Elk jaar ben ik me bewuster van duurzaamheid. Het sluipt langzaam ons leven binnen, en maar goed ook. Ik deed een auto weg en kocht een bakfiets. Ik gebruik minder en minder wegwerpluiers maar stapte over op wasbare exemplaren. Maar er kan nog zoveel meer, ook duurzaam reizen.

Toerisme heeft grote invloed op een bestemming. Het brengt geld en werkgelegenheid, maar gaat ook vaak gepaard drukte en vervuiling. Als je het goed aanpakt, kun je er als toerist voor zorgen dat je vakantie een positieve impact heeft op het gebied dat je bezoekt.

Hoe je dat precies doet? Wij vroegen het aan Skyscanner en kregen de volgende duurzame reistips waarmee jij je tijdens je reizen in 2019 je steentje kan bijdragen.

Boek via lokale reisorganisaties
Het is misschien comfortabel om via een Belgische organisatie of contactpersoon een uitgestippelde reis te boeken, maar de lokale bevolking in je vakantieland heeft er over het algemeen weinig profijt van. Probeer je vakantie daarom eens via lokale reisorganisaties in je vakantieland te regelen, want alleen dan komt jouw geld volledig terecht bij de locals. De platforms die dit soort reizen faciliteren, zoals Local Hero Travel, maken het nog een stukje makkellijker. 

Wees lief voor de dieren
Of je nu in Spanje, Griekenland, Thailand of Colombia op vakantie gaat, dierenleed kom je bijna overal ter wereld tegen. Eigenlijk moet je alle activiteiten waar dieren bij zijn betrokken negeren, want vaak gaat er heel wat dierenleed achter verscholen. Ga dus niet knuffelen met leeuwen of apen, ga niet op een olifant zitten & vermijd dolfijnenshows. Daarnaast moet je ook kritisch kijken naar wat op je bord ligt: het kan zomaar voorkomen dat er bedreigde diersoorten op de kaart staan.

duurzaam reizen

Sluit je aan bij Trashpackers
Nee we hebben geen spelfout gemaakt, Trashpacking is echt een ding. Het is eigenlijk niets meer dan het opruimen van afval op jouw vakantiebestemming. Dat kan natuurlijk heel kleinschalig door zelf rietjes en plastic op het strand op te rapen, maar je kunt ook iets groots opzetten. Via de website Trashpackers.org kun je een challenge organiseren en andere reizigers uitnodigen om gezamenlijk een middag afval op te ruimen.

Minimaliseer plastic
Een interessante uitdaging voor jouw volgende vakantie: probeer het gebruik van plastic zoveel mogelijk te minimaliseren. Zeker in landen waar afval gewoon in de natuur of in de zee belandt, is het van groot belang om kritisch naar je eigen plastic-consumptie te kijken. Hieronder hebben we een paar tips op een rijtje gezet.

Koop geen plastic flessen 
Met een waterfilter, Steripen of LifeStraw Go kun je gewoon water uit de kraan tappen. Bedenk eens hoeveel plastic waterflessen dat zou schelen tijdens één vakantie.

Neem een eigen tas mee
Zorg dat je altijd een eigen boodschappentas meeneemt in je koffer, zodat je in winkels en supermarkten geen plastic tasje hoeft te pakken voor je vakantieboodschappen.

duurzaam reizen

Gebruik je eigen dekentje en koptelefoon in het vliegtuig
Is het je wel eens opgevallen hoeveel plastic er in het vliegtuig wordt gebruikt? Zo zitten je koptelefoon en dekentje standaard altijd in een plastic verpakking. Gebruik dus liever je eigen spullen om het een beetje comfortabel te maken.

Vermijd rietjes
Is een rietje in je cola of cocktail écht nodig? Vermijd rietjes door het bij elke bestelling nog eens te benadrukken. Wie weet inspireer je het barpersoneel zelfs wel om te kijken naar duurzame alternatieven.

Overnacht in een eco-lodge
Ben je op zoek naar een leuk hotel op jouw vakantiebestemming? Een kleinschalig hotel wint het dan altijd van een grote hotelketen. Het liefst kies je voor een zogenoemde eco-lodge, waarbij zoveel mogelijk groene keuzes worden gemaakt voor zowel natuur als de lokale bevolking. Let er bijvoorbeeld op of je accommodatie een Green Key label heeft.

Waar let jij op tijdens het reizen?

2 reacties

  1. avatar

    Allemaal nobel, maar mij lijkt het dat de vliegreis an sich het meest belastende is aan een verre reis, niet je consumptie of gedrag ter plaatse. Het lijkt me dan ook logisch om te vermelden dat je je CO2 kan compenseren via bijvoorbeeld https://www.greentripper.org/.

    1. avatar
      Nies zegt:

      Klopt Joke! Je kan vaak bij het boeken zelf ook al een compensatie ‘kopen’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *