Ik moest er niet over twijfelen, voor mij was het een evidentie om te gaan samen slapen met onze zoon. Zeker omdat ik borstvoeding wilde geven en het me dan echt niet doenbaar leek om elke keer te moeten opstaan en naar een andere kamer wandelen. Maar dat was niet de enige reden, ik wilde gewoon mijn pasgeborene dicht bij mij.

Er is veel onderzoek gedaan naar co-sleeping, zowel door Unicef als door de World Health Organization en ze zijn het er allemaal over eens: samen slapen met je baby is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Voor de eerste maanden kozen wij voor Bednest. Speciaal ontworpen om veilig te kunnen samen slapen met je baby.

De voordelen van co-sleeping zijn eindeloos, ik schreef er eerder al dit artikel over waarin we ook laten zien hoe je de Bednest gemakkelijk in elkaar zet. Dit was voor Morris geboren werd, we zouden toen de Bednest gaan testen. Ik kende dus de voordelen al, maar hoe het er in realiteit aan toe zou gaan, was natuurlijk nog afwachten. Kindjes kunnen gemiddeld tot (dik) 6 maanden in de Bednest slapen, et voilà… Daar zijn we nu dus deel ik graag onze samen-slaap-ervaringen met jullie.

Samen slapen met je baby
(onze hele saaie slaapkamer, ik zoek al eeuwen een tof behangpapiertje maar vind niets naar m’n zin 🙂 )

EEN GERUST GEVOEL

Het feit dat Morris elke nacht naast me ligt, geeft mij een enorm gerust gevoel. Je gaat er symbiotisch van slapen zelfs. Soms ben ik wakker voor hij wakker wordt, alsof mijn lichaam weet dat hij bijna een voeding nodig heeft. Ik ben ook blij dat ik in zijn buurt ben als hij eens huilend wakker wordt (gebeurt zelden dus dan ben ik er gewoon graag snel bij), ik ben blij dat ik in zijn buurt ben als hij een hoestbui heeft en ik ben ook gewoon heel blij dat ik in zijn buurt ben als hij zich ’s morgens uitrekt en zijn eerste glimlach boven tovert. Het samen slapen zorgt bij mij voor een betere nachtrust omdat ik mij geruster voel: als er iets is met onze zoon, ben ik vlakbij.

SNELLER INSLAPEN NA NACHTVOEDINGEN

Nachtvoedingen, er wordt veel over gezegd en geschreven. Biologisch en fysiologisch gezien heeft een baby het gewoon nodig, tot minstens 6 maanden. Wat ik als enorm voordeel heb ervaren aan het co-sleepen is dat je zelf ook sneller terug de slaap kan vatten. Ik leg onze zoon aan, hij valt weer in slaap aan de borst en ik leg hem terug. Dat allemaal zonder zelf één stap uit het bed te hoeven zetten. Door borstvoeding te geven, maak je zelf ook een hormoon aan dat je weer sneller doet inslapen, dus na zo’n voeding zelf nog gaan rondlopen is eigenlijk geen goed idee.

TOF DESIGN & KLEIN EN COMPACT

Geef toe, het design van zo’n co-sleeper is ook belangrijk. Ik heb er gezien die me handig leken maar echt niet mooi waren. Samen slapen met je baby mag er ook gewoon leuk uit zien. De Bednest kan je trouwens ook gebruiken als reiswieg (handig mee te nemen) of reisbedje. Ook handig om weten: je kan deze cosleeper ook schuin zetten.  Soms is dat nodig als je baby veel terug geeft of last heeft van reflux.

De Bednest is zo in elkaar gezet en je hebt er geen gereedschap voor nodig dus het kan zonder bouten of schroeven. Het matrasje ligt er al in, dus je Bednest is direct klaar voor gebruik. Even een hoeslakentje kopen en klaar!

Samen slapen met je baby
Een Bednest kan je kopen of huren voor een aantal maanden. Meer informatie? Check www.bednest.nl

WAT NA 6 MAANDEN

Als je kleintje de 6 maanden gepasseerd is, wordt de Bednest stilaan te klein. Ik vind het ook wat zwaar worden om Morris in het bedje te tillen. De Bednest heeft een zijpaneel dat fungeert als veiligheidsbrug. Belangrijk, maar je kan je baby niet in z’n bedje ‘schuiven’. Dat is een trucje dat ik leerde op een Facebookgroep van borstvoedende mama’s. Zo heb je grootste kans dat je kindje blijft slapen en jij hoeft niet te tillen. Een goede oplossing op termijn is dus om een groter baby/peuterbed om te bouwen tot co-sleeper. Dit kan je gemakkelijk zelf, als je de ‘veiligheidsregels’ in acht neemt. Zo moet je zien dat het babybed en het ouderbed op exact dezelfde hoogte staan en moet je het babybed stevig aan het ouderbed vast maken zodat het niet kan verschuiven.

Wij gaan het hier op dit eigenste moment proberen door een bedje van Ikea om te bouwen tot co-sleeper. Als het gelukt is, laat ik het jullie weten 😉

Baby’s en doorslapen: het geheim

Sorry. Misleidende titel. Er is geen geheim. Elke baby is anders. Maar nu we het toch over slapen hebben… Doorslapen is in de eerste maanden van het leven van je baby eerder onnatuurlijk. Baby’tjes hebben mama of papa nodig ’s nachts, en hun lichaam heeft die nachtvoedingen hard nodig. Als ouder ga je na een tijdje op zoek naar ‘hulpmiddeltjes’, want het slaapgebrek weegt soms door. Hier ook. Als we om 22u30 met z’n allen slapen en om 00u30 wordt er alweer iemand wakker naast me, dan durft de moed me soms ook in de schoenen zinken.

Van alle dingen die we geprobeerd hebben, is er één dat absoluut niet werkt: laten huilen. Sorry guys, ik doe er gewoon niet aan mee (ik heb het uitgetest hoor: welgeteld 10 seconden). Ik vind het verre van prettig en het voelt voor ons (ook voor mijn man) heel onnatuurlijk. Wat werkt wel: meneertje gewoon een voeding geven, hij valt zelfs al terug in slaap terwijl hij eet.

Wat ook werkt: de inbaker-slaapzakjes van Puckababy. Ik heb ze in het prille begin niet gebruikt omdat ik niet wilde dat het Morris zijn hongersignalen zou onderdrukken. Toen hij een week of acht was en hij duidelijk nachtvoedingen bleef vragen (wat dus positief was!), zijn we voor de Piep gegaan, en nu slaapt hij al even in de Mini. Het geeft hem een rustig gevoel. Slaapt hij er echt langer door? Een tijdje heb ik gedacht van wel (dan sliep hij wel eens blokjes van 4uur), de laatste tijd slaapt hij maximum blokjes van 3uur. Dus de ultieme doorslaap-tip heb ik niet 🙂 En ook nog niet gevonden op Mr. Google dus het is even uitzitten, denk ik.

Samen slapen met je baby

Slapen jullie samen met je baby?

15 reacties

 1. avatar

  Hallo allen
  Ik heb inmiddels ook een kind van 19 maanden in bed. Ik kan er niet mee stoppen en hrb al van alles geprobeerd. Ik vind het ren heel fijn idee dat ze bij me is en inderdaad er steeds uit moeten zelf midden in de nacht staat me enorm tegen. 1 groot probleem…..inmiddels ben ik haar lievelingsknuffel geworden. Ze blijft meerdere malen per nacht een slokje nemen omdat dit haar in slaap helpt. Dit hakt in op mijn nachtrust. Kennen jullie dit? Ik heb ook weinig energie om hier iets aan te doen.

 2. avatar

  Hier ook een co-sleeper, een iets minder stijlvol exemplaar van Chicco omdat ik die met de bonnen van de CM kon kopen. Maar nog altijd blij met die beslissing! Hij vult nu bijna zijn hele bedje, dus tijd voor een groter exemplaar, maar ik ga het toch lastig vinden om hem in een écht bedje te leggen…

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha, ik snap het.. Dat is zo weer een mijlpaal! Toch vond ik het gemakkelijk gaan hier, omdat wij gewoon van zijn ‘grote’ babybed zelf een cosleeper hebben geknutseld. Zijkant er af, nieuwe gaten boren om op dezelfde hoogte als onze matras te komen en klaar! Wij blijven nog ff cosleepen 🙂

 3. avatar

  Bij de oudste had ik nog nooit van een co-sleeper gehoord, hij sliep in een gewoon bedje bij ons op de kamer. Bij de jongste wel maar ik dierf het niet omdat de eerste zoveel last van reflux had en ik dacht dat zo’n co-sleeper niet schuin kon gezet worden (nu lees ik dat dat wel kan, weer iets bijgeleerd).

  1. avatar
   Nies zegt:

   Het feit dat je niet uit bed moet is echt wel een geweldig voordeel van een co-sleeper, scheelt ’t hem toch weer een beetje in slaap en gevoel… De Bednest kan inderdaad schuin gezet worden, extra handig… Wij zijn nu groter moeten gaan omdat Morris te groot werd en die kan niet schuin maar hij heeft nergens last van dus kan ook perfect nu!

 4. avatar

  Super dat je kiest voor samen slapen! Alleen maar voordelen in mijn ogen. We doen het nog steeds met een 1.5jarige peuter en over 7weken komt daar een klein beebje bij. De dochter slaapt super zo dicht bij mama en papa, wat in een aparte kamer dus niet lukt. Alles op zijn tijd en mijn eigen slaap is heilig, zeker als ik zwanger ben ;-). We hebben een gewoon babybed omgebouwd tot cosleeper, en ze slaapt er nog steeds in. Een foto verschijnt nog wel eens op m’n blog als de baby er is 😉

  1. avatar
   Nies zegt:

   Heerlijk hé! Wij hebben nu de Bednest ook ingeruild voor een zelf omgebouwde cosleeper en ook dat werkt prima! Wel grappig omdat hij nu meer plaats heeft om zich te bewegen en dan vind ik hem wel eens ondersteboven in zijn bed of helemaal aan de zijkant bijna bij mij er in. Zo lief! Wat spannend dat er bij jullie binnenkort weer een kleintje aan komt. Aftellen geblazen!

 5. avatar

  Heb de kinderen ook allebei een jaar op de kamer gehad, ze hadden een co-sleeper en als ze daaruit waren gegroeid gingen ze in een campingbedje. Vond het zo fijn om ze dichtbij te hebben.

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ik vind het ook veel waard <3

 6. avatar

  Ik ben duidelijk een a-typische mama want ik slaap verschrikkelijk onrustig zolang baby op de kamer slaapt. Dat was tot nu toe altijd. Wij kozen wel voor een gewoon bedje, maar ze werden hier gelukkig nooit wakker als ik ze terug moest leggen. En tjah, ik ben wel gezegend met doorslapende kinderen. Hen laten huilen heeft inderdaad geen zin, het is iets dat natuurlijk er moet in sluipen. Bij de ene komt dat vroeg, bij de andere later. Ik ben alvast benieuwd hoe alles hier weer gaat zijn met nummer drie…

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hey Lies, er bestaan denk ik geen a-typische mama’s alleen maar goeie mama’s 🙂 Ik heb ook genoeg vriendinnen die niet met de baby op de kamer slapen, als je zelf geen oog dicht doen dan is het natuurlijk des te zwaarder en niet de juiste oplossing voor jullie! Ik ben gezegend met een brave baby maar geen doorslaper, en ik heb het gevoel dat dat nog wel even gaat duren ook… Je hebt gelijk dat het natuurlijk moet komen, dus dan doen we maar gestaag verder hé! Succes alvast met nummer 3, ik volg het!

 7. avatar
  Femke Boersma zegt:

  Onze dochter heeft negen maanden naast ons geslapen! Geen moment spijt! Wat een kostbare herinnering aan dit prille begin. Het kleintje kan je ruiken, horen en voelt je aanwezigheid. Dat moet toch een heerlijk en veilig gevoel zijn. Wat heb ik me druk gemaakt om de babykamer op tijd klaar te krijgen… nergens voor nodig geweest dus!! Ik begrijp ook dat ouders hun eigen redenen hebben om hier niet voor te kiezen. Wij vonden het in ieder geval heerlijk!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Heerlijk hé! Ik geniet er ook echt van. Ik heb gisteren na deze blogpost toch nog maar eens extra aan mijn man gevraagd: vind je het nog oké dat hij bij ons slaapt of wil je toch liever dat hij naar z’n eigen kamer gaat.. Hij keek me zo aan van: wat zeg je nu.. Tuurlijk moet ik nog bij ons slapen! Hij wil het ook niet anders. Deze zomer ga ik wel eens wat nachten weg zijn waarschijnlijk, dat is wel spannend en zie ik nu nog niet zitten maar we hebben nog even hé! Inderdaad, die babykamer… Dat was hier ook.. voor NIKS nodig 🙂 Tip aan alle toekomstige mama’s!

 8. avatar

  Die laatste foto is geweldig. Haha.
  Hier is het langere slapen pas gekomen als ze alleen is gaan liggen (op 11 maanden). Maar lang leve een co-slaper. Niet uit je bed komen en je hummeltje dichtbij hebben! ?

  1. avatar
   Nies zegt:

   Ik denk ook dat Morris langer gaat slapen als hij apart ligt, maar we zijn er nog niet klaar voor… Denk dat we dat ook eerder richting deze zomer gaan proberen, dan is hij ook zo 10 à 11 maanden… We zullen zien. Tot welke leeftijd heeft Ellie nachtvoedingen gehad?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *