Wijn proeven in Zuid-Afrika… Ik herinner me de hele belevenis alsof het gisteren was. Maar het was april 2014. Ik voelde me zo ontspannen en tegelijk zo opgewonden om nieuwe smaken te leren kennen. De sfeer die in de wijnhuizen hangt, is ook zo relaxed dat je als vanzelf mee gaat in het gezapige wijn slurpen.

Vorig jaar proefden Geert en ik van heerlijke wijnen in Stellenbosch. Het enige waar wij nadien spijt van hadden was het feit dat we met de auto waren én het feit dat we slechts één dag hadden in de wijnregio. Ik had dat namelijk dagen, neen.. Wéken kunnen doen. Wat een zaligheid.

IMG_0571HET WIJNLAND ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika is een wijnland, maar dat wisten jullie al. Velen van jullie drinken waarschijnlijk geregeld wijn uit deze regio, die gewoon recht uit de plaatselijke supermarkt komt. Net zoals je wijn kan proeven uit Argentinië of Chili. Ik vond het heel bijzonder om in de maanden na onze thuiskomst mensen wijn te kunnen serveren met een verhaal. Niet gekocht bij de Delhaize, maar bij Bilton Wines. Ik kon vertellen over de smaken, en wat goed zou passen bij de wijn. Elke slok voelde bijzonder. Elke slok voelde zijn geld waard.

De traditie van het wijnbouwen in Zuid-Afrika stamt uit de 17de eeuw toen Vlamingen en Nederlanders aan wal kwamen in Zuid-Afrika. Zuid-Afrikaanse wijnen zijn tegenwoordig enorm populair, vooral de wijnen uit Stellenbosch, Paarl en Franschoek.

IMG_0572Vanuit Kaapstad reden we de wijnlanden in. We boekten een hotelletje in Stellenbosch en na een stevig ontbijt trokken we er op uit. Nieuwsgierig, en ook wat onwetend: want hoe werkt dat nu zo gaan wijnproeven?

Je huurt een auto (Ja, er moet dus wel iemand BOB zijn) maar je kan ook een tour boeken zodat niemand er op hoeft te letten. Eventueel kan je ook een fiets huren, hoewel de wijngaarden soms wel wat ver uit elkaar liggen. Wij deden het met de auto. Ik was BOB en koos ervoor om van de rode wijnen, die ik meestal niet erg graag lust, enkel een klein nipje te doen. Opgelost.

EEN WIJNGAARD KIEZEN

IMG_0574Afspraken maken is niet nodig, je rijdt naar een wijngaard naar keuze en vraagt er aan het onthaal gewoon of je kan proeven. Wil je een bezoek plannen met een grote groep, dan is het wel fijn dat je even vooraf belt. Wij proefden eerst bij Blaauwklippen en daarna bij Bilton Wines. Twee prima plekken waar we vriendelijk ontvangen werden. We betaalden tussen €2 en €5 voor een proeverij. Maar er zijn ook wijngaarden die een gratis proeverij aanbieden, met als voorwaarde dat je minstens een fles koopt natuurlijk.

Bij Blaauwklippen proefden we enkel wijn, bij Bilton Wines combineerden we de wijn met chocolade. Een absolute must do. Het wijnproeven kan je tegenwoordig combineren met allerlei lekkernijen. Niet enkel chocolade maar ook kaas, ijs of, marshmallows, haute cuisine,… Heel bijzonder om deze smaakcombinaties in je mond te hebben. Een zwaardere rode wijn combineerden we bijvoorbeeld met een donkere chocolade met rood fruit. Een lichte frisse witte wijn past dan weer perfect bij een zoete witte chocolade. Super toffe ervaring!

Wijn proeven Zuid-Afrika
Oh en als je je afvraagt wat je best aan doet voor zo’n wijnproeverij dan kan ik je zeggen: no worries. Niemand zal raar opkijken als jij er in je toeristenoutfitje verschijnt. Sommige wine estates zijn iets chiquer als het andere, dat wel. Zorg er gewoon voor dat je netjes bent, dan kan je op elke wijngaard terecht zonder dat je je ongerust moeten maken over een dresscode.

Nog een tip: een wijnhuis is ’s avonds meestal niet geopend. Hoe gezellig het je ook kan lijken om bij ondergaande zon te proeven, dit kan niet. De meeste wine estates zijn geopend tussen 10u en 17u. Kijk op voorhand even via hun website naar de openingsuren om zeker te zijn.

Een wijnproeverij duurt niet lang, het hangt een beetje van jezelf af. Neem je rustig de tijd dan kan dit anderhalf uur duren. Ben je nogal snel in het slurpen, dan kan het ook dat je na een halfuurtje klaar bent. Maar neem je tijd, de omgeving is vaak even geweldig als de wijn!

Wijn proeven Zuid-AfrikaFLESSEN KOPEN

Bij zowel Bilton Wines als Blaauwklippen kochten we enkele flessen. Mee terug nemen naar België kan (maar beperkt), maar als je nog even in Zuid-Afrika blijft, moet je er vooral ook van profiteren om er in te slaan voor tijdens de reis. Na je proeverij krijg je een lijst van de wijnen die ze er maken. Zo weet je ook meteen waar je aan toe bent qua prijs. En dan begint het moeilijk stuk: keuzes maken. Ik wilde steeds elke wijn wel mee nemen.

Thuis is het zo leuk om verder van deze wijn te genieten! Maar omdat je maar 2 flessen in je bagage mag meenemen, zit je al gauw door je voorraad. Gelukkig bestaan daar truukjes voor en heb je ook in België verdelers van Zuid-Afrikaanse wijn. Wij vonden na een beetje zoeken een verdeler van de Blaauwklippen wijn. De verdeler leverde gratis vanaf 20 flessen. Geen probleem! Dan kunnen we even verder. En dus stond er een week later een kist wijn voor onze deur.

Ik vond het een hele belevenis om in de maanden erna vrienden te kunnen uitnodigen en hen aangepaste wijn bij hun diner of hapje voor te schotelen. Zeker als je er dan ook nog wat uitleg bij kan geven over de druif. Ik leek wel een professional!

Wijn proeven Zuid-Afrika

Je hoort het: ik ben fan! Wijnproeven in Zuid-Afrika is écht een aanrader, je mag en kan Zuid-Afrika niet verlaten zonder er minstens één gedaan te hebben.

Kaapstadmagazine.nl verzamelde de mooiste wijngaarden in een lijstje. Een website trouwens die bomvol Zuid-Afrika tips staat, naast Reismicrobe een ideale voorbereiding voor je vakantie 🙂

Schol!

 

4 reacties

 1. avatar

  Ooh ik ben echt fan van wijn proeven. Al is het soms ook teveel van het goede en stap ik bijna dronken op de fiets haha. In Zuid-Afrika is het dus ook niet eens duur om een proeverijtje te doen 🙂 Leuke post!

  1. avatar
   Nies zegt:

   Thanks Mellisa! Ik vind het ook heerlijk dat wijnproeven maar ik begrijp het van dat dronken worden, het gaat soms snel 😉

 2. avatar

  Ziet er echt wel zalig uit en al helemaal als je die flessen thuis weer kunt kraken! Als kind moesten we tijdens onze vakanties in Frankrijk altijd één dag mee op wijnproeverij en wij vonden dat verschrikkelijk (want een zwembad was gewoon véél leuker) 😉 Nu zou ik geen neen zeggen tegen een wijnproeverij 😉

  1. avatar
   Nies zegt:

   Haha, grappig Marijke! Als kind is die keuze natuurlijk snel gemaakt. Nu kijk in elk wijnland al snel rond naar geschikte wijngaarden in de buurt. Deze zomer uit de Dordogne ook weer heerlijke flesjes meegenomen. I like.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *