bloemencorso loenhout

De bloemencorso in Loenhout. Het dorp waar ik opgroeide en nog steeds woon. Bij mij roept de bloemencorso prachtige herinneringen op: van als kleine meid figureren op de wagen tot als puber stoer mee op de stelling kruipen. Vriendschapsbanden voor het leven, 4 generaties op 1 plek.

Het is voor ons ook, zoals voor veel Loenhoutse gezinnen, een echt familiegebeuren… Mijn vader praat de boel aan elkaar voor zo’n 17 000 bezoekers, mijn moeder helpt de dagen voor de wagens uitrijden met ‘voorsteken’, mijn ene broer is wagenbegeleider tijdens de stoet zelf en de andere broer ontwerpt zelfs al enkele jaren een wagen.

bloemencorso loenhout
Figuratie op een wagen, jaarlijkse kost voor mij als kind

De grootste bloemencorso van België

Een titel om behoorlijk trots op te zijn: de grootste van het land! Elk jaar rijden er meer dan 30 feeërieke praalwagens mee in de stoet. En dat als sinds 1952… Meer weten over de geschiedenis? Lees hier hoe een kleine stoet ter ere van een vernieuwde weg een groots spektakel werd. Wist je dat de bloemencorso van Loenhout zelfs Vlaams Erfgoed is?

Als je je afvraagt wie die wagens ontwerpt, bouwt en vol bloemen steekt? Vrijwilligers! Ons dorp staat een hele zomer lang in het teken van de bloemencorso. Allemaal met één doel: op de tweede zondag van september met trots door de straten van Loenhout rijden. Spannend wachtend op het oordeel van de jury en het publiek: wie mag dit jaar de hoofdprijs wegkapen?

bloemencorso loenhout
Uitgelaten kindergezichtjes na het bekendmaken van de uitslag.

Wat herinner ik me die spanning goed: tanden knarsend en met de bibber in de benen luisteren naar de presentator die je zou vertellen waar je in de ranking bent geëindigd. Gevolgd door euforie of diep verdriet. Gejuich en geklap of dikke tranen. Heerlijk als ik daar aan terug denk.

Hoe wij nu de bloemencorso beleven? Wel, ons huis staat op het parcours en dus hebben wij het geluk dat de corso gewoon voor onze deur passeert. Elk jaar zwaaien wij onze deuren open voor vrienden en hun kinderen om zich te laten betoveren door de magie.

De aftermovie van 2018

Waarom de bloemencorso het perfecte gezinsuitje is

De bloemencorso in Loenhout is kleurrijk spektakel dat de fantasie van jong én oud prikkelt. Je kinderen én jijzelf zullen je ogen uitkijken naar de meer dan 4 miljoen dahlia’s (ja, dat lees je goed!) die de praalwagens tot leven brengen. Gooi daarbij nog wat animatie in de mix zoals knotsgekke straatartiesten, daverende drumbands én een foodtruck festival dan heb je het recept voor een onvergetelijke dag met de hele familie.

Naast grote praalwagens (de corsowagens) rijden er ook bloemenwagens en kinderwagens mee in de stoet. Die laatsten worden, samen met mama’s en papa’s natuurlijk, ook écht door kindjes van alle leeftijden gemaakt. Een hele belevenis voor de kindjes uit ons dorp, en vast ook voor die van jou!

Hebben de kids genoeg bloemen gezien (wat me zou verbazen), dan is het tijd voor een lekkere hap op het foodtruck festival of een ritje op de kermis. Vervelen is geen optie!

Benieuwd naar meer? Check de website van bloemencorso Loenhout.

Win: een gezinspakket voor een onvergetelijke dag

Ik mag van Bloemencorso Loenhout 5 gezinspakketten uitdelen voor een bijzondere bloemencorso beleving op zondag 8 september 2019.

Wat zit daar in?

  • Tickets voor het hele gezin
  • Ontbijt bij Den Heibaard op corsozondag
  • Drankbonnetjes
  • Pakketje Clickformers
  • Bon van Het Boerenijsje
  • Gadgets allerlei

Hoe neem je deel?

Deze winactie liep af op 25/08. De winnaars zijn:
INGE SELS
KATHLEEN LEEMANS
NELE GOMMERS
ELLEN FAES
JESSICA VANMEERBEECK