Kennen jullie de regio Scheldeland? Ik moet bekennen dat ik niet precies wist wat Scheldeland te bieden had, dus het werd dringend tijd om daar verandering in te brengen. Deze zomer ontdekten wij tijdens een weekendje Scheldeland de Denderstreek en zijn omgeving.

Die ontleent haar naam aan de kronkelende Dender. Vier Denderende steden verbinden de stroom als een rode draad met elkaar: Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen (die laatste behoort al tot Vlaamse Ardennen). We gaan voor 1 nachtje en trekken samen op pad met een bevriend koppel en hun twee kindjes. Met in ons kielzog dus drie koters.

Gemoedelijk lunchen bij Cimorné in Aalst

Zaterdagochtend arriveren we in onze oergezellige B&B De Paellepelhoeve in Ninove. De kindjes amuseren zich met de geitjes en het paardje op het terrein, terwijl wij ons installeren en klaarmaken voor een eerste uitstap. We gaan richting Aalst, waar we meteen een super leuke en hippe plek ontdekken. Cimorné is een voormalige glasslijperij en doet nu dienst als centrale ontmoetingsplaats voor creatieve ondernemers en hun klanten.

Naast de Fietserij (verhuur, verkoop, herstel & fietsen op maat), Drift (winkel voor groenliefhebbers) vind je er ook De Bevoorrading waar je heerlijke, overvolle en gezonde boterhammen en croques kan verorberen. Onze kindjes speelden ondertussen op de ‘wielerbaan’ in het midden van Cimorné en wij genieten van een lekkere & lichte lunch.

Weekendje Scheldeland

In het spoor van Priester Daens

Na onze lunch houden we halt in het toeristisch kantoor van Aalst. Daar bekijken we een leuke 360° film over de stad. Daarna kiezen we voor kinderwandelzoektocht ‘Van ier no doar’ in het spoor van historische Aalstenaars. Met een wandelbrochure ga je op ontdekking met één van de 4 volgende figuren: priester Adolf Daens, schrijver Louis Paul Boon of schilder Valerius De Saedeleer en drukker Dirk Martens. Wij laten ons leiden door Daens. Deze kinderwandelzoektochten zijn geschikt vanaf 6 jaar.

Natuurlijk help je als ouder best een handje, want je kinderen krijgen vragen, rebussen, doe-vragen en zo kom je samen meer te weten over de Aalsterse monumenten en over deze Aalsterse straffe venten. Een leuke tocht van zo’n 4 kilometer die niet mag ontbreken tijdens je weekendje Scheldeland met kinderen.

weekendje Scheldeland weekendje Scheldeland

Ravotten in de tuin van een oude brouwerij

Na een fijne wandeling door het centrum van Aalst zijn we klaar om onze beentjes even te laten rusten en een hapje te eten. We ontspannen in de gigantische tuin van Hof den Tuitelaar in het pittoreske Meldert (vlakbij Aalst). Hof den Tuitelaar is een oude brouwerij en is nu een leuke plek voor jong en oud, met respect voor de historie en de natuur. Een grote tuin met schommel, springkasteel en wat hangbuikzwijntjes en kippen in een weitje… Je kan al raden dat onze kids het naar hun zin hadden.

Tijd om de hongerigen te voeden, en dat houden we makkelijk: we steken de straat over richting Brasserie ’t Vertier. We doen ons te goed aan een lekkere pot mosselen, een pasta met scampi, stoofpotje met varkenswangen en de kleintjes eten spaghetti en kip met appelmoes. De perfecte afsluiter van een gezellige dag in en rond Aalst.

weekendje Scheldeland

weekendje Scheldeland

Tjoeketjoeke tuut tuut! Er rijdt nog een stoomtrein!

Na een smakelijk ontbijt in onze B&B zijn we alweer klaar voor een nieuw avontuur: de stoomtrein op Dendermonde-Puurs. Met dit initiatief wil de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs reizigers een beeld geven van hoe een spoorbedrijf vroeger werkte. Sinds 1977 houden ze zo het historisch spoorwegmateriaal in stand.

De spoorlijn die je over tsjoekt is 4 kilometer lang en kronkelt doorheen prachtige natuur. De stoomtrein rijdt elke zondag van juli, augustus en september. Een super toffe activiteit met kids: ze kunnen de verschillende rijtuigen bewonderen, genieten van een fristi op de trein, de maïs ruiken uit het raampje en kijken hoe een stoomtrein werkt.

Na dit leerrijke ritje trekken we nog even naar Dendermonde om ons weekendje Scheldeland in stijl af te sluiten. Hoewel we er maar kort zijn, wil ik hier absoluut terug naartoe. Wat een fijne, open en gezellig stadje. De Grote Markt is super mooi en ook aan het water is het heerlijk vertoeven. Wij komen terug! Een deugddoende stadswandeling en lunch bij Bar Proef later is het tijd om afscheid te nemen van elkaar en van Scheldeland.

weekendje Scheldeland

Meer informatie over een weekendje Scheldeland & de Denderende steden: check de website van Toerisme Scheldeland. Bestel er bijvoorbeeld de inspiratiegids Denderstreken, vol culturele en culinaire hoogtepunten en 5 verrassende knooppuntenroutes in en rond de Denderstreek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *