Op reis gaan met je kleintje.. Elke ouder vindt dat spannend. Vooral het vliegen met baby… de vlucht is onvoorspelbaar want je weet niet hoe je baby gaat reageren, je kan nergens heen want je zit in de lucht, je medereizigers kunnen zich irriteren aan het gehuil van je baby en ga zo maar door.

Ik maakte me voor onze reis naar Tenerife grote zorgen. Het moederschap was nog zo vers, en dan al meteen op reis.. Het baarde (ahum) me zorgen. Het lopen stressen bleek onnodig, het paniekerig gedoe overbodig. Het is écht goed doenbaar. Ik vrees zelfs dat ik hier ooit nostalgisch op terug ga kijken als ik peuter- en kleutermama’s in mijn omgeving hoor: ‘het is nu dat je het moet doen!’. Klopt, je kindje slaapt nog gemakkelijk overal en hoeft nog niet constant geëntertaind te worden.

Vliegen met baby

Mijn tips voor vliegen met baby:

 • DRAAGZAK OF DRAAGDOEK BIJ DE HAND

Ik blijf er bij zweren. Wij gaven onze kinderwagen af bij de incheckbalie en liepen met ons zoontje door security naar de gate met onze draagzak aan. Zo handig bij het vliegen met baby en je hebt gewoon je handen vrij. Op Brussels Airport mocht onze zoon in de draagzak blijven zitten terwijl ik door de metaaldetector ging, op de luchthaven in Tenerife niet. De security-medewerkster voelde zich vreselijk ambetant want ons kleintje sliep net maar zij deed ook gewoon haar job. Even aan en uit en weer verder..

 • GEEF JE BABY DRINKEN TIJDENS HET OPSTIJGEN OF LANDEN

Dé tip die ik van alle avontuurlijke mama’s (en papa’s) kreeg op Facebook: geef je baby drinken als het vliegtuig gaat opstijgen of dalen. Baby’s of kleine kindjes (ja zelfs volwassenen) kunnen last krijgen van het drukverschil en pijnlijke oren ervaren. Hier was ik erg bang voor! Ik zag meneertje het hele vliegtuig al bij elkaar krijsen.

Ik geef borstvoeding dus ik zat helemaal klaar om hem te voeden tijdens het opstijgen en landen. Het bleek uiteindelijk niet nodig want om een of andere reden (thank God) voelde hij niets van het drukverschil. Toch geloof ik dat dit een goeie tip is voor de babies die wel gevoelige oren hebben. Geef je de borst, leg je baby gewoon rustig aan zodat hij kan slikken. Geef je flesjes, dan raad ik je aan om met voor je gaat boarden de fles al even ergens op te warmen (bijvoorbeeld: Schiphol heeft een heuse baby lounge.. op Brussels Airport kan je het gewoon in elke eetgelegenheid vragen). Het cabinepersoneel heeft hier logischerwijs geen tijd voor net voor take-off.

Je kan je baby ook wat water geven tijdens het opstijgen of landen, al wordt dit afgeraden voor kleine baby’s omdat het hun eetlust remt, maar kleine slokjes om de pijn te verlichten, lijken me geen kwaad te kunnen. Als je borstvoeding geeft, drink dan zelf ook méér water voor je gaat vliegen met baby. De droge lucht in het vliegtuig zorgt ervoor dat babies vaker dorst hebben dus meer kleine beetjes geven, kan helpen.

vliegen met baby

 • VRAAG OF ER EEN VRIJE RIJ IS

Heerlijk is het als je bij instappen ziet dat de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt meteen naar een vrije rij zoekt zodat je meer ruimte hebt voor je gezinnetje. Zo kregen wij op de heen- én terugvlucht een rij voor ons drietjes.

Zalig. Op die manier wist ik dat ik rustig borstvoeding zou kunnen geven en dat we niemand op de rij moesten storen. Deze tip geldt natuurlijk alleen maar als er plaats over is op het vliegtuig. En ik zou zeggen, als ze het niet zelf voorstellen, kan je het misschien gewoon vragen en wie weet!

 • ZORG DAT JE ALLES BIJ DE HAND HEBT

Maak je luiertas klaar met het idee dat je alles bij de hand moet hebben. Vliegen met baby is helaas niet last minute inpakken. Speeltjes, kleertjes, voeding, fopspeen, .. Je wil als het snel moet gaan niet naar je spullen moeten zoeken boven je hoofd. Niets vergeten is ook behoorlijk cruciaal. Fysologisch water bijvoorbeeld, kan ook handig zijn om nog even het neusje van je baby vrij te maken, dit kan naast het drinken ook helpen tegen pijnlijke oortjes..

Doe je baby ook gemakkelijke kleertjes aan, en zorg dat je reservekledij bij de hand hebt in de luiertas. Ik vond het gemakkelijk om ons zoontje in een kruippakje te hullen, en niet te moeten sukkelen met bv. een hemdje of broekje. Wat pak je best allemaal in als je gaat reizen met een baby? Bekijk onze handige inpaklijst.

 • NEEM EEN NIEUW SPEELTJE OF BOEK MEE

Als je tijdens de vlucht een leuk nieuw boek of speeltje tevoorschijn kan toveren, is je zoon of dochter er misschien wel een tijdje zoet mee en kan jij rustig ademhalen omdat hij/zij zich hierdoor even kan afleiden. ’t Is er eentje uit de trukendoos, maar het kan maar werken 🙂

 • BESCHERM JE KINDERWAGEN

Een vriendin wees me op het bestaan hiervan, ik had geen idee! Je weet dat ze bij de bagageafhandeling al eens bruut durven zijn met je valiezen, en als kersverse ouder wil je echt niet dat je dure kinderwagen beschadigd raakt. Maar kijk, ook hier heeft men wat op gevonden: een beschermhoes voor je kinderwagen. Wij namen de Stokke PramPack mee, die is geschikt voor de meeste kinderwagens en goedgekeurd door de luchtvaartmaatschappijen. Super praktisch: we stopten het ding nog vol met hydrofiele luiers en wat Pampers (wat ruimte in onze koffers uitgespaard) én je kan het gewoon oprollen na gebruik zodat het tijdens de reis zelf niet al te veel plaats in neemt in bv. je hotelkamer of huurauto.

vliegen met baby

En vaak nog de beste tip: relax!

Wat vind jij nog een super tip voor het vliegen met baby?

5 reacties

 1. avatar
  Katrien Devillé zegt:

  Bedankt voor de tips ! Ik ga ze binnenkort kunnen toepassing, jeeej 🙂
  Vraagje, die Prampack, kun je dat ook ergens huren of heb je die gekocht? Ik zag dat die al gauw 150 euro kost.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hey Katrien! Ik heb al eens gedacht om spulletjes te gaan verhuren ja haha want inderdaad het is wat duur voor een paar keer. De mijne mag je gerust lenen, ik weet niet of je in de buurt woont 🙂 Ik ken geen andere plekken waar je hem kan huren. Wel bij een blogster ook maar die is Nederlandse dus dat is dan mss ook weer niet handig…

 2. […] Op vakantie met een baby is altijd spannend. Zeker als het de eerste keer is. Ben jij ook altijd bang dat jouw baby gaat huilen? Gelukkig deelt Nies tips voor vliegen met een baby. […]

 3. avatar
  Sietske zegt:

  Hey,
  Een mooie samenvatting :-).
  Ik/wij heb er ook al een behoorlijk aantal vlieguren en ettelijke reizen opzitten met onze kleine man van nu bijna 3 jaar en ik zou er nog 2 dingen aan toevoegen:
  1. Bij lange vluchten kan je vaak een stoel op de 1ste rij reserveren (zonder extra kosten) waar er een bedje of soms zelfs relaxje kan geinstalleerd worden. Ook heb je hier veel meer beenruimte en kan er wat gespeeld worden op de grond.
  2. Een compacte en lichte oplooibare buggy die in de overhead bin past is voor ons essentieel. En niet alleen in het vliegtuig maar ook handig om weg te zetten in hotelkamers, restaurants, taxi’s, treinen,… Daar hebben wij echt al heel veel plezier aan gehad.
  En voor de rest zoals je zegt, relax en je kind is ook op zijn gemak…
  Nog veel reisplezier!

  1. avatar

   Ja Sietske! Super tips, dankjewel.. Ik ga dit lijstje zeker nog aanvullen als onze zoon wat ouder wordt, want dan ga je toch weer meer of andere dingen nodig hebben. Ik onthoud het, merci.. Jullie ook nog veel reisplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *