Mexio heeft me opnieuw de ogen geopend. Net zoals m’n andere reizen dat deden. Je voelt dat je weer een beetje een andere kijk op de wereld krijgt. Dat je weer kennis op deed die je nooit had gehad als je de stap niet had gezet om naar de andere kant van de planeet te reizen.

Daarom reis ik zo graag, en wil ik er anderen in mee nemen. Het liefst inspireer ik jullie om ook de stap te zetten. Mijn vader bijvoorbeeld, die reist hélemaal niet graag. Hij vindt er niks aan. Zijn goed recht, maar voor mij moeilijk te vatten. “The world is a book, and those who do not travel, read only one page”

De afgelopen weken in Mexico waren verrassend, vernieuwend en inspirerend. Ik zag zoveel gebeuren rondom me dat ik niet wist waar eerst kijken. Hoe houd ik deze beelden levendig, vroeg ik me af? Naast, uiteraard, de nodige foto’s, hield ik alle opvallendheden bij in mijn ‘notities’ app op m’n Iphone en het volgende lijstje voor mijn blog was geboren.

Ben jij in Mexico geweest, en wil je dit lijstje aanvullen? Graag! Laat een reactie achter onderaan dit artikel. Ik ben benieuwd wat jou geraakt heeft, wat jij nooit zal vergeten na een bezoek aan magisch Mexico.

18 DINGEN DIE IK NOOIT VERGEET NA MEXICO

1. Met je Engels kom je niet ver. In de grote toeristische trekpleisters zoals Playa Del Carmen of Tulum zal het je nog wel lukken maar ga je tussen de locals eten, verwacht geen Engels. Er wordt wel aan gewerkt (als dat al moet) want wij hebben enkele keren een groep studenten gehad die vriendelijk en hakkelend kwamen vragen of ze hun Engels met ons mochten oefenen. Wij deden met plezier mee!

2. Mexicanen geven je ongevraagd toeristisch advies, zonder er (altijd) iets voor terug te willen. Ze zijn ook gewoon trots op hun land, en laten je graag de mooie plekjes zien.

3. Muziek is overal in Mexico! Ofwel speelt er een mariachi, ofwel zit er een live-bandje in het restaurant waar jij jouw burrito verorbert. Héérlijk, ik werd daar zo… gelukkig van!

Muziek

Ben je in Merida, stop dan zeker bij ‘La Negrita’. Geweldig gezellig cafeetje en je zit tussen de locals.

4. Eens een Mexicaan weet waar je vandaan komt, hang je er aan voor de ‘Mexico 1986’ babbel. “Aaahhh, Jean-Marie Pfaff, Enzo Scifo, …” Niet dat mijn echtgenoot dat erg vond.

5. Ben je niet geïnteresseerd in de souvenirs van verkoper X, dan gaan ze een stap verder en hoor je ze zeggen: “I’ve got what you need my friend”. Dan weet je dat ze je weed of iets dergelijks proberen verkopen. Dankje, maar nee dankje. Ook enkel in de écht toeristische plekjes hoor. Gelukkig.

6. Een taxi nemen in Mexico is een stuk minder duur als bij ons. Een fles wijn is dan weer duurder. De shampoo trouwens ook.

7. Kevers. Heel veel kevers in Mexico. Niet de beestjes hé, maar de auto. Misschien moet ik maar eens opzoeken wat de reden daar voor is, want die is er vast. Weet jij het?

Kevers

8. Ik heb het echte/arme Mexico vaak ‘achter het raam’ gezien. We hebben heel wat uren in de bus gesleten van bestemming naar bestemming en we doorkruisten dorpjes waar ik het liefst gewoon gestopt was. Hutjes aan de kant van de weg, kindjes die je maïs proberen verkopen, gezellige dorpspleintjes, ..

9. Mexicanen zijn klaarblijkelijk gek op de Italiaanse keuken. In elke ietwat stad-waardige plaats was er minstens één, vaak meerdere Italiaans restaurant te vinden. Goed voor de westerling die eens een keer wil afwisselen, en de Mexicaan zelf lust ook wel een stuk pizza!

10. Denk toch twee keer na voor je een bus uit tweede klasse neemt, die stoppen werkelijk overal en je bent zoveel langer onderweg dan nodig. Maar! We zaten wél enkel tussen de locals, en stopten in alle kleine charmante dorpjes die ik hierboven al vermeldde, en wat ook leuk was: om de zoveel tijd stapte een verkoper van snoep op.

11. De Maya’s brachten enkele machtige bouwwerken voort. Maar ze bestaan nog steeds, hun afstammelingen leven nog in Mexico en geloven in een mix van het christendom (hen opgelegd door de Spaanse veroveraar) en hun eigen eeuwenoude Maya-rituelen. Heel bijzonder!

DSC05663

Ik bezocht een familie Maya’s die deze prachtige creaties maken.

12. Wellicht typerend voor Latijns-Amerika, maar het was mijn eerste keer aan die kant van Moeder Aarde dus daarom opvallend voor mij. Reclameborden? Neen, doen we niet. We schilderen onze reclame en onze uithangborden met felle kleurtjes op onze huizen zelf. Dat maakt die dorpjes in mijn ogen ook zo sfeervol.

13. De arme dorpjes die wij passeerden, liepen vol met kleine kindjes die je zaken proberen verkopen. Ze worden daar roekeloos in want liepen bijna onder onze bus in een poging iets te verkopen. Onze chauffeur moest regelmatig op zijn rem. Ik maakte de gewoonte om met een brede smile naar deze jongens of meisjes te lachen. Ik kreeg meestal een zeer enthousiaste zwaai-sessie terug.

14. Zonsondergangen. Ik heb er enkele van de mooiste uit mijn leven gezien. Op het eiland Isla Mujeres, waar we ze elke avond voor onze neus in de zee zagen ondergaan, of in Tulum waar we tijdens happy hour aan een cocktail sipten op ‘sunset deck’.

Sunset watching while over looking the jungle #sunset #sunsetlovers #nature #palmtree #jungle #sun #orange #reismicrobe #reisblog #travelbug #travelblog #traveling #traveltheworld #instatravel #travelgram #instago #passportlife

 

Een machtige zonsondergang in Tulum

15. Neem trouwens nooit ongevraagd foto’s van de natives of inboorlingen, in dit geval de Maya’s. Ze worden ook niet graag indiaan genoemd. En foto’s nemen zien ze als een vernedering, ze willen niet bekeken worden als een aap in een kooi. Als je in hun dorpjes komt, mag je wel panorama’s nemen van het plein, of een foto nemen van de kerk, maar verder als dat ga je beter niet.

16. Amerikanen. Zoveel Amerikanen, logisch ook. Voor de meeste Amerikanen ligt Mexico helemaal niet ver. Ik had het er mee gehad op het einde (sorry!). Mexicanen die ons vragen: jullie betalen graag in dollar? Neen, ik betaal in Mexicaanse peso’s, want dat is nu het land waar ik ben. In sommige steden, zoals Playa Del Carmen of Tulum, was het me allemaal iets te veel ingesteld op de Amerikaan. Op elke hoek een Starbucks? Gaat me te ver.

17. In Mexico heeft men gelukkig op enkele plaatsen ook begrepen dat een meute toeristen soms ook schade toe kan brengen. Zo zijn sommige Maya-ruïnes gesloten of mag je er niet meer op. En toen we gingen snorkelen met zeeschildpadden in Akumal moesten we een reddingsvest aan zodat we niet naar ze konden duiken en hun natuurlijke habitat zouden verstoren. Gelijk hebben ze!

Snorkelen

18. Verrassend. Dat is het woord dat ik vaak gebruikt hebt in Mexico. Voor mij biedt het land zoveel variatie dat elke reiziger er zijn gading kan vinden. Er is veel cultuur en geschiedenis (denk maar aan de Maya’s), er zijn prachtige stranden (Isla Mujeres, Cozumel, Akumal, ..) en wie van burrito’s, enchilada’s en nacho’s houdt zit hier ook niet slecht!

Krijgen jullie ooit de kans om naar Mexico te gaan, zeker doen. Kijk echter verder dan je neus lang is, en reis het land rond. Blijf alsjeblief niet steken in Cancun of Playa Del Carmen. Tenminste, als je geen all-in strandvakantie wil. Als dit wel je ding is, be my guest! Er is echter zoveel moois… Ik geniet alleszins nog volop na.

Hasta luego!