Als je zwanger bent, word je overspoeld met baby-checklists en weet je niet waar eerst kijken. Het is zo moeilijk in te schatten ook: wat heb ik echt nodig, en wat niet. En dan is dat nog eens heel persoonlijk: waar de ene mama veel mee is, ben jij misschien helemaal niets mee.

Een eerste advies: koop niet teveel. Je kan nadat je baby geboren is nog steeds iets extra gaan kopen, of een reserve van iets of … En als je je lijst legt in een babywinkel hoef je heus niet àlles op die checklist op je lijst te zetten. Een tweede advies: ga alvast te rade bij mama’s in je omgeving. Vriendinnen, zussen, … Zij weten wat onmisbaar is en wat niet. Ik had in alle geval veel aan mijn omgeving.

Een viertal maanden ver in het moederschap, kan ik zeggen dat ik deze 8 dingen al niet meer kan missen. Ik vind ze zo fijn, praktisch én handig dat ik ze graag deel met jullie.

MIJN FAVORIETE MOM HACKS

 • DRAAG JE BABY

Morris had, zoals je kon lezen in deze blog, last van krampjes en dus was het heerlijk om hem die eerste weken te dragen in een draagdoek. Ik ben fan van de Tricot Slen van Babylonia, al was ik in’t begin een kluns met hem aan trekken. Je leert het snel. En je baby voelt er zich zo geborgen in! Ze zitten ten slotte 9 maanden in je buik en dus vinden ze niks heerlijker dan in de eerste weken (en ook nog daarna hoor) dicht bij mama of papa te mogen vertoeven.

Naast de draagdoek, hebben we nu ook een draagzak: de Adapt van Ergobaby. Volgens mij een van de weinige draagzakken die je vanaf de geboorte kan gebruiken zonder er een newborn insert in te hoeven steken. De Adapt van Ergobaby draagt je baby van 3,2 kg tot 20 kg. Daar kan je heel wat maanden van genieten. Je kan ‘m gemakkelijk aanpassen zodat je groeiende baby steeds in de ergonomische M-houding gedragen wordt. Wij hebben er enorm van genoten tijdens ons eerste reisje als gezin naar Tenerife.

tricot slen Babylonia

 • MEE AAN TAFEL

Toen ik zwanger was, heb ik het me enkele keren afgevraagd: wat doe jij eigenlijk met je baby als je zelf als ouders gaat eten? Je kan je baby in de box leggen maar samen aan tafel is toch gezelliger? Ik hoorde dat andere mama’s hun wipstoeltje/relax gewoon op de tafel zetten. Dat is een optie. Maar er is een kinderstoel waar je een wipstoeltje op kan klikken: opgelost.

Met de Stokke Steps kan je kindje gewoon vanaf de geboorte mee aan tafel, vind dat zo leuk en schattig! Je hebt niks van gereedschap nodig, gewoon inklappen en op de kinderstoel klikken. Los natuurlijk ook te gebruiken. De kinderstoel groeit mee met je baby/kind en de wipstoel is leuk voor je baby de eerste maanden. Als je kindje groter wordt, zit bij de Stokke Steps een baby set en eetblad voor de eerste hapjes aan tafel.

6 weken versus 16 weken 🙂

Stokke Steps

 • KLIK EN WEG

Maxi CosiDe Maxi-Cosi, … Een autostoeltje voor je baby is echt onmisbaar! Toen Morris z’n neefje nog regelmatig bij ons bleef spelen en slapen, moesten wij hem ook wel eens vervoeren in de autostoel. Wat een gedoe zeg. Staat ie goed? Riemen er rond? Moet het zo? Of toch zo? Ik vond dat niet handig. Tot ik een vriendin op een dag wel heel snel zag weg rijden met haar baby. Toen ik haar een volgende keer zag, heb ik het maar even gecheckt. Hoe deed ze dat in godsnaam? Of was ze gewoon getraind. Ze had ISOFIX in haar auto en de Maxi-Cosi 2wayFix base.

Deze reisoplossing laat je toe je kind achterwaarts te vervoeren vanaf de geboorte tot ze ongeveer vier jaar zijn. Onlangs zijn adviezen uitgeschreven om je kind zo lang mogelijk achterwaarts te laten mee rijden, zodat hun hoofd en nek beter worden beschermd. Op de 2wayFix base past een Maxi-Cosi maar later ook een autostoel. Het systeem is super gebruiksvriendelijk door het ISOFIX click-and-go systeem. Als je je Maxi-Cosi correct op de basis klikt, krijg je een geluidssignaal en 3 lichtjes die branden.

Mega simpel en je bent weg in een wip.

 • HANDSFREE KOLVEN

Difrax BorstkolfBorstvoeding, een avontuur op zich. Ik had er niet veel bij nagedacht, ik zou dat even doen. Ik was ook teveel bezig met mijn bevalling zodat ik weinig over ‘en wat daarna..’ had nagedacht. Het liep even anders, Morris hapte slecht aan en kwam slecht bij. Een bezoek aan de osteopaat en hulp van een lactatiedeskundige later kunnen we gelukkig onbezorgd borstvoeding geven. En dan komt het: je moet weg. Een etentje met vriendinnen, een kleine opdracht voor mijn bijberoep, of een verjaardagsfeestje, .. Papa moet een flesje geven. En dus moet mama afkolven.

Maar rustig aan tafel of in een zetel gaan zitten tot dat flesje vol is: boring! Difrax heeft een handsfree kolf, hoe geweldig is dat? Even zorgen dat ie goed zit en je hebt je handen vrij. Rondlopen kan niet, want het flesje moet nog ergens op kunnen ‘rusten’ maar je kan wel op je laptop, smartphone, … Of, als je durft kan je nog een stapje verder gaan: kolven achter je bureau op het werk of achter het stuur.

Het is vrij onopvallend doordat je de schelp onder je kleding kunt dragen. Heel discreet, en je hebt je handen vrij!

 • INDUFFELEN TEGEN DE KOUDE

Jasje, mutsje, sokjes, … Je kindje induffelen tegen de koude is soms een heel gedoe. Maar het kan makkelijker! Met de Puckababy Gogo wikkel je je baby in no time in, klaar om de vrieskou te trotseren.

Zie het als een luxueuze omslagdoek waar je je baby kan inwikkelen voor in de kinderwagen maar hij heeft ook gordelsleuven zodat je hem in je Maxi-Cosi kan gebruiken. Een stuk minder gedoe met het aan-en uitkleden van je baby dus, want een jasje is niet nodig. Het bespaart mij vaak toch een hoop tijd, en je weet dat hij lekker knus en warm zit zonder al te veel gedoe. Je haalt je baby er ook makkelijk in en uit dus gemakkelijk als je je moet verplaatsen.

Puckababy

 • DISCREET VOEDEN

Mammae BhEn dan is er nog een drempel! Voeden in het openbaar… Oh jawel, een spannend moment. Elke keer weer.  Thuis loop ik vaker zonder BH rond dan met (sorry hoor, ik vind het fijner en Morris ook, minder gepruts..) Jammer dat er hier soms zo’n spel van gemaakt wordt, of zit dat in mijn hoofd..

Er zijn landen genoeg waar de borst er uit floepen helemaal niets bijzonders is, maar hier krijg je toch steeds blikken. Ik gebruik in het openbaar vaak een XL tetradoek die ik onder mijn BH-bandje frommel, zo kan ik Morris discreet aanleggen. Maar eerlijk gezegd vind ik dit een heel gedoe.

Ik ben dan ook heel blij met mijn BH van Mammae. Door de speciale opening kan je voeden zonder dat je borsten te zien zijn.

 • RUSTIG SLAPEN

De eerste weken waren Morris z’n nachten de hel. Natuurlijk, dat is (bijna) bij elk klein baby’tje het geval en je weet dat het zo gaat zijn. Maar Morris maakte ongelooflijk veel geluid ’s nachts: kreunen, steunen, .. Bijna roepen zelfs! Het was zo’n gek fenomeen en eigenlijk niemand wist ons echt te vertellen wat het was. Wij dachten krampen maar zijn er nog steeds niet zeker van.

Inbakeren leek een oplossing, misschien zou onze kleine man zo rustiger worden? Ik wilde het echter uitstellen omdat het niet ideaal is als je kindje nog klein is en je zijn hongersignalen nog moet leren kennen. Hoe kan hij dat laten zien als je zijn handjes inpakt? Maar na 8 weken en een borstvoeding die goed op gang was, hebben we toch geprobeerd om hem eens een beetje in te pakken ’s nachts. Niet met een inbakerdoek maar met de Room To Grow van Ergobaby. Dit is een gewone slaapzak, mét de extra optie tot inbakeren. Heeft je baby nood aan het geruststellende gevoel van inbakeren, dan gebruik je de slaapzak, met daarboven het inbakerstukje. De armpjes zitten geborgen én de heupjes en beentjes zijn vrij om te trappelen. Heeft je kindje daarentegen geen nood aan inbakeren, of kan hij al rollen en is inbakeren niet langer veilig, dan heb je een slaapzak om zo te gebruiken. Handig!

 • KNUFFELS EN LIEFDE

Al het hierboven vermelde is natuurlijk materialistisch en ik heb al gemerkt dat de beste mom hack gewoon liefde is! Morris die huilerig is als hij een spuitje kreeg? Hop, met mama naar bed en knuffelen maar… Krampen? Kom maar lekker bij papa op je buik liggen.. Géén enkel handigheidje kan dit vervangen. Toch?

Wat vinden jullie een echte mom hack? Wat maakte jouw leven als mama stukken makkelijker? 

8 reacties

 1. avatar

  Goede tips allemaal! Dragen vond ik ook heel fijn, net als inbakeren. Zo’n ‘inzet’ voor de kinderstoel (wij hebben triptrap) hadden we niet en heb ik toch wel gemist. Iets wat ik bij een volgende zeker zou aanschaffen!

  1. avatar

   Merci Tessa 😉 Ja, dat vinden wij echt handig en fijn om te gebruiken!

 2. avatar

  Leuke Mom Hacks! Ik mag dan nog geen mama zijn maar na opleiding kinderverzorging en het half mee opvoeden van mijn 3 neefjes en nichtje kan ik jou hacks alleen maar beamen!
  En ik heb er ook weer van geleerd 🙂

  1. avatar

   Hey Marlies, leuk dat je er van geleerd hebt.. Ik heb voor ik Morris kreeg ook veel op zijn neefje mogen passen en daar leer je ook al veel van. Héérlijke tijd!

 3. avatar
  Crashingspirit zegt:

  Ben het helemaal eens met jouw lijstje!
  Ik ben ook grote fan van de draagdoek, en later de draagzak. Ik heb een Tula , maar ben die pas beginnen dragen toen onze Jelle al flink 7 kg woog. Het werd toen zomer en bij 25′ was die tricotslen toch echt een beetje te warm! Verder had ik een medela freestyle kolf. In theorie kan je daar ook handsfree mee kolven , met de nodige riempjes -heel veel gedoe! In de praktijk gebruikte ik die nooit. De Mammae BH was daar ook handig voor, want de schelpen passen daar perfect in. Op die manier kon ik toch soort van handsfree kolven. Ik vind het spijtig dat ik niet eerder over de Difrax kolf had gehoord, aangezien ik fulltime kolfde, denk ik dat die fijner had geweest voor me.

  1. avatar

   Hey An! Ja van de Tula heb ik ook al goeie dingen gehoord, die schaf ik me misschien ook nog wel aan 🙂 Mijn frank is nog maar pas gevallen dat je met die Mammae ook een ‘soort van’ handsfree kan kolven, wel handig! Ik denk dat de Difrax handsfree kolf vrij nieuw is, misschien vandaar. Ik vind ‘m in alle geval wel handig! Het is echt wat testen en zoeken soms hé wat het beste voor jou werkt. Geniet nog van je gezinnetje.

 4. avatar

  Super handige items! Bedankt om je tips te delen!

  1. avatar

   Graag gedaan 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *