Met onze eerste zoon Morris reisden we al behoorlijk wat af. Vele mooie plekjes in Europa en twee keer naar Marokko. Een langeafstandsvlucht kwam er echter nog niet van en toen was ik weer zwanger. Dan maar ineens met z’n viertjes, niet? Met baby en peuter naar Bali dus super lang vliegen, ik moet toegeven dat het toch met een klein hartje was!

Het plan: een vakantie in Bali. Drieëntwintig dagen om precies te zijn, waarvan 2 reisdagen want het duurt wel even voor je op bestemming bent natuurlijk. Gepakt en gezakt trokken we vol goede moed en ieders een kind richting luchthaven van Zaventem.

Onze ervaring met Cathay Pacific & hun premium economy class

Cathay Pacific bracht ons in een elftal uur naar Hongkong, waar we overstapten om naar Denpasar te vliegen. De overstap duurde zo’n drie uur. De vlucht van Hongkong naar Denpasar duurde nog een vijftal uur. Van deur tot deur (dus vanaf ons huis tot aan ons hotel in Uluwatu) zijn we 26 uur onderweg geweest. Phieuw! En toch… Het is ons behoorlijk goed meegevallen. Daar waren verschillende redenen voor die ik graag met jullie deel.

Leuk om weten: sinds vorig jaar vliegt Cathay Pacific vanuit Brussel rechtstreeks naar Hongkong. Hongkong zelf is geweldig de moeite én je kan van daaruit verder vliegen naar een massa leuke bestemmingen in Azië.

met baby en peuter nara Bali
Wat is er op een luchthaven veel te beleven!

Voor onze lange vlucht kozen we voor Premium Economy. Je kent allicht wel economy en business class. Wel, Cathay Pacific heeft er op de vluchten met de A350 nog eentje extra. Kleine dingetjes die je ervaring duidelijk ‘groter’ maken. De stoelen zijn breder, hebben een lange beensteun (vond ik fijn bij het borstvoeding geven) en een opklapbare armleuning. Dat gaf beduidend meer comfort.

Als gezin zaten wij op de eerste rij van de Premium Economy class, en kregen we een bassinet (wiegje) voor Zola, onze dochter van 4 maanden. Nog voor het opstijgen, kwam een stewardess zich vriendelijk voorstellen en vragen of we gebruik wilde maken van het wiegje. Dat wilden we natuurlijk, want hoewel we Zola heel graag knuffelen is 11 uur lang eten, slapen en spelen op een schoot wat te veel van het goede. Meteen nadat ze lampjes van ‘fasten your seatbelt’ uit gingen, kwam een lieve dame de wieg installeren. Verse lakentjes er in, en Zola had een plekje om te slapen en te spelen. Zo fijn!

met baby en peuter naar Bali
Die speelboog namen we zelf mee, mooi is hij niet maar Zola vond het wel fijn spelen 😉

Daarbovenop kregen we ook een zakje met spullen voor Zola (pampers, billencrème, gezichtscrème, …) én we kregen zelfs eten voor Zola (potjes groenten en fruit) aangeboden. Omdat ze nog borstvoeding krijgt, eet ze nog geen vaste voeding dus dat hadden we niet nodig, maar wel heel fijn om te weten dat het kan! Dat scheelt al een hoop gezeul als ouders.

Ook Morris werd niet vergeten en kreeg een rugzakje van Toy Story met daarin een leuk boekje met spelletjes en wat kleurtjes. Die was daar natuurlijk super blij mee en zo was er al één van de elf uren vliegen overbrugd. Happy kids = happy parents!

De stewardessen benadrukten dat we hen alles konden vragen, en als ze ergens mee konden helpen moesten we maar gewoon even op het belletje duwen. Ook bij het brengen van ons eten wilden ze steeds even mee nadenken hoe we dat het makkelijkst konden aanpakken. Zo hielden ze Geert’s eten nog wat langer warm zodat ik eerst kon eten, en hij erna.

Hoe deden de kids het op deze lange vliegreis?

Een goed voorbereid gezin is er twee waard. Dat is dan ook wat we deden vanaf dat we wisten dat we met baby en peuter naar Bali zouden reizen. Onze dochter Zola voorbereiden was iets lastiger maar gelukkig had zij niet meer dan mama nodig om gelukkig te zijn. Ik besliste ook nu weer borstvoeding te geven en dat bleek lekker makkelijk want ik heb nooit een stewardess hoeven aanspreken om een flesje op te warmen. Zo heeft Zola de vier vluchten (heen en terug) NIET gehuild, omdat ze nooit heeft moeten wachten.

met baby en peuter naar Bali
Borstvoeding op het vliegtuig, er is niks handiger als dat!

Onze zoon Morris (2,5 jaar) werd wél goed voorbereid. Volgens ons is dat zowat ‘de sleutel tot succes’ als je met je kinderen een langeafstandsvlucht gaat ondernemen. Weken op voorhand legden we hem uit wat er te gebeuren stond. Hij wist natuurlijk heel goed wat vliegen is, maar dit keer werd hem ook uitgelegd dat we ’s nachts zouden vliegen en hij mocht slapen in zijn stoel. Zo vertelde hij voor onze afreis al tegen zijn grootouders: “Morrisje naar Bali… heeeeeeeeeeel lang op het vliegtuig”. Haha!

Een peuter blijft natuurlijk een peuter dus we hebben wel momentjes gekend waarbij we eens even diep moesten in-en uitademen maar het viel ons zo geweldig goed mee. Voor Morris hadden we ook een rugzakje mee met eten (rozijntjes, koekjes en allerlei andere knabbels). Er zaten ook wat spelletjes in en enkele cadeautjes (kleinigheden die we hadden ingepakt voor dode momenten).

met baby en peuter naar Bali
We namen zijn eigen hoofdtelefoon mee en ook een Ipad vol filmpjes en spelletjes die je offline kan bekijken.

Morris kreeg steeds samen met ons eten, dat voorzien was op kindjes en ook behoorlijk lekker. Een pasta’tje of wat aardappelen met groentjes… ’s Morgens kreeg hij een omeletje met worst. Telkens aangevuld met wat fruit, water, een yoghurtje, … Wij hadden best wat eten voor hem bij maar dit was eigenlijk niet per se nodig omdat we niets te kort kwamen op de vlucht. Op een gegeven moment zeurde hij voor een appelsapje, maar er werd op dat ogenblik niet rond gegaan met drank. Toch even iemand aangesproken, en even later kon Morris van een appelsap slurpen. Geweldig!

Slapen was hetgeen op alle vluchten helaas het minst goed ging. Morris vond er allemaal veel te veel te beleven en werd ook nadat hij goed was ingedommeld veel te snel wakker. Op de terugvlucht hadden wij een echte nachtvlucht en dan nog sliep hij amper. We hebben het losgelaten en hem niet proberen dwingen en ons niet te druk gemaakt.

met baby en peuter naar Bali
Euh mama? We moeten uitstappen en broer slaapt nog!

De overstap in Hong Kong

Na 11 uur vliegen, landden we in Hong Kong. Op dat moment weten we dat het nog 8 uur reizen is voor we in Bali landen (3 uur wachten + 5 uur vliegen). We proberen dat echter gewoon in stukjes te zien zodat het niet onoverkomelijk lijkt. Want ja, met baby en peuter naar Bali dat is even tanden bijten. First things first, de overstap.

Op voorhand hadden we hier wat schrik voor maar die 3 uur vlogen best voorbij. Er zijn speelhoekjes voor kinderen op de luchthaven, niets gigantisch maar je kan ze er even bezig houden. Morris had echter genoeg met wat rondrennen, eens naar de winkel voor wat lekkers, naar het toilet, en nog wat stretch oefeningen doen met papa. Voor we het wisten, konden we boarden voor onze vlucht naar Bali.

met baby en peuter naar Bali
Beetje gek doen en stretchen tijdens de overstap

Deze vlucht was opnieuw met Cathay Pacific, nu in economy class. En dan voel je natuurlijk meteen het verschil met de Premium Economy. Heel blij dat we dat voor onze lange vlucht mochten ervaren. Vooral de extra ruimte is heerlijk met kindjes.

We zijn er! Met baby en peuter naar Bali: het is ons gelukt…

Ik herinner me nog heel goed het moment waarop we op onze bagage staan te wachten in Bali. Eindelijk na een dag en een nacht vliegen, zijn we daar. Geert en ik kijken opgelucht naar elkaar en zeggen: “Hoe goed ging dat eigenlijk!”. Geen crisissen, geen huilbuien, .. Oké we sliepen amper maar als het dat maar is.

Vroeger, toen we nog geen kinderen hadden, hechtten we niet al te veel belang aan de maatschappij waarmee we vlogen. Als we maar goedkoop op onze bestemming geraakten. Nu ligt dat anders, en komt service op de eerste plaats. Cathay Pacific is een hele fijne maatschappij om mee te vliegen. Ze verwelkomen je als gezin met open armen, niets is teveel. Ons zien ze daar nog terug! Met baby en peuter naar Bali? Doen dus!

met baby en peuter naar Bali
Net na de landing in Zaventem, moe van een lange reis maar iedereen kan nog lachen!

Wat kost een vliegreis naar Bali?

Benieuwd naar nog meer foto’s en filmpjes van deze vliegreis? Check dan zeker het hoogtepunt ‘Vluchten Bali’ op mijn Instagram. Daar vind je de vlog over onze vliegreizen met baby en peuter naar Bali.

Via Instagram kregen wij heel veel vragen over het budget van onze reis. Hier vind je alvast de prijzen van Economy & Premium Economy van Cathay Pacific:

Economy Class tickets Brussels-Bali Denpasar from EUR 627,- all in.
Klik hier voor meer info & tarieven.

Premium Economy Class tickets Brussels-Bali Denpasar from EUR 1,297,- all in.
Klik hier voor meer info & tarieven.