Een reis voorbereiden is voor sommigen een helse klus, voor anderen al de helft van de pret. Ik hoor bij de laatste groep. Heerlijk vind ik het om al maanden op voorhand te beginnen surfen, lezen en opzoeken. Voor mij begint de reis daar. Bij verre reizen werk ik maanden toe naar het vertrek. Week na week zie ik dingen in de plooi vallen en net voor vertrek vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Yep, ik weet dat er veel anti-planners bestaan in reisland. Waarom plannen, laat toch alles over je heen komen? I know, heel mooi allemaal maar ik zit zo niet in elkaar. Alles heeft met je ingesteldheid en karakter te maken, vermoed ik. Ik denk dat je dingen mist als je NIET plant, maar even goed dat je dingen mist als je WEL veel plant. Dus voor elke optie is iets te zeggen. Ik blijf er toch voor kiezen om goed te weten waar ik aan begin. Wat niet wil zeggen dat ik op reis zelf niet durf afwijken van mijn plan, of dat ik voor elke dag uur per uur heb uitgewerkt hoe de dag zal verlopen. Je laten overvallen door het moment, levert vaak mooie momenten op.

Ik weet ondertussen hoe je aan het voorbereiden van een reis begint zonder helemaal overweldigd te geraken.

Mijn tips voor een goede reisvoorbereiding:

EEN WERELDKAART

Een gekke om mee te beginnen misschien, maar voor mij is ie heel logisch. Zowel voor onze reis naar de VS, Thailand, Zuid-Afrika als Mexico heb ik eerst een landkaart bestudeerd. Ik wilde weten hoe groot het land was, wat de afstanden waren, en hoe ver de plekken die ik wilde zien uit elkaar lagen. Je kan wel holderdebolder beginnen lezen over een land, maar voor mij werkt het niet zonder dat ik weet hoe het land er ‘fysiek’ uitziet. Dus pak die wereldbol, landkaart of Google Maps erbij en bestudeer je bestemming!

reis voorbereiden
DE REISGIDS

Een volgende logische stap in het proces van je reisvoorbereiding is voor mij: de bibliotheek. Daar zet ik me voor een uurtje en ga ik snollen in de reisgidsen. Denk maar aan de Lonely Planet, Capitool reisgidsen, de 100% boekjes, … Ik lees, bestudeer en kies. Meestal kies ik er uiteindelijk zo’n vier à vijf die ik mee naar huis neem. Uiteraard kan je ook meteen naar de boekhandel, maar dan moet je ze allemaal kopen natuurlijk. En die uitgespaarde centjes besteed ik liever tijdens mijn reis.

Thuis begin ik te lezen. Ik leg de reisgidsen op het salontafel, op het nachtkastje of zelfs op het toilet. Dit is meestal zo’n twee of drie maanden voor vertrek. Na een aantal weken weet ik welke reisgidsen mij het meest boeien en aan de welke ik echt iets ga hebben op reis zelf. Ik breng er dan enkele terug naar de bibliotheek, de rest gaat de reistas in. Ik bedenk me net… Mag dat? Boeken uit de bibliotheek mee naar het buitenland nemen? Oops, ik doe het. Risico: je moet er natuurlijk wel op letten dat je ze niet kwijt raakt of beschadigd. Meestal koop ik ook minstens één of twee reisgidsen voor mezelf. Ook leuk als soort souvenir, en daar mag je natuurlijk wel in schrijven of aanduiden. Het is maar wat je verkiest!

reis voorbereidenWEBSITES REISKANTOREN, TOUROPERATORS, …

Die gebruik ik om mijn route globaal uit te stippelen. Ik surf vaak naar Joker, Koning Aap en andere sites van reisaanbieders. Niet dat ik hun route wil kopiëren maar ik vind het prima om op die manier ideeën op te doen. Zo zie je vaak ineens logica in de planning en lees je ook hoe andere reizigers van punt A naar B geraken. Nemen de meesten hier het vliegtuig, de bus of de trein, hoe lang zijn ze onderweg, waar overnachten ze, …

Ik maak meestal een documentje op mijn computer waar ik die reisroutes in plak zodat ik ze regelmatig eens opnieuw kan bekijken en naast hetgeen kan leggen wat ik zeker wil zien, zo begin ik letterlijk te knippen en te plakken en mijn eigen ideale reisroute samen te stellen.

REISBLOGS

Dit mag natuurlijk niet ontbreken, ah neen! Reisblogs, wat is dat een heerlijk onderdeel van het plannen van een reis. Via Google kom je heel wat reisblogs tegen die over het land van jouw bestemming hebben geschreven. Als je specifiek zoekt naar ‘reisblog + land van bestemming’ kom je automatisch via Google op leuke blogs terecht.

Er zijn trouwens ook heel wat blogs die zich richten op één werelddeel of land, uiteraard super handig voor jouw zoektocht. Zo zijn er voor de Verenigde Staten bijvoorbeeld Travel By San of Vetexbart. Voor Thailand surf je best naar Tips Thailand, Kaapstadmagazine helpt je uit de nood bij het plannen van je Zuid-Afrika trip en voor bijvoorbeeld Berlijn surf je best naar de Berlijn-blog of Enjoy Berlin. Om maar enkele voorbeeldjes te geven!


reis voorbereidenHOTELS UITZOEKEN

Ik ben fan van Booking.com. Ik krijg via die website een goed idee van wat er op de markt is en wat de prijzen zijn. Ik boek meestal ook via hen. Zoals je van Reismicrobe gewend bent, slaap ik meestal niet in hostels of op campings en zal ik daar dus ook mijn tijd niet aan besteden. Soms ga ik ook iets specifieker op zoek via websites die originele slaapplekken aanbieden, maar ik merk dat hier de prijzen nogal durven oplopen.

Bij mij is dit een heel lang proces. Ik wil echt de markt goed kennen dus ik zal zelden over één nacht ijs gaan en doe er meestal weken over om alle hotels te reserveren. Wel doe ik alles zelf, er komt bij mij geen reisbureau aan te pas. Niet nodig, geloof mij. Of je belt mij voor tips 😉

Wil je natuurlijk toch de nodige flexibiliteit behouden tijdens je reis, dan kan je gewoon je hotels boeken terwijl je reist. Handige apps hiervoor zijn bijvoorbeeld Hotel Tonight of Booking Now. Nog leuker is als je de lokale bevolking vraagt waar je kan slapen!


reis voorbereidenREISMAGAZINES OF REISPROGRAMMA’S

Reizen Waes, Vlaanderen Vakantieland (beiden jammer genoeg opgedoekt) maar ook 3 op reis op BNN (Nederlandse zender) of andere reisprogramma’s zijn vaak erg leuk om ideetjes op te doen. Documentaires kijken op National Geographic Channel en Discovery Channel werkt ook inspirerend!

Reismagazines trouwens ook, die zetten je meteen aan het dagdromen. Zo heb je het bekende tijdschrift Grande, maar ook het nieuwe Goodbye of internationaler: de National Geographic Traveller en uit Nederland: Columbus Magazine. Let wel: hier zit een gevaar aan verbonden. Je gaat alleen nog meer willen.

SOCIAL MEDIA

Last but not least. Social media. Spreek je kennissen, vrienden en familie aan via social media (of live, mag natuurlijk ook). Vraag via een statusupdate op Facebook wie van je 600 vrienden al naar Indonesië is geweest en hupla, misschien heb je wel vier of vijf mensen met je wie je even kan bellen, mailen of chatten over de reisroute, de kost van de reis, leuke hotelletjes, …

Ik gebruik ook steeds Twitter voor ik op reis vertrek, ik heb hier ondertussen heel wat ‘reisvrienden’ gemaakt die op alle mogelijke bestemmingen in de wereld geweest zijn en mij graag vooruit helpen of linkjes plaatsen naar hun blog. Handig! Ook op Instagram durf ik hetzelfde doen, hier zijn al leuke tips uit voortgevloeid.

Wat doe jij in de weken voor je op reis vertrekt als voorbereiding?

16 reacties

 1. avatar

  Ik organiseer ook graag, maar wij leggen niets vast. Enkel de vlucht en, sinds de dochter er is, een hotel voor de eerste twee nachten. Verder zijn we gewoon heel flexibel.
  Ik lees me wel graag in, zoek veel op en lees heel wat boeken en blogs. Heerlijk vind ik het! Echt een groot deel van de reispret.

  1. avatar

   Oh, wauw! Naar zo’n mensen kijk ik wel op Meilan. Knap dat je dat aandurft, zeker met een kind erbij! En ja hoor, die reispret/voorpret, dat is toch gewoon puur genieten 😉

 2. avatar

  Voor een lange(re) reis stel ik meestal een reisplanning op: alle afstanden, duur, km’s, adres(sen) van hotel(s), dingen die ik zeker wil doen en opties, leuke restaurantjes voor als ik in de buurt ben,…
  Ik haal, net zoals jij, ook veel plezier uit het plannen. En zo weet ik dat ik zeker het maximale uit mijn vakantie kan halen en daarbij nog genoeg vrijheid heb om de dingen op me af te laten komen.

  1. avatar

   Herkenbaar! Ik doe dat ook, leuke restaurantjes enzo al thuis opzoeken. Velen verklaren me voor gek, maar blij om te weten dat ik niet alleen ben 😉 De combinatie van het ‘veilige gevoel’ van het voorbereiden met zien wat er daar op je afkomt, vind ik blijkbaar net als jij het fijnste!

 3. avatar
  Miguel De Volder zegt:

  Tip: probeer eens HotelsCombined of Trivago als vervanger voor booking.com 😉

  1. avatar

   Miguel, van Trivago ben ik niet zo zot als zoekmachine… Geen idee waarom maar ik werk echt graag met Booking. HotelsCombined ga ik zeker eens bekijken. Thanks!

 4. avatar

  Hetzelfde als jij blijkbaar! 😀 #greatmindsthinkalike #friendsforever

  1. avatar

   Haha! Heel grappig.. Dus jij hebt ook al heel wat voorpret gehad voor je trip naar India dan 🙂 Jaloers! Enjoy!

 5. avatar

  Haha ik herken me zo erg in de manier waarop jij je voorbereid op een reis! Niet alleen een reisplan door het gekozen land maken maar ook verdiepen in de cultuur vind ik belangrijk. De voorpret is voor mij net zo leuk als de reis zelf. Accommodatie boek ik dan niet altijd van te voren 😉

  1. avatar

   Leuk, een gelijkgestemde ziel 🙂

 6. avatar

  Ik probeer ook altijd een reisgids van Capitool aan te schaffen. Fijne boeken vind ik dat.

  1. avatar

   Absoluut, heel duidelijk en overzichtelijk!

 7. avatar

  Ojee, ik heb altijd zoveel bewondering voor mensen die zoiets ruim op voorhand goed plannen! Ik behoor duidelijk tot de groep die dat alsmaar uitstelt en het een verschrikkelijke klus vind. Langs de andere kant vind ik dat plannen zo zinvol is… meestal is Jeroen diegene die alles voorbereidt omdat hij niet kan aanzien dat ik het zo laat aanslepen 😉 Wat ik wel doe is naar Joker, Anders Reizen,… kijken om een idee te hebben van reisroutes! In elk geval vind ik die tips wel heel goed en overzichtelijk! Wie weet lukt het me ooit om een goede reisplanner te worden 😉

  1. avatar

   Haha Marijke.. Nu heb ik jou verkeerd ingeschat, ik dacht dat je ook wel op voorhand plande… 😉 Maar het één is zeker niet beter als het ander. Het is zoals ik al zei: misschien mis je dingen door niet te plannen, maar mis je even goed dingen door wél te plannen.

 8. avatar

  Het is eigenlijk al best een tijd geleden dat ik een grote reis heb gemaakt. Ik plande de reisroute altijd van tevoren met wat research op Internet en ik kocht altijd METEEN de Lonely Planet 😛 Hotels ed boekte ik nooit van tevoren, soms wel tijdens de reis in grotere steden. Ook activiteiten enzo plande ik niet, dus eigenlijk ging ik altijd op de bonnefooi maar wel met een route die ook ik in een documentje zette haha 🙂 Vaak veranderde dit wel tijdens de reis 😉 Het is wel grappig dat ik nu ik zelf in een (voor mij niet meer) vreemd land woon ik gewoon ga als we hier op vakantie gaan. Gewoon de auto of de bus pakken of ff een ticket boeken. Niks meer uitzoeken, gewoon ergens naartoe vliegen en daar kijken adhv de Lonely Planet. Zo’n manier die ik nooit zou doen als ik hier een paar weken zou gaan reizen. Apart is dat toch..

  1. avatar

   Heerlijk hé die Lonely Planets… Kan je uren in ‘verdwalen’. Op de bonnefooi: ook leuk! En ik kijk op naar mensen die dat kunnen, maar ik kan het precies niet… Dat ‘aan het toeval overlaten’. Ben er wel jaloers op hoor. Wilde dat ik dat soms wat losser kon laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *