reisvoorbereiding

Een reis voorbereiden is voor sommigen een helse klus, voor anderen al de helft van de pret. Ik hoor bij de laatste groep. Heerlijk vind ik het om al maanden op voorhand te beginnen surfen, lezen en opzoeken. Voor mij begint de reis daar. Bij verre reizen werk ik maanden toe naar het vertrek. Week na week zie ik dingen in de plooi vallen en net voor vertrek vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Yep, ik weet dat er veel anti-planners bestaan in reisland. Waarom plannen, laat toch alles over je heen komen? I know, heel mooi allemaal maar ik zit zo niet in elkaar. Alles heeft met je ingesteldheid en karakter te maken, vermoed ik. Ik denk dat je dingen mist als je NIET plant, maar even goed dat je dingen mist als je WEL veel plant. Dus voor elke optie is iets te zeggen. Ik blijf er toch voor kiezen om goed te weten waar ik aan begin. Wat niet wil zeggen dat ik op reis zelf niet durf afwijken van mijn plan, of dat ik voor elke dag uur per uur heb uitgewerkt hoe de dag zal verlopen. Je laten overvallen door het moment, levert vaak mooie momenten op.

Ik weet ondertussen hoe je aan het voorbereiden van een reis begint zonder helemaal overweldigd te geraken.

Mijn tips voor een goede reisvoorbereiding:

EEN WERELDKAART

Een gekke om mee te beginnen misschien, maar voor mij is ie heel logisch. Zowel voor onze reis naar de VS, Thailand, Zuid-Afrika als Mexico heb ik eerst een landkaart bestudeerd. Ik wilde weten hoe groot het land was, wat de afstanden waren, en hoe ver de plekken die ik wilde zien uit elkaar lagen. Je kan wel holderdebolder beginnen lezen over een land, maar voor mij werkt het niet zonder dat ik weet hoe het land er ‘fysiek’ uitziet. Dus pak die wereldbol, landkaart of Google Maps erbij en bestudeer je bestemming!

reis voorbereiden
DE REISGIDS

Een volgende logische stap in het proces van je reisvoorbereiding is voor mij: de bibliotheek. Daar zet ik me voor een uurtje en ga ik snollen in de reisgidsen. Denk maar aan de Lonely Planet, Capitool reisgidsen, de 100% boekjes, … Ik lees, bestudeer en kies. Meestal kies ik er uiteindelijk zo’n vier à vijf die ik mee naar huis neem. Uiteraard kan je ook meteen naar de boekhandel, maar dan moet je ze allemaal kopen natuurlijk. En die uitgespaarde centjes besteed ik liever tijdens mijn reis.

Thuis begin ik te lezen. Ik leg de reisgidsen op het salontafel, op het nachtkastje of zelfs op het toilet. Dit is meestal zo’n twee of drie maanden voor vertrek. Na een aantal weken weet ik welke reisgidsen mij het meest boeien en aan de welke ik echt iets ga hebben op reis zelf. Ik breng er dan enkele terug naar de bibliotheek, de rest gaat de reistas in. Ik bedenk me net… Mag dat? Boeken uit de bibliotheek mee naar het buitenland nemen? Oops, ik doe het. Risico: je moet er natuurlijk wel op letten dat je ze niet kwijt raakt of beschadigd. Meestal koop ik ook minstens één of twee reisgidsen voor mezelf. Ook leuk als soort souvenir, en daar mag je natuurlijk wel in schrijven of aanduiden. Het is maar wat je verkiest!

reis voorbereidenWEBSITES REISKANTOREN, TOUROPERATORS, …

Die gebruik ik om mijn route globaal uit te stippelen. Ik surf vaak naar Joker, Koning Aap en andere sites van reisaanbieders. Niet dat ik hun route wil kopiëren maar ik vind het prima om op die manier ideeën op te doen. Zo zie je vaak ineens logica in de planning en lees je ook hoe andere reizigers van punt A naar B geraken. Nemen de meesten hier het vliegtuig, de bus of de trein, hoe lang zijn ze onderweg, waar overnachten ze, …

Ik maak meestal een documentje op mijn computer waar ik die reisroutes in plak zodat ik ze regelmatig eens opnieuw kan bekijken en naast hetgeen kan leggen wat ik zeker wil zien, zo begin ik letterlijk te knippen en te plakken en mijn eigen ideale reisroute samen te stellen.

REISBLOGS

Dit mag natuurlijk niet ontbreken, ah neen! Reisblogs, wat is dat een heerlijk onderdeel van het plannen van een reis. Via Google kom je heel wat reisblogs tegen die over het land van jouw bestemming hebben geschreven. Als je specifiek zoekt naar ‘reisblog + land van bestemming’ kom je automatisch via Google op leuke blogs terecht.

Er zijn trouwens ook heel wat blogs die zich richten op één werelddeel of land, uiteraard super handig voor jouw zoektocht. Zo zijn er voor de Verenigde Staten bijvoorbeeld Travel By San of Vetexbart. Voor Thailand surf je best naar Tips Thailand, Kaapstadmagazine helpt je uit de nood bij het plannen van je Zuid-Afrika trip en voor bijvoorbeeld Berlijn surf je best naar de Berlijn-blog of Enjoy Berlin. Om maar enkele voorbeeldjes te geven!


reis voorbereidenHOTELS UITZOEKEN

Ik ben fan van Booking.com. Ik krijg via die website een goed idee van wat er op de markt is en wat de prijzen zijn. Ik boek meestal ook via hen. Zoals je van Reismicrobe gewend bent, slaap ik meestal niet in hostels of op campings en zal ik daar dus ook mijn tijd niet aan besteden. Soms ga ik ook iets specifieker op zoek via websites die originele slaapplekken aanbieden, maar ik merk dat hier de prijzen nogal durven oplopen.

Bij mij is dit een heel lang proces. Ik wil echt de markt goed kennen dus ik zal zelden over één nacht ijs gaan en doe er meestal weken over om alle hotels te reserveren. Wel doe ik alles zelf, er komt bij mij geen reisbureau aan te pas. Niet nodig, geloof mij. Of je belt mij voor tips 😉

Wil je natuurlijk toch de nodige flexibiliteit behouden tijdens je reis, dan kan je gewoon je hotels boeken terwijl je reist. Handige apps hiervoor zijn bijvoorbeeld Hotel Tonight of Booking Now. Nog leuker is als je de lokale bevolking vraagt waar je kan slapen!


reis voorbereidenREISMAGAZINES OF REISPROGRAMMA’S

Reizen Waes, Vlaanderen Vakantieland (beiden jammer genoeg opgedoekt) maar ook 3 op reis op BNN (Nederlandse zender) of andere reisprogramma’s zijn vaak erg leuk om ideetjes op te doen. Documentaires kijken op National Geographic Channel en Discovery Channel werkt ook inspirerend!

Reismagazines trouwens ook, die zetten je meteen aan het dagdromen. Zo heb je het bekende tijdschrift Grande, maar ook het nieuwe Goodbye of internationaler: de National Geographic Traveller en uit Nederland: Columbus Magazine. Let wel: hier zit een gevaar aan verbonden. Je gaat alleen nog meer willen.

SOCIAL MEDIA

Last but not least. Social media. Spreek je kennissen, vrienden en familie aan via social media (of live, mag natuurlijk ook). Vraag via een statusupdate op Facebook wie van je 600 vrienden al naar Indonesië is geweest en hupla, misschien heb je wel vier of vijf mensen met je wie je even kan bellen, mailen of chatten over de reisroute, de kost van de reis, leuke hotelletjes, …

Ik gebruik ook steeds Twitter voor ik op reis vertrek, ik heb hier ondertussen heel wat ‘reisvrienden’ gemaakt die op alle mogelijke bestemmingen in de wereld geweest zijn en mij graag vooruit helpen of linkjes plaatsen naar hun blog. Handig! Ook op Instagram durf ik hetzelfde doen, hier zijn al leuke tips uit voortgevloeid.

Wat doe jij in de weken voor je op reis vertrekt als voorbereiding?