Het hele jaar door werken we hard en daarom willen we ons tijdens die paar vrije dagen volledig kunnen ontspannen. Aan vakantiestress moet je dus niet denken! Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit te voorkomen en alles uit je vakantie te halen, zodat je straks weer vol nieuwe energie aan de slag kunt.

Tip 1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Niets levert meer stress op dan erachter komen dat je iets vergeten bent. Begin daarom ruim op tijd met het opstellen van een paklijst. Hou hem bij in je telefoon of draag hem mee in bijvoorbeeld je Sony Xperia Z5 Compact hoesje. Vaak bedenk je je namelijk op de meest onverwachte momenten iets wat je graag mee wilt nemen. Op deze manier kun je het snel opschrijven, voordat je het weer vergeet. Schrijf zoveel mogelijk op, tijdens het inpakken kun je altijd weer wat dingen schrappen.

Tip 2. Ken je bestemming

Zorg dat je eenmaal op je bestemming aangekomen zo min mogelijk hoeft uit te zoeken en organiseren, zodat je optimaal kunt genieten. Dit doe je door van te voren zoveel mogelijk informatie te verzamelen over je bestemming. Zoek vast uit wat je wilt zien, welke activiteiten je wilt doen, hoe het openbaar vervoer werkt en waar de leuke restaurantjes zitten. Niet alleen is het handig om dit vooraf te weten, ook kom je alvast helemaal in de vakantiestemming! Leer daarnaast voor de zekerheid een paar basis zinnetjes in de taal van je bestemming voor het geval je iets nodig hebt en de lokale mensen geen Engels spreken.

legs-434918_640
Tip 3. Zorg voor een ontspannen reis

Staat je straks een lange autorit of vlucht te wachten? Zorg dat deze zo ontspannen mogelijk verloopt. Juist de reis naar je bestemming toe kan veel stress opleveren. Check bij een vliegreis alvast online in en voorkom dat je je moet haasten. Vermijdt vertragingen in het openbaar vervoer en ga met de auto of laat je afzetten. Bij een lange autorit is het van belang dat je voldoende tijd inplant voor de rit en voldoende tussenstops maakt. Een goede nachtrust de avond van tevoren is onmisbaar en verruil de witte bolletjes met chocoladepasta voor onderweg liever voor bruine boterhammen en veel groente en fruit, zodat je je lekker fit voelt. Suiker geeft je een korte energie boost, maar tast uiteindelijk je concentratievermogen aan. Vergeet daarnaast ook niet genoeg water te drinken, want je lichaam verliest tijdens zo’n vermoeiende reis veel vocht.

Tip 4. Zorg voor voldoende vermaak tijdens het reizen

De heenreis duurt vaak al lang genoeg, dus waarom zou je deze voor je gevoel nog langer willen laten duren? Voorkom verveling en zorg voor voldoende vermaak. Laadt je telefoon vol met nieuwe muziek en neem je tablet mee voor het spelen van spelletjes en het bekijken van je favoriete films en series. Zorg er wel voor dat je kostbare apparaten goed voorbereid zijn op de reis, zonde natuurlijk als deze onnodig schade oplopen! Dit is gemakkelijk te voorkomen met een stevig telefoonhoesje. Bovendien bevatten hoesjes tegenwoordig vaak handige extra’s. Heb je bijvoorbeeld een Sony Xperia E4g toestel? Ga dan voor een Xperia E4g case met ingebouwde standaard en opbergruimte voor pasjes. Zo kun je filmpjes kijken zonder je toestel vast te hoeven houden en heb je altijd de belangrijkste pasjes bij de hand tijdens uitstapjes, zonder dat je je hele portemonnee hoeft mee te sjouwen.

pool-690034_640

Tip 5. Relax to the max!

Eenmaal op je bestemming aangekomen? Ontspan! Voel je vooral niet schuldig als je het een keer wat later maakt en de volgende dag uitslaapt, ook als hierdoor je planning in de war komt. Je bent immers op vakantie om los te komen van je dagelijks leven en nieuwe herinneringen te maken. Probeer van ieder moment te genieten en pak juist ook genoeg rust, zodat je lichaam zichzelf kan ontdoen van stress. Een hele dag op pad terwijl je moe en lusteloos bent is geen pretje!

Kun jij alle 5 tips afvinken? Dan wordt jouw vakantie zeker een succes! Waar ga jij dit jaar nog ontspannen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ilse.

6 reacties

 1. avatar

  Elke keer weer als ik met mijn lege telefoon (zowel qua batterij als muziek) baal dat ik me wederom niet goed heb voorbereid…. Tips, ik ken ze maar doe er soms weinig mee… Hoewel Tip 5 – daar heb ik nooit problemen mee gehad. Heb een half jaar in Curacao gewoond – zonder enig aanpassingsproblemen. 🙂

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh, dat is nu wel erg ja een lege telefoon. Dat zal me niet snel overkomen. Wauw, een half jaar Curaçao, niet slecht!

 2. avatar

  Bedankt voor de tips! Meestal kom ik na een lange reis moe aan. Bij de volgende ga ik eens proberen wat relaxter te zijn 😉

  1. avatar
   Nies zegt:

   Graag gedaan Sabine. Ik heb er ook wel eens last van, soms kijk ik zo op tegen een lange vlieg- of busreis. Maar er zijn gelukkig genoeg trucjes om die aangenamer te maken.

 3. avatar

  Fijne tips! Ik ga jammer genoeg niet meer op reis (voor zover ik nu gepland heb toch). Misschien wel nog ergens een weekendje weg, maar zoveel voorbereidingen zijn daar gelukkig niet voor nodig 😉

  1. avatar
   Nies zegt:

   Oh jammer dat je niets meer op de planning hebt staan Liese, snel werk van maken 😉 Ik zou trouwens dat je genomineerd was voor de FOTA van Flair. Super hé, proficiat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *