Investeer in jezelf, ga op wereldreis

Deze quote passeerde gisteren via MNM-presentatrice Eva Daeleman op mijn Instagram. Het bleef hangen, want ik snap het. Het is een investering in jezelf, het is een zoektocht naar jezelf. Het is jezelf de tijd gunnen om op pauze te drukken. Een stap achteruit te nemen en je leven, je carrière, .. onder de loep nemen.

Eerlijk is eerlijk, van thuis uit kreeg ik de reismicrobe niet mee. En dus duurde het ook even voor ik ze te pakken kreeg. Reisjes bij ons thuis gingen niet ver, en meestal gingen we gewoon niet. Mijn vader heeft een boomkwekerij en je bomen een week of twee weken achter laten, is nu eenmaal niet vanzelfsprekend. Nu ik al enkele jaren gebeten ben door de microbe, besef ik dat reizen zo’n luxe is. Ik voel me pas vaak 100% mezelf op reis. Geen deadlines, geen keuzestress, geen bewijsdrang. Lekker jezelf zijn.

Veel van mijn vriendinnen zijn ook gebeten en reizen al jaren de wereld rond. Het toeval wil dat tweevan mijn beste vriendinnen een grote stap nemen of genomen hebben in het afchecken van hun bucketlist. Zij vertrekken met een maand verschil van elkaar op wereldreis. Ik ben blij voor hen. En trots, dat ze dit aandurven. Want ge moet het maar doen.

reis quote

Liesbeth, die ik leerde kennen in het 3de middelbaar, is vorig weekend vertrokken voor een reis van ongeveer een jaar. Eerst Zuid-Amerika, daarna Azië. Ze zal reizen tot ze naar huis willen komen. Dit kan 8 maanden, het volledige jaar of zelfs langer worden. Tot de centjes op zijn. Liesbeth nam ontslag op het werk. Hun huis wordt verhuurd aan de broer van Tom. Een beslissing met ballen. Gewaagd, maar zo stoer.

Nele, die ik leerde kennen op de volleybal zo’n 16 jaar geleden, vertrekt met haar vriend Roel begin december voor een lange rondreis door Zuid-Amerika. Zij blijven een dikke zes maanden weg. Nele was mijn getuige twee jaar geleden toen Geert en ik in het bootje stapten, zegt meteen wat de meid voor me betekent. Nele neemt loopbaanonderbreking, Roel heeft zijn ontslag gegeven. Ook hun appartement heeft tijdelijk een nieuwe huurder.

Zij verzinnen geen excuses

Ik ben blij, en trots. Maar dat zei ik al. Maar ik ben ook jaloers, lichtjes afgunstig. Mijn vriendinnen weten dat. Ze gaan niet van hun stoel vallen als ze dit lezen. Ik zou dit ook willen durven. Maar er zijn zoveel factoren die meespelen. Je job, je partner, je familie, je spaarcenten, … Er is altijd een excuus om niet te gaan.

quotes over reizen

Het is nog niet zo lang dat ik er van droom. Zo’n twee jaar geleden begon dat. Ik wil geen jaar weg, misschien zelfs geen half jaar maar ik zou zo graag een keer proeven van 3 maanden vrijheid. En daarom voel ik dat het me pijn doet, die vriendinnen met ballen. Zij durven. Zij gaan. Zij doen. Zij verzinnen geen excuses.

Vorig weekend namen we afscheid van Liesbeth. We hadden dit al uitgebreid gedaan met een daguitstap en een etentje of drie. Maar dan was het moment daar. Snel voor een laatste keer elkaar zien, een knuffel, een traan en een zwaaiend handje uit het raam van de auto. En daar stonden we, verweesd. De vriendinnen die achterblijven. We kijken elkaar verdrietig aan en beseffen dat Liesbeth een jaar niet op onze verjaardagsfeestjes, etentjes en uitstapjes zal zijn. Verdriet gaat over in relativering. Een jaar is ook maar een jaar. Dat vliegt.

Binnen een kleine maand is het aan Nele. Mijn beste maatje. Ik wil er niet aan denken. Ik kan het me zelfs nauwelijks voorstellen. Tuurlijk, ze reizen sowieso al vaak en zijn dan ook een maand niet in ons Belgenlandje te bespeuren, maar dat is een maand. Geen zes. Nu zijn het er zes. Zes lange, donkere maanden. Zes maanden zonder mijn lieve, gekke vriendin waar ik zo zot van ben. Beetje puberaal, I know.

Een belofte mag je niet breken

Ik heb bewust niets beloofd. Niet aan Liesbeth. Niet aan Nele. Beloftes breken is het meest klote dat je kan doen. En daarom heb ik er geen gemaakt. Natuurlijk speelt dat in mijn hoofd. Ik wil hen bezoeken. Alletwee als het kan. In elk continent als het kan. Maar De Echtgenoot veranderde niet zo lang geleden van werk, ik denk er over een bedrijfje op te starten, en ook een gezin beginnen ligt in de lijn van wat we zouden willen voor 2016. En daar zijn we weer met die excuses. Maar het is realiteit, mijn realiteit.

En dus blijf ik voorlopig de wereld zien, op mijn manier en op de manier die voor ons voorlopig kan. Dat wil zeggen dat 2016 ook het jaar van de lichte jaloezie wordt. Op Liesbeth. Op Nele. Op stoer zijn. Op durven. Op geen excuses.

vriendschap quote

En dan is daar het moment. Een eerste keer. Een blog schrijven en die afsluiten in tranen. Wat ben ik godverdomme jaloers, maar vooral zo godverdomme trots!

 

17 reacties

 1. avatar

  Het is wel al een oude blogpost en je vriendinnen zijn waarschijnlijk al lang terug in het land, maar wat een herkenbaar verhaal! ? Ik voel ook de drang om er eens 3 maanden tussenuit te gaan, maar ik zal waarschijnlijk dit jaar extra verlof nemen on meerdere kleine reizen te kunnen maken, zonder een al te grote impact op loon en dergelijke…

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ja een oude blogpost maar nog zo relevant. Het is mij nog niet gelukt om er langere tijd tussen uit te gaan, maar de plannen worden wel concreter. En die vrienden waar ik over sprak, die zijn alweer vertrokken voor een lange reis 🙂

 2. avatar

  Zeer mooi geschreven, 100% de waarheid en knap dat je dit neerschrijft. Is zeker niet makkelijk en iedereen denkt wel zo eens denk ik…
  Ik denk dat je sowieso altijd wel iemand anders benijd maar ook wel trots op ze bent.
  Ik mag dan wel veel reizen omdat me momenteel niks tegenhoud maar ik ben dan weer jaloers wat jij hebt 🙂 I hope this makes any sense. haha.

  Marlies

  1. avatar

   Hihi, makes sense Marlies. Eigenlijk kijken we toch vaak op wat we niét hebben. Heel menselijk, denk ik dan!

   1. avatar

    Inderdaad! 🙂

 3. avatar

  Mooi geschreven Nies! Recht uit je hart! En als je die reis echt wil maken komt ie wel. Ooit. Misschien pas na je plannetjes van nu. Maar dat is niet erg. Als je iets echt wil komt het wel en dan is wachten niet erg.

  1. avatar

   Daphne, dat is mooi. En helemaal waar. Niets is onmogelijk!

 4. avatar

  Mooi geschreven Nies! Heel herkenbaar, ook ik heb het gevoel dat mijn dromen groter zijn dan dat wat ik kan en durf. Maar jouw/mijn leventje is zo ook al mooi, het feit dat je nadenkt over een eigen zaak of zelfs een kindje, dat is ook prachtig en daar heb je ook veel lef voor nodig!

  1. avatar

   Alles op zijn tijd, denk ik dan. Ik geloof op dat gebied wel een beetje in het lot Lotte 😉 Dat stelt me soms wat gerust. Ben wel blij te horen dat het beetje herkenbaar is, want bijvoorbeeld jaloers zijn is niet iets wat je graag toegeeft.

   1. avatar

    Klopt, jaloezie is niet het mooiste gevoel om over te praten… Mijn neef is vandaag vertrokken (net klaar met zijn studie) voor een jaar te gaan wonen/werken/reizen in Australië en mijn groen monstertje kwam toch ook boven… En inderdaad, what comes around, comes around en er zullen sowieso nog heerlijke bestemmingen op ons pad komen 😉

 5. avatar
  Carolien Kempeneers zegt:

  Superleuk om te lezen Nies! Eigenlijk ken ik je alleen maar via verhalen die ik te horen krijg van Bram en Veerle, of van mijn man die overlaatst op de babyborrel van Jasper bij jou en Geert stond en achteraf tegen me zei; ‘die Nies zou jij ook echt tof vinden, n straffe madam’ 🙂 Ik snap jouw verhaal, jouw ‘excuses’, kan er me wel in terugvinden. Niet dat ik n wereldreis wil maken, ik heb het dan bijvoorbeeld gewoon al maar over de eeuwige twijfel om men haar rood/roestkleurig te laten verven. “No matter how you feel, get up, dress up and show up.” Jij maakt die reis misschien op n later tijdstip in je leven, als dat zo hard speelt zou je spijt hebben moest je die uitdaging niet zijn aangegaan! Maar idd, maak geen beloftes, wat komt dat komt.

  1. avatar

   Super tof dat je reageert Carolien. Wij kennen elkaar inderdaad enkel ‘van horen zeggen’. En als ik je een duwtje in de rug mag geven: volgens mij sta jij prachtig met roeskleurig/koper haar. Gewoon doen. Echt heel tof dat je de moeite neemt om op mijn blog te reageren. En wat komt, komt is een geruststellende gedachte, maar het is elke dag een oefening. Toch?

 6. avatar

  Men lieve Niesje ❤
  Zo mooi geschreven en zo lief en eerlijk! Hier ook een traantje weggepinkt. En voor mij reis je zes maanden mee in mijn gedachten. Dus wees gerust, ik zorg ervoor dat je niets mist ?
  Lieve zoen op jouw lieve smoel

  1. avatar

   Dit is voor jou lieve schat! Zal je zo missen..

  2. avatar
   Carolien Kempeneers zegt:

   Hihi, thx Nies, ik zou het moeten printen en op men do-it-today wall moeten prikken 🙂 Misschien tot binnenkort, in het echt is! 😉

 7. avatar

  Hele mooie blog en zelf zou ik ook wel zo’n reis van 3 maanden wille maken maar ja huis en baan zijn ook belangrijk. Gezin stichten vind ik trouwens nog een andere categorie. Dat is ook een hele dappere keus en een avontuur denk ik 😉

  1. avatar

   Danku Wandelgek, zowel een wereldreis als kindjes krijgen zijn een gigantische sprong in het diepe. Dat laatste is net iets op langere termijn 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *