’. Wat zoveel wil zeggen als: no public displays of affection. De laatste jaren durven jonge Thaïse koppeltjes wel eens hand in hand te lopen, maar let toch een beetje op met het zoenen of knuffelen van je wederhelft in het publiek, het is gewoon niet respectvol.

No PDA

7. JE VOETEN RICHTEN NAAR BUDDHA OF JE BENEN KRUISEN

Ben je in een van Thailand’s prachtige tempels, richt je voeten dan niet naar Buddha als je gaat zitten. Ik wilde voor onze reis goed de gebruiken kennen en wist dat dit een don’t is! Ofwel ga je op je knieën zitten, ofwel in kleermakerszit. Veel mensen weten echter van niets als ze een eerste keer een tempel binnen stappen, en worden dan ook streng aangesproken door de bewakers als ze hun lieve teentjes naar Buddha richten. Ben je in de buurt van een monnik, kruis dan je benen niet: niet respectvol. Ook een van die gebruiken waar je beter van weet voor je vertrek.

buddha

Bangkok, mijn eerste don’t zegt het al. Vlucht er niet weg. Geef je over aan de stad, en je zal snel verliefd worden. Achter de mega wolkenkrabbers zit een Thaïs hart. Zet je mooiste glimlach op, net zoals die lieve Thaï en laat je betoveren door al het moois.

Wat ben ik vergeten in dit lijstje? Wat mag je ook zeker niet doen in Bangkok?