wasbare luiers

Wasbare luiers. Jongens toch! Ik had me er niet per se ooit voor aangezien. Mijn moeder polste al bij Morris naar mijn goesting om dit uit te testen. Die was er toen eerlijk gezegd niet, bij een eerste kindje komt er al zoveel op je af. Zoveel nieuwigheden waar je nooit eerder van hoorde, neen… Dat was er ééntje teveel.

En toen kwam Zola. De eerste weken na haar geboorte zaten we met twee pamperkontjes. Morris was namelijk nog niet zindelijk (hiermee starten hadden we bewust uitgesteld tot na de komst van het broertje of zusje). De hoeveelheden pampers toen waren echt NIET te doen. Ik voelde me er, milieu-gewijs, ongelooflijk slecht bij.

Van inleggers tot overbroekjes en boosters

Een vroedvrouw uit ons dorp (en tegelijk de vrouw van mijn neef), gaf rond die periode toevallig een workshop wasbare luiers. Samen met mijn schoonzus volgde ik die workshop en werd ik ondergedompeld in de wereld van inleggers, overbroekjes en boosters. Say whaaaat?! Ontzettend interessant maar ook behoorlijk overweldigend.

Er zijn verschillende systemen, de meest gekende systemen zijn de all-ine-one luiers en het tweeledig systeem. De all-in-one gaat in zijn geheel de was in, het andere systeem bestaat uit een binnen-en buitenbroekje. Hiervan was je dus enkel het binnenbroekje uit.

Ik koos toch om er mee te starten, maar om voor het eenvoudigste systeem te gaan: de all-in-one luiers. Benieuwd naar de verschillende soorten en systemen? Check dan de website van Duurzame Luiers eens. Op deze website vind je duidelijke en handige informatie als je wil starten met het gebruik van wasbare luiers.

Ik koos voor de luiers van Bambino Mio (die van de foto hierboven), omdat ik hier al meerdere mama’s tevreden over had horen vertellen. Ook de printjes zijn vrolijk, zomers en kleurrijk!

Ik ben gestart toen Zola zo’n 4 kilogram woog, eerder raadt men het vaak ook niet aan. En in de eerste weken moet je nog zo vaak verversen, dat bij een newborn wegwerpluiers soms nog makkelijker zijn. Maar het kan natuurlijk wel hé, als je graag vanaf dag 1 wasbaar gebruikt zijn er opties zat!

Nadat ik de all-in-one luiers had uitgetest, werd ik toch nieuwsgierig naar het tweeledige systeem. En toen zag ik de printjes van de luiers van WeeCare, een Deens merkje. To die for! Wij hebben maatje M, die vanaf 6 kilogram kan. Zola weegt nu (5 maanden) net zoveel dus we zijn juist gestart.

wasbare luiers

Ik zet de voor-en nadelen voor mij even op een rijtje:

De voordelen van wasbare luiers

  • Je afvalberg verkleint
  • Op termijn bespaar je geld
  • Beter voor het milieu
  • Minder CO2 uitstoot per kind
  • Beter voor de huid van je baby dankzij de natuurlijke materialen

De nadelen van wasbare luiers

  • Meer wasmachines draaien
  • De eerste investering is groot
  • Op vakantie is het niet zo praktisch.

Voor mij wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, ik ben verkocht! Ik ben nog steeds een beetje m’n weg aan het zoeken tussen het grote aanbod en gebruik ook nog wegwerpluiers maar we komen er wel! Elke wegwerpluier uitgespaard, is er eentje… Toch?

Gebruiken jullie wasbare luiers? Welk systeem vinden jullie het makkelijkst?