Geen belerende ‘zo pak je het aan’-boeken maar zwangerschapsboeken met praktische tips, nieuwe inzichten en hier en daar een kritische noot. Tijdens mijn zwangerschap kwam de leesmicrobe opnieuw opzetten. Vroeger verslond ik het ene na het andere boek. De bibliotheek in mijn dorp was al snel te klein, ik was ‘uitgelezen’.

De laatste jaren heb ik helaas amper een boek aangeraakt. Maar toen was ik eindelijk zwanger en werd ik opeens weer lees- en leergierig. Ik las veeeeeeeeeeel boeken, blogs, artikels, …  tijdens mijn zwangerschap. Door het vele lezen kreeg ik nieuwe inzichten en voelde ik mijn zelfvertrouwen richting de bevalling groeien.

Aan deze boeken heb je volgens mij écht iets:

Een reis van (h)erkenning dit boek. Celia benoemde wat ik al zo lang dacht of voelde, zij wist er de juiste woorden aan te geven. Celia schrijft onbevangen en met de nodige humor. Ik ging meer in mezelf geloven. Misschien gek om te zeggen, maar ik geloof écht dat dit boek mee heeft bij gedragen aan mijn fijne bevalling. “Want baby’tjes zijn meer zijn dan schattige hoopjes clichés.” Dit is een must-read voor aanstaande mama’s!

Dit boek mocht ik lenen van mijn vroedvrouw. Ik kreeg het als tip van een vriendin. Het staat bomvol illustraties die er boenk op zijn. Zo herinner ik mij duidelijk een tekening die toont dat je de weeën kan zien als een golf, en ofwel vaar je mee op de golf ofwel laat je je er door overspoelen (niet doen dus!). Het gaf mij een heel duidelijk beeld van wat ik mocht verwachten én liet een heel nieuw licht schijnen op verschillende bevallingshoudingen (op je rug en liggend bevallen, neen dank u).

In mijn zoektocht naar interessante lectuur tijdens de zwangerschap, stootte ik via internet op dit boek. Met dit boek wil de schrijfster je inzicht geven in de verschillende fases van een bevalling. Door je dit inzicht te geven, wil ze je doen begrijpen wat er gebeurt om vervolgens zo je angsten weg te nemen. Minder angst = vlotter bevallen. Lilian Wirken gelooft er in om tijdens de bevalling in je eigen kracht te staan en een sterk team te vormen met je partner en je zorgverleners. Een goed en praktisch boek als mentale voorbereiding op de bevalling! Worked for me 😉

Dé zwangerschapsbijbel onder de zwangerschapsboeken, zo mag je hem wel noemen! Een lijvig boek dat je je hele zwangerschap en ook de weken nadien kan inkijken. Het is een echt naslagwerk over zwanger worden, zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Het leuke is dat je er naast de informatie van experts ook persoonlijke mamaverhalen kan lezen. Het zijn eerlijke verhalen over een unieke, mooie maar soms ook vermoeiende periode!

Dé handleiding op het vlak van borstvoeding. Yes, borstvoeding geven is het meest natuurlijke dat je ooit in je leven zal doen maar toch komen er vaak heel wat vragen opborrelen... Dit boek heeft me zoveel geleerd over borstvoedingshoudingen, natuurlijke maaginhoud, voeden op verzoek, … Er ging een wereld voor me open! La Leche League wordt wereldwijd gezien als autoriteit op het gebied van borstvoeding en moeder-tot-moeder-support. Wil je naast het boek nog extra steun en een plaats voor al je vragen, sluit je dan aan bij de Facebookgroep.

Op het laatste nippertje nog toegevoegd, want dit boek is nog maar net uit. Eva & Martine hebben een collectie borstvoedingsbeha’s (Mammae) waar ik al langer fan van ben. Ze kregen zoveel vragen over borstvoeding dat ze besloten hun antwoorden in een boek te gieten. Het staat bomvol praktische vragen met een klaar en duidelijk antwoord: wat doe je bij een borstontsteking, hoe leg je een kindje best aan, … Ze werkten hiervoor samen met Stefan Kleintjes, een gerenommeerde lactatiedeskundige. Praktisch & duidelijk, dat is waar wij mama’s nood aan hebben, niet?

Welk zwangerschapsboek heb jij als erg fijn ervaren? Wat zou je iedere aanstaande mama aanraden?

5 reacties

 1. avatar

  Hè, fijne tips. Die over borstvoeding ga ik opzoeken, dan kan ik me alvast wat verder voorbereiden voor over een paar weken.

  1. avatar

   Oh gefeliciteerd! Ik vond elk boek zo waardevol. Succes !

 2. avatar

  Blij dat je deze tips meegeeft! Ik was net op zoek naar enkele boeken. Ik wil mijn bevalling deze keer helemaal anders aanpakken. THX!

 3. avatar

  Ik heb heel veel gehad aan
  – Genieten van je bevalling: van Elizabeth Davis.
  – Vrije geboorte: in je kracht zwanger zijn en bevallen: van Anna Myrte Korteweg
  En het boek van La Leche League zoals je vermeld hebt!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Super die eerste twee ga ik zeker ook eens bekijken, klinkt goed… Ik heb ook ontzettend genoten van mijn bevalling 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *