Een eigen huis, zelf gebouwd. Wij droomden er niet van. Eerlijk. Maar na een frustrerende zoektocht naar een koopwoning werd het een optie. Op 12 juli 2010 kopen Geert en ik een bouwgrond in mijn geboortedorp Loenhout. In de traditionele bouw vonden wij onze goesting niet. Alles was gezien, alles was gedaan en wij hadden letterlijk géén baksteen in onze maag. We overwogen om af te wijken en op zoek te gaan naar alternatieve manieren van bouwen. Als we dan toch een huis zouden bouwen, waarom dan niet meteen een speciaal exemplaar?

Staalbouw sprak ons direct aan, de woningen zijn strak en modern. Een snel bouwsysteem dat niet weersafhankelijk is. Graag! Vijf jaar geleden was deze vorm van bouwen nog nagenoeg onbekend. Tenminste, als het over gezinswoningen gaat. Bedrijven zat die hun gebouwen lieten optrekken in staal. Maar als wij offertes vroegen, kregen wij gekke blikken: een staalbouw woning? Ondertussen is het bouwen in staal, gelukkig, al beter ingeburgerd.

Wij zouden het nooit anders meer willen. Elke dag nog zijn wij blij met onze keuze. Wat ook zo leuk is, is dat je je staalbouwwoning kan afwerken zoals je zelf wil. Naast de gangbare materialen in de woningbouw zoals gevelsteen, hout, vezelcement, kunststof,… zijn ook de industriële bekledingen zoals sandwichpanelen, betonnen gevelpanelen, … een optie. Keuze genoeg!

Meer technische informatie over staalbouw lees je hier.

In 2010 zetten we onze kribbel onder een papiertje et voilà: wij zijn grondbezitters. Tegelijk spannend en eng. Het avontuur kan beginnen. By the way: die foto! Jonkies 🙂

staalbouw

Anderhalf jaar later is het zover. Na maanden van hard voorbereidend werk (met architect, aannemers, bank, ..) en sparen als een malle kunnen we starten. In februari 2012 kom ik thuis van het werk en staat DIT op onze bouwgrond.

staalbouw

De maanden erna gaat het snel. Begin mei starten de elektriciteitswerken al en eind mei worden de ramen geplaatst. Amper vier maanden na de effectieve start (voorbereidend werk niet mee gerekend). In juni laten we onze betonnen vloer storten.

staalbouwwoning

Juli en augustus zijn gereserveerd voor hard labeur van onze kant: wij plaatsen samen met mijn handige schoonvader zelf de gyproc in ons huis (zij vormen de muren en het plafond). In september komt de keuken. Oh ja, tussen door verloven we ons ook nog even en in oktober en november werken we af, schilderen we alle muren en … In december is het dan eindelijk zo ver: de verhuis! Met deze foto halen we zelfs De Gazet Van Antwerpen in een reeks artikels over alternatieve woningbouw.

Staalbouw woning

Na onze verhuis, krijgen we veel bezoekers over de vloer. Nieuwsgierigen maar ook klanten van onze architect die een voorbeeld van zijn werk willen zien. Onze architect nam ook enkele foto’s voor zijn portfolio dat resulteerde in deze mooie reeks. Kijk je even binnen bij ons?

staalbouw woning staabouw woning staalbouw woning staalbouw woningDe credits voor deze foto’s zijn voor onze architect Chris Van Cammeren van MUO Architecten. Ik hoop over een twintigtal jaar, als we dit huis ontgroeid zijn, opnieuw met hen te bouwen. Bigger and better 🙂 Ondertussen wonen wij hier 3 jaar en hebben we geen seconde spijt gehad van onze stalen woning.

Jammer genoeg, waarschijnlijk herkenbaar, moet er ook nog ’t een en ’t ander afgewerkt worden. Die centjes spenderen wij liever aan reisjes maken en dus hebben wij tot op de dag van vandaag nog geen deuren op de bovenverdieping. Liever een citytrip dan een deur? Ik wel! Toch ben ik blij dat we ons dik vijf jaar geleden aan de stap en de investering gewaagd hebben.

Wat vinden jullie van deze manier van bouwen? Zouden jullie het aandurven?

56 reacties

 1. avatar

  Hallo Nies,
  leuke woning hebben jullie.
  Wij wonen ook al meer dan 25 jaar in een staalstructuur en hebben plannen om het nog eens opnieuw te doen.
  Vorige week is Chris van Muo hier geweest en wij zouden graag jullie ervaringen even willen bespreken.
  Alvast bedankt
  Dirk

 2. avatar

  Wat een bijzondere woning zeg! Ik vind constructies van staal ook erg mooi en zou dit materiaal ook graag in mijn woning willen verwerken. Het straalt moderniteit uit en is tevens duurzaam.

 3. avatar
  Ben zegt:

  Beste,

  Eerst en vooral hebben jullie een heel mooie woonst. Mijn vriendin en ik hebben ook plannen om iets soortgelijks te laten bouwen. Ik zou graag van U willen weten hoeveel de constructie ( water-en winddicht ) heeft gekost.

  Mvg

  Ben

 4. avatar
  Jan Bogaerts zegt:

  Wij zijn Nies gevolgd in haar concept!
  Supertevreden, super strak en super Black!
  Grtz,
  Jan & Rien

  1. avatar

   😉

 5. avatar

  Beste Nies,
  ik ben zelf ook bezig met een bevriend architect om een kostenraming te maken voor type woning zoals die van jullie.
  Aangezien hij nog niet veel ervaring met staalskeletbouw heeft, ben ik ook zelf wat aan het opzoeken en rondkijken.
  Ik ben zelf bouwkundig tekenaar van beroep dus heb wel enige kennis van zaken.
  Nu had ik eigenlijk wat vragen ivm budget, prijzen en aannemers, is het mogelijk om je wat vragen te stellen via mail?

  Alvast bedankt

  Vriendelijke groeten

  Erno

  1. avatar

   Hoi Erno, dat mag gerust! Mailen kan op info@reismicrobe.com

   1. avatar

    Hey Nies bedankt, ik neem nog contact met je op.

   2. avatar
    Naomi Aelterman zegt:

    Hallo Nies

    Wij vinden dit bouwconcept helemaal ons ding. Wij waren meteen weg van jullie huis. Zou je eventueel ook naar ons wat extra info kunnen doorsturen? Zoals een meetstaat, kosten, waarmee we rekening moeten houden, enz.
    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groeten

    Nathan en Naomi.

 6. avatar

  Knappe woning, Nies! Wij willen binnenkort een staalbouwwoning zetten. We zijn nog op zoek naar een aannemer die daar ervaring mee heeft. Wil je me laten weten wie jullie huis heeft gezet aub? Alvast bedankt en groetjes!

  1. avatar

   Dag Jo, wij werken met Cuylaerts Industriebouw samen! Veel succes met jullie staalbouwwoning.

 7. avatar
  Eugene zegt:

  Ik vind het prachtig,

  Wij hebben zelf ook een fascinatie voor staalbouw woning en zijn nu druk mee bezig om offertes te vragen.
  We willen liefs geen draagmuren hebben waardoor je een hele openruimte krijgt die je zelf kan indelen zoals je wilt.

  Ik zou graag meer willen weten van jullie ervaringen en gevelbekleding en meer.

  Mvg Eugene

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Eugene! Na veel wikken en wegen en twijfelen tussen bv. Trespa, Corten-staal of hout zijn wij voor een gevelbekleding in sandwichpanelen gegaan (Kingspan-panelen). Veel succes met de bouw!

   1. avatar
    Eugene zegt:

    Nies,

    Dankjewel voor jouw reactie! Ik zal aan de slag gaan met deze informatie.
    Is de woning meer gehorig door de kingspanelen als het regen of hageld?
    Hoe ervaren jullie dat?

    1. avatar
     Nies zegt:

     Hadden we ook schrik voor, maar totaal geen last van eigenlijk. Er liggen op onze platte daken ook kiezels.

 8. avatar
  Lies Hooghe zegt:

  Heel mooie woning! We begonnen recent ook wat uit te kijken om te bouwen en zijn vooral gecharmeerd door dit soort strakke woningen. Tot nu toch keken we hier vooral richting betonbouw. Zonder indiscreet te willen zijn: hoe verhoudt staalbouw zich qua budget t.o.v. de meer klassieke bouw?

  1. avatar
   Nies zegt:

   Thanks Lies! Staalbouw kan goedkoper zijn als traditionele bouw, als je kiest voor een ruwere afwerking en grote ruimtes binnen. Dan kan het echt een verschil maken. Succes met de zoektocht!

 9. avatar
  steve zegt:

  Hallo,

  in eerste instantie zeer mooi huis, ik zou zelf ook een staalbouwwoning willen zetten
  Ik maak me alleen zorgen over het klimaat in het huis, is het als de zon schijnt niet heel snel warm binnen met de zwarte wanden? En in de winter heel snel koud?

  Mvg steve

  1. avatar
   Nies zegt:

   Hoi Steve! In de winter is het net heerlijk warm bij ons, zonder dat wij daar heel veel voor moeten verwarmen. Zeker als de winterzon binnenvalt, neemt hij snel die warmte op. In de zomer kan het inderdaad wat warm worden, maar ook hier zijn oplossingen voor! Zeker niet twijfelen en met een goede architect je mogelijkheden bespreken.

 10. avatar

  Speciale manier van bouwen, maar wat een resultaat! Heel mooi, ook die open ruimte vind ik super.

  1. avatar

   Dankjewel Carolien! Geen spijt van onze keuze.

 11. avatar

  Wat een gaaf huis! Ik vind het prachtig!! 😀

  1. avatar

   He Narelle! Wat lief, dank u!

 12. avatar

  Ik heb echt nooit gehoord van deze manier, maar het spreekt me wel bijzonder aan! Het is ook echt heel mooi geworden. Leuk om binnen te mogen kijken!

  1. avatar

   Dankjewel Sabine!

 13. avatar

  Prachtige woning jammer dat er in Nederland ( fryslan) nog niet een grote markt voor is.
  Zelf ben ik ook aan het kijken voor deze worm van woningbouw alleen dan gelijkvloers.
  Heb je nog tips

  Gr Pier

  1. avatar

   Hello Pier, toen wij begonnen was er ook nog weinig markt voor maar iemand moet er mee beginnen hé? Mail me gerust als je specifieke vragen hebt, ik kan je altijd meer vertellen.

   1. avatar
    Dominique zegt:

    Hallo Nies,

    Ook wij vinden uw woning geweldig!! Wij zijn zelf ook naar deze style opzoek. Zou u mij kunnen mailen met informatie over jullie woning / ervaring?

    Bedankt alvast!!

    Groeten Dominique

    1. avatar

     Ik stuur je een mailtje! Bedankt voor het compliment.

 14. avatar

  Wat een bijzonder en gaaf huis! Heel tof 🙂 En natuurlijk gaat een citytrip altijd voor deuren 😉

  1. avatar

   Thanks lieve Eva! Reizen voor deuren blijft het motto 😉

 15. avatar

  Héé, wat een toffe constructie. Ik vind modern meestal over the top, maar dit lijkt me wel heel tof. Vooral het feit dat het grote ramen zijn en een speciale vorm heeft (geen vierkante betonnen blok) spreken mij wel aan!

  Dat van die tripjes ipv deuren, I totally get you girl 😉

  1. avatar

   Inderdaad, veel moderne huizen zijn echt blokken. Iemand zei over dat van ons dat het een tetrisblokje is 🙂

 16. avatar

  Gaaf huis! Je woont mooi! Je moet veel licht hebben door die enorme ramen. En eem leuke manier van bouwen. Je ziet het nog niet heel veel in nederland maar dit is eem goed gelukt voorbeeld. Misschien inspireert het mensen 🙂

  1. avatar

   Inderdaad, super veel licht en dat is echt fijn. Minder hard het ‘ik zit binnen’-gevoel. Als in de winter de zon schijnt, kan soms zelfs de schuifraam open omdat het zo lekker warm is dan.

 17. avatar

  Wat een tof huis Nies! Ik vind het gaaf als een huis anders is dan anders en niet zoals de 10 huizen eromheen. Echt mooi huis 🙂

  1. avatar

   Dank u Daphne, ik vond het ook: als je dan toch bouwt, bouw dan niet het weer hetzelfde.

 18. avatar

  Gaaf huis Nies, ziet er echt heel erg tof uit!!

  1. avatar

   Thanks Marcella!

 19. avatar
  Isabelle zegt:

  Een mooi gezellig en liefdevol nestje ?

  1. avatar

   Hihi, dankjewel Isabelle! Ik heb trouwens nog kleine aanpassingen gedaan in het interieur die jij me had aangeraden op de cross (weet niet of je dat nog weet ;-))

 20. avatar

  Heel leuk! Mijn vriend is architect en we zijn zelf ook wel voor het moderne/het mag eens wat anders zijn 🙂 Strak en modern huis, echt wel mijn ding!

  1. avatar

   Thanks Lotte! Gaan jullie zelf ook bouwen in de toekomst?

 21. avatar

  Haha… ik vind jullie huis echt geweldig… maar die bomen hebben volledig mijn hart gestolen 😉 Ik vind die zo ontzettend mooi 😉

  1. avatar

   Haha, ik geef de complimenten door aan mijn vader die boomkweker is en de tuin volledig, samen met mijn mama, heeft uitgedacht.

 22. avatar

  Wauw! Ik vind het gewoonweg prachtig! Dit is echt volledig mijn ding! 🙂

  1. avatar

   Dat is leuk om te horen! Het is een kwestie van voor of tegen denk ik, zeker niet iedereen is fan. Maar fijn dat je ’t mooi vindt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *